pregateste pagina pentru tiparire

 
 SFÂNTA SCRIPTURĂ 

Prezentarea cărților Noului Testament
achizitionare: 08.05.2003; sursa: Editura Sapientia

Scrisoarea a doua a sfântului apostol Ioan

Autorul. În aceste două scrisori scurte autorul se prezintă cu titlul de "prezbiterul". Identificarea acestuia este dificilă; totuși, din critica internă a celor două scrisori, se poate deduce că este vorba de același autor, un apostol care urmărește cu grijă evoluția comunităților pe care le cunoaște, iar tradiția îl identifică cu sfântul Ioan evanghelistul. Unii exegeți moderni consideră că ar exista o distincție între "apostolul Ioan" și "prezbiterul Ioan", acesta din urmă fiind un creștin cu o autoritate deosebită în comunitate și martor al predicii apostolice din școala sfântului Ioan de la Efes.

Forma și stilul. Scrisoarea a doua a sfântului Ioan și Scrisoarea a treia a sfântului Ioan sunt adevărate scrisori ce conțin elementele caracteristice genului epistolar: autor, destinatari, salut și salut final. Stilul este retoric, tonul subtil și afectuos. Vocabularul și temele sunt în mare parte comune cu cele din prima scrisoare.

Scopul și destinatarii. Destinatarii celei de a doua scrisori sunt "aleasa Doamnă și copiii ei", o expresie care se referă la o comunitate din Asia Mică amenințată de propaganda eretică ce nu admite întruparea lui Cristos. Destinatarul celei de a treia scrisori este Gaius, un creștin evidențiat în comunitate prin viața și angajarea sa.

Locul și data. Aceste două scrisori sunt redactate în același cadru și timp cu prima scrisoare, la Efes, spre sfârșitul sec. I.
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire