www.profamilia.ro /tineri.asp?vorbabaieti=4
 
 TINERI   /   COPII 

O vorba sincera cu baie?ii
achizitionare: 28.09.2003; sursa: Editura Presa Buna

capitolul urmatorCuprinscapitolul anterior TU SI TRUPUL TAU

Ai ajuns într-o faza dintre cele mai importante a vietii tale. Faza copilariei a trecut si din copil ai devenit om aproape matur, atât trupeste, cât si sufleteste. Aceasta faza, care dureaza aproximativ de la 13 la 20 de ani, se numeste faza adolescentei (vine de la cuvântul latinesc adultus = adult; adolescens = care tinde spre starea de adult). Acum se trezesc în tine sentimente noi, pofte si dorinti necunoscute înca. Nu prea poti sa fii ascultator, mai ales daca parintii te mai considera copil, altii nu te mai înteleg deloc uneori. Dar, ia spune, tu te întelegi întotdeauna pe tine însuti? Simti în tine o însufletire gata sa explodeze, apoi îndata devii deprimat, fara ca sa te simti în stare de ceva; te interesezi din ce în ce mai mult originea si nasterea omului, cresterea trupului si evolutia sufletului. Si trupul este supus fenomenului de transformare în timpul adolescentei. Aceasta transformare ti se pare neînteleasa si de aceea îti produce neliniste si greutati. Pacea si linistea copilului de odinioara nu mai exista pentru tine. Deodata te vezi fata în fata cu ispite necunoscute si simti ca trebuie sa lupti cu ele. Poate deja ai experienta unor momente si amintiri întunecate, tulburatoare. De aceea, vom discuta acum despre unele aspecte ale evolutiei trupului adolescentului.

 

Izvorul virilitatii tale

În capitolul precedent a fost vorba despre rolul important al glandelor sexuale. Dar aceste glande, afara de faptul ca produc spermatozoizii (în cazul barbatului) au si un alt rol important despre care probabil nu ai auzit înca. Glandele sexuale produc si alte substante. Acestea, ajungând în circulatia sângelui, patrund în tot trupul si, sub influenta lor, adolescentul va deveni, încetul cu încetul, barbat. Daca functionarea acestor glande este tulburata cu ceva în timpul adolescentei, din adolescentul respectiv nu se va mai putea dezvolta un barbat în toata firea. Astfel, pe buna dreptate poti sa spui ca glandele sexuale sunt izvorul virilitatii tale (desigur, pentru ca cineva sa devina barbat în adevaratul sens al cuvântului, trebuie sa-si educe si caracterul).

Pentru a vedea mai clar cât de important este rolul glandelor sexuale în dezvoltarea trupului, imagineazati ca un copil este ranit de o schija la glandele sexuale si medicul este nevoit sa le îndeparteze prin operatie. Care vor fi urmarile acestui fapt? Baiatul va continua sa creasca, va deveni din ce în ce mai mare si va înainta si în vârsta, totusi, nu va deveni barbat adevarat. Vocea nu va fi niciodata de barbat, ci îi va ramâne înalta si copilareasca. Fata îi va ramâne în continuare moale si rotunda si nu i se va forma chipul caracteristic unui barbat adevarat. Nu va trebui sa-si cumpere aparat de ras pentru ca nu-i va creste barba. Din toata fiinta sa va lipsi trasatura unui barbat. Dupa ce stii cât de importante sunt glandele sexuale în viata omului, este clar ca trebuie sa-ti pastrezi bine si cu atentie aceste izvoare ale viriitatii tale.

Când sosesc anii adolescentei, fiecare baiat simte stari de neliniste la care nu gaseste raspuns multumitor.

Daca secretia glandelor sexuale ajunge în circulatia sângelui timp mai îndelungat, circulatia devine mai intensa, astfel încât si venele penisului se umplu cu sânge. Acest fenomen, cu toate ca este neobisnuit, poate si nelinistitor, este totusi natural si normal. Fenomenul acesta nu-l poti împiedica, nici scurta în timp. Lasa, asadar, linistit ca sa se produca, pentru ca va trece tot de la sine.

