www.profamilia.ro /tineri.asp?vorbafete=1
 
 TINERI   /   COPII 

O vorba sincera cu fetele
achizitionare: 28.09.2003; sursa: Editura Presa Buna

capitolul urmatorCuprins DRAGA TÂNARA!

Nu mai esti copil si nu-ti place daca altii te trateaza asa. Ai deja 13-14 ani sau poate mai mult. De când ai împlinit 12 ani ai început sa te lovesti de o multime de probleme. Lumea se deschide înaintea ochilor tai si, mai ales, înaintea inimii tale.

Fara îndoiala, te vei întreba: "care este scopul vietii mele, pentru ce sunt pe acest pamânt, care îmi este menirea?" Toate acestea constituie întrebari de baza care te vor preocupa.

Dar, în afara de întrebarile si problemele amintite, de o importanta capitala în privinta vietii, mai sunt si alte lucruri despre care nu se discuta în prezenta ta sau la care primesti raspunsuri neclare sau partiale. Ma gândesc la acele chestiuni care se refera la transmiterea vietii.

Cinematograful, radioul, revistele, publicatiile si multe alte mijloace popularizeaza sau dezorienteaza în privinta valorii acestor lucruri care, pe drept cuvânt, ar merita stima din partea noastra. E necesar ca sa ne formam o idee clara despre aceste lucruri, spre a putea gasi printre multiplele drumuri ale vietii, pe cel bun, conform intentiilor lui Dumnezeu. O fata bine informata valoreaza cât doua...

Nu te cunosc personal. Nu stiu cu ce te ocupi, ce citesti, ce greutati individuale ai, dar stiu ca multe fete, la fel ca tine, se lupta cu probleme diferite în privinta individualitatii, care, în esenta, sunt identice cu ale tale. De aceea, as vrea sa te calauzesc, dându-ti câteva sfaturi de care te poti folosi în anii tineretii.

S-ar putea sa nu-ti spun nimic nou, pentru ca mama sau vreo profesoara te-au introdus în misterele vietii, aratându-ti ce valori se ascund în cuvintele: dragoste, casatorie, maternitate. Poate ti-au expus si pericolele de care se poate lovi o tânara fata. În acest caz, trebuie sa-i multumesti lui Dumnezeu fiindca ti-a trimis în cale "pe cineva" prin a carui experienta ti-a îndrumat pasii pe drumul cel bun.

Daca nu ai obtinut explicatiile dorite, atunci nu uita ca nu e usor sa astern pe hârtie ceea ce vreau sa-ti spun. Eu, când am scris aceasta carte, am avut ocazia sa stau de vorba cu parinti, pedagogi, preoti si, evident, cu fete si baieti, care m-au rugat sa-ti spun multe lucruri. Mie, deci, îmi este mai usor sa concep liber ceea ce vreau sa-ti spun, dar trebuie sa am în vedere si faptul ca poate nu te multumesti cu spusele mele. Precis s-au ivit si unele întrebari care au stat ascunse în adâncul inimii tale si la care eu nu am raspuns. Sufletul omenesc se poate asemana cu un parc mare. Câteva drumuri frumoase îti pot arata si eu, dar nu pot patrunde în adâncurile inimii si constiintei tale. De aceea, te rog, ai încredere în cineva, marturiseste-i ce ai citit în aceasta carte, spune-i ceea ce ti-ai clarificat dupa citirea cartii, dar nu uita sa-i spui si chestiunile care înca te mai preocupa. Nu lasa ca ratiunea sa fie întunecata de îndoieli, nici ca sufletul sa-ti fie nelinistit. Ai tot dreptul la bucuria luminii si la pace, deoarece Domnul a coborât din ceruri ca sa ne aduca bucurie si pace.

Cui îi daruiesti încrederea? Fetelor tinere, mama le este tovarasa intima, ceea ce este natural. Este posibil ca, desi în relatii bune cu mama, totusi sa nu fii confidenta fata de ea, sa nu-i spui toate secretele tale. Poate esti mai deschisa fata de tatal tau. Sau, daca nu poti marturisi parintilor toate secretele tale, poate ai o sora mai mare, vreo profesoara, sau vreun duhovnic, sau o alta persoana matura în a carei pricepere si tact te încrezi. De altfel, la scrierea acestor rânduri a trebuit sa ma gândesc nu numai la tine, ci în general la fetele tinere. Unele traiesc la orase, altele la sate, unele în medii familiale care le apara de pericolul strazii, dar multe fete sunt lasate singure. Sunt fete care traiesc în conditii prielnice tineretului, în timp ce altele, pe strazi, în trenuri si chiar la locul de munca sunt expuse efectelor daunatoare. Daca apartii celor privilegiate, gândeste-te la cele mai putin norocoase si atunci vei întelege de ce te sfatuiesc: fiindca vreau sa te apar de pericole. Stiu ca suprema-ti dorinta - chiar si atunci când, uneori, nu procedezi corect - este sa fii o fata cu sufletul curat. Aceasta brosura vrea sa te ajute sa-ti îndeplinesti aceasta dorinta.

Când vei începe sa citesti aceasta brosura te recomand sfintei Fecioare; ea este reprezentanta idealului fetelor tinere. Ea te poate învata mult mai bine cum trebuie sa judeci, sa vorbesti si sa actionezi în viata ta de femeie, pentru ca Domnul nostru Isus Cristos sa te cuprinda în dragostea lui.

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/tineri.asp?vorbafete=1
Vă rugăm să respectați drepturile de autor