www.profamilia.ro /scriptura.asp?emaus=6
 
 SFÂNTA SCRIPTURA 

Drumul spre Emaus
achizitionare: 22.11.2008; sursa: CatholicNewsAgency.com

capitolul urmatorCuprinscapitolul anterior Epifania (Anul B)

Prima lectura: Isaia 60,1-6
Psalmul responsorial: Psalmul 71
A doua lectura: Efeseni 3,2-3a.5-6
Lectura evanghelica: Matei 2,1-12

În aceasta duminica sarbatorim Epifania. Lectura evanghelica ne prezinta cunoscutul pasaj de la Matei despre vizita Magilor si despre darurile lor pentru Isus. Deoarece povestea Magilor este atât de cunoscuta, am fi tentati sa nu ne concentram asupra semnificatiei acestei întâlniri si asupra detaliilor oferite în relatarea lui Matei. Exista în mod particular trei sublinieri în acest pasaj: Isus ca fiul lui David, deci noul rege; includerea Neamurilor la mântuire; si umanitatea si divinitatea lui Cristos.

 

Isus, fiul lui David

Mai întâi, în contextul mai larg al lecturii de la Matei, observam un accent special pus pe faptul ca Isus este "fiul lui David" (Matei 1,1). Este un lucru important, deoarece Dumnezeu i-a promis lui David ca cineva va domni pe tronul sau pentru totdeauna (cf. 2Samuel 7,16). Dar timp de aproape cinci sute de ani nimeni nu a domnit ca rege. În primele doua capitole Matei cauta sa ne arate ca Isus este împlinirea legamântului facut cu David, ca El este fiul lui David, adica noul si vesnicul rege davidic.

Sa vedem sublinierile lui Matei: 1) Evanghelia începe cu "cartea genealogiei lui Isus Cristos, fiul lui David" (1,1), si doar doua persoane din genealogie au titluri: "David, regele" si "Isus, cel numit Cristos" (1,6.16). 2) Exista un accent special pus pe numarul 14. Numele lui David este al 14-lea în lista, iar genealogia este împartita în trei segmente de câte 14 generatii. În limba ebraica nu exista numere, astfel ca fiecarei litere din alfabet îi este data o valoare numerica. Nu este o coincidenta faptul ca numele lui David în ebraica are valoarea numerica 14. 3) Ni se spune ca Iosif este un "fiu al lui David" (1,20).

4) Suntem informati ca Isus s-a nascut în Betleem, care nu este altul decât locul de nastere al lui David (cf. 1Samuel 17,12). 5) Matei subliniaza împlinirea la ceea ce spune Miheia la 5,2: "Si tu, Betleeme [...] din tine va iesi Stapânitor peste Israel" (Matei 2,6). 6) Magii întreaba unde se afla regele nou-nascut (cf. 2,2). Magii îi dau lui Isus un dar întreit, care este un semn al regalitatii si un dar potrivit pentru un rege (2,11).

 

Includerea Neamurilor

A doua subliniere pe care o gasim în pasajul evanghelic din aceasta duminica este împlinirea planului lui Dumnezeu pentru mântuirea Neamurilor. Din acest punct de vedere, aparitia Magilor este foarte semnificativa. Un lucru care trebuie spus explicit este ca Dumnezeu a dorit dintotdeauna sa fie Tatal tuturor neamurilor. Doar ca urmare a pacatului a început sa existe o favorizare speciala pentru un anumit popor. Începând cu Adam, primul fiu uman al lui Dumnezeu, Dumnezeu a dorit sa aiba o relatie speciala cu toti oamenii.

Acelasi lucru se întâmpla si în cazul lui Avram/Avraam. Planul lui Dumnezeu este ca toate neamurile sa vina în familia legamântului Sau. 1) Dumnezeu i-a spus lui Avram "binecuvânta-voi pe cei ce te vor binecuvânta, iar pe cei ce te vor blestema îi voi blestema; si se vor binecuvânta întru tine toate neamurile pamântului" (Geneza 12,3). Dumnezeu doreste ca toate neamurile sa fie binecuvântate. 2) Dumnezeu schimba numele lui Avram, care înseamna tata maret, în Avraam, "caci am sa te fac tata a multime de popoare. Am sa te înmultesc foarte, foarte tare, si am sa ridic din tine popoare" (Geneza 17,5-6). 3) Apoi promisiunea unei binecuvântari asupra întregii lumi, din Geneza 12, este dusa mai sus, într-un legamânt jurat de Dumnezeu. "Juratu-M-am pe Mine însumi, zice Domnul [...] te voi binecuvânta cu binecuvântarea Mea si voi înmulti foarte neamul tau, ca sa fie ca stelele cerului [...] si se vor binecuvânta prin neamul tau toate popoarele pamântului" (Geneza 22,16-18).

