www.profamilia.ro /tineri.asp?vorbafete=4
 
 TINERI   /   COPII 

O vorba sincera cu fetele
achizitionare: 28.09.2003; sursa: Editura Presa Buna

capitolul urmatorCuprinscapitolul anterior TU SI TRUPUL TAU

Minte sanatoasa în trup sanatos

Trupul este instrumentul sufletului si de aceea l-ai primit de la Dumnezeu ca sa-ti poti îndeplini menirea. Aceasta îndeplinire cunoaste doua cai: urmând-o pe prima îti vei asuma datoriile familiei tale: sa-l ajuti pe barbat la îndeplinirea chemarii lui, cautând sa-i placi si cândva sa dai viata, sa te îngrijesti si sa cresti copiii. A doua cale este aceea de a renunta la casatorie si astfel sa îndeplinesti o chemare independenta de viata societatii si anume sa-ti dedici toata viata lui Dumnezeu. Îti poti închipui câta energie trebuie acumulata de o tânara ca sa poata corespunde acestor cerinte?

Încetul cu încetul, cu trupul si cu sufletul, te pregatesti pentru chemarea ta; evident, aceasta nu este fara tensiuni. Nu totdeauna gasesti armonia între acele atitudini care privesc viata corporala si cea spirituala. De exemplu, în dimineata aceasta ai fost exagerat de dispusa, iar dupa-amiaza esti deja trista. Azi plângi daca parintii îti spun doar un singur cuvânt, cu toate ca ieri ai dat doar din umeri... Câteodata esti plina de vigoare, de elan, foarte severa cu tine, dar dupa aceea, dintr-o data nu te mai intereseaza nimic, devii un papa-lapte... Într-o saptamâna ai o deosebita pasiune pentru o prietena, în cealalta devii indiferenta fata de ea. Ai vrea sa fii socotita adulta, cu toate ca uneori te porti ca un copil... Ai vrea sa fii fata buna, serviabila, voioasa, demna de a fi iubita, si deodata mai nimica toata îti schimba hotarârea. Ai vrea sa scapi de trecut, sa te refugiezi din micul cerc familiar si sa mergi departe spre a putea întemeia legaturi noi, sa începi o viata noua si sa fii admirata... Dar, între timp, îti dai seama ca ai nevoie de ajutor si-ti doresti ca mama sa te înteleaga si sa-ti înlature îngrijorarile tale. Poate judeci în felul urmator: pe mine nu ma întelege nimeni... pe mine nu ma iubesc altii..., ma neglijeaza toti... Mie niciodata nu-mi reuseste nimic... Mi-am pierdut echilibrul sufletesc... Cel mai bine ar fi sa mor... Linisteste-te, te cunosc, te înteleg si te iubesc mult mai mult decât îti închipui. Dar uneori prea te izolezi, prea te retragi. Pentru asigurarea dezvoltarii armonioase, am sa-ti dau câteva sfaturi. Când vei citi aceste rânduri, adu-ti aminte de cele citite la începutul cartii: ca prin aceste rânduri ma adresez tuturor fetelor tinere care sunt preocupate de probleme diferite. De aceea, poate nu o sa-ti fie de folos unele sfaturi, dar poti sa fii convinsa ca multor colege de ale tale le vor fi de folos.

 

