www.profamilia.ro /scriptura.asp?emaus=8
 
 SFÂNTA SCRIPTURA 

Drumul spre Emaus
achizitionare: 22.11.2008; sursa: CatholicNewsAgency.com

capitolul urmatorCuprinscapitolul anterior A doua duminica de peste an (Anul B)

Prima lectura: 1Samuel 3,3b-10.19
Psalmul responsorial: Psalmul 39
A doua lectura: 1Corinteni 6,13c-15a.17-20
Lectura evanghelica: Ioan 1,35-42

Lecturile din aceasta duminica din 1Samuel si din Evanghelia lui Ioan ne vorbesc despre vocatie. Vocatie este traducerea verbului latin vocare, însemnând "a chema". În contextul istoriei mântuirii, cel care "cheama" este Dumnezeu. Astfel, într-o vocatie este vorba despre chemarea divina la o misiune specifica. Aceasta chemare din partea lui Dumnezeu cere întotdeauna un raspuns.

Samuel

Avem o frumoasa lectura din 1Samuel, în care ni se spun multe despre chemarea lui Dumnezeu, si disponibilitatea noastra de a raspunde. În acest pasaj, Domnul îl cheama pe Samuel de trei ori, dar Samuel crede ca îl aude pe preotul Eli strigându-l. Samuel raspunde imediat la chemare mergând la Eli si spunându-i: "M-ai chemat, iata-ma!" (1Samuel 3,5). Dupa ce Samuel merge la Eli pentru a treia oara, preotul îsi da seama ca "Domnul îl chemase pe baiat" (1Samuel 3,8b). Eli îi spune lui Samuel sa mearga înapoi sa se culce, si ce sa faca daca va mai fi chemat.

În timp ce doarme, Domnul îl cheama a patra oara: "Samuel, Samuel!" (1Samuel 3,10). Acum Samuel raspunde cu cuvintele pe care i le-a spus Eli: "Vorbeste, Doamne, sluga ta asculta" (1Samuel 3,10). Domnul nu l-a chemat doar pentru ca sa îl salute. El avea o misiune speciala pentru Samuel. "Samuel s-a învrednicit sa fie prooroc al Domnului" (1 Sam. 3:20). Si, dupa cum ni se spune în lectura din aceasta duminica, "Samuel a crescut în autoritate, pentru ca Domnul era cu el si nu lasa neîmplinit nici unul din cuvintele lui" (1Samuel 3,19).

Ce anume învatam de aici despre vocatii? 1. Învatam ca într-adevar Domnul este cel care cheama. 2. Învatam ca uneori avem nevoie de ajutor pentru a recunoaste faptul ca Domnul ne cheama. 3. Învatam ca odata ce stim ca Domnul ne cheama, singurul lucru potrivit de facut este sa raspundem imediat si cu disponibilitatea de a asculta si a împlini ceea ce ni se cere. Asa cum spune Psalmul responsorial din aceasta duminica: "Iata, vin, Doamne, sa împlinesc vointa Ta!" 4. Învatam ca atunci când raspundem la chemarea Domnului cu ascultare umila, Domnul este cu noi. El ne da harul pentru ca sa facem ceea ce ne cere. Nu ne lasa doar cu resursele noastre. 5. Învatam ca Domnul poate sa ne scoale dintr-un somn adânc pentru a ne cere sa împlinim vointa Lui. Pentru unii dintre noi aceasta ar putea fi partea cea mai grea dintre toate.

 

Isus, Mielul lui Dumnezeu

Acum ajungem la pasajul evanghelic din aceasta duminica luat de la Ioan. Primul lucru pe care îl auzim este strigatul lui Ioan Botezatorul: "Iata Mielul lui Dumnezeu", atunci când Isus a trecut pe acolo (Ioan 1,36). Dupa aceea urmeaza reactia uimitoare a doi dintre discipolii lui Ioan - despre unul dintre ei stim ca era viitorul apostol Andrei. Când au auzit acest lucru, l-au urmat imediat pe Isus. În mod evident, faptul ca Ioan l-a numit pe Isus "Mielul lui Dumnezeu" a avut un mare impact. L-au urmat, si câteva versete mai apoi Andrei l-a numit pe Isus "Mesia".

De ce s-a întâmplat acest lucru? Întregul Popor al lui Dumnezeu astepta mielul, înca din zilele lui Avraam si Isaac. În Geneza 22, Dumnezeu îi cere lui Avraam: "Ia pe fiul tau, pe Isaac, pe singurul tau fiu, pe care-l iubesti, si du-te în pamântul Moria, si adu-l acolo ardere de tot..." (v. 2). Apoi, pe când urcau pe munte, Isaac a întrebat: "Dar unde este mielul pentru jertfa?" (v. 7). Raspunsul lui Avraam este crucial. El spune: "Fiul meu, va îngriji Dumnezeu de mielul jertfei Sale" (v. 8). Dupa ce îngerul opreste mâna lui Avraam de la a-l jertfi pe Isaac, el redenumeste acel loc: "Dumnezeu poarta de grija" (v. 14).

Dumnezeu se îngrijeste într-adevar de Miel. Avem câteva paralele profunde între acest eveniment din Geneza 22 si viata si moartea lui Isus. 1. Atât Isaac cât si Isus sunt fiii preaiubiti ai tatilor lor (Geneza 22,2; Matei 3,17). 2. Golgota este un deal din lantul muntos Moria. 3. Atât Isaac cât si Isus au dus lemnul pentru jertfa sus pe Moria/Golgota din Salem/Ierusalim (Geneza 22,6). 4. Amândoi au fost salvati de moarte în a treia zi (Geneza 4,5; Matei 28). 5. Asadar, Dumnezeu însusi s-a îngrijit de Mielul care ia asupra Sa pacatele Lumii.

 

Primii Apostoli

Cei doi discipoli al lui Ioan Botezatorul l-au urmat imediat pe Isus. L-au întrebat unde locuieste si Isus le-a spus atunci: "Veniti si vedeti" (Ioan 1,39). Tinând cont de ceea ce am vazut în 1Samuel, putem trage o concluzie categorica. Când vine vorba despre vocatie, Dumnezeu este cel care cheama. În Evanghelia lui Ioan, Isus este cel care cheama. Concluzia pe care o putem trage e aceea ca Isus este Dumnezeu. Si doar dupa putin timp petrecut cu Domnul, Andrei îl cauta pe fratele lui, Simon, pentru a-i spune: "L-am aflat pe Mesia" (Ioan 1,41). Apoi îl aduce pe Petru la Isus. Isus îl cheama si pe Simon, schimbându-i numele în Chefa (Petru). Chefa înseamna piatra.

Cum este aceasta o chemare? Uneori, în Vechiul Testament, Dumnezeu indica chemarea pe care o adreseaza cuiva pentru o misiune schimbându-i numele. Avem de exemplu Avram/Avraam si Iacob/Israel. Vedem semnificatia acestei chemari adresate lui Simon Petru în Matei 16, când Isus îi spune: "Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica Mea si portile iadului nu o vor birui. Tie îti voi da cheile împaratiei cerurilor: ceea ce vei lega pe pamânt, va fi legat în ceruri, iar ceea ce vei dezlega pe pamânt, va fi dezlegat în ceruri" (vv. 18-19). Aceasta este o chemare importanta!

Ce învatam despre vocatie de aici? 1. Învatam din nou ca Dumnezeu este cel care cheama. 2. Învatam ca cei doi discipoli au cunoscut Scripturile si de aceea au recunoscut chemarea lui Dumnezeu si au fost gata sa raspunda. Asadar si noi trebuie sa cunoastem Scripturile. 3. Învatam ca cei doi erau deja discipolii lui Ioan, ceea ce înseamna ca au trecut prin botezul lui de pocainta. Si noi trebuie sa ne pocaim. Doar în umilinta, nu în mândrie, auzim chemarea lui Dumnezeu.

4. Am învatat de la Samuel ca Domnul este cu noi atunci când raspundem la chemarea Sa. De la cei doi discipoli învatam de asemenea ca trebuie sa stam cu Domnul pentru a ne trai vocatia. 5. Învatam ca atunci când traim chemarea lui Dumnezeu apare dorinta si nevoia de a împartasi si celorlalti Vestea cea Buna si de a-i aduce la Isus pentru a-si descoperi propria lor chemare. Sa pastram în minte cuvintele pe care Domnul le-a rostit prin profetul Ieremia: "Pentru ca numai Eu stiu gândul ce-l am pentru voi, zice Domnul, gând bun, nu rau, ca sa va dau viitorul si nadejdea" (29,11).

* * *

DUMINICA a 2-a de peste an
Sf. Prisca, m.

LECTURA I
Vorbeste, Doamne, sluga ta asculta.

Citire din cartea întâi a lui Samuel 3,3b-10.19
În zilele acelea, 3b tânarul Samuel era culcat în templul Domnului, unde se afla arca lui Dumnezeu. 4 Atunci Domnul l-a strigat: "Samuel!" Acesta a raspuns: "Sunt aici!" 5 Apoi a alergat la Eli si i-a spus: "M-ai chemat, iata-ma!" Eli i-a raspuns: "Nu te-am chemat, du-te si te culca!" El s-a dus si s-a culcat. 6 Domnul l-a chemat din nou: "Samuel!" Samuel s-a sculat, s-a dus la Eli si i-a spus: "M-ai chemat, iata-ma!" Eli i-a raspuns: "Nu te-am chemat, fiul meu, du-te si te culca!" 7 Samuel nu-l cunostea înca pe Domnul si cuvântul Domnului nu-i fusese descoperit înca. 8 Domnul l-a chemat pe Samuel pentru a treia oara. Acesta s-a sculat, s-a dus la Eli si i-a spus: "M-ai chemat, iata-ma!" Atunci Eli si-a dat seama ca Domnul îl chemase pe baiat. 9 Eli i-a spus lui Samuel: "Mergi si te culca. Daca te mai cheama o data, raspunde-i: Vorbeste, Doamne, sluga ta asculta". Samuel s-a dus si s-a culcat la locul sau. 10 Domnul a venit, s-a apropiat de el si l-a strigat ca mai înainte: "Samuel, Samuel!" Samuel a raspuns: "Vorbeste, Doamne, sluga ta asculta". 19 Samuel a crescut în autoritate, pentru ca Domnul era cu el si nu lasa neîmplinit nici unul din cuvintele lui.

Cuvântul Domnului

PSALMUL RESPONSORIAL Ps 39,2 si 4ab.7-8a.8b-9.10 (R.: 8a.9a)
R.: Iata, vin, Doamne, sa împlinesc vointa ta!
2 Mi-am pus toata nadejdea în Domnul;
el s-a aplecat spre mine si mi-a ascultat strigatul.
4ab Mi-a pus pe buze un cântec nou,
un imn de lauda pentru Dumnezeul nostru. R.

7 Tu nu doresti nici jertfa, nici ofrande;
tu mi-ai deschis urechile;
nu ceri nici ardere de tot, nici jertfa de ispasire.
8a Atunci am zis: "Iata, vin!" R.

8b În sulul cartii este scris despre mine
9 ca trebuie sa împlinesc vointa ta, Dumnezeule.
Aceasta ma bucura,
Legea ta este în adâncul inimii mele. R.

10 Vestesc îndurarea ta, în adunarea cea mare;
nu-mi închid buzele, tu stii lucrul acesta, Doamne! R.

LECTURA A II-A
Trupurile voastre sunt madulare ale lui Isus Cristos.

Citire din Scrisoarea întâi a sfântului apostol Paul catre Corinteni 6,13c-15a.17-20
Fratilor, 13c trupul nu este pentru desfrânare; el este pentru Domnul si Domnul pentru trup. 14 Dumnezeu, care l-a înviat pe Domnul Isus, ne va învia si pe noi cu puterea sa. 15a Nu stiti voi ca trupurile voastre sunt madulare ale lui Cristos? 17 Cine e unit cu Domnul formeaza un singur duh cu el. 18 Fugiti de desfrânare. Orice alt pacat pe care l-ar face omul este în afara de trup; dar cine se deda la desfrânare pacatuieste împotriva propriului sau trup. 19 Nu stiti voi ca trupul vostru este templul Duhului Sfânt, care locuieste în voi, care v-a fost dat de Dumnezeu, si ca voi nu sunteti ai vostri? 20 Caci ati fost cumparati cu un pret mare. Preamariti-l, asadar, pe Dumnezeu în trupul vostru.

Cuvântul Domnului

ALELUIA In 1,41.17b
(Aleluia) L-am chemat pe Mesia (ceea ce înseamna Cristos);
harul si adevarul au venit printr-însul. (Aleluia)

EVANGHELIA
Au vazut unde locuia si au ramas la el.

Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos dupa sfântul Ioan 1,35-42
În acel timp, 35 Ioan statea cu doi dintre ucenicii sai. 36 Îndreptându-si privirea spre Isus, care trecea, a zis: "Iata Mielul lui Dumnezeu". 37 Cei doi ucenici l-au auzit când a spus acestea si l-au urmat pe Isus. 38 Isus, întorcându-se si vazându-i ca merg dupa el, le-a zis: "Pe cine cautati?" Iar ei au raspuns: "Rabbi, ceea ce înseamna Învatatorule, unde locuiesti?" 39 El le-a zis: "Veniti si vedeti". Au mers deci si au vazut unde locuia; si au ramas la el în ziua aceea. Era pe la ora patru dupa-amiaza. 40 Unul dintre cei doi, care auzisera cuvintele lui Ioan si venisera dupa Isus, era Andrei, fratele lui Simon Petru. 41 Cel dintâi pe care l-a întâlnit a fost fratele sau, Simon, caruia i-a zis: "L-am aflat pe Mesia, ceea ce înseamna Cristos". 42 Andrei l-a dus pe fratele sau la Isus. Privindu-l, Isus i-a zis: "Tu esti Simon, fiul lui Iona; tu te vei numi Chefa, adica Petru".

Cuvântul Domnului

texte semnate de Brian Pizzalato
Director cu Cateheza în Dieceza de Duluth, SUA
pentru CatholicNewsAgency.com

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/scriptura.asp?emaus=8
Vă rugăm să respectați drepturile de autor