www.profamilia.ro /tineri.asp?vorbabaieti=5
 
 TINERI   /   COPII 

O vorba sincera cu baie?ii
achizitionare: 28.09.2003; sursa: Editura Presa Buna

capitolul urmatorCuprinscapitolul anterior TU SI FETELE

Marea descoperire

Desigur, stiai si pâna acum ca pe lumea aceasta exista nu numai baieti dar si fete. Însa, acest lucru nu ti s-a parut pâna acum ceva deosebit. Ai avut chiar momente, în viata de mai înainte, când ti s-a parut ca ar fi o stirbire a demnitatii tale de baiat ca sa discuti cu o fata. De multe ori te-ai suparat pe ele si le-ai alungat cu trufie daca te-au deranjat. Câteodata te-ai batut cu ele, tragându-le bine de codite. În general, ai gasit în ele niste tovarasi de joaca cu care ti-ai petrecut timpul, mai bine sau mai rau.

Într-o buna zi, a venit vecina ta Marieta la sora ta, ca sa-i explice o problema de matematica. Pâna acum nici nu te-ai gândit, cu toate ca, în timpul vacantei de vara venea la voi aproape zilnic si va jucati împreuna toata dupa-amiaza. Pâna acum totul era atât de firesc încât nici nu i-ai observat prezenta. Dar, acum parca s-a întâmplat ceva... Degeaba citesti poezia la româna, nu-ti intra deloc în cap; te apuci de geometrie, nu merge nici asta. E clar, nu? Pentru ca nu esti atent la aceasta. Gândul tau acume la masa cealalta, unde Marieta explica problema de matematica. Cât n-ai da sa-ti explice si tie! Îti pare rau ca a plecat atât de repede. Dar iata, da un telefon surorii tale. Vai, ce pacat ca nu ai ridicat receptorul primul! Ce bine ar fi sa ma trimita mama pentru ceva la vecini...!

Ce s-a întâmplat? Nimic deosebit, doar atât ca Dumnezeu ti-a atins foarte fin inima si ti-a deschis ochii ca sa poti vedea marea descoperire: "Sunt fete pe lumea aceasta, si mai ales fata aceasta, care parca ma atrage, si prezenta ei nu-mi este indiferenta".

În intentiile tale, în dorintele tale nu este nimic rau, nimic pacatos, de ce anume ar trebui sa ascundem aceasta? Si totusi, simti în acelasi timp ca nu-ti spune numai mintea ca nu ar fi totul în ordine daca te-ai deda cu totul acestei dorinte.

Ce s-a întâmplat asadar cu tine? Ce înseamna aceasta transformare în dorintele tale?

 

Legea completarii reciproce

Una dintre legile fundamentale ale naturii umane sanatoase este urmatoarea: nimeni nu vrea sa ramâna singur timp îndelungat. Omul este o fiinta sociabila, este dornic dupa acel "tu" intim si confidential de care se simte legat prin sentimente de prietenie si de iubire intima, un "tu" cu care se completeaza reciproc. Ai putut experimenta aceasta lege si pâna acum: îti venea greu sa te joci singur, ca atare ti-ai cautat un tovaras care era un baiat sau o fata. Atunci când ai parasit faza copilariei si ai început sa devii tânar, si-ai si cautat deja un prieten întelegator care înseamna pentru tine mai mult decât ceilalti baieti. Nu-ti era numai coleg de joaca, dar si prieten bun. Nu numai ca v-ati ajutat reciproc la rezolvarea problemelor pentru scoala, ci ati tinut unul la altul si la bine si la greu. Daca ai ajuns într-o situatie dificila, prietenul te-a ajutat fara ca sa se astepte la multumiri deosebite. Doar erati prieteni. La fel, daca el avea o problema, tu i-ai sarit în ajutor. Asa o cerea onoarea ta de prieten. Erati o inima si un suflet si câte bucurii nu proveneau de aici...