Un trup sanatos

Pastreaza-ti sanatatea. Sanatatea în sine constituie o frumusete, dar ea depinde în mare masura si de îngrijire. Iubeste apa! Ea îti pastreaza trupul în curatenie, îti pastreaza sanatatea danturii, a parului, a pielii, a muschilor, sângele circula mai repede, nervii ti se linistesc, iar respiratia va fi mai profunda, mai regulata. Nu e necesar sa-ti întretii parul, fata, precum si trupul cu diferite unguente cosmetice. De la acestea nu vei fi mai sanatoasa ba, dimpotriva. Nu-i necesar sa mentionez ca în timpul menstruatiei trebuie sa te îngrijesti mai bine de curatenia trupului tau. Trebuie sa îndepartezi impuritatile prin bai minutioase si profunde. Doar mama ta poate sa te ajute cu sfaturile ei. Multe fete nu se simt mai rau în timpul menstruatiei ca altadata. Dar altele sunt obosite si usor iritabile. Daca si tu te încadrezi în aceasta categorie, fii atenta, nu exagera si, fara a face o figura de martira, nu uita ca e vorba de un proces natural. Nu le imita pe acele fete care, în asemenea situatii, sunt insuportabile se vaita mereu, plâng, se comporta ca niste copii egoisti. În timpul menstruatiei, fereste-te de eforturi prea mari, de mersul pe jos, de exercitiile sportive grele si de eforturile fizice exagerate. Nici înotul nu este prea recomandabil, deoarece locul mucoaselor care s-au îndepartat prin menstruatie pot fi usor infectat. Cu toate acestea, îti poti îndeplini linistita datoriile de fiecare zi. În asemenea împrejurari sa faci exercitii fizice numai daca acestea au fost prescrise de vreun medic. Starea neplacuta în care te afli ascunde-o sub valul surâsului. Daca durerile sunt prea intense si menstruatia este exagerat de abundenta sau nu este regulata, ori daca dureaza prea mult timp, atunci fara nici o falsa pudicitate mergi la medic. Acelea care vor sa fie sanatoase sa urmeze sfatul medicului care le va ajuta. Dar nici în domeniul îngrijirii trupului sa nu exagerezi. Cunosc fete carora le este asa de frica de microbi încât în fiecare ceas al zilei se spala pe mâini. Exagerarile nu sunt recomandabile în nici un domeniu al vietii. Nu e necesar sa stai ore întregi în baie sau la strand. Si moleseala este daunatoare sanatatii.

Alimenteaza-te în mod sanatos. Nu mânca multa carne ci cât mai multe fructe si fierturi de legume. Asculta-ti mama, ea stie de ce mâncaruri ai nevoie. Manânca totdeauna la aceeasi ora si mesteca bine mâncarea. Sa nu faci parte dintre acele fete care nu prea manânca pentru ca vor sa-si pastreze silueta. Parca baietii ar aprecia fetele dupa greutatea corporala!

Baietii iubesc mult mai mult fetele sanatoase, decât pe acelea pe care orice vânt usor le doboara. Sunt fete a caror deviza este urmatoarea: sa nu ma îngras, vreau sa ramân zvelta; cântarul le dirijeaza viata, constiinta, viitorul. Uita de faptul ca într-o buna zi vor deveni mame si atunci vor avea nevoie de oase tari, de nervi sanatosi, de rezerve mari, de putere pentru a fi capabile sa dea viata unui copil. În general, acele fete care nu vor sa se alimenteze normal se dedica delicateselor.

Cafeaua prea tare, alcoolul si tigarile constituie otrava adolescentei. Sa nu crezi ca doar cu acestea poti câstiga simpatia uni comunitati. Baietii bine crescuti apreciaza mai mult pe acele fete care se pot abtine de la tot ce le dauneaza, fiind stapâne pe ele însele.

În privinta dormitului, corespunzator temperamentului tau, trebuie sa dormi zilnic cel putin noua ore, pentru ca trupul tau sa se poata odihni si astfel sa se poata dezvolta în continuu. Între noi fie spus, somnul este cel mai eficace si cel mai ieftin produs cosmetic. Evident, nici aici nu trebuie sa exageram.

Nu este indiferenta perioada de timp în care obisnuiesti sa te culci. Timpul precedent miezului noptii este cel mai pretios. Scoala-te zilnic la aceeasi ora si daca e posibil, nu fa modificari în aceasta privinta. Nu provoaca greutati daca uneori te culci mai târziu, numai ca aceasta schimbare sa nu devina obisnuinta.

E mai sanatos sa nu frecventezi acele serate unde nervii sunt excitati de dansuri exagerate, de bauturi, de agitatii senzuale si afective. La vârsta ta, tinerii se încred în puterea inepuizabila a nervilor crezând ca pot rezista mai multe nopti nedormite, dar cu toate acestea, organismul resimte acestea. Evident, si tu cunosti fete slabe si palide care, dupa ce au petrecut toata noaptea, ziua abia se mai misca, lenevesc în fotolii si te miri ce le scoate din sarite. Toata ziua casca de oboseala si sunt obligate sa doarma toata dupa-amiaza pentru a prinde ceva puteri. Baietilor seriosi nu le plac asemenea fete ravasite si frânte.

Iubeste aerul. Camera sa-ti fie bine aerisita. Daca temperatura camerei permite, nu-i rau sa lasi noaptea fereastra deschisa. În pauzele de la scoala, încearca sa iei parte cu cea mai mare bucurie la jocurile comune si nu numai dupa ce ti-a atras atentia pedagogul. Dimineata încearca sa mergi pe jos si sa nu apelezi la un tramvai sau o masina numai pentru câteva sute de metri. Nu purta fuste strâmte, ca aerul sa-ti poata strabate trupul. Nu le imita pe acele fete care, si pe timp friguros, umbla cu fuste scurte si prefera mai bine sa le fie frig numai pentru a satisface cerintele modei. O fata poate fi simpatica si atragatoare si atunci când fusta ei nu lasa descoperita o mare parte a trupului. Poti fi eleganta si daca nu te îmbraci conform cerintelor vremii. Câte fete au devenit slabe, usor excitabile, indisciplinate, fiindca s-au facut sclavele modei. În sfârsit, nu uita sa practici acele exercitii sportive care pastreaza armonia trupului; dintre acestea îti recomand în mod special mersul pe jos. În fiecare dimineata sa faci gimnastica, evita jocurile care te surmeneaza, nu exagera nici în domeniul tenisului si al înotului. Organismul tau e mai complicat si mai fragil decât cel al baietilor. De aceea, ar fi o stupiditate daca ai încerca sa-i imiti sau sa-i înlocuiesti. Sa nu spui si tu ceea ce spun multe fete tinere! Mai bine spune: sunt fericita pentru ca sunt fata si chiar de aceea sunt disciplinata ca astfel sa ma pot pregati pentru viitoarea mea vocatie!

 

Sufletul curat

Daca ti se vorbeste despre curatie, se are în vedere tot ceea ce are legatura directa sau indirecta cu chemarea de femeie pe care ti-a dat-o Dumnezeu. Este vorba, deci, ca în gânduri, cuvinte, lecturi si în fapte, sa pazesti tot ceea ce se refera la casatorie, fecundare si maternitate.

Este curata si virgina acea fata care se pastreaza neatinsa pâna în acea zi când va fi sotie si totodata si mama. Aceasta virtute coexista cu pudicitatea si abtinerea care, la fata tânara si sanatoasa, este instinctiva. Sa vedem cum trebuie sa gândeasca o tânara despre curatie: când se gândeste cum are loc fecundatia si cum se naste un copil si la rolul pe care Dumnezeu l-a încredintat sotilor, nu trebuie sa vada nimic rau în aceasta, deoarece toate se efectueaza conform planurilor întelepte ale lui Dumnezeu. Daca eventual i se iveste o problema, apeleaza la ajutorul mamei, al tatalui sau al unui alt expert serios, asa cum este si natural si, evident, va gasi solutia problemei ivite. Nu se framânta, nu se nelinisteste fara rost pentru problemele ivite; stie ca are dreptul la adevar si la pacea sufleteasca.

Nu se dedica mirajelor, nu retraieste, în gândurile ei, îmbratisarile alintatoare ale iubitului, nu devine o fire sentimentala excitându-si trupul. Acestor tentatii li se opune foarte hotarâta. Evident, asa cunoaste si interpreteaza viata, cum a creat-o Dumnezeu, si anume: stie ca într-o zi va trebui sa se daruiasca curata, cu toata încrederea, aceluia pe care si-l va alege ca sa fie tatal copiilor ei. Dar, instinctiv, simte ca va cadea în pacatul necuratiei, daca înainte de casatorie traieste aceste momente intime în gândul si în dorinta ei.

Din pacate, multe fete se lasa prada acestor dorinte necurate în timpul zilei sau înainte de a adormi si dupa aceea mai îndraznesc sa spuna: "Într-adevar, nu stiu cu ce sa ma acuz la marturisire, ca doar nu am facut nimic rau". În sfârsit, ar fi deja timpul ca sa ti se trezeasca constiinta.

O fata cu suflet curat citeste anumite carti, asculta la radio si urmareste la televizor doar ceea ce o ajuta în largirea cunostintelor ei în privinta viitoarei sale meniri de mama si femeie. Aceasta este normal si totodata foarte sanatos. În privinta lecturilor, a filmelor si a programelor de radio, este bine sa se ceara sfatul parintilor sau al spiritualului, decât al colegelor. Tot ce ar putea trezi patimi daunatoare respinge cu multa vigoare: citirea unor romane de dragoste, urmarirea programelor de radio usoare, privirea unor fotografii pornografice sau vizionarea filmelor în care femeia este jucaria unor barbati depravati. Tinerele fete cu sufletul candid îl respecta pe Dumnezeu, se respecta pe ele însele si respecta pe viitorii lor copii. Nu fac parte din grupul acelor fete care cauta cu aviditate peste tot excitatiile necurate. Nu se sperie atunci când gasesc într-o carte descrieri senzuale, când vad într-un film episoade temerare sau când aud la radio un cântec picant, dar se îndeparteaza cu dezgust si scârba de tot ceea ce înjoseste femeia. Nu-si da banii acelor netrebnici care, cu ajutorul cartilor, al fotografiilor, al radioului si al televiziunii corup pe tineri ca astfel sa se poata îmbogati. E inutil sa spun ca o fata echilibrata stie sa vorbeasca cu luciditate despre aceste lucruri. Nu esti nicidecum stupida daca tu cunosti rolul important pe care-l au femeile pe acest pamânt. Ceilalti - baietii si fetele - îti cunosc atitudinea si stiu ca îi vei respinge daca în prezenta ta si-ar permite glume nesarate.

Repet, trebuie sa stii ce trebuie sa gândesti despre aceasta tema si altora nu le va fi asa de usor sa îti schimbe punctul de vedere. Daca o discutie începe sa degenereze, încearca sa schimbi tema sau exprima-ti clar dezgustul fata de ea. Daca îti vei da seama ca esti dezorientata în anumite teme sau daca nu stii cum s-ar cuveni sa te comporti, pastreaza-ti si pe mai departe linistea sufleteasca iar, mai târziu, cere explicatii acelui adult în care ai încredere.

Fata de organele intime ale trupului tau, comporta-te totdeauna corect si lucid. Nu ceda impresiilor incerte în timpul toaletei; ar fi o pudicitate rau interpretata aceea daca nu ai avea nici o cunostinta despre acestea (la fetele tinere aceasta tinuta este des întâlnita). Dar, pentru ca organele materne sunt tot atât de sensibile ca si cele ale auzului si vazului, abtine-te de la atingerea lor inutila. Daca nu esti sigura, adreseaza-te adultilor în care ai încredere. Iata, asa se comporta o fata cu sufletul armonios dezvoltat si în felul acesta respecta porunca a sasea a lui Dumnezeu care ne atrage atentia la curatia trupeasca si la sensul adevarat al iubirii autentice. Fii si tu o fata curata si sanatoasa care respecta si apreciaza opera lui Dumnezeu în sine pentru ca astfel sa poata sa-si îndeplineasca cât mai minutios menirea sa.

 

Daca ti-a disparut linistea sufleteasca

S-ar putea ca tu sa fii din rândul acelor fete în sufletul carora s-a cuibarit raul. Te chinuiesc visele necurate, citesti carti pornografice, folosesti cuvinte cu doua întelesuri, ai obiceiuri rele? Acum, dupa ce întelegi mai bine planurile lui Dumnezeu, îti pare rau ca ai procedat în acest fel si de aceea suferi. Ai vrea cu tot dinadinsul sa-ti gasesti armonia sufleteasca. Îti spui: daca as fi citit mai repede aceasta carticica, daca as fi citit-o acum un an sau cu câteva luni mai devreme, toate ar fi fost altfel...! Te rog mult, nu te descuraja: au revenit asa de multi pe calea cea buna dintre aceia care nu de mult se aflau înca pe drumul cel rau. Ce a trecut nu mai este si încearca sa-ti îndrepti fruntea acum spre viitor. Înainte de toate, spala-ti sufletul si împaca-te cu Dumnezeu, printr-o marturisire sincera. Subliniez, o marturisire sincera, deoarece la marturisire fetele sunt mai putin sincere decât baietii. Gândeste-te ca a marturisi sincer pacatele înseamna a-i arata lui Dumnezeu ca vrei sa te îndrepti. Aceasta o stie si duhovnicul tau si are un sentiment de simpatie fata de cei care, în timpul marturisirii, se acuza sincer de pacate si dau dovada de cainta. Sa nu crezi ca preotul se mira la auzul pacatelor tale: el stie foarte bine cu câte greutati se întâlneste o fata si câte are de suferit. El îti reda harul dumnezeiesc si te înarmeaza cu sfaturi folositoare ca sa poti fi o fata curata si sanatoasa. Îti repet: cauta neaparat pe cineva caruia sa-i poti acorda încrederea si sinceritatea ta.

Acest cineva poate fi si duhovnicul care te-a readus pe calea cea buna si fata de care te poti deschide. Daca poti, fii confidenta si fata de o profesoara sau fata de o pedagoga, chiar si fata de o prietena sincera si inteligenta.

Cauta mereu sfânta Împartasanie si rugaciunea. Daca vei ramâne în legatura permanenta cu Dumnezeu, vei putea recâstiga echilibrul sufletesc, fiindca Dumnezeu îti va da putere daca el este primul caruia îi slujesti.

Apropie-te de sfânta Fecioara ca de modelul prototip al fiecarei tinere fete. În timpul vietii ea si-a daruit total trupul si sufletul lui Dumnezeu pentru îndeplinirea acelei vocatii care i-a fost menita de Dumnezeu. Urmeaza-i exemplul!

Sper ca aceste câteva sfaturi întâlnite în aceasta carte te vor ajuta sa devii din nou o fata echilibrata, voioasa si cu un suflet nobil.

 

Cautarea frumusetii

Creatorul a daruit lumii fapturi care mai de care mai frumoase, iar printre acestea, un loc important îl ocupa si femeia. Asa se poate întelege ca artistii fac tot posibilul - din pacate nu totdeauna pentru cauze nobile - sa contureze sau, mai bine zis, sa perpetueze pâna si în marmura frumusetea femeii.

Ar fi o greseala sa socotesti aceste obiecte de arta ca fiind imorale. Admirarea unei flori, a unui peisaj frumos, ne îndrepta gândurile spre Dumnezeu. La fel si o pictura sau o statuie, care reda gingasia si armonia trupului feminin, pot sa-l îndrepte spre Dumnezeu pe acela care are suflet nobil si care descopera pe Creatorul însusi în creaturile sale. Femeia se bucura daca e frumoasa si, în mod instinctiv, tinde spre frumusete, fara a fi totdeauna convinsa de aceasta datorita simtului estetic înnascut si a calitatii de a atrage atentia asupra ei. Daca barbatul n-ar descoperi ceva atragator la genul feminin, atunci s-ar dedica totalmente menirii lui de a descoperi comorile universului, ar neglija casatoria si perpetuarea speciei. De aceea, Dumnezeu a sadit în barbat acel instinct care-l face receptiv fata de farmecul feminin.

E natural ca femeia sa vrea sa se afirme. La fel si tu te tot uiti în oglinda, te îngrijesti de coafura, de moda, îti alegi vestimentatia, îti controlezi miscarile, vrei sa placi baietilor. Ti-ai putut da seama ca baietii nu sunt preocupati de asa ceva. Mamele baietilor se supara de multe ori si-si cearta baietii pentru ca nu vor sa mearga la frizer, nu vor sa poarte cravata sau sa-si lustruiasca pantofii. Deci, tu vrei sa fii frumoasa. Nu ascunde acest lucru. Si Dumnezeu vrea aceasta, dar cu mijloace diferite.

În primul rând vreau sa te linistesc, daca ai crede eventual ca nu esti înzestrata cu nici o calitate. Sunt foarte rare acele cazuri când fetele tinere nu dispun de nici un farmec si sunt într-adevar urâte. De altfel, baietii cu o judecata sanatoasa sunt mai putin exigenti fata de fete decât va imaginati voi. Ei viseaza la o sotie, nu la un star. Ar dori sa se întâlneasca cu o fata care sa le fie tovarasa de viata, care sa-i încurajeze si sa-i înteleaga în îndeplinirea obligatiilor cotidiene de a creste copiii si a dirija treburile casnice. Nu au nici un chef sa plateasca notele de plata ale unei femei risipitoare si care doreste sa se îmbrace la ultima moda. Evident, ei atribuie si frumusetii o atentie deosebita. Dar, în primul rând, îi intereseaza frumusetea interna, acea frumusete care le formeaza fizionomia, bunatatea, întelegerea, devotamentul.

Nu dispera, deci, daca ai vreun defect de frumusete, nici chiar atunci când acest defect este vizibil. Cunosc fete care plâng mult fiindca au urechile prea mari sau nasul prea mic, parul prea aspru sau poate ca sub ochiul stâng le-a crescut un neg.

Daca vrei sa fii frumoasa, iubeste tot ceea ce e frumos: filmele, cartile, piesele de teatru frumoase. Creaza-ti frumuseti în jurul tau. Sa fie, deci, frumoasa camera în care traiesti, dulapul si sertarele aranjate. Daca esti înca eleva, îngrijeste-te de carti si caiete si scrie ordonat pentru ca scrisul dezordonat si incorect demasca si un interior dezordonat. Pe cât este posibil, înfrumuseteaza-ti caminul, sala, locul de munca. Mâinile tale sârguincioase sa transforme totul din jurul tau în ceva frumos.

Înfrumuseteaza-te! De repetate ori îti spun ca femeia trebuie sa fie frumoasa, atragatoare, dar adaug: cu masura.

Adevaratii baieti cauta tocmai aceasta masura la tinerele fete. Se întâmpla ca, aparent, baietii apreciaza mai mult o fata care poarta o fusta mai scurta sau chiar provocatoare. Aceasta e doar aparenta, fiindca si lor le place o fata modesta. Incontestabil ca baietii sunt atrasi de aceste aspecte exterioare trecatoare. Dar, baietii seriosi nu-si încredinteaza viata si inima în mâinile acestor fete superficiale.

Sa nu te deruteze reclamele articolelor de moda si ale produselor cosmetice. E uimitor câte i-ar mai trebui frumusetii feminine daca ar avea dreptate reclamele. Spre norocul nostru, adevarata frumusete nu e asa de costisitoare si atât de obositoare. Câte casatorii s-au desfacut datorita risipei femeii care era roaba modei. Câte fete se comporta insuportabil acasa fiindca parintii nu i-au cumparat acel fular de care ar fi avut nevoie si pe care prietena ei l-a obtinut cu atâta usurinta. Deviza ta sa fie: modestie! Nu arunca nimic din ceea ce poate fi împrospatat cu amabilitate, cu iscusinta si cu bun gust. Nu te schimba zilnic de cinci ori numai ca prietenele tale sa te invidieze sau, si mai putin, spre a ului pe baietii care nici nu-si prea dau seama de rochiile purtate de tine.

Nu te uita toata ziua în oglinda. Nu te pieptana zilnic de zeci de ori, si nu te îngrijora daca o suvita de par nu-ti sta bine. Ar fi caraghios sa-ti vopsesti unghiile sau parul, sa te dai cu ruj, sa-ti ungi fata cu diferite creme sau sa-ti smulgi sprâncenele. S-ar putea ca baietii sa puna înaintea acestor fete un afis cu textul: Atentie! Proaspat vopsit! Baietilor seriosi nu le plac acestea, lor le place mai mult naturalul decât artificialul si se îndeparteaza de acele fete care sunt lipsite de individualitate si sunt atât de identice între ele, de parca ar fi surori, sau parca ar fi fabricate în serie. Candiditatea frumusetii tale sa oglindeasca înainte de toate frumusetea interna si pe aceea a sufletului, frumusetea constiintei. Daca nu este asa, atunci nu vei ajunge prea departe pentru ca fructul alterat nu va fi prea mult timp frumos nici în exterior.

Pentru a fi frumoasa priveste-te:
Un minut în fata oglinzii;
Cinci minute în fata sufletului tau;
Cinsprezece minute în fata lui Dumnezeu!
(
Michael Quoist, "Îngrijirea frumusetii", în Reussir)

 

Rugaciune pentru pastrarea curatiei sufletesti

Doamne, acum îmi înteleg mai bine menirea pe care mi-ai dat-o. De la tine am primit sufletul cu toate posibilitatile si trupul înzestrat cu acele comori care îmi permit sa transmit mai departe viata. Cu harurile tale, de care niciodata nu ma privezi, vreau sa devin o tânara curata si echilibrata. Sa fie departe de mine risipirea vietii, fiindca vreau sa fiu demna acelei misiuni pe care mi-ai încredintat-o. Nu voi mai visa la nimic si ma voi feri de acele conversatii si lecturi care mi-ar suprima demnitatea de femeie. Îmi voi respecta trupul care, din acest moment, este al viitorului meu sot si al viitorilor mei copii. Voi respecta si mai mult obligatiile fata de trupul meu daca tu m-ai sortit total slujirii tale. Daca vrei sa fiu frumoasa, înainte de toate voi veghea asupra frumusetii corporale, dar voi fi modesta si în dorinti si în cheltuieli. Doamne, îti ofer sufletul si trupul meu ca astfel sa devin asemenea sfintei Fecioare Maria, idealul fiecarei tinere.

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/tineri.asp?vorbafete=4
Vă rugăm să respectați drepturile de autor