Multi baieti simt ca au mâncarimi pe partea aceasta a trupului, oricât s-ar îngriji de ea din punct de vedere igienic, ceea ce este foarte neplacut. Dar nici pentru aceasta nu trebuie sa te nelinistesti. Despre ce este vorba? La capatul penisului, sub piele, se afla niste glande mici care produc o secretie în cantitate mai mare (la fel ca si glandele orificiului auricular). Aceasta secretie se întareste si de multe ori nu e usor sa fie îndepartata. Acesta este motivul pentru care adolescentul are mâncarimi. Daca aceasta se întâmpla cu tine mai des, adreseaza-te medicului. Îti va da o alifie care-ti va îndeparta senzatia neplacuta, sau daca e cazul, va face o mica taietura în pielea de la capatul penisului, ca astfel sa-l poti îngriji din punct de vedere igienic mai usor.

Multi baieti nu sunt lamuriti cu înca o problema. Într-o noapte se trezesc si observa ca prin penisul lor s-a scurs o secretie necunoscuta pâna atunci. Poate au avut chiar vise tulburatoare. Ce s-a întâmplat? Vreun pacat, poate? Nici într-un caz! Si acesta este un fenomen natural care, începând de acum, se va repeta la intervale de timp mai lungi sau mai scurte; este vorba de polutie. Motivul e ca glandele sexuale, de multe ori, secreta mai multa substanta decât ar putea organismul sa prelucreze. Asa ca, natura rezolva problema, eliminând surplusul din organism în timpul somnului. Tu nu te speria deci! Chiar gândeste-te: încetul cu încetul devii barbat. Dumnezeu ti-a încredintat deja fortele necesare transmiterii vietii.

Izvorul virilitatii tale te îndeamna mereu la respect! Acesta este sprijinul fundamental al pudicitatii noastre. Acest sentiment al pudicitatii este înnascut si îl opreste pe om ca sa arate, sa priveasca sau sa atinga organele sexuale fara motiv. Nu ca si cum, într-un fel sau altul, aceste organe ar fi rele. Dimpotriva, sunt bune, dupa cum tot trupul e bun, caci a fost creat de Dumnezeu. Tocmai de aceea, un baiat trebuie sa-si ascunda organele sexuale de vazul altuia pentru ca au si vor avea o importanta mare. De asemenea, nu trebuie sa uiti ca toti am mostenit pacatul stramosesc, deci nu putem permite ca altii sa se apropie de noi cu intentie indecenta, fie cu privirea, fie cu fapta. De altfel, sa nu fii niciodata timid sau scrupulos! Daca în timpul gimnasticii sau la înot acest fenomen, care de regula se produce numai noaptea, se întâmpla de la sine si nu l-ai provocat intentionat, nu ai facut nici un pacat. Atunci când te speli sau faci baie sa faci linistit tot ce tine de igiena trupului si a organelor sexuale. Însa, în nici un caz sa nu te ocupi fara motiv de ele, si nu lasa pe alti baieti sau barbati sa ti le atinga.

În sfârsit, trebuie sa-ti atrag atentia în mod serios asupra unui lucru: sunt barbati la care instinctul sexual este atât de dezordonat încât, pentru satisfacerea poftelor lor sexuale, cauta baieti. As putea sa-ti povestesc mai multe cazuri.

Un baiat, fara experienta, a acceptat invitatia unui barbat care se oferea sa-l duca acasa cu masina. Dar barbatul nu era altceva decât un seducatr, desi era îmbracat elegant si politicos. Sarmanul copil, a învatat pe propria sa piele ca altadata sa fie cu mai multa bagare de seama.

Am cunoscut un alt baiat. Un strain s-a apropiat de el si l-a rugat sa duca un pachet într-o casa nelocuita, în partea cealalta a strazii. Din fericire, micul meu cunoscut si-a dat imediat seama de pericolul care-l ameninta si i-a raspuns ca-i pare rau dar nu are timp caci trebuie sa se grabeasca acasa.

Un tânar mergea spre casa pe la ora 22 si trebuia sa treaca printr-un parc destul de pustiu. Deodata, i-a aparut în fata un barbat si a început sa-l bruscheze. Din fericire, baiatul nu si-a pierdut prezenta de spirit si a strigat: "Fii atent, în spate vine tatal meu!" Si agresorul a disparut.

Dupa cum vezi, sunt oameni cu tendinte bolnave care încearca sa câstige încrederea baietilor prin vorbe prietenesti, prin mici cadouri, prin invitatii la plimbare sau la cinema, plimbari cu masina, ca dupa aceea sa-si satisfaca instinctul sexual printr-un abuz. Aceasta este homosexualitate, pacat despre care sfântul Paul spune ca între crestini nici nu poate fi vorba despre asa ceva. Sodoma si Gomora au pierit din cauza acestui pacat (cuvântul "homosexualitate" provine de la cuvântul grec homousios= acelasi, asemanator si din cuvântul latin sexualis = referitor la sex). Statul pedepseste cu închisoare pe acela care seduce un baiat. Daca un asemenea bolnav ar vrea sa te seduca, adreseaza-te politistului cel mai apropiat sau spune parintilor tai.

 

Instinctele umane

Animalul îsi urmeaza numai instinctele si nici nu poate altfel; dar omul a fost creat de Dumnezeu liber; poate sa aleaga binele în mod liber si în mod liber trebuie sa lucreze pentru mântuirea vesnica. Si, totusi, Dumnezeu vrea sa-l angajeze si pe om în planurile sale. Între altele, asta este si menirea instinctelor care îl îndeamna pe om la activitati multilaterale. Omul, în calitate de creatura rationala, poate sa-si satisfaca aceste instincte conform orânduirii lui Dumnezeu. Gândeste-te la dorinta dupa libertate care îl îndeamna pe un rob sa încerce mereu sa evadeze. Sau, închipuieste-ti cu ce instinct al vietii lupta cei naufragiati pentru salvarea lor proprie. Dintre instincte, cele mai puternice sunt doua: instinctul conservarii si instinctul reproducerii.

Instinctul conservarii a fost dat omului de Dumnezeu ca el sa-si pastreze viata. Daca n-ar exista acest instinct, omul nu ar mai lucra deloc, nu ar avea ce sa manânce, ar slabi si ar muri. Instinctul conservarii însa, îl determina, prin senzatia de foame, sa se hraneasca, caci altfel ar muri de foame. De obicei, nu ne este greu sa mâncam, nu ne trebuie efort pentru aceasta. Mai mult, daca îti închipui bucatele preferate, în mod instinctiv îti porneste secretia salivara si ai dori sa manânci. Dumnezeu a voit ca mâncarea sa fie o placere, si tocmai aceasta placere îl îndeamna pe om sa manânce. Asadar, nu este ceva pacatos sa manânci cu placere. Însa, omul se poate înjosi în acelasi timp, daca manânca numai din placere, ca sa-si satisfaca pofta.

Si alte instincte unt legate de placere. Daca vezi un peisaj frumos, îl admiri instinctiv. Ce bucurie simti atunci când, în sfârsit, dupa multa bataie de cap, ai reusit sa rezolvi o problema de algebra! Deci, si descoperirea adevarului îti produce placere.

Prin instinctul reproducerii, adica prin instinctul sexual, Dumnezeu vrea ca oamenii sa se mentina. Daca nu ar exista acest instinct, multi oameni nu s-ar casatori, deoarece cresterea si educarea copiilor da multa bataie de cap. Asadar, Dumnezeu i-a înserat omului instinctul reproducerii, ca prin acesta sa-l conduca la casatorie. Acest instinct are trei aspecte:

1) dorinta sufletului (dorinta de a gasi un tovaras de viata);

2) dorinta de a transmite viata (dorinta de a avea copii);

3) dorinta naturala (dorinta sexuala propriu-zisa).

