pregateste pagina pentru tiparire

 
 RESURSE 

Colectorul de articole

Reguli de "ceartă" pentru cupluri

 1. Când "începe", faceți un pas curajos, greu și neașteptat: să vă prindeți de mână pentru o clipă. Dacă este posibil, să nu dați drumul mâinii un timp. Între timp să vă uitați în ochi cât se poate de des.

 2. Este de ajuns o mică stăpânire de sine, ca să învățați să localizați cearta. Câteva exemple:
  Nu pe stradă - ci acasă.
  Nu în prezența altora, ci între voi.
  Nu în fața copiilor, ci între patru ochi.
  Nu înainte de Liturghia de duminică sau imediat după ea, ci, să spunem, de exemplu, marți după-masă între orele 4-5.
  Nu în timpul prânzului.

 3. Să vorbească doar unul, iar celălalt să fie atent, cu iubire, pentru a putea înțelege punctul de vedere al partenerului.

 4. Dacă partenerul tău vorbește, stăpânește-te, chiar dacă simți altfel: ascultă-l până la capăt fără a-l întrerupe.

 5. Să nu reproșezi partea negativă a celuilalt ("tu ești așa!" - acest lucru îl numim mesaj de "Tu"), ci să vorbești în numele tău, despre sentimentele tale ("pe mine mă doare faptul că în fiecare seară vii atât de târziu acasă" - acest lucru îl numim mesaj de "Eu").

 6. Certăreții imaturi și periculoși ating întotdeauna partea negativă a partenerului și rămân fixați pe aceasta. Cel care discută (se ceartă) într-un mod matur, acela vede totul prin ochelarii relației, și nu prin prisma propriului interes (întrebarea nu este aceasta: "oare sunt acum înțeles? reușesc să-mi impun punctul de vedere, despre care cred că este adevărat și sfânt?", ci mai degrabă: "ce înseamnă aceasta pentru relația noastră?").

 7. Dacă se poate să vă certați despre lucruri proaspete, să zicem din ultimele 24 de ore sau cel mult din ultimele 168 ore. Rănile vechi, rămase din trecut, le poate vindeca doar Duhul Sfânt. Cearta permanentă asupra vechilor răni pregătește, încetul cu încetul, sicriul relației. "Și dacă vă mâniați, să nu păcătuiți. Soarele să nu apună asupra mâniei voastre, să nu lăsați spațiu diavolului" (Ef 4,27).

 8. Cei care cred în Cristos știu că "fără Mine nu puteți face nimic". Doar relația plină de iubire și cultivată spiritual a perechilor care se roagă împreună poate fi o matcă sigură pentru certurile care se ivesc. Majoritatea prieteniilor și a căsniciilor unde se ceartă "fără Dumnezeu" se termină cu despărțire. Dacă nu cel Drept învinge, atunci va învinge dreptatea fiecăruia și astfel unitatea spirituală nu se mai poate menține.

 9. Rugați-vă des unul pentru celălalt, și împreună pentru voi, ca Duhul Sfânt să vă învețe să treceți peste conflicte personale. Citiți des Ef 4,1-32.

(după cursul pentru logodnici, pr. Szenegeto Istvan)

Vita Catholica Banatus, martie 2004
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire