pregateste pagina pentru tiparire

 
 RESURSE 

Colectorul de articole

Când muzica devine rugăciune

Vă prezentăm în cele ce urmează fragmente dintr-un articol al prestigiosului jurnalist și scriitor Renzo Allegri, care vorbește despre un fenomen ce se răspândește tot mai mult în ultima vreme în Italia: muzica religioasă sau muzica inspirată de religie.

Muzica ușoară e una din acele activități în care, pentru a avea succes, artiștii sunt adesea gata să facă orice. Mulți cântăreți, mai mult sau mai puțin renumiți, sunt gata să-și schimbe partenerii, să se căsătorească, să aibă copii în și în afara unei căsnicii. Sunt gata să afișeze o boală imaginară, vreun eșec sau o presupusă bogăție, să îmbrățișeze crezul unor secte sau să profeseze anumite ideologii politice, doar pentru a atrage atenția mass-media și a publicului și pentru a vinde, în consecință, mai multe discuri. În schimb, așa numiții "artiști creștini" sunt idealiști incorigibili. Muzica lor e marginalizată de televiziune, presă, radio, case de discuri, dar acest lucru nu îi interesează. Cu rare excepții, profesiunea lor nu le oferă nici bogăție, nici popularitate, dar aceasta nu este o problemă pentru ei. Și-au ales calea dintr-o convingere profundă și o urmează cu un entuziasm și cu o bucurie surprinzătoare.

În ziua de astăzi, muzica ce ține locurile dintâi în topuri e în mod îngrijorător sărăcită ca și conținut. Ea se supune regulilor pieței și, în consecință, devine banală și monotonă ca inspirație. Artiștii creștini sunt singurii care știu să cânte liberi de aceste constrângeri, și, inspirându-se din idealuri înalte, oferă produse de înaltă calitate. Nu e vorba de artiști mediocri, care nu au făcut față pe piața muzicală. Sunt artiști talentați; unii dintre ei și-au câștigat un renume în viața muzicală mondială, dar apoi au descoperit valori spirituale; au fost chemați și au făcut o alegere curajoasă.

I-am descoperit din întâmplare, pe Internet. Am scris "artiști creștini" și m-am trezit cu o mulțime de site-uri ale unor artiști cu cântece inspirate de Evanghelii, de Preasfânta Fecioară, de Dumnezeu și de marile valori ale vieții. Iată-i pe câțiva dintre aceștia:

Roberto Bignoli s-a dedicat muzicii încă din copilărie și a reușit să își facă un nume pe piața muzicală. La un moment dat, după ce avusese felurite experiențe, unele mai bune, altele mai puțin bune, a redescoperit credința. În 1984, simțind o mare goliciune în sufletul său, a făcut o călătorie la Medjugorje și s-a întors schimbat, devenind de-acum un adevărat "misionar" al noilor sale convingeri, pe care le-a răspândit prin muzică. A scris "Baladă pentru Maria", care a fost ani de-a rândul genericul sonor al Radio Maria. A câștigat numeroase premii prestigioase, dar continuă să cânte, după cum mărturisește, doar pentru "a-l face cunoscut pe Dumnezeu și iubirea lui".

Nando Bonini a cunoscut faima lucrând cu diferiți artiști italieni și străini, cu care a înregistrat discuri și a făcut turnee. În 1995 a fost însărcinat să scrie un musical rock despre viața Sfântului Francisc de Assisi, iar întâlnirea cu sărăcuțul din Assisi i-a schimbat viața. Cea mai recentă lucrarea a sa, "Una donna vestita di sole" (O femeie îmbrăcată în soare) este un recital bazat pe viața Maicii lui Dumnezeu.

Marcello Marrocchi este un compozitor de mare succes care a scris peste 500 de piese pentru nume sonore ale muzicii italiene ca Mina, Morandi, Zanicchi, Di Bari, etc. A luat parte de 14 ori la festivalul de la San Remo, pe care l-a și câștigat în 1988 cu piesa "Perdere l'amore" (Să pierzi iubirea), cântată de Massimo Ranieri. Dar și el, la un moment dat, a simțit o chemare înlăuntrul său și a plecat. Chiar ultimul său CD, intitulat "La perla preziosa" (Perla prețioasă), e dedicat Evangheliei. Marrocchi mărturisește: "Un om sincer în lume simte o neliniște în suflet și nu își află pacea, până când găsește ceva, pentru care merită să își dedice întreaga viață. Sf. Augustin a fost neliniștit și l-a găsit pe Dumnezeu. Sfântul Paul a fost neliniștit și l-a găsit pe Dumnezeu. Și eu, în felul meu mărunt, am descoperit că singura întâlnire care poate da satisfacție este cea cu Dumnezeu".

Renzo Allegri

Vita Catholica Banatus, martie 2004
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire