www.profamilia.ro /studiu.asp?lumdinlum=08
 
 STUDIU 

Lumina din lumina
Curs de introducere în Sfânta Scriptura
pr. Iosif Bisoc OFMConv

achizitionare: 12.09.2003; sursa: Editura Serafica

capitolul urmatorCuprinscapitolul anterior Capitolul 7
Geografia lumii biblice

1. Întroducere

Pentru o cunoastere mai buna a locurilor si a ambientului în care s-a format Sfânta Scriptura vom încerca sa sintetizam pe scurt popoarele, triburile, locurile geografice si orasele care au avut o importanta deosebita pentru tema noastra.

2. Popoare

Moabitii, Edomitii, Tir si Sidon (Fenicienii), Asirienii, Babilonienii, Egiptenii, Ammonitii, Filisteii si Aramitii.

3. Triburi

Ruben, Simeon, Levi, Iuda, Isahar, Zabulon, Beniamin, Dan, Neftali, Gad, Aser si Manase.

4. Locuri geografice

Marea Moarta, lacul Genezaret, muntele Carmel, Negheb, râul Iordan, muntele Ermon, câmpia Saron, câmpia Izreel, Marea Mediterana, muntele Tabor, muntele Gerazim si desertul Sinai.

5. Orase

Ierusalim, Engaddi, Gaza, Sidon, Tir, Dan, Penuel, Ierihon, Meghido, Samaria, Sichem, Betel, Anatot, Betleem, Ebron, Irzeel, Silo si Qumran.

6. Detalii geografice

Acum vom încerca sa dam câteva informatii asupra locurilor si oraselor mai importante.

Lacul Genezaret sau Lacul din Galilea sau Marea Tiberiadei: masoara 21 km lungime din nord la sud si 12 km latime din est în vest. Iordanul întra în lacul Genezaret prin nord si iese prin sud. Apa este dulce si este un loc foarte bun pentru pescuit. În limba ebraica se numeste lacul Kinneret (harpa).

Râul Iordan are apa tot anul, însa nu este navigabil. Izvoraste din muntele Hermon în nord. Când ajunge la lacul Genezaret este deja la 212 m sub nivelul marii. Lungimea lui este de 350 km (110 km în linie dreapta) si are doi afluenti: Iarmuk si Iabboq.

Marea Moarta (cunoscuta si ca Mare de Sare, Marea Câmpiei sau Marea Orientala): masoara 76 km lungime si 16 km latime. Se afla la 392 de metri sub nivelul marii si are o adâncime de 400 m. Nu este folosita si de aceea salinitatea este foarte mare (mai mare decât a Marii Mediterane). Nu exista viata în aceasta apa, iar malurile sunt acoperite de sare si sare gema (sa ne amintim de povestirea sotiei lui Lot).

Câmpia Izreel: este o câmpie în nordul Palestinei, numita si câmpia lui Meghido, sau câmpia Esdrelon. Este o câmpie cultivata si foarte fertila, de unde se presupune ca a produs numele de "(...) tara unde curge miere si lapte". Dezavantajul acestui loc este ca are o singura cale de iesire pentru armatele care vin din sud spre nord sau viceversa (din cauza regiunii desertice sau muntoase din împrejurimi). Se poate aminti lupta lui Iozia si legatura sa cu Armagedon.

Muntii lui Iuda: o portiune muntoasa în Hebron.

Desertul lui Iuda sau Desertul din Idumea. Este o portiune de desert aproape de Iordan, în dreptul Ierihonului.

Shefela: regiune de colina între muntii lui Iuda si câmpia Saron, aproape de mare. Înaltimea este cuprinsa între 120-500 m. În acea perioada erau foarte frecvente luptele dintre filistenii care locuiau pe coasta marii si evreii care locuiau pe aceste coline; luptele aveau loc în mod deosebit în vaile strâmte dintre colinele din aceasta zona.

Muntele Carmel: este un munte aproape de câmpia din Isreel, de-a lungul Marii Mediterane. Sunt câteva urme preistorice si este posibilitatea ca aici sa fi existat o comunitate monastica ce a trait pe acest munte.

Galilea de Sud: aceasta zona este ca si Shefela, adica o zona colinara, care nu trece de 700 de metri. Se gasesc mici câmpii între coline care sunt folosite pentru agricultura, iar colinele sunt folosite pentru a forma mici sate. Doua sate sunt mai importante pentru noi: Nazaret si Cana.

Galilea de Nord: aceasta zona este mult mai muntoasa si cuprinde înaltimi între 1000 si 1350 de metri. Este cunoscuta pentru ploile si vânturile care se abat pe aici. Este un loc de siguranta în timp de razboi, dar agricultura este saraca.

Efraim: este o zona din Samaria de Sud de circa 30 de km si cu coline variind între 350 si 1000 de metri. Terenul este fertil si cu ploi din abundenta. Orasele cele mai înfloritoare sunt Betel si Silo.

Manase: este o zona din Samaria de Nord si este mai joasa decât zona din Efraim, însa pamântul este mai putin fertil. Orasele cele mai înfloritoare sunt Sichem, Tirza, Samaria si Dotan [74].

Note

[74] Pentru o analiza mai amanuntita a subiectului se poate consulta P. SEMEN, Arheologie biblica în actualitate, E.M.M.B, Iasi 1997.

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/studiu.asp?lumdinlum=08
Vă rugăm să respectați drepturile de autor