Si, deodata, soseste ziua când îti dai seama ca nu-ti mai este suficient tânarul asemanator tie. Îti lipseste ceva din viata, ceva care ar completa natura ta de baiat. Si, în acest moment, privesti pentru prima data la lumea fetelor. Aceasta atractie si aceasta necesitate este la fel de naturala ca si mai înainte: dorinta de a avea un prieten bun.

Asadar, întrebarea este - si aceasta este esentiala pentru tine - când poti ceda dorintei care te mâna spre sexul celalalt? Ca sa întelegi raspunsul mai bine, sa-ti spun mai înainte câte ceva despre casatorie.

 

Câteva cuvinte despre casatorie

În capitolul precedent am vorbit despre triplul aspect al instinctului sexual, am vorbit despre dorinta naturala, am vazut, de asemenea, ca tânarul trebuie sa se abtina si sa reziste acestor instincte. Celelalte doua aspecte ale instinctului uman am spus ca sunt: dorinta de a transmite viata si dorinta sufleteasca. Aceasta din urma consta în faptul ca omul, în mod firesc, vrea sa-si daruiasca iubirea sa unei alte persoane si doreste, în acelasi timp, sa i se raspunda tot prin iubire. Aceasta dorinta face ca mireasa si mirele sa se apropie si astfel, împreuna, sa construiasca calea spre casatorie.

Dorinta de a transmite viata înseamna ca barbatul si femeia, în cadrul casatoriei, doresc sa devina tata si mama, doresc sa dea viata copiilor.

Acest triplu aspect al instinctului sexual se valorifica prin vointa lui Dumnezeu în cadrul casatoriei. Dumnezeu vrea ca tatal si mama sa se daruiasca reciproc în dragoste si sa se uneasca în iubire intima si astfel, din unirea lor, sa se nasca ceea ce au dorit: copilul lor. Asadar pentru ca o casatorie sa fie adevarata si sanatoasa, este nevoie sa se dea armonie completa acestor trei aspecte.

Dupa toate acestea, poti sa-ti dai seama mai clar cât de importanta este curatia vietii unui tânar. Caci, acel tânar care cedeaza poftei trupului, dupa ce va deveni matur, în casatorie nu va cauta un adevarat tovaras de viata, ci numai o persoana de alt sex. Daca nu înveti acum, cum ai sa traiesti în casatorie o viata ordonata?

Asculta-ma deci! Lupta tineretii tale este chezasia fericirii viitoare în casatorie! Dumnezeu vrea sa conduca pe om la o viata particulara echilibrata si la întelegerea sincera a aproapelui prin casatorie. Întregirea totala si cea mai profunda, omul o gaseste în casatorie. Asa era în Paradis, atunci când Dumnezeu a spus: "Nu e bine ca omul sa fie singur, sa-i facem un tovaras de viata!" Si a creat-o pe Eva. Abia în unirea celor doua sexe s-a realizat toata bogatia naturii noastre umane.

Asadar, casatoria este acea comuniune de viata în care barbatul si femeia se completeaza reciproc în umanitatea lor si dau viata copiilor. "Cresteti si va înmultiti!" - cu aceste cuvinte i-a binecuvântat Dumnezeu pe primii oameni. Iar Fiul lui Dumnezeu a ridicat casatoria la rangul de sacrament si a facut din ea un adevarat simbol al unirii sale cu Biserica. Tatal si mama, în casatoria lor sacramentala, sunt izvoare reciproce de har. Dragostea lor fata de Dumnezeu este chezasia perseverentei lor în daruirea reciproca, iar aceasta dragoste da curaj si rabdare ca sa-si poata purta crucea, de multe ori grea, a vietii.

