www.profamilia.ro /tineri.asp?vorbafete=5
 
 TINERI   /   COPII 

O vorba sincera cu fetele
achizitionare: 28.09.2003; sursa: Editura Presa Buna

Cuprinscapitolul anterior TU SI BAIETII

Se deschide inima

Fiindca Dumnezeu a lasat ca familia sa fie celula vie a societatii, e normal ca a sadit în inima fiecarui m o atractie spre sexul celalalt. Aceasta atractie apartine total planului Providentei si nu este alta decât iubirea. În iubire barbatul si femeia se daruiesc în mod reciproc unul celuilalt, devenind astfel colaboratori si slujitori în realizarea telului lor comun: chemarea la viata, îngrijirea si educarea copiilor. Esti destul de mare pentru a-ti da seama ca, azi, iubirea nu se dedica numai acestui tel sfânt. Afisele, filmele, revistele, romanele, cântecele, radioul îsi bat joc de adevarata iubire, înjosesc si rapesc adevaratul sens al iubirii.

Încetul cu încetul descoperi o lume care se joaca cu inima omeneasca, se abate de la drumul cel bun si calca în picioare simtul frumosului. O lume plina de usuratici care nu se opresc înaintea nimanui si nu cunosc ratiuni ca: aprecierea de sine, pudoarea, casatoria, fidelitatea sau maternitatea.

E important sa ai o judecata sanatoasa si o vointa de fier, fiindca doar asa poti, cu ajutorul lui Dumnezeu, sa-ti pastrezi comoara cea mai pretioasa: inima.

 

Ti se trezeste în inima dragostea

Da, se trezeste în tine dragostea. Dragostea care se compune din simpatie, întelegere, devotament si din acea dorinta de a face fericiti pe altii, si acest sentiment se îndreapta în primul rând spre copii.

Deja de la cea mai frageda vârsta ti-ai iubit parintii, prietenii, dupa aceea, devenind mai mare, te-ai simtit atrasa de dragostea materna fata de fratii si surorile mai mici si ai ajutat-o cu multa placere pe mama în îngrijirea copiilor. Cu ocazia întâlnirilor familiale si acum te atrag cei mai mici si de aceea cei mari vorbesc de tine observându-ti aceasta calitate, iar tu inventezi o mie si una de moduri pentru a-i distra pe cei mici.

Daca vezi o mama cu copilul în brate instinctiv se trezeste în tine dorul de mama si începi sa visezi la acea zi când si tu vei putea strânge în brate copii. Acum se trezeste deja în tine sentimentul dragostei. Dar, conform planului lui Dumnezeu, nasterea unei noi fiinte necesita unirea a doua fiinte de sex diferit. Astfel, este natural ca dragostea si atractia fata de copii sa fie urmata de atractia fata de baieti. Într-adevar, au fost perioade când îti era indiferent daca te jucai cu baieti sau cu fete. Dupa aceea, facându-te mai mare, te-ai ferit de baieti pentru ca ti s-a parut ca sunt insuportabili, duri si violenti. Nu ti-a placut modul lor de exprimare, comportarea si laudele lor, faptul ca sunt atrasi numai de jocuri dure si de aceea ti-ai petrecut cu mare placere timpul de joaca în mijlocul fetelor. S-ar putea ca înca si azi sa-i privesti ca pe niste copii de care-ti este frica. Însa, ca oricare fata, fara sa-ti dai seama, esti supusa unei continui dezvoltari si poti realiza foarte bine ca esti slaba si ai nevoie de cineva mai tare care sa te sprijine atât pe tine cât si pe copii tai în greutatile vietii. Îti dai seama ca barbatul este doar pentru tine pe acest pamânt si se trezeste în acest moment un sentiment nou: atractia fata de un barbat. Acest sentiment este natural si de aceea foarte sanatos. Sentimentul acesta este trezit în inima fetei de catre Dumnezeu.

Dar sa vedem mai departe cum trebuie sa se dezvolte acest sentiment de atractie în inima unei fete care ar vrea sa ramâna sanatoasa, buna si care ar vrea sa umble cu ochii deschisi în lume.

Sa spunem înainte de toate ceva si despre înflacararea dragostei trecatoare, despre pasiunea pe care o simti fata de un coleg, fata de un tovaras de joaca, fata de un profesor sau o profesoara, fata de un artist sau o artista sau chiar fata de muzica rock (care este asa de raspândita azi).

Daca arzi chiar asa pentru cineva, adultii vor râde de tine, iar tu te vei enerva sau vei plânge de furie sau de exasperare. Dar trebuie sa recunosti si tu ca, uneori, sunt caraghioase aceste exaltari si se deosebesc radical de adevarata prietenie. Sigur, te doare mult daca cineva nu vrea sau nu poate sa-ti recompenseze sentimentele tale. Dar daca exaltarea ta este urmata de a lui, atunci va fi într-adevar mare pericolul. Focul exaltarii tale va arde totul: sfaturile parintilor, prietenia cu fetele, si chiar munca de fiecare zi. Tu nu doresti nimic altceva decât ca voi doi sa supravietuiti. Egoismul este o greseala capitala. Iar acest egoism în doi se numeste exaltare.

Ce se petrece în aceasta clipa în inima fetelor? Pur si simplu se trezeste sentimentul dragostei care nu si-a gasit înca adevarata fiinta si anume viitorul sau tovaras de viata sau sot. În lipsa acestuia, fata îsi îndreapta entuziasmul în alta directie. Aceste deraieri sunt de cele mai multe ori urmate de gelozie, melancolie si proasta dispozitie; te duc spre pasivitate, iar în final dauneaza atractiei normale fata de baieti. Fii precauta ca nu cumva sa cazi sub cercul de influenta al unei asemenea pasiuni.

La un moment dat, poate la vârsta de 15 ani sau mai înainte ori mai târziu, indiferent de faptul ca ai sau nu frati, ca traiesti la tara sau la oras, ca mediul familial îti este prielnic sau nu, începi sa simpatizezi baietii.

Deseori vorbiti între voi despre baieti. Va plac daca sunt în cercul vostru. Dar în unele cazuri va si alarmati... Poate chiar din cauza consideratiilor voastre. Îi priviti cu atentie, ati vrea sa patrundeti în secretele acestui gen care, cu toate ca este "gen tare", de multe ori este asa de slab, fiindca lumea baietilor este o enigma în ochii fetelor si reciproc. Oare ce gândesc ei? Si ei iubesc la fel ca fetele?

Repet, aceasta simpatie instinctiva, aceasta atractie este sanatoasa si normala. Oamenii maturi care se mira de aceasta, care se scandalizeaza, se supara si chiar sunt uimiti ca tinerii vorbesc despre dragoste, nu au reusit sa înteleaga în întregime planul lui Dumnezeu.

Nu a fost constienta de chemarea ei acea profesoara careia tânara fata de 16 ani i s-a adresat în felul urmator: "Vorbiti-ne despre dragoste!" La auzul acestor cuvinte, ea s-a speriat ca o gaina care cloceste oua de rate si a raspuns în felul urmator: "Ce vorbesti? Sper ca cele spuse mai înainte nu le-ai luat în serios". În locul ei, eu as fi raspuns în felul urmator: "E în ordine, aceasta da dovada de dezvoltarea voastra normala, deci vom vorbi despre dragoste, dar despre adevarata dragoste!".

E incontestabil ca, în urma cu 40 de ani, fetele traiau altfel decât astazi. Nu puteau fi gasite decât acasa sau la internat. Azi si fetele traiesc în vâltoarea vietii: cartile, ziarele, revistele, filmele, anunturile, deschid mult mai repede ochii fetelor si inima lor... Ca sa-si poata orienta instinctele în directii corecte, este nevoie de stapânire de sine, deoarece fiecare instinct trebuie orientat si pus în functiune doar la un moment dat. O fata de 13-14 ani este normal sa fie preocupata de baieti, însa dragostea adevarata nu consta în faptul ca interesul ei se îndreapta numai spre un anumit baiat.

