pregateste pagina pentru tiparire

 
 RESURSE 

Colectorul de articole

Kosheen - combinația de succes a unor stiluri diferite

De la formarea lor, spre sfârșitul anilor 90, grupul Kosheen a demonstrat că nu există rețete speciale pentru success. Combinând vocea înaltă a vocalistei Sian Evans cu fondul electronic realizat de către Darren Decoder și Markee Substance, Kosheen compun cântece în care textul și muzica au un rol la fel de important. Muzica a fost cea care, cu ani în urmă, a schimbat radical viața celor trei membri ai grupului.

Darren Decoder, adevăratul nume fiind Darren Beale, a cântat și a scris cântece pentru diferite trupe punk în timpul liceului, manifestându-și interesul și pentru partea de producție muzicală. Când a plecat la universitate, în 1989, și-a dat seama că nu e mulțumit cu ce realizase. Salvarea a venit din partea unui tânăr, numit Geoff Barrow, care l-a introdus în latura electronică a muzicii. Vrăjit, Darren și-a vândut chitara și a cumpărat un calculator Atari și un sampler. Împreună cu Markee Substance s-a avântat pe scena cluburilor "drum n' bass" de pe lângă Bristol.

Sian Evans a crescut într-un mic oraș din sudul Țării Galilor. A plecat de acasă la vârsta de 16 ani și s-a mutat în Cardiff, unde a locuit la prieteni, având mai multe slujbe în același timp. În 1991 l-a născut pe fiul ei, Yves, și a fost forțată să-și schimbe prioritățile. Pentru următorii 4 ani, Sian și fiul ei și-au petrecut timpul participând la proteste împotriva degradării mediului și muncind la pregătirea unor festivaluri în timpul verii. A fost exact de ce avea nevoie pentru a prinde gustul de a trăi în natură și astfel, în 1996, s-a mutat într-un cort timp de 9 luni. Noaptea, după ce Yves adormea, Sian a început să scrie cântece. În ciuda faptului că a crescut scriind poezii și ascultând muzică folk galeză, era prima dată când s-a simțit împinsă să creeze muzică. Cu aceste melodii, Sian a plecat înapoi în Bristol pentru a găsi pe cineva cu care să le cânte.

Cei trei au învățat să combine dragostea fiecăruia pentru rock, hip-hop, jazz, drum n' bass și folk. Așa a apărut primul lor album, "Resist". Piesa "Hide U" a urcat pe locul 6 în Marea Britanie. Albumul "Resist" a atins locul 8 în Marea Britanie, iar în Australia, Olanda, Belgia și Grecia a intrat în top 30, fiind vândut în 500.000 de exemplare. "Hide U" a câștigat premiul "Best Remix" la "Muzik Dance Awards", precum și albumul anului la "Dancestar USA Awards" în Miami.

Lumea a acceptat că acest grup are ceva special. Ignorând faptul că stilul "dance" nu se cântă live, Kosheen și-au organizat primul turneu. Cu albumul de debut, "Resist", au reușit 141 de concerte în 33 de țări, având o audiență de peste un milion de spectatori. În vara anului 2001 au fost prima trupă străină care a avut curajul să cânte în Serbia, după terminarea războiului. Marea surpriză a fost că erau așteptați de 20.000 de spectatori.

Noul album scos pe piață în 2003 se numește "Kokopelli" și combină tendințele folk ale lui Sian cu fondul sonor electronic realizat de Darren și Markee. Versurile lui Sian au crescut în valoare, dezvăluind o parte din experiența personală. În timp ce piesa "Recovery" povestește despre dificultatea de reintegrare a celor care consumă droguri și băutură, "All In My Head" este un frumos cântec de dragoste pentru cei ce se iubesc, dar care trăiesc departe unul de celălalt. "Coming Home" vorbește despre dorința puternică de a te întoarce acasă lângă cei dragi.

Ovidiu Roșu

Vita Catholica Banatus, februarie 2004
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire