pregateste pagina pentru tiparire

 
 RESURSE 

Colectorul de articole

Televiziunea: opiul popoarelor
de Wes Moore, Disinformation.com

Motto: The nearest analogy to the addictive power of television and the transformation of values that is wrought in the life of the heavy user is probably heroin. (Terence McKenna , Food of the Gods)

Cand va uitati la TV, activitatea creierului se muta din emisfera stanga in cea dreapta. De fapt, experimentele conduse de cercetatorul Herbert Krugman au aratat ca in timp ce telespectatorii se uita la televizor, emisfera dreapta este de 2 ori mai activa decat cea stanga, a anomalie neurologica. Fluxul din stanga catre dreapta produce o crestere a ceea ce este drogul natural al corpului: endorfinele, care includ beta - endorfine si anchefaline. Endorfinele sunt identice din punct de vedere al structurii cu opiul si derivatele lui (morfina, codeina, heroina, etc.). Activitatile care elibereaza endorfine (numite si peptide de tip opiu) sunt uzual formate de comportament (rar le numim dependenta). Acestea includ troznirea degetelor, exercitiile intense, si orgasmul. Narcoticele externe actioneaza asupra acelorasi receptori (receptorii opioizi) ca si endorfinele, de aceea este o diferenta nesemnificativa intre cele doua tipuri.

De fapt, exercitiile intense, care produc asa numita "runner's high" - o eliberare de endorfine care se revarsa in organism, pot cauza o dependenta ridicata, pina la punctul cand "dependentii" oprindu-se brusc din exercitii sufera simptomele "retragere a narcoticului", si anume migrene sau dureri de cap. Aceste migrene sunt cauzate de o disfunctie a receptorilor opioizi, care sunt obisnuiti cu afluxul constant de endorfine.

Intr-adevar, pana si telespectatorii ocazionali trec prin simptomele de "retragere a narcoticului" daca nu se mai uita la TV pentru o perioada prelungita de timp. Un articol din ziarul Eastern Province Herald (octo. 1975) din Africa de Sud descrie doua experimente in care oameni din diferite medii sociale au fost rugati sa nu se mai uite la televizor. Intr-un experiment, diferite familii s-au oferit ca voluntari sa-si inchida televizoarele doar pentru o luna. Cea mai saraca famile a cedat dupa o saptamana, iar celelate au suferit de depresie, spunand ca s-au simtit ca si cand au "pierdut un prieten".

In celalalt experiment, 182 germani au fost de acord sa-si intrerupa obiceiul de a se uita la televizor pentru un an, cu un bonus de plata adaugat. Nici unul nu a reusit sa reziste dorintei mai mult de sase luni si de-a lungul perioadei, toti participantii au manifestat simptomele "de retragere a narcoticului": anxietate crescuta, frustrare si depresie.

Semnele dependentei sunt peste tot in jurul nostru. Americanul mediu se uita la televizor peste patru ore pe zi, si 49% dintre acestia continua sa se uite cu toate ca admit ca o fac in exces. Acestia sunt indicatorii clasici ai unor persoane care neaga: persoane care stiu ca-si fac rau, dar continua sa foloseasca drogul in mod exagerat.

Recente studii pe cobai arata ca stimulantii receptorilor opioizi determina comportamente dependente. Demonstratia este concludenta: toate opioidele creeaza dependenta Televizorul actioneaza ca un sistem high-tech de livrare a drogului, si noi toti simtim efectele lui. Intrebarea este daca o dependenta de televizor poate fi distructiva. Raspunsul pe care-l primim de la stiinta moderna este un hotarat "da".

Mai intai de toate, cand va uitati la televizor, regiunile mai inalte ale creierului (cum ar fi creierul mijlociu si neo - cortex - ul) sunt oprite, si toate activitatile sunt transferate catre regiunile mai de jos ale creierului (cum ar fi sistemul limbic). Procesele neurologice care se desfasoara in aceste regiuni nu pot fi numite exact "cognoscibile". Creierul inferior doar sta si reactioneaza la mediu folosind programele de raspuns "fight or flight". In plus, aceste regiuni are creierului inferior nu pot sa faca distinctie intre realitate si imaginile fabricate (o functie indeplinita de neo - cortex), de aceea reactioneaza la continutul transmisiei TV ca si cum ar fi real, secretand hormonii adecvati si asa mai departe. Studiile au dovedit ca, pe termen lung, prea multa activiatate in creierul inferior determina atrofierea regiunilor creierului superior.

Este interesant de observat ca sistemul limbic (creierul inferior) se coreleaza cu circuitul de bio-supravietuire al lui Leary/Wilson 8 (Modelul circuitului constiintei). Acesta este circuitul nostru primar, "prezenta" de baza pe care in mod normal o asociem cu constiinta. Acesta este circuitul unde receptionam prima neurologica (orala), care ne conditioneaza sa avansam spre orice mediu cald, placut si/sau protector. Circuitul bio - supravietuire este calea noastra incipienta, primitiva, de a trata cu realitatea.

O persoana obsedata de cautarea placerii fizice este probabil fixata pe acest circuit; de fapt, freud-ienii cred ca o dependenta de narcotice este o incercare de intoarcere in pantecele mamei. Putem deduce in mod logic ca asemenea dependenta are loc atunci cand functiile creierului superior sunt anesteziate si creierul inferior recent dominant cauta placerea cu orice cost. Considerand acestea, televiziunea este o sabie cu doua taisuri: nu cauzeaza doar ca sistemul endocrin sa elibereze opiurile naturale ale corpului (endorfinele), dar de asemenea concentreaza activitatea neuronala in regiunile creierului inferior unde nu suntem motivati de nimic altceva in afara de cautarea placerii.

Televiziunea produce "roboti de bio - supravietuire" mobili, extrem de functionali. Cercetarile lui Herbert Krugman au dovedit ca privitul la televizor amorteste creierul "stang" si lasa creierul "drept" sa indeplineasca toate activitatile cognoscibile. Aceasta are unele implicatii pentru efectele televiziunii asupra evolutiei creierului si sanatatii. De exemplu, emisfera stanga este regiunea critica pentru organizarea, analiza si judecata datelor primite. Partea dreapta a creierului trateaza datele primite in mod necritic, si nu decodeaza sau divide informatia in partile ei componente.

Creierul "drept" proceseaza informatia in intregul ei, determinand raspunsuri mai degraba emotionale decat rationale (inteligente). Nu putem trata rational continutul prezentat la televiziune, deoarece o parte a creierului nostru nu este operationala. Nu este prin urmare surprinzator, ca oamenii rareori inteleg ce vad la televizor, dupa cum a aratat si un studiu condus de cercetatorul Jacob Jacoby. Jacoby a descoperit ca, din 2700 de oameni testati, 90% au inteles gresit ce au privit la televizor cu cateva minute inainte. Deocamdata nu exista o explicatie de ce se muta activitatea pe partea dreapta a creierului atunci cand ne uitam la televizor, dar stim ca fenomenul nu depinde de continut.

Pentru ca un creier sa inteleaga si sa comunice intelesuri complexe, trebuie ca sa fie intr-o stare denumita "dezechilibru haotic". Aceasta inseamna ca trebuie sa fie un flux dinamic de comunicare intre toate regiunile creierului, care faciliteaza intelegerea nivelelor inalte de ordine (analizarea conceptelor...), si conduc la formarea ideilor complexe. Nivelele inalte de activitate cerebrala haotica sunt prezente in timpul exercitiilor solicitante cum ar fi cititul, scrisul, rezolvarea de ecuatii matematice in gand. Nu sunt prezente atunci cand te uiti la televizor. Nivelele activitatii creierului sunt masurate de un electroencefalograf (EEG). In timpul privitului la televizor, creierul pare sa se incetineasca pina la oprire, inregistrandu-se semnale scazute ale undelor alfa pe EEG. Acestea sunt cauzate de lumina radianta produsa de tehnologia cu raze catodice din televizor (tubul catodic). Chiar daca citesti un text pe ecranul televizorului, creierul inregistreaza tot nivele scazute de activitate. Inca o data, indiferent de continutul prezentat, televizorul in primul rand opreste sistemul nervos. In completarea efectelor neurologice devastatoare (negative), televizorul poate fi nociv pentru simtul valorii personale, perceptiei mediului, si sanatatii fizice. Sondaje recente au aratat ca 75% din femeile din America cred ca sunt supraponderale, ca rezultat al vizionarii de actrite si modele slabe timp de patru ore pe zi.