Nu te dojenesc daca si la tine situatia e identica, deoarece cauza acesteia este deseori neglijenta atragerii atentiei fetei la timp. Dar daca meditezi asupra acestui fapt, vei fi de aceeasi parere cu mine. Înca nu te simti destul de matura, nici baiatul nu se simte înca matur pentru a hotarî definitiv asupra soartei voastre si înca nu stiti în mod hotarât ce asteapta femeia de la barbat ca sa poata întemeia un camin durabil, sanatos si stralucitor. Cu aceasta nu vreau sa-ti spun ca nu ai dreptul sa-ti manifesti sentimentele fata de un oarecare baiat. Este foarte normal ca din multimea baietilor sa-ti gasesti unul care-ti este mai simpatic, care are unele calitati pe care ceilalti baieti nu le au.

În ceea ce priveste hotarârea definitiva, si anume: "marturisirea dragostei" (care de multe ori e urgenta, deoarece îti este frica de faptul ca o oarecare colega ti-l poate fura), aceasta este deja destul de periculoasa deoarece iubirea este ceva mai complex si mai serios decât crezi tu si nu se poate aranja asa de usor. Individualitatea ta nu s-a format înca total si nici cea a baiatului pe care-l iubesti. Poate sunteti convinsi de faptul ca sunteti facuti unul pentru celalalt, dar amândoi trebuie sa va dezvoltati si daca va veti casatori azi poate veti divorta peste doi sau cinci ani, sau poate veti ramâne în continuare unul lânga altul, dar veti fi nefericiti. Sunt atâtea casatorii ratate azi!

 

Ce gândesc baietii despre dragoste?

Da, ce gândesc baietii despre dragoste? Vrei sa-ti spun ce deosebire este între baietii seriosi si ceilalti baieti?

Baietii seriosi simt nevoia - ca si fetele - de a gasi o inima iubitoare, o tovarasa de viata care sa-i consoleze, sa-i formeze si sa fie mama copiilor lor. Dar baietii sunt convin1i de neputinta întemeierii unei familii si problema cea mai importanta a lor nu este acea tendinta spre dragoste, ci preocuparea de a-si termina studiile si astfel sa se pregateasca pentru o anumita meserie. Fata de aceasta sa fim sinceri: problema principala a fetelor este dragostea. Fetele, "sunt gata pregatite" mult mai repede decât baietii si astfel sunt sortite acelor asteptari care constituie drama existentei lor.

Baietii seriosi, chiar daca sunt atrasi de fete, amâna alegerea si întemeierea unei familii pentru mai târziu. Sunt si din aceia care nu se pot opune atragerii inimii lor si în special apropierilor temerare provocatoare si urgente ale fetelor, dar dupa ce "au patit-o", resimt si-si plâng soarta lor trista în care au ajuns. De altfel, baietilor le este mai greu sa ramâna curati decât fetelor. Corpul lor este mult mai sensibil, mai excitabil datorita acelui fapt ca organele lor genitale, care constituie punctul central al senzualismului, sunt asezate în exteriorul corpului astfel încât senzatiile placute se concentreaza într-un singur punct si sunt mult mai patimase. Pe deasupra, corpul barbatului produce continuu germenii vietii, spre deosebire de cel al femeii care produce doar lunar un singur germen. Deci, barbatul trebuie sa se stapâneasca mai mult decât femeia. În vreme ce fetele nu sunt interesate asa de mult de intimitatile trupului barbatesc, pe baieti îi conturba foarte usor tot ce le aminteste de functia de mama a trupului femeii

De multe ori se întâmpla ca si fetele serioase provoaca excitatii si emotii puternice unor baieti seriosi - uneori fara sa-si dea seama de aceasta - spre exemplu, daca vestimentatia le atrage atentia baietilor asupra trupului lor: daca bluza are un decolteu exagerat, este prea strânsa pe trup, nu are mâneci, sau daca decolteul de la mâneca este prea mare, daca în timpul sederii sau în timp ce merg pe bicicleta, genunchii le sunt descoperiti, daca costumul de baie este exagerat de sumar. Fa-te placuta fara a fi provocatoare!

Sunt si unii baieti de care trebuie sa te feresti. Acesti tineri sau adulti nu sunt în stare sa-si domine instinctele. Sunt posesorii unor fantezii murdare si fac tot posibilul ca sa le atraga dupa sine în cea mai adânca mocirla pe fetele tinere, lipsite de experienta. La acestia, totul este denaturat: trupul - chiar daca este frumos - si chiar inima. Sunt incapabili de a privi cu respect toate acele calitati care sunt în corelatie cu dragostea adevarata. Nu-i intereseaza decât trupul si neglijeaza total inima, sufletul si spiritul.

Chiar daca sunt tineri sau batrâni, acestia "fug dupa fete", nu pentru ca sa "le iubeasca" dar, ca în mod egoist, sa le foloseasca drept instrumente de joc. Ei sunt aceia care se ocupa cu acel joc scârbos, numit flirt. Acesta consta în faptul ca doar din distractie este prinsa în mreje o fata tânara, este sedusa cu false îmbratisari, este orbita, ca apoi, încetul cu încetul, profitând de diferite siretlicuri, sa recurga la asedierea pudicitatii ei. Si, dupa ce s-au simtit satisfacuti, îsi parasesc prada, cautând alta, negândindu-se la rana provocata victimei lor. Câte fete sincere, poate eleve sau muncitoare cad prada acestui joc iar dupa aceea, regreta amarnic acest comportament al lor. Deschide-ti ochii si nu uita sa fii prudenta!

Daca esti acostata pe strada sau altundeva de vreun barbat strain, continua-ti drumul linistita si nu da nici o atentie complimentelor lui.

Daca un baiat necunoscut se ofera sa te conduca, indiferent de motivul pe care-l invoca, nu accepta. Daca te va urmari, chiar si dupa refuzul tau, încearca sa scapi de el sau adreseaza-te altora.

Daca nu cunosti intentiile unora, indiferent daca îti sunt cunoscuti sau nu, cere-i sfat tatalui, mamei, unei profesoare sau chiar duhovnicului tau.

Un barbat necunoscut o roaga pe Brigitte, sub pretextul ca este obosit, sa duca o scrisoare si un pachet într-o casa parasita. Brigitte nu-si închipuie ca este în mare pericol, dar povesteste totul tatalui ei. A doua zi, barbatul este cautat de politie si ies la iveala adevaratele lui intentii. Este arestat fiindca dispune de înclinatii bolnave catre tinerele fete.

Sa-ti amintesc de Maria Goretti pe care voia sa o violeze un tovaras de joaca. Maria i s-a opus si asasinul a strivit-o. Din faptul ca sfântul Parinte Papa a canonizat-o pe tânara Maria Goretti, reiese ca si dânsul e convins de pericolele care pericliteaza azi tinerele fete. Tocmai de aceea a prezenta-o ca model pe aceasta tânara eroina adolescenta.

 

Fetele nesabuite

Din pacate mai sunt si fete care nu pot concepe ce mari comori le-a încredintat Creatorul si care nici nu au încercat cel putin sa faca ordine în lumea gândurilor lor. Acestea sunt numite fete nesabuite. În primul rând, le tenteaza acea dragoste pe care au întâlnit-o în filme sau pe filele romanelor. Ele se delecteaza cu filmele si romanele de dragoste care, de multe ori, denatureaza adevarul. Rasfoiesc cu mare pasiune revistele în care femeia nu este nimic altceva decât o jucarie în mâna barbatilor. Aceasta nu-mi strica! Oare au dreptate?