Dumnezeu a voit ca si satisfactia sexuala - când doi oameni (barbat si femeie), în cadrul casatoriei, se unesc trupeste si sufleteste - sa fie însotita de o placere. Acest lucru e voit de Dumnezeu si de aceea e o placere legitima. Instinctul si puterea pe care începe s-o simta fiecare adolescent sunt mai puternice decât oricare alt instinct si se manifesta foarte violent. Odata, un profesor de biologie a comparat acest instinct cu puterea unei ape curgatoare si, într-adevar asa este. Dar omul trebuie sa stie sa-l stapâneasca. Daca se revarsa din albia sa si rupe barajele, poate sa provoace pagube imense. Sau, gândeste-te la forta aburilor. Cât de folositoare sunt locomotivele sau cazanele cu aburi în industrie. Dar daca, din greseala, un cazan se fisureaza, explozia uriasa poate sa provoace moartea multor oameni; tot asa si cu instinctul sexual: daca-l stapânesti, va fi spre binele tau si al urmasilor tai. Daca însa te va birui, va face ravagii în trupul si în sufletul tau.

 

Abuzul în viata sexuala

Pentru a fructifica energia vietii sexuale, Dumnezeu a orânduit casatoria. Satisfacerii instinctului sexual îi este atasata placerea sanatoasa trupeasca si sufleteasca. Aceasta placere, sanatoasa si curata în sine, este darul bunului Dumnezeu dat creaturilor sale. Acela care profita de acest instinct sexual în afara de casatorie, face un abuz, se opune vointei lui Dumnezeu, se foloseste de forta sexuala pentru un scop nejustificat, scop care este departe de intentia lui Dumnezeu, Creatorul. Acest abuz este un pacat grav.

Ar comite un asemenea abuz acel baiat si acea fata care, mânati de instinct, ar face ceea ce nu este permis decât în cadrul casatoriei. Ar fi, de asemene,a pacat daca un barbat casatorit ar cauta relatii sexuale, în afara casatoriei, cu o alta fata.

Din pacate, trebuie sa-ti mai atrag atentia si asupra unui abuz care se întâmpla între adolescenti. Un baiat vine la scaunul de spovada si marturiseste ca a facut o fapta necurata singur. Despre ce este vorba? Si de ce este abuz? Poate nu numai tu, dar si unii dintre prietenii tai ati fost nevoiti sa va luptati cu acest pacat, poate ani de-a rândul si nici asa nu ati reusit sa va debarasati de el. Daca un baiat prin atingerea organului sau sexual, îl agita în mod constient si voluntar în asa masura încât face sa se scurga samânta din organul sau, savârseste solitar un pacat care se numeste masturbatie. Un asemenea tânar abuzeaza de izvorul virilitatii sale. În loc sa se opuna dorintelor sale, le lasa frâu liber si risipeste în acest fel energiile de care trupul are nevoie pentru ca sa se dezvolte. Stiinta medicala a dovedit ca spermatozoizii sunt prelucrati de organism în mare masura si sunt folositi pentru maturizarea trupului. Surplusul de care organismul nu are nevoie - dupa cum am aratat mai sus - paraseste organismul într-un mod sanatos si natural. Nu asculta, deci, de colegii si prietenii tai necumpatati care afirma ca aceasta nu înseamna nimic rau, ca se poate produce usor, si ca nu provoaca nici o dauna... Daca cineva va recurge la aceasta, îsi va provoaca daune foarte mari! Poate nu se va îmbolnavi, dar va fi mereu somnoros, se va simti mereu obosit, nu se va putea concentra asupra unei munci serioase, va neglija sportul si va obtine rezultate din ce în ce mai slabe. Dauna spirituala ce urmeaza din aceasta va fi si mai mare. Daca cineva se va lasa învins în aceasta lupta, pentru el, din pacate, si religia va deveni în curând o povara. Abia daca se va mai ruga, va neglija Liturghia de duminica, se va împartasi din ce în ce mai rar si sufletul sau va deveni asemenea unui pustiu.

"Marturisesc deschis ca de la spovada si practicile religioase m-au îndepartat problemele si crizele adolescentei mele si rusinea înselatoare. Daca ar fi sinceri, multi ar putea sa recunoasca la fel ca, pentru prima data, au fost îndepartati de religie prin cedarea de la porunca curatiei. Abia ulterior au cautat argumentul la lumina stiintei într-o lume cu mentalitate diferita ca sa-si potoleasca glasul constiintei lor" (Francoise Coppee).

Sa mai adaugam aici un fapt: niciodata nu e bine când asupra omului apasa greutatea unui pacat. Acest pacat apasa asupra sufletului ca o povara grea. Omul este mereu chinuit de remuscari de constiinta, devine dezgustat de sine însusi, iar fata de altii are un complex de inferioritate.

Problema cea mai grea consta în aceea ca unii tineri se gândesc ca de acest pacat nu mai pot scapa niciodata. Celui care crede asa ceva îi spun doar atât: este posibil! Un baiat mi-a scris odata: "La vârsta de 14 ani am fost derutat de altii si am cazut în pacatul masturbatiei. Numai dupa conferinta dv. mi-am dat seama de ceea ce am facut! Desi am trecut prin lupte violente, am scapat de acest pacat! O mare povara a cazut de pe sufletul meu: în sfârsit, sunt liber!" Oricine poate sa comita un pacat, dar a ramâne curat sau a redeveni curat cere de la om mult curaj si multa biruinta de sine. Multi tineri devin barbati în adevaratul sens al cuvântului tocmai în aceasta lupta dura pentru o viata curata.

 

Lupta cea mare

Fara îndoiala ca, fara lupta nu se va reusi. Simpla hotarâre în aceasta privinta nu este suficienta, trebuie depus un efort zilnic, trebuie purtata o lupta ferma s sustinuta. Totusi, unii tineri obtin rezultate mici în aceasta privinta, si aceasta din doua motive: primul ar fi acela ca tânarul ramâne dezamagit deja în timpul ispitei si nu face distinctie între ispita si consimtamântul personal. Fii linistit caci, cu toata bunavointa ta, vei mai avea multe ispite împotriva poruncii a sasea. Daca le învingi pot deveni pentru tine mijloace de a câstiga viata vesnica. Nici ispita cea mai violenta nu este pacat, atâta timp cât ramâne ispita. Devine pacat numai atunci când omul o accepta deplin. De asemenea, ar fi pacat, daca ai cauta tu ispita, ai provoca-o si te-ai complace în ea. De exemplu, cel care vizioneaza un film imoral este responsabil de ispitele si eventualele pacate provenite de aici. Al doilea motiv este acela ca cei mai multi tineri nu stiu cum sa se comporte în timp de ispita si nici ce mijloace sa foloseasca pentru ca într-adevar sa învinga. Dintre mijloacele naturale care te pot ajuta, mentionam:

1. Îndreapta-ti atentia spre altceva caci nervii sexuali si nervii creierului sunt într-un raport reciproc. De aceea, în timp de ispita, trebuie sa te ocupi de altceva, sa te gândesti la altceva. Daca îti scrii temele pentru scoala, iesi putin la aer curat, plimba-te, cânta la pian daca te pricepi sau joaca-te. Si seara? Si noaptea? Si atunci poti sa te gândesti la altceva. Daca-ti place fotbalul imagineaza-ti doua echipe între elevi si profesori. Tu esti arbitru, conduci jocul. Vai, niciodata nu te-ai fi gândit ca acel profesor gras poate sa alerge atât de repede si bine. Sau gândeste-te ca mergi cu bicicleta si din greseala ai ajuns între tramvai si masina. Trebuie sa conduci cu atentie si concentrare deosebita ca nu cumva sa ajungi sub roti. Sau esti în vârful unui cos de fabrica, sunt 200 de trepte care duc jos. Începi sa cobori si numeri: 199, 198, 197, 196... si, înainte de a ajunge la treapta numarul 100, ai si adormit.

2. Un al doilea mod natural: fii calit, nu moale! Învata sa renunti începând cu lucrurile mici. Nu e necesar sa vezi toate filmele, sa te opresti în fata tuturor cofetariilor, sa citesti toate romanele captivante. Acea varietate de lucruri pe care azi o putem auzi si vedea excita firea noastra senzuala. Desigur, aceasta nu înseamna sa umblam pe strada cu ochii închisi sau cu urechile astupate. Poti sa faci ca, atunci când ti se ofera ocazia de a vedea ceva curios, sa nu te opresti ca sa casti gura. Încearca sa închizi o carte la un pasaj emotionant pentru a-l relua abia ziua urmatoare. Fa-ti temele, pregateste-te sârguincios în fiecare zi pentru scoala. Tot aici intra fumatul. Cât de trist este daca un tânar nu se poate abtine si devine robul fumatului. Nu stiu daca, acela care nu este în stare sa se abtina de la lucruri care cer o renuntare mica, se va putea abtine de la alte lucruri care cer o renuntare mai mare.

3. Un alt mijloc: ocupa-te de ceva! Este important cu ce te ocupi în timpul liber. Oare în acest timp te cultivi? Înveti chiar o meserie? Daca vrei sa ramâi curat e bine sa ai mereu o ocupatie, o pasiune; sa nu-ti petreci timpul liber fara nici un rost sau în cautarea unor placeri desarte. Îti place sa joci fotbal, sa înoti, sa joci tenis; poate esti filatelist sau cânti la vreun instrument: este foarte bine, dar nu uiti nici de carte. Un cunoscut de al meu mi-a dat sfatul sa am un domeniu pe care sa mi-l schimb mereu din jumatate în jumatate de an. Acestui fapt îi datorez satisfactia ca am cunoscut tainele electricitatii si electronicii, lumea stelelo, caracterul meu personal si al altora.

Dar mijloacele supranaturale pe care ti le ofera Biserica din vointa lui Cristos sunt mult mai importante. Poti sa-ti dai seama din Sfânta Scriptura cât de mult a tinut Cristos la cei tineri. Gândeste-te numai la sfântul apostol Ioan.

Straduieste-te sa faci si tu parte din numarul acelor tineri care spun adesea în inima lor: "Cu tine, Doamne! Isuse, ajuta-ma!" Poti sa spui orice alta rugaciune sau invocatie scurta care-ti place cel mai mult si se potriveste momentului respectiv.

Nu de mult m-am întâlnit cu un tânar de 17 ani. M-a impresionat ca prezenta, ca bun sportiv si ca un om excelent. M-a mirat sinceritatea sa fata de mine si intimitatea sa fata de Domnul Isus.

Cristos te cunoaste dupa nume, te iubeste si te ajuta prin harul sau. Cu el vei fi tare în lupta. Adreseaza-te lui adesea, caci el este cel mai bun si cel mai puternic prieten.

Iar daca ai suferit înfrângere, nu întârzia cu spovada. Nu astepta pâna la o sarbatoare mare! Niciodata sa nu pornesti la drum cu sufletul apasat de povara pacatului; mai întâi trezeste în tine cainta desavârsita. Este un fapt trist ca multi tineri, care în copilaria lor s-au împartasit des, odata cu vârsta adolescentei parasesc comuniunea cu Cristos din sfânta Taina. Cine are mai mare nevoie de puterea Euharistiei daca nu tinerii între 12 si 16 ani?

Sfânta Împartasanie nu este numai darul celor buni, dar înainte de toate este unirea luptatorilor cu conducatorul iubit. Nu te împartasi ca sa ai viata comoda si fara ispite, dar împartaseste-te ca sa te unesti din ce în ce mai mult cu Isus Cristos. Multi se împartasesc asa dupa cum unii bolnavi se drogheaza cu medicamente si se mira ca trebuie totusi sa sufere în continuare... Cei care se împartasesc cu scopul de a le creste iubirea fata de Cristos, experimenteaza un rezultat mai mare.

Un medic spunea odata: daca Trupul lui Cristos se uneste cu noi în sfânta Împartasanie, aceasta unire provoaca si transformarea semantica în noi, transformare care se manifesta prin aceea ca vom reusi sa suprimam instinctele care, de multe ori, pot deveni pericol pentru suflet.

4. În sfârsit, as mai recomanda un mijloc foarte eficace: Multi tineri mi-au zis ca în momente de ispite violente au gasit ocrotire la preasfânta Fecioara Maria. S-au rugat: "Sfânta Marie, Maica lui Dumnezeu, ajuta-ma sa înving!" Te va asculta si pe tine. (Daca citeste aceasta carte vreun tânar care nu e catolic, sa se gândeasca la faptul ca mama Mântuitorului este si mama lui si o poate chema în ajutor în caz de nevoie cu toata încrederea. Sfânta Fecioara nu-l va parasi nici pe el.)

Daca tii cont de aceste sfaturi si ai sa procedezi ca atare, lupta ta va fi încununata de succes, de victoria totala si definitiva. Poti fi sigur de aceasta!

 

Înca un cuvânt de încurajare

Poate, citind capitolele de mai sus, va fi unul sau altul care sa constate cu regret ca, din acest punct de vedere, nici el nu sta prea bine si, cu toata bunavointa, nu poate sa se elibereze de acest pacat. Ca sa-l consolez îi atrag aten?ia ca între doi tineri care cad în pacatul masturbatiei, poate fi deosebire foarte mare: unul nici nu da importanta pacatului, cade la orice ispita si se aserveste în mod simplu tuturor cerintelor patimii sale. Citeste literatura pornografica, poarta discutii echivoce cu prietenii si poate atrage si pe altul în mocirla. Unuia ca acesta as putea sa-i spun numai atât, dar foarte serios: "Trezeste-te, pâna când nu e prea târziu!".

Pe celalalt tânar îl doare sufletul si se straduieste sa se debaraseze de acest pacat. A ajuns aici poate întâmplator sau l-au dus în eroare prietenii rai, fara ca sa-si dea seama întru totul de ceea ce face; la început nici nu a stiut ca e vorba de pacat grav. Începe lupta, se spovedeste regulat, se roaga si se împartaseste des dar, totusi, nu poate sa scape de pacat; într-un ceas nefericit cade din nou. Multi ajung la disperare si cred ca nu mai are nici un rost sa continuie lupta.

Daca s-a întâmplat cu tine la fel, ai rabdare, si asculta-ma. Sa nu-ti pierzi încrederea, sa nu crezi ca orice lupta a fost în zadar, daca dupa doua sau trei saptamâni de lupta ai cazut din nou. Esti deja pe jumatate victorios daca poti sa spui: în ultimele saptamâni am luptat cu mai mult succes. Si daca, dupa un timp, ai cadea totusi din nou, nu te descuraja nici atunci, înca nu e pierdut totul! Si chiar daca ai cadea de 100 de ori, poti sa te ridici de fiecare data! Cauta-ti însa un duhovnic permanent în care sa ai încredere totala si caruia sa-i poti vorbi deschis si sincer, chiar în afara spovezii sacramentale. Cunoscându-te, te va putea ajuta mult mai bine decât daca ai merge mereu la altul.

