pregateste pagina pentru tiparire

 
 RESURSE 

Colectorul de articole

Nelly Furtado

Născută în 2 decembrie 1978, în Victoria, Canada, părinții fiind de origine portugheză, din insulele Azore, e considerată una din cele mai neobișnuite cântărețe-compozitor apărute în noul mileniu. Muzica lui Nelly Furtado cuprinde destule stiluri pentru a împiedica o caracterizare ușoară. În adolescență a învățat să cânte la trombon, ukulele și chitară, abordând mai multe genuri muzicale: urban R&B, hip-hop, rock, latino. La sfârșitul anilor 190 s-a mutat în Toronto, pentru a lucra.

După debutul live în turneul Lilith Fair din 1999, apare pe piață primul album, "Whoa, Nelly!", în octombrie 2000. Cu rădăcini în sunetul urban contemporan, compozițiile lui Nelly Furtado ating stilul folk, hip-hop, bossa nova, reggae, într-o interpretare modernă, originală. Albumul a fost un succes comercial remarcabil, iar piesa "I'm Like a Bird" a devenit imediat hit.

Faptul că pentru realizarea noului album a petrecut foarte mult timp în studio a demonstrat că cerințele comerciale nu au fost prioritare în fața actului artistic. Rezultatul a fost ambițiosul album "Folklore", apărut în anul 2003. Acesta cuprinde 12 piese, în spatele lui Nelly Furtado fiind un numeros grup instrumental care folosește în afară de chitară, bass, tobe, orgă și banjo, mandolină, harmonium, vibrafon, chitară havaiană, aducând un sunet complex și interesant. De menționat este duetul vocal Nelly Furtado - Caetano Veloso în cântecul Insula Minunilor, o combinație admirabilă între flamenco și hip-hop. Albumul se termină cu liniștitele vise ale copilăriei în "Childhood Dreams" care construiesc încet o atmosferă magică, însoțite de textul care arată dorința lui Nelly de a crea o melodie care să dureze în timp.

Succesul artistei, îndeplinirea visurilor, nu o îndepărtează de a trăi în prezent. Ea știe că sunt o mulțime de căi muzicale de explorat. "Sunt gata să merg mai departe. Voi continua să compun, să vedem unde mă va duce acest lucru".

(Ovidiu Roșu)

Vita Catholica Banatus, martie 2004
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire