pregateste pagina pentru tiparire

 
 RESURSE 

Colectorul de articole

Norah Jones

Sunt anumiți artiști pe care simțim că îi cunoaștem, chiar de prima dată când îi ascultăm. Odată cu starea de spirit transmisă prin melodie și nuanța dată de interpretare, o întreagă personalitate începe să prindă formă în imaginația noastră. Un astfel de tip de artist este Norah Jones.

Albumul ei de debut, "Come Away With Me" apărut în 2001, îmbină muzicalitatea cu sentimente profunde, considerate neobișnuite în sfera artei. În zilele noastre, aceste calități pentru o cântăreață de 24 de ani sunt chiar remarcabile. "Come Away With Me", descoperă calitățile ei de compozitor, îmbinând elemente de jazz, soul, country și folk-pop. Norah, la voce, pian clasic, precum și pian electric Wurlitzer, este secondată de un grup de muzicieni valoroși din New York, alcătuit din Lee Alexander, bas, Dan Rieser la tobe, și chitariștii Jesse Harris și Adam Levy.

Norah Jones s-a născut în 30 martie 1979 în New York. Când avea patru ani, s-a mutat cu mama ei, Sue, într-o suburbie din Grapvine, Texas. Primele influențe muzicale vin de la colecția substanțială de LP-uri a mamei sale și de la "vechiturile" auzite la radio. A început să cânte în corul bisericii la vârsta de cinci ani. După doi ani a început lecții serioase de pian. A cântat puțin și la saxofon alto în școala generală. La vârsta de 15 ani, Norah și mama s-au mutat în Dallas . Acolo s-a înscris la un liceu de artă, vestit pentru muzicienii care l-au absolvit.

Prima apariție scenică s-a produs când a împlinit 16 ani, la o cafenea din oraș, care permitea amatorilor să cânte. În timpul liceului a câștigat mai multe premii: cel mai bun vocalist și cea mai bună compoziție, în 1996 și cel mai bun vocalist în 1997. După absolvire, Norah s-a înscris la Universitatea North Texas, unde a studiat jazz piano.în acest timp a cântat un stil descris de ea ca fiind "dark, jazzy rock", cu o trupă numită "Laszlo". În vara lui 1999, Norah acceptă oferta unui prieten, pentru o vară în Greenwich Village, apoi se mută definitiv în Manhattan. În 2001, la terminarea primului album, înregistrat în Woodstock și finisat în Manhattan, Norah declară: "Nu credeam niciodată că voi avea un album ca acesta. Credeam că va dura cel puțin 5 ani până să ating acest punct. Acesta este albumul pe care mi l-am dorit."

Noul album, "Feels Like Home", realizat în 2004, a venit ca o furtună, fiind vândut în peste un milion de exemplare în prima săptămână, atingând locul 1 în 16 țări. În Canada și Statele Unite este socotit-o cea mai explozivă apariție a unui nou album. Incredibil, vechiul album a fost și el relansat, vânzările continuând să crească. "Come Away With Me" obține opt premii "Platinum Awards" iar "Feel Like Home" două premii "Platinum Awards".

"O felicităm pe Norah pentru acest album fantastic și suntem mulțumiți că fanii au răspuns la talentul ei" a spus Alain Levy, președintele EMI Music Worldwide. "Receptivitatea la ambele albume ale Norei, precum și premiul Grammy acordat recent subliniază faptul că EMI se concentrează asupra artiștilor cu potențial pe termen lung."

"Acesta este felul de realizare la care cineva se poate aștepta de la un adevărat artist original și extraordinar ca Norah." ... "Nu se întâlnește des un artist care să acopere atâtea genuri muzicale și să se bucure de atâția fani în afara graniței. Dar asta se întâmplă numai când muzica e atât de bună". Acestea au fost cuvintele lui Bruce Lundval, președintele Jazz & Classics EMI Music.

(Andreea și Ovidiu Roșu)
Vita Catholica Banatus, mai 2004
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire