www.profamilia.ro /tineri.asp?calauziri=08
 
 TINERI   /   COPII 

Calauziri pentru creoterea oi educarea ortodoxa a copiilor
achizitionare: 15.06.2005; sursa: www.sfantamaria-dallas.org

capitolul urmatorCuprinscapitolul anterior

RADACINA TUTUROR RELELOR

Lacomia este un al doilea pacat grav. Omul lacom se dedica cu tot sufletul si ratiunea strângerii banilor, a averilor, ramânând astfel cu inima de piatra si nesensibilizata de nevoile altora. Si se pare ca acest defect a devenit atât de obisnuit si de des întâlnit, încât multi nu mai reusesc sa-i înteleaga seriozitatea si implicatiile. Ne corecteaza, din fericire, cuvântul lui Dumnezeu, care numeste iubirea de argint "radacina tuturor relelor" (I Timotei 6,10). De asemenea, pentru aceia care alearga dupa bogatii, sfântul apostol Pavel scrie: "Cei ce vor sa se îmbogateasca, dimpotriva, cad în ispita si în cursa si în multe pofte nebunesti si vatamatoare, ca unele care cufunda pe oameni în ruina si în pierzare" (I Timotei 6, 9).

Într-un alt text, acelasi apostol include lacomia printre acele pacate care îi închid omului drumul catre împaratia cerurilor. El scrie: "Caci aceasta s-o stiti bine, ca nici un desfrânat, sau necurat, sau lacom de avere, care este un închinator la idoli, nu are mostenire în împaratia lui Hristos si a lui Dumnezeu" (Efeseni 5,5). Pe de alta parte si sfântul apostol Petru îi numeste pe cei lacomi "fiii blestemului" (II Petru 2,14). Întelegeti asadar ca si voi însiva trebuie sa va paziti de acest pacat si cu atât mai mult sa îi paziti si pe copiii vostri. Vom încerca asadar aici sa raspundem la întrebarea: ce trebuie sa faceti ca sa nu dobândeasca fiii vostri pacatul lacomiei si al iubirii de argint?

De foarte multe ori însisi parintii, "cu stiinta sau cu nestiinta", cultiva în sufletele copiilor lor pacatul lacomiei. În multe familii, copiii nu aud alte discutii decât cele care se refera la salariu, cheltuieli si câstiguri. "Sa îsi gaseasca un post bun cu salariu mare". Aceasta devine problema principala a vietii lor. Bogatia este considerata ca fiind cea mai mare fericire, în vreme ce saracia este deplânsa ca fiind cea mai mare nefericire. În aceste discutii sunt oferite exemple, pe care copiii le pot vedea în viata de zi cu zi. De la cea mai frageda vârsta, ei încep sa observe ca oamenii sunt respectati în functie de situatia lor economica. Vazând toate acestea, este firesc ca ei sa se obisnuiasca cu gândul ca oamenii traiesc având ca unic scop câstigarea banilor, si ca banii reprezinta lucrul cel mai important din lume.

În anumite enorii, asa dupa cum am aflat, copiii care învata la scolile parohiale muzica bisericeasca nu vor sa mai cânte fara a fi platiti în corul bisericii lor, cu toate ca sunt înca elevi, ci, în conformitate cu sfaturile parintilor lor, cer sa fie platiti pentru fiecare slujba. Se pare ca parintii acestor nefericiti copii îi vad deja ca pe niste unitati economice rentabile. Ce se va întâmpla însa cu acesti copii când vor creste mari? Vor face numai acele lucruri care le ofera câstig banesc? În Biserica lui Dumnezeu vor mai intra oare, de vreme ce aceasta nu îi plateste pentru a participa la sfintele slujbe...?

În acest fel parintii se dovedesc a fi principala cauza a coruperii morale si a îndepartarii copiilor lor de Dumnezeu. Constient sau inconstient, îi învata sa îl slujeasca pe mamona si sa fuga departe de Mântuitorul. Dansul evreilor în jurul vitelului de aur, în desertul Sinai (Iesire 32,1 s.a.), ne dovedeste în chip reprezentativ ce influenta are lacomia asupra vietii religioase. Acolo unde oamenii se închina vitelului de aur, adica banilor, nu exista respect si închinare fata de adevaratul Dumnezeu!

Lacomia se manifesta în copilarie sub diverse forme. La copiii mici se manifesta prin dorinta de a pune mâna pe tot ceea ce pot si de a si le însusi. În acelasi timp refuza cu tarie sa împarta ceea ce au dobândit, cu fratii mai mici sau cu altcineva apropiat. Ca sa îi paziti de aceasta patima serioasa, trebuie sa le cultivati virtutea generozitatii. Aceasta o veti putea reusi învatându-i sa împarta cu ceilalti ceea ce au, sa faca milostenie cu cei saraci, sa îi ajute pe cei aflati în suferinta.

Sa îi învatati în acelasi timp ca acest gest de generozitate nu trebuie sa aiba ca motivatie doar sentimentele de mila sau compatimire, care sunt sadite în mod firesc în fiecare om echilibrat. Trebuie sa aiba si convingerea ca ceea ce daruiesc celui sarac, daruiesc în acelasi timp lui Hristos. Sa îi învatati cuvintele Mântuitorului: "Mai fericit este a da decât a lua" (Fapte 20,35). Mânuta copilului trebuie sa se obisnuiasca sa faca milostenie, sa simta cât de multa bucurie si multumire aduce acest lucru.

O alta forma de lacomie care se întâlneste la copii se manifesta prin aceea ca nu se multumesc cu putin. De aceea, ei trebuie sa fie învatati sa se multumeasca cu ceea ce li se ofera, pentru a fi feriti de acest pacat. Trebuie sa se multumeasca cu mâncarea care li se da, cu îmbracamintea, cu jucariile, cu tot ceea ce le puteti oferi. Ca sa reusiti acest lucru, trebuie sa urmati urmatoarea zicala: "Cine nu este multumit cu ceea ce a primit, nu i se mai da nimic", sau mai popular: "Nemultumitului i se ia darul!" Daca copilul face nazuri fata de mâncare, îmbracaminte sau jucariile oferite, luati-i-le înapoi. Acest lucru va actiona asupra lui în mod pozitiv, daca rasfatul lui nu a ajuns prea departe.

Nu este rar fenomenul prin care copiii îsi însusesc lucruri straine, care nu le apartin. Aici trebuie sa fiti foarte atenti. Daca vedeti în mâinile lor ceva pe care nu îl are de la voi, întrebati-l unde l-a gasit, si daca va dati seama ca l-a luat de la altii, obligati-l sa îl înapoieze imediat, fara nici o întârziere. Din când în când aruncati câte o privire si în ghiozdanul sau de scoala, nu cumva sa se gaseasca acolo anumite lucruri straine. Daca aduc acasa lucruri pe care sustin ca le-au gasit pe drum sau la scoala, sfatuiti-i sa întrebe în clasa, sa vada daca nu cumva le-a pierdut cineva.

Nu le permiteti copiilor sa faca schimb cu lucrurile lor si nici sa le vânda altora, deoarece acesta este drumul prin care învata sa îi însele pe altii. Învatati-i cât de curând posibil faptul ca cele câstigate prin înselaciune nu aduc bunastarea. Învatati-i de mici sa faca distinctie între "ce este al meu" si "ce este al tau". Astfel, nu le permiteti sa foloseasca, fara a cere permisiunea, lucrurile celorlalti frati. Aceasta duce la slabirea sentimentului de respect fata de drepturile celorlalti si fata de dreptul lor de proprietate. În acelasi timp însa, sfatuiti-i sa se ajute între ei si sa împrumute lucrurile lor celorlalti frati, în cazul în care acestia au nevoie de ele.

În sfârsit, daca doriti sa îi paziti pe copiii vostri de pacatul lacomiei, sub orice forma ar aparea el, daca vreti ca ei sa nu devina robi ai lui mamona, aratati-le, prin cuvintele si faptele voastre, adevarata valoare a bunurilor pamântesti. Explicati-le ca banii si averea nu reprezinta cel mai important lucru din lume. Ca mult mai importante sunt virtutea si dreptatea, singurele pretuite si de Dumnezeu. Faceti-i sa înteleaga ca nimic nu îi foloseste omului daca ar câstiga chiar lumea întreaga, dar si-ar pierde sufletul. Nu neglijati însa nici viata voastra duhovniceasca din cauza lacomiei. Întariti-va prin rugaciune si prin participarea la sfintele slujbe. Demonstrati-le copiilor vostri prin tot comportamentul de zi cu zi ca scopul principal al vietii nu este dobândirea banilor si a averii, ci mântuirea si pregatirea pentru viata de dincolo!

V-am aratat asadar cum sa luptati împotriva înclinatiei copiilor vostri catre lacomie si cum sa îi paziti de aceasta patima periculoasa. Recapitulez: învatati-va copiii sa fie generosi si modesti. Cultivati-le sentimentul cinstei si inspirati-le dezgustul fata de minciuna. Învatati-i prin cuvântul si exemplul vostru adevarata valoare a bunurilor pamântesti. Pregatiti-i nu doar pentru cele pamântesti, dar si pentru cele ceresti. Interesati-va nu numai de trupul cel trecator, dar si de sufletul nemuritor. Înarmati-i nu doar pentru aceasta viata trecatoare, ci si pentru vesnicie!

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/tineri.asp?calauziri=08
Vă rugăm să respectați drepturile de autor