Se împrietenesc cu fete libertine si prost educate care nu stiu sa discute despre altceva decât despre dragoste si despre baieti. Se joaca cu focul si nu stiu pâna unde le pot duce aventurile. Asemenea fete nesabuite se îndragostesc de acei baieti care în esenta sunt cu intentii si suflet necurat, au parul frumos, privirea lacoma, dispun de o voce lingusitoare, au bani multi si umerii lati, poate chiar si masina. Ca sa-si poata mentine prada, acesti baieti, asemenea paianjenului, tes pânza împrejurul fetei cu mrejele lor, chemându-le la întâlniri clandestine, ducându-le la film, coplesindu-le cu cadouri, le îmbata, le descriu în mod iluzoriu viitorul, le coplesesc cu fel de fel de promisiuni. Fetele imprudente cred în aceste promisiuni, necunoscând adevaratele intentii ale acestor baieti, accepta total si apoi se subordoneaza din ce în ce mai mult lor. Daca în casatorie sunt permise acele gesturi care exprima iubirea naturala, în flirt, aceste gesturi slujesc doar voluptatii egoiste. Cunosc fete imprudente care suporta sarutarile baietilor abia cunoscuti fiindca aceasta se obisnuieste si în filme. Si dupa aceea urmeaza marile deceptii!

Acele fete despre care vorbesc, sunt convinse ca o atitudine suspinatoare sau o miscare seducatoare îi cucereste pe baieti ca si în filme. Iar jocul continua, dar nu asa ca în adevarata dragoste, dar devine mai infect egoism în dublu. El nu vrea nimic rau, spune fata. Ce rau poate fi daca o fata îi permite una-alta unui baiat care o iubeste asa de mult? Îi permite totul baiatului, fiindca acesta îi înfinge în inima sageata otravitoare: "Daca nu mi te supui, înseamna ca nu ma iubesti!" Si atunci, spre a nu-l pierde, fata sacrifica totul.

O, ce deplorabila trezire urmeaza dupa aceea! Vezi ce departe am ajuns de la adevarata dragoste! Poate simti o frica anticipata de viitoarele întâlniri. Dar nu te necaji degeaba, ci fii doar prudenta. Ti-am mai spus: "O fata bine experimentata, valoreaza cât doua". Acasa, în familie, ti se spune destul de des: nu discuta cu acel baiat, nu pleca seara singura de acasa, nu-i accepta acelui baiat plimbarile cu masina. Parintii tai cunosc mai bine viata decât tine, cunosc pericolele amenintatoare. Ei vad destul de clar si nu-ti doresc decât binele. De aceea, fii sincera fata de ei!

Daca si tu ai devenit prada vreunei aventuri, nu te pot sfatui altceva decât sa faci tot posibilul pentru a reveni pe calea cea dreapta. Te asigur ca acest lucru nu este imposibil si mentionez ca niciodata nu este prea târziu. Spun din nou ca cel mai bun punct de plecare al acestei vieti este o marturisire sincera si buna care remediaza totul. Deschide-ti inima înaintea cuiva pentru ca puterea si lumina sa poata patrunde în ea.

 

Cum sa va comportati cu baietii

Sfaturile care urmeaza sa ti le dau îti vor fi de folos mai degraba sau mai târziu. Cu ajutorul lor îti vei putea ajuta colegele intime, le vei putea întelege mai bine si vei reusi sa le îndrumi pe calea cea buna daca - dupa cum se spune - "Au apucat- pe o cale gresita".

Pentru început nu uita sa profiti de fiecare prilej ce ti se ofera: îndemnurile din partea parintilor, educatia sanatoasa oferita tinerilor, sportul sau excursiile în colectiv pentru a-i cunoaste mai bine pe baieti.

Te asigur ca nu e usor sa sondezi. Psihologia lor difera cu totul de a ta. Nu te multumi cu aparentele. Încearca sa le cunosti sufletul. Nu te lasa buimacita de amanunte, si anume: vocea baiatului, dispozitia, puterea, culoarea parului, masina, banii, succesele lui universitare sau performantele sale sportive.

