www.profamilia.ro /scriptura.asp?psalmii=psalm012
 
 SFÂNTA SCRIPTURA 

Psalmii comenta?i
achizitionare: 19.02.2007; sursa: Editura Sapientia

Psalmul 12 (11)
Rugaciune împotriva clevetirilor

1 Maestrului de cor. Pe harpa cu opt coarde. Psalm. Al lui David.

2 Mântuieste-ma, Doamne,
        caci nu mai este nici un drept;
        au disparut cei credinciosi dintre fiii oamenilor.
3 Oamenii îsi spun minciuni unii altora,
        pe buze au numai cuvinte înselatoare,
        vorbesc cu inima prefacuta.

4 Sa nimiceasca Domnul toate buzele mincinoase
        si limba care vorbeste cu îngâmfare,
5 pe cei care zic:
        "Prin limbile noastre vom fi puternici,
        buzele noastre sunt armele[a] noastre;
        cine va fi stapân peste noi?"

6 "Pentru necazul celor sarmani
        si pentru suspinul celor saraci,
        ma voi ridica acum, zice Domnul;
        voi aduce mântuire celui pe care ei îl dispretuiesc".

7 Cuvintele Domnului sunt cuvinte curate,
        ca argintul purificat în foc
        si curatat de pamânt de sapte ori[b];
8 tu, Doamne, ne vei tine
        si ne vei apara de generatia aceasta,
        pentru totdeauna.
9 Caci nelegiuitii umbla împrejur
        atunci când se ridica la putere ticalosii
        printre fiii oamenilor.

Psalmul poate fi considerat o lamentatie nationala, o promisiune a eliberarii Israelului de opresiunea puterii straine. Delimitarea între caracterul comunitar si cel individual este nesigura. În totalitatea lui, psalmul este o rugaciune pornita din comunitatea celor piosi (v. 2), care se numesc si fideli, saraci si neajutorati (v. 6). Continutul lamentatiei (v. 2-5) este decadenta generala cauzata de minciuna, care se raspândeste mereu mai mult în cercurile influente si din cauza careia cei mai multi au de suferit. Tema fundamentala este, de fapt, cea a relatiilor sociale care, într-o structura orala, cum era cea semitica, sunt bazate pe functiunea indispensabila si esentiala a cuvântului. De aceea, psalmul nu poate fi redus la un banal apel la sinceritate, nici la o condamnare a plagii minciunii. În schimb, este un act dur de acuza împotriva unei structuri sociale viciate si nedrepte, un act de acuza paralel cu cele incandescente ale profetilor. Dând la o parte adevarul cuvântului, se viciaza legatura ordonata a drepturilor si a libertatilor. Asadar, nu ne aflam în fata unei descoperiri romantice a deziluziei pentru tradare a unui prieten, sau pentru o falsitate care distruge dialogul interpersonal si care genereaza neîncredere si singuratate. Dedublarea, ipocrizia, perfidia sunt, pentru psalmist, calea ideala pe care se construieste o putere nedreapta (v. 5) si o arhitectura perversa a statului si a societatii. Rugaciunii îi raspunde cuvântul lui Dumnezeu, care promite mântuirea celor ce se roaga, la fel ca în Is 33,10. Raspunsul comunitatii se transforma în imn ce preamareste fidelitatea cuvântului lui Dumnezeu si certitudinea ascultarii (v. 8-9).

Domnul a mentinut promisiunea formulata în psalm (v. 6). El s-a ridicat, în mijlocul celor sarmani si saraci, trimitându-l pe Cuvântul adevarului, în lumea care zacea în puterea Celui Rau. Venit într-o lume dominata de tatal minciunii, Isus a trebuit sa lupte împotriva falsitatii si a ipocriziei oamenilor, aserviti puterii întunericului. A fost persecutat de gurile lor mincinoase si a fost condamnat la moarte de marturiile lor false. Dar, înviind din morti, Cristos ne-a eliberat de minciuna, a nimicit buzele mincinoase (v. 4-5) si ne-a dat puterea sa-l cunoastem pe Dumnezeul adevarat.

Psalmul 12 (11) este o rugaciune potrivita pentru momentele de ispita, de ariditate spirituala, de suferinta fizica si morala. Insistenta lamentatiei ne aminteste cuvântul lui Isus: "Cereti si vi se va da, cautati si veti gasi, bateti si vi se va deschide" (Mt 7,7).

Împartirea: titlu (v. 1); duplicitatea în relatiile sociale (v. 2-3); rugaciune adresata lui Dumnezeu, cu strigat puternic (v. 4-5); oracol divin: raspunsul oficial al lui Dumnezeu în liturgie (v. 6); comentariu asupra oracolului (v. 7-9).

Note:

[a] Lit.: sunt la noi.
[b] Altii traduc: purificat în cuptor de pamânt, de sapte ori.

Traducere, note oi comentarii
de pr. Alois Bulai, pr. Anton Budau, pr. Iosif Rachiteanu
© Editura Sapientia

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/scriptura.asp?psalmii=psalm012
Vă rugăm să respectați drepturile de autor