Televiziunea a dat nastere in SUA si in alte parti la o "cultura a fricii", focalizata pe senzationalismul programelor ce contin violenta si care sunt procesate de creierul inferior/sistemul limbic. Studiile au aratat ca oamenii din toate generatiile au exagerat cu mult amenintarea violentei in viata reala. Acesta nu este un soc deoarece mintea lor nu mai poate deosebi realitatea de fictiune in timp ce se uita la televizor.

Televiziunea este de asemenea daunatoare pentru fizic. Obezitatea, lipsa somnului, si oprirea dezvoltarii senzoriale sunt, toate, comune printre dependentii de televiziune.

De aceea, sper ca am stabilit cu fermitate, ca televiorul este un drog ce creeaza dependenta, si nu este cu nimic mai bun decat opiul, heroina sau alt narcotic. Televiziunea este la fel (si poate chiar mai mult) de nociva pentru creier si organism ca oricare alt drog. Dar este o mare diferenta. Toate celelalte droguri ridica aparent o amenintare catre ordinea sociala stabilita. Televiziunea, este un drog efectiv esential pentru pastrarea infrastructurii sociale. De ce? Deoarece determina consumatorii sa arunce bani in vietile fara sens si pline de teroare pe care le traiesc. Si pentru aceasta spalare de creier, sunt fost hipnotizati folosindu-se tehnici subtile si consacrate, care, cuplate cu efectul natural al televizorului asupra undelor creierului, au facut sa para invechita ingeniozitatea celor mai ambitiosi psihologi.

Psihofiziologul Thomas Mulholland a descoperit ca, dupa doar 30 de secunde de privit la televizor, creierul incepe sa produca unde alfa, ce indica rate ale activitatii cerebrale mult scazute (tipice starii precomatoase). Undele alfa sunt asociate cu stari receptive ale constiintei nefocalizate. O frecventa mare a acestora nu apare, in mod normal, in stare de trezie. De fapt, cercetarile lui Mulholland sugereaza ca privitul la televizor este similar neural cu privitul la un zid gol. Ar trebui sa observ ca scopul hipnozei este de a determina stari lente ale undelor creierului. Undele alfa sunt prezente in timpul starii usoara de hipnoza folosita de hipno-terapisti pentru "terapia prin sugestie".

Cand cercetarile lui Mulholland au fost publicate, au avut impact puternic asupra industriei de televiziune, cel putin in sectorul de marketing si publicitate. Realizand ca telespectatorii intra automat intr-o stare de transa cand privesc la televizor, producatorii au inceput se produca reclame care produc stari si dispozitii emotionale inconstiente in privitor. Scopul reclamelor nu este sa apeleze rationalul sau constientul (care de obicei este indepartat in timpul reclamelor) dar mai degraba sa implanteze dispozitii pe care consumatorul le va asocia cu produsul intalnit in viata reala. Cand vedem produsul expus la magazine, de exemplu, acele emotii pozitive sunt activate. Prezentarea si sustinerea lor de catre atletii favoriti si alte celebritati trezeste aceleasi asociatii. Daca vreodata v-ati indoit de puterea reclamelor de televiziune, pastrati aceasta in minte: reclamele au efect mai bun, daca nu esti atent la ele.

Un dispozitiv de control al mintii care creeaza dependenta... ce si-ar putea dori mai mult un guvern sau o companie bazata pe profit? Dar lucrul cu adevarat trist despre televiziune este ca transforma pe toti in zombie; nimeni nu este imun. Nu este nici un ordin inalt de "super-inteligenti" in spatele acesteia. Este produsul dorintei noastre umane de a altera nivelul nostru de cunostiinta si a scapa din greutatile realitatii.

In timp ce AdBusters au mult prea ineficientul lor "TV Turnoff Week", as vrea sa anunt o campanie proprie. Incepand de saptamana viitoare, vom celebra ceea ce as vrea sa se numeasca "saptamina fara televizor". Va incurajez pe toti sa va vindeti televizoarele si sa folositi banii pentru a cumpara niste carti.

Traim intr-o "minunata lume noua", doar ca nu este nici atat de minunata si nici atat de noua. De fapt, incepe sa arate din ce in ce mai mult ca "timpurile intunecate", cu mase de zombie analfabeti care se supun autoritatii unor noi clerici: Regis Philbin and Jerry Springer.

Traducere si adaptare de Bogdan Cirstea
A 10-a editie "Turn off your TV": http://www.tvturnoff.org/week.htm
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire