www.profamilia.ro /sftreime.asp?isuscristos=3
 
 SFÂNTA TREIME 

Isus Cristos
pr. Eugen Popa

achizitionare: 14.01.2003; sursa: Casa de Editura Via?a Creotina

capitolul urmatorCuprinscapitolul anterior PLINIREA VREMII

"Când a sosit plinirea vremii, a trimis Dumnezeu pe Fiul sau cel nascut din femeie... ca sa primim mostenirea fiiasca" (Gal 4, 4-5).

Aceasta "plinire a vremii" era nevoia unei mântuiri pe care lumea, stapânita de coruptie, senzualitate si necredinta, o astepta. Evreii si pagânii suspinau dupa timpuri mai bune. Asteptarea generala era notata de multi scriitori pagâni. Sibilla anunta venirea unui copil ceresc care sa aduca o epoca de aur: "Magnus ab integro saeculorum nascitur ordo... Iam nova progenies caelo dimittitur alto" (Virgil, Eclog. 4-10; 13, 14).

Mântuirea din starea de decadere în care se gasea pagânismul trebuia sa vina din Orient. Aici asteptarea avea un caracter mai precis. Profetii evrei - în carti care sigur existau în secolul al III-lea înaintea lui Cristos când au fost traduse în limba greaca (Septuaginta) - vorbeau clar de o împaratie viitoare care va începe de la Ierusalim si se va întinde în toata lumea, aducând iertarea pacatelor, si de un rege, care se va naste din casa lui David, în Viflaim (Mi 5, 1), dintr-o mama fecioara (Is 7, 14), având un precursor (Ml 3, 11).

Aceste idei cuprinse în Vechiul Testament constituie mesianismul iudaic, iar regele care va conduce pe Israil la Dumnezeu se numeste Mesia. Acest mesianism este original si nu depinde de mesianismul persan sau babilonez, egiptean, grec sau roman, cu care are asemanari (dorinta unei izbaviri), caci natura omului din toate timpurile si din toate locurile este în esenta aceeasi, dar prin monoteismul si prin caracterul sau supranatural, religia Vechiului Testament întrece toate celelalte religii anterioare crestinismului. Mesianismul iudaic contine o promisiune din partea lui Dumnezeu, promisiune împlinita, adica un fapt prezis si realizat.

În profetiile Vechiului Testament gasim descrise si atributele Mesiei, precum si detalii în legatura cu sfârsitul vietii lui: va fi osândit, zbiciuit si scuipat, adapat cu fiere si otet, rastignit. (cf. Za 11, 12; Ps 21, 8, 20; 21, 1; Za 12, 10, etc.).

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/sftreime.asp?isuscristos=3
Vă rugăm să respectați drepturile de autor