O fata se îndragosteste de un oarecare baiat fiindca dispune de o vointa de fier, este încapatânat si violent. "Este un om de caracter" - spune fata despre el. Dar, din pacate, acest baiat este egoist, nu-i permite sa fie contrazis si fata îsi va regreta temeritatea în toate zilele de dupa casatorie. O alta fata e nebuna dupa cineva din familie mare. Dar, din pacate, nu este asa de generos nici în sentimente, nici în fapte. Fata persista cu insistenta pe lânga el; îl accepta ca sot si numai dupa un an divorteaza. O a treia fata, perseverenta, se casatoreste cu un baiat care uraste galagia facuta de copil. Copilul seamana leit cu tatal sau care se comporta cu sotia lui ca si cum ar fi ultima servitoare. Dupa casatorie si ea devine sluga barbatului ei si pe deasupra nu are copii pentru ca barbatul nu vrea sa-i aiba.

Pe de alta parte, nu e nevoie sa-l condamni pe acel baiat doar pentru ca nu si-a ales bine cravata, sau pentru ca haina nu-i sta ireprosabil. Nu uita sa-i pui câteva întrebari inocente cu ajutorul carora poti afla moravurile lui, convingerile religioase, fermitatea (care nu totdeauna este în concordanta cu societatea colegilor lui), dragostea fata de munca, mama si surori si comportamentul lui fata de alti copii.

Fii simpla, dreapta, surâzatoare si rezervata fata de baieti! Baietii au nevoie de acele calitati ale tale care sa mentina armonia trupeasca si sufleteasca pentru ca, la întrunirile familiale si sociale, pe terenul de tenis sau la strand sa se împrieteneasca cu acele fete care nu se gândesc imediat la dragoste si care raspândesc bucurie, pace, optimism si seninatate în jurul lor. Nu-i lua în considerare pe acei colegi care te socotesc a fi lasa. Nu ei îti dirijeaza viata. Comporta-te în asa fel încât sa fii demna si distinsa si, daca e necesar, nu uita sa stii sa si pretinzi respectul. S-ar putea întâmpla ca si un baiat serios sa fie furat în prezenta ta de patimile lui si sa-ti faca o declaratie de dragoste. Chiar daca ti-ar fi greu, comporta-te linistita si raspunde-i cam în felul urmator: "Permite-mi sa îti spun nu, pentru ca nu vreau sa am deja de pe acum obligatii fata de cineva". Fii viguroasa daca vrei sa-ti pastrezi linistea inimii. Acest gând de multe ori trebuie pus în practica, mai ales daca e un baiat pe care îl simpatizezi si tu. De altfel, nu este recomandabil sa decizi sub influenta sentimentelor momentane.

Îngrijeste-te de inima ta! Multor fete le este frica de faptul ca vor ramâne nemaritate si din aceasta cauza se grabesc cu maritisul. Chiar si colegele lor le încurajeaza sa nu aleaga si sa profite de prima ocazie ivita. Sa nu-ti fie frica ca nu te vei casatori! Ti-am mai spus ca la vârsta de 14-16-18 ani nici individualitatea ta, nici a baiatului nu s-au conturat definitiv. Gusturile se pot schimba foarte usor în decursul unui an. Sa numaram numai, de exemplu, pasiunile unei fete îndragostite. Câte au fost si despre fiecare era convinsa ca acesta din urma a fost cel mai frumos si cel mai veritabil.

Fereste-te de declaratiile amoroase premature si de intimitatile anacronice. Daca simti fata de un fost tovaras de joaca o deosebita simpatie sau chiar dragoste nu-ti destainui imediat sentimentele, dar pregateste-te în mod serios ca astfel sa fii demna de iubirea lui. Câte iubiri frumoase s-au copt în timpul anilor de tacere. Sa nu crezi ca un baiat care este politicos, serviabil si amabil fata de tine te si iubeste! Deseori am auzit cât de consternati erau unii baieti vazând ca fetele au vazut si interpretat ca declaratie de dragoste ceea ce din partea lor nu era decât dovada bunei educatii, a tactului sau eventual a acelei bucurii de a putea fi în prezenta fetelor.

 

Cea mai buna pregatire

Vrei într-adevar sa te pregatesti pentru o dragoste adevarata? Atunci fa-ti viata mai uniforma.

 

Traieste unita cu Dumnezeu.

Rugaciunea te pune în fata lui Dumnezeu, îsi face loc în vârtejul sentimentelor tale si, încetul cu încetul se restabileste echilibrul sufletesc. Marturisirea te obliga sa-ti aduni gândurile, vorbele si faptele. Euharistia te uneste cu Cristos, iar evlavia te leaga de inima iubitoare de mama a sfintei Maria. Într-un cuvânt, întreaga viata pregateste-te în mod serios pentru frumoasa ta chemare de mama.

 

Fa ordine în interiorul tau

Dezvolta-ti organismul, sentimentele, ratiunea, inima, constiinta; dar fiecare sa-si îndeplineasca rolul sau, asa cum de exemplu într-o catedrala fiecare stâlp îsi are rolul lui, fiind la locul lui. Tot ce este în tine sa fie în armonie cu Dumnezeu care ti-a daruit harurile lui. Nu fi niciodata inactiva, ocupa-te cu studiul, cu treburile oficiale, dezvolta-ti cunostintele în diverse domenii, efectueaza în mod voluntar munci speciale si exerseaza-te în fapte bune. O viata bine organizata e cea mai sigura arma împotriva iluziilor, împotriva sentimentalismului distrugator.

 

Traieste în comuniune cu aproapele tau

De azi înainte încearca sa-i ajuti mai mult pe fratii tai. Pune în slujba aproapelui valoroasele calitati feminine cu care te-a înzestrat Dumnezeu. Aproapele tau sa fie mai întâi parintii si fratii. În loc sa fii insuportabila, egoista, pretentioasa si o adevarata spaima a familiei, fii o fiinta la ajutorul careia se poate apela totdeauna. Prietenii tai sau, eventual, colegii tai de munca au nevoie totdeauna de exemplul tau si de consolarile tale.

Aproapele tau este acela pe care-l vezi zilnic pe strada si caruia îi poti face o mica bucurie cu un surâs sau cu o vorba buna. Aproapele tau este fiecare om, întreaga omenire care a fost chinuita de atâtea dureri. Trebuie sa iubesti pe oameni din toata inima. Aceasta e cea mai buna pregatire pentru dragostea adevarata de mai târziu. Omul nu poate fi dintr-o data generos daca pâna atunci nu a fost niciodata.

Raspândeste în jurul tau numai bucurii, sanatate si curatenie, fara a tine cont cui îi sunt de folos. Dumnezeu le vede pe toate si se bucura ca o fata tânara si serioasa îl ajuta în împlinirea operei lui. Urmeaza-ti deci drumul vietii si roaga-o pe sfânta Fecioara sa te învete sa vezi în stil marinimos, sa judeci lucid si sa iubesti.

 

Rugaciunea baietilor

Doamne, fa ca trupul surorilor noastre sa fie armonios dezvoltat. Fa ca ele sa surâda si sa se îmbrace frumos si cu gust. Fa sa fie sanatoase si cu sufletul curat. Fa ca în viata noastra aspra, ele sa simbolizeze curatia si gingasia. Fa ca fata de noi sa fie simple, cu dragoste materna, si lipsite de gânduri ascunse si de cochetarii. Nu lasa ca între noi sa patrunda raul si astfel sa fim unul pentru altul izvorul pacatelor, ci fa-ne sa ne ajutam reciproc pentru a progresa în cele bune! (Guy de Laringaudie)

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/tineri.asp?vorbafete=5
Vă rugăm să respectați drepturile de autor