Poti sa-ti linistesti constiinta daca lupti pentru curatie în mod constient si serios. Vointa hotarâta si straduinta sunt mereu decisive. Un om serios nu va condamna niciodata pe un barbat care lupta cu curaj. Vei condamna oare soldatul care lupta cu eroism si care, ranit fiind în lupta, se ridica din nou si lupta în continuare? Daca lupti în mod cinstit, în ciuda oricarui esec, creste forta ta interna si ti se dezvolta caracterul. "Si chiar daca ultima zi nu te va întâmpina ca pe un victorios, sa te întâmpine macar ca pe un luptator care e gata sa-si verse si ultima picatura de sânge, dar nu se preda". (Aceste cuvinte apartin sfântului Augustin a carui tinerete a fost plina de asemenea lupte).

Mai multi tineri au venit la mine ca sa se plânga de esecul lor, scuzându-se. (Îmi pot închipui ca au fost cazuri când ai avut o acceptare din partea vointei, însa nu se poate vorbi de un pacat grav) "Dar, parinte, eu de fapt nici nu am voit". Pacatul grav cere trei conditii: ca cineva sa pacatuiasca în materie grava, sa fie constient, sa fie cu vointa deplina. Aceste trei conditii poate nu sunt mereu prezente, mai ales daca poti afirma ca ai rezistat ispitei în mod serios.

De exemplu, nu comite pacat grav un tânar, nervos din fire, care se hotaraste de dimineata ca îsi va stapâni nervii cu orice pret. Dupa masa se întâlneste cu prietenul sau care-l atâta în asa masura încât pâna la urma izbucneste. Revine însa îndata si-i pare rau ca nu s-a putut stapâni: "Vai, nu am voit!"

Tot asa si în cazul pacatelor savârsite împotriva curatiei. Important este ca sa marturisim la spovada cât mai repede si cât mai sincer ceea ce s-a întâmplat. Restul sa lasam în mâna lui Dumnezeu. El stie mai bine în ce masura ai voit si în ce masura ai uptat împotriva pacatului. Asadar, nu te framânta, ci linisteste-te.

Nu te dispretui pe tine însuti datorita acestui pacat. Nu te teme ca altul ar putea observa la tine acest pacat! Caci altii vor observa directia straduintei si scopul tau, iar acestea tind spre curatie. Atât timp cât lupti în acest fel nu trebuie sa te rusinezi si sa umbli cu ochii în pamânt în fata altora. Privirea ta poate sa fie clara si curata, caci privesti spre Cristos. Oare crezi ca Dumnezeu te iubeste mai putin decât pe acela care nu pacatuieste, dar nici macar nu vrea sa stie de Dumnezeu? Dumnezeu te iubeste pentru ca, framântat de gânduri si pacate, ai alergat la el de atâtea ori ca sa te ajute.

 

Rugaciune pentru o viata curata

Dumnezeule atotputernic, tu m-ai creat dupa chipul si asemanarea ta. Toata frumusetea sufletului, toata taria si tot instinctul trupului sunt darurile tale. Fa, Doamne, ca sa-mi respect mereu izvorul virilitatii mele. Stiu ca mi-ai încredintat aceasta forta în vederea unui scop nobil. Nu vreau ca sa abuzez niciodata de ea, dar tu stii cel mai bine cât trebuie sa lupt ca în acesti ani sa pot ramâne fidel fata de tine. Da-mi putere ca sa înving mereu în aceasta lupta. Si, daca într-un ceas nefericit m-ar cuprinde acest pacat, condu-ma, te rog, înapoi la tine! Tu stii ca nu vreau sa pacatuiesc, caci sunt copilul tau.

Fa Doamne, ca focul Duhului tau sa patrunda în inima mea si, astfel, sa-ti pot sluji toata viata cu sufletul sincer si cu trupul curat.

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/tineri.asp?vorbabaieti=4
Vă rugăm să respectați drepturile de autor