Casatoria este indisolubila. Putem sa ne convingem de acest adevar atunci când privim la rolul casatoriei în nasterea copilului. Procrearea ar fi o marturie a indisolubilitatii casatoriei, chiar daca Cristos nu ar fi afirmat clar: "Ceea ce Dumnezeu a unit omul sa nu desparta!" Este un lucru foarte trist daca copilul nu are parte de caldura dragostei materne sau paterne, de siguranta unui camin. Vointa lui Dumnezeu este ca toti oamenii sa se nasca si, din prima clipa a vietii lor, sa fie asistati de dragostea grijulie a celor doi parinti care au jurat ca-l vor ocroti tot timpul vietii lor. Legatura familiala este la fel de sfânta si indisolubila ca si casatoria. Familia este chipul Sfintei Treimi. Dupa cum Sfântul Duh este flacara iubirii reciproce dintre Tatal si Fiul, tot asa, copilul este rodul iubirii dintre tta si mama.

 

Situatia critica

Trebuie sa-ti mai atrag atentia asupra unui lucru: dorinta sufletului si dorinta de a transmite viata este mai puternica în cazul fetelor decât în cazul baietilor. Însa, instinctul sexual propriu-zis se manifesta întâi la baieti. Acesta este motivul pentru care, în anii adolescentei, nici baiatul nu reuseste sa înteleaga fata si nici fata pe baiat. O fata gândeste si simte cu totul altfel, iar baiatul, la rândul sau, este animat de o dorinta si o vointa cu totul deosebita.

Astfel, poti sa întelegi de ce spun ca barbatul si femeia si nu baiatul si fata se completeaza reciproc. Nu este bine deci ca, în anii adolescentei, un baiat si o fata sa fie mereu împreuna. Nu ma gândesc numai la pacat, dar vreau sa atrag atentia asupra unui pericol ce ar putea proveni de aici. Tensiunea dintre cele doua sexe, corecta si voita de Dumnezeu, poate sa dispara. Fii atent la urmarile ce pot proveni de aici: fetele îsi pierd, încetul cu încetul, feminitatea lor, devin brutale, dure, imitând atitudinea baietilor; iar baietii, la rândul lor, devin sensibili si afectati. De aceea, te rog foarte mult, nu tulbura nici desfasurarea vietii tale de baiat si nici desfasurarea naturii feminine a fetei! Înainte de toate trebuie sa devii barbat si pentru aceasta ai nevoie de ambient barbatesc, iar fata, pentru a deveni matura, are nevoie de compania altor fete. Numai dupa ce ati devenit amândoi ceea ce trebuie sa deveniti, conform planului lui Dumnezeu: barbat matur si femeie matura, puteti sa va legati soarta pentru o viata întreaga. Ramâne adevar de aur ca orice atitudine sau act prematur, ulterior se razbuna. Tot ceea ce vrem si facem înainte de timpul potrivit va provoca urmari grave. Pentru o fata, dauna poate fi si mai mare, poate sa-i tulbure toata viata. De aceea, cu atât mai putin, îi este permis sa se joace cu dragostea, nici nu are voie sa-si daruiasca cuiva simtamintele prea repede.

Daca un baiat care nu se poate gândi înca la casatorie, cauta sa compromita o fata si îsi permite tot felul de indiscretii, sa nu se mire daca, în scurt timp, va ajunge într-o situatie critica. La început totul pare nevinovat. Nici unul nu se gândeste la ceva rau. Dar prea marea familiaritate nu numai ca trezeste dorinta sufletului dupa un tovaras de viata întelegator dar, încetul cu încetul, se trezeste si instinctul latent al trupului. Cât de mult se sperie, însa, în aceste cazuri, baiatul care e coplesit pe neasteptate de dorinti si pofte rele. Nu si-a dat seama de pericolul amenintator, iar acum nu se mai poate debarasa de el, caci instinctul îsi cere drepturile lui.

Probabil tu te aperi spunând: "În cazul meu aceasta e imposibil, asa ceva nu se poate întâmpla, voi fi foarte atent în aceasta privinta!" La aceasta eu îti raspund cu o alta întrebare la care te rog foarte mult sa raspunzi sincer în fata ta însuti: "Spune-mi, oare pâna acum ai fost întotdeauna tare în cazul ispitelor sexuale? Ti-ai pastrat întotdeauna neatinsa curatia ?" Nu numai un baiat sau un tânar au stat în fa?a mea cu ochii înlacrimati: «Ati avut dreptate! Nici nu as fi crezut; a început asa de frumos si armonios, iar acum...!» E pacat sa nu respecti o fata, dar si mai mare pacat e daca cineva îsi bate joc de ea, folosind-o drept obiect al placerilor sale!

 

Si atitudinea ta...?

Ca încheiere, as vrea sa adaug la discutiile noastre câteva indicatii pentru ca sa te poti comporta corect cu fetele.

În cartea unui scriitor spaniol renumit, am citit urmatoarele: "Inima unui barbat poate fi cuprinsa numai de doua femei în viata: mama sa si mama copiilor sai. Orice alta afectiune ori ratacire periculoasa referitoare la alta femeie, devine pacat grav care poate sa-i compromita însasi viata!"

Nici în viata ta nu va putea exista decât mama ta si mama copiilor tai. Presupun ca nici tu nu ai dori sa iei în casatorie o fata care mai înainte a fost "prietena" altuia.

Straduieste-te ca sa privesti toate fetele cu ochii unui frate crestin si nu cu privirile lacome ale unui adolescent dezordonat. Gândeste-te ca toate fetele apartin sexului sfintei Fecioare Maria si ele sunt astfel chipul Mamei Preacurate. Observa si cinsteste în ele omul; nu le considera ca pe niste îngeri coborâti din cer, dar nici nu le dispretui. Desigur, atitudinea ta trebuie sa fie naturala si delicata.

Fii cavaler fata de toate fetele. A fi cavaler înseamna a ocroti pe cei slabi. Tânarul este obligat sa ocroteasca fetele, dar nu sa le posede. S-ar putea ca acel dusman de care trebuie sa le ocrotesti traieste tocmai în tine si se manifesta prin pornirile tale; niciodata sa nu devii un cavaler tradator! Se poate întâmpla sa trebuiasca sa ocrotesti pe cineva de el însusi. Sa zicem ca te întâlnesti cu o fata usuratica. Si în asemenea ocazii trebuie sa fii cavaler adevarat.

Vreau sa-ti mai atrag atentia asupra altui lucru: sunt femei care si-au pierdut simtul fata de demnitatea lor de femeie. Ele se vând unor barbati pentru bani sau alte remuneratii. De multe ori seduc si pe tineri. Fii precaut totdeauna, umbla cu ochii deschisi si nu te lasa atras în mocirla pacatului! Daca ai ajunge cumva într-o asemenea situatie ispititoare, cel putin tu sa respecti demnitatea lor de femeie de care ele, sarmanele, au uitat cu totul. Pentru aceasta, si nu numai de teama unor boli venerice respingatoare, stapâneste-te.

Aduna si pastreaza scânteile dragostei care exista în tine ca mai târziu sa se poata naste din ele o flacara datatoare de viata. Ce vreau sa spun cu aceasta? Gândeste-te la o gârla din câmpie care curge linistit. Ar fi imposibil sa puna în functie o moara. Situatia se schimba numai daca apa se acumuleaza mai întâi într-un baraj, ca dupa aceea, deschizând stavilarele, sa împinga cu forta roata unei mori. Tot asa si cu viata omului. În inima fiecarui baiat arde acel foc care este menit sa devina odata forta motrica a vietii de familie. Dar aceasta se întâmpla numai în acel caz în care energia respectiva nu a fost risipita în anii tineretii.

Iubirea umana nu este nelimitata, nu este inepuizabila. Poti s-o compari cu o bucatica de au. Ce poti face cu ea? Daca vrei poti s-o depui în tezaurul unei banci pentru a cumpara cu ea ceva de valoare mai târziu, dar în acelasi timp, daca doresti, poti s-o schimbi si în bani marunti si poti foarte bine sa-i risipesti cu amândoua mâinile, iar dupa aceea, daca doresti sa cumperi un obiect valoros, îti este imposibil pentru ca nu ai cu ce sa mai platesti. Asa se întâmpla si cu iubirea. Poti sa o risipesti: azi pentru o fata, mâine pentru alta, dar poti, în acelasi timp, s-o pastrezi pentru o singura fata pe care copiii tai o vor numi mama. Gândeste-te cât de sublim va fi daca la altarul cununiei voastre, privind în ochii miresei tale, vei putea spune: "Tu esti prima si îti daruiesc iubirea tineretii mele întru totul". Si daca ea îti va raspunde cu aceeasi privire candida si sincera, veti putea pune bazele unei casatorii care va rezista în furtuna cea mai violenta a vietii si nu va va putea desparti decât moartea.

Poate ca foarte de timpuriu, la vârsta de 12-13 ani, te vei întâlni cu acea fata despre care crezi si simti ca va apartineti, ca Dumnezeu v-a creat unul pentru altul: nu este nici un rau, ba chiar e bine sa stiti despre aceasta afectiune reciproca a voastra, dar deocamdata sa-si urmeze fiecare drumul sau propriu pentru ca mai târziu fiecare sa va puteti darui reciproc. Stiti ca va iubiti, atât e important deocamdata, si e suficient.

Crede-ma ca aceste doua vieti (a ta si a ei) se îmbina deja în fata lui Dumnezeu si fara marturisirea voastra pripita. Multi tineri se gândesc în felul urmator: "Daca nu-i voi spune cât mai degraba ca o iubesc va accepta curând apropierea altuia". Fii calm: iubirea este mult mai profunda, mai complexa si mai valoroasa decât oferirea inimii voastre unii altora prin asemenea promisiuni timpurii. De altfel, de unde vei sti cum va fi aceasta fata peste 6-8 ani? Si cât de mult se vor schimba si exigentele tale pâna atunci!

"Dar daca eu o iubesc deja de acum?" În acest caz straduieste-te sa devii demn pentru ea! Fii sârguincios la învatatura, caleste-ti trupul, traieste o viata crestineasca constiincioasa, stapâneste-ti impulsurile, vino în ajutorul celor din jurul tau. Marturiseste-ti sincer simtamintele tale duhovnicului tau, sfatuieste-te, pentru ca în orice situatie sa fii stapân pe tine însuti.

Si daca, uneori ti se pare foarte greu sa renunti la ceea ce colegii tai accepta foarte usor - pacatul - sa te întareasca mereu constiinta ca fata despre care Dumnezeu stie deja ca va fi sotia ta, traieste undeva. E o fata de vreo 8-10 ani corecta si amabila - poti fi sigur de aceasta! Si tu de ce nu te-ai putea stapâni? Aseaza-te în genunchi într-un colt linistit al bisericii si roaga-te pentru acea fata ca bunul Dumnezeu s-o pastreze la fel de curata si nobila, asa cum vrei si tu sa devii acum. Cât de mare va fi bucuria voastra daca odata îi vei putea spune: "M-am rugat pentru tine deja de când eram mic".

 

Rugaciune pentru o fata

Tata ceresc, undeva traieste deja aceasta fata care, dupa vointa ta, va deveni odata sotia mea si mama copiilor mei. Vreau sa am mereu o atitudine demna fata de ea, vreau sa ma pastrez curat fata de ea. Nu vreau sa ma port cu usuratate fata de dragostea care se naste acum în mine, dar vreau s-o pastrez cu multa grija ca pe o comoara pretioasa. Vreau s-o privesc cu ochii curati pe ea si pe toate fetele si sa nu uit ca ele apartin de sexul aceleia pe care ai numit-o si tu aici pe pamânt, Mama!

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/tineri.asp?vorbabaieti=5
Vă rugăm să respectați drepturile de autor