Urmeaza apoi profetii. Prin profeti vine promisiunea de a strânge neamurile în familia legamântului lui Dumnezeu. Aici se aseaza prima lectura din Isaia, din aceasta duminica. Isaia ne spune ca splendoarea Ierusalimului va fi data de faptul ca "popoarele se vor îndrepta spre lumina ta [...] Vor veni toti cei din Saba, aducând aur si tamâie si cântând lauda Domnului" (60,3.6). Desigur, vedem împlinirea acestui început în vizita Magilor. Unii dintre primii vizitatori si adoratori ai lui Cristos provin tocmai dintre neamuri. Ni se spune ca sunt din rasarit. Cel mai probabil erau din Persia. Faptul ca vin din rasarit este semnificativ. De regula, în Vechiul Testament, rasaritul este asociat cu a fi departe de prezenta Domnului. De exemplu, dupa ce Adam si Eva au pacatuit, Dumnezeu, " izgonind pe Adam, l-a asezat la rasaritul gradinii celei din Eden si a pus heruvimi si sabie de flacara vâlvâitoare, sa pazeasca drumul catre pomul vietii" (Geneza 3,24). Ni se spune apoi, dupa ce Cain l-a ucis pe Abel, ca "s-a dus Cain de la fata lui Dumnezeu si a locuit în tinutul Nod, la rasarit de Eden" (Geneza 4,16). De aceea, Neamurile care sunt departe de Dumnezeu sunt aduse în prezenta Domnului prin calauzirea stelei.

Semnificatia stelei nu poate fi de asemenea subestimata. Ea ajuta la explicarea reactiei criminale a lui Irod, când a decretat uciderea tuturor copiilor mai mici de doi ani de sex masculin din regiunea Betleemului (cf. 2,16-18). Mergând înapoi pâna la Cartea Numerilor, îl gasim pe regele Balac al Moabului, poruncind profetului Balaam sa blesteme poporul lui Dumnezeu înainte sa intre în Tara Promisa. De trei ori Balaam merge sa îi blesteme, dar nu poate rosti decât o binecuvântare. Merge a patra oara si profeteste despre ce se va întâmpla mai târziu. El spune "îl vad, dar acum înca nu este; îl privesc, dar nu de aproape; o stea rasare din Iacob; un toiag se ridica din Israel" (Numeri 24,17). Un rege se va ridica deci sa conduca.

Am putea sa ne întrebam: de ce a reactionat atât de negativ Irod? În primul rând Irod nu era un israelit. Era un edomit numit de senatul roman în anul 40 îC ca sa fie rege peste iudei. Si daca ascultam mai departe profetia lui Balaam, ne dam seama de ce a reactionat el astfel. Balaam continua spunând ca cel cu toiag "va lovi pe capeteniile Moabului si pe toti fiii lui Set îi va zdrobi. Lua-va de mostenire pe Edom" (Numeri 24,17-18). Irod nu dorea în mod clar sa fie dezmostenit.

 

Divinitatea si umanitatea lui Cristos

A treia subliniere pe care o gasim în lectura evanghelica din aceasta duminica priveste divinitatea si umanitatea lui Isus. Vedem subliniata divinitatea lui Isus în faptul ca Magi au venit "sa i se închine" (cf. Matei 2,2). Apoi, când l-au întâlnit pe Domnul, "cazând la pamânt, l-au adorat" (Matei 2,11). Acest lucru împlineste de asemenea psalmul responsorial din aceasta duminica, ce spune: "si se vor închina lui toti împaratii pamântului, toate neamurile vor sluji lui" (Psalmul 72,11). Un alt lucru care subliniaza divinitatea lui Isus este darul tamâii. Asa dupa cum facem si noi, catolicii, tamâia se foloseste în cultul adus lui Dumnezeu. Ea simbolizeaza rugaciunile noastre care se ridica la Domnul ca o mireasma bine placuta.

Exista însa si o subliniere a umanitatii lui Isus. Magii au venit de departe pentru a i se închina lui Dumnezeu. Dar însusi faptul ca au venit de departe pentru a face aceasta demonstreaza ca erau în cautarea unui rege uman, a "regelui iudeilor" (2,2). Darul mirului subliniaza si el aceasta umanitate. Mirul era folosit ca ulei pentru îngropare. Astfel, acesti straini veneau sa se închine unui rege divin/uman, despre care se asteptau ca va muri.

Nu întâmplator avea sa spuna Sf. Paul într-o zi celor din Efes: "De aceea, amintiti-va ca voi odinioara erati pagâni dupa trup, [...]erati în timpul acela fara Cristos, lipsiti de cetatenia lui Israel, straini de aliantele promisiunii, fara sa aveti speranta si fara Dumnezeu în lume. Dar acum, în Cristos Isus, voi, care odinioara erati departe, v-ati apropiat prin sângele lui Cristos" (Efeseni 2,11-13). Prin moartea jertfelnica a lui Cristos au fost aduse Neamurile în familia legamântului lui Dumnezeu.

* * *

EPIFANIA DOMNULUI
Ss. Gaspar, Melchior si Baltazar, magi

LECTURA I
Slava Domnului rasare deasupra ta.

Citire din cartea profetului Isaia 60,1-6
1 Scoala-te, lumineaza-te, Ierusalime, caci lumina ta vine si slava Domnului rasare deasupra ta. 2 Iata, întunericul acopera pamântul si bezna învaluie popoarele, dar peste tine rasare Domnul si slava lui straluceste deasupra ta. 3 Popoarele se vor îndrepta spre lumina ta si împaratii spre stralucirea aurorii tale. 4 Ridica-ti ochii si priveste împrejur; toti se aduna si vin spre tine; fiii tai vin de departe si fiicele tale sunt purtate pe brate. 5 Când vei vedea aceste lucruri, vei tresari de bucurie, inima îti va bate puternic si îti va creste, caci se vor scurge catre tine comorile de dincolo de mari, o data cu bogatiile popoarelor. 6 Te va acoperi o multime de camile, de dromaderi din Madian si Efa. Vor veni toti cei din Saba, aducând aur si tamâie si cântând lauda Domnului.

Cuvântul Domnului


PSALMUL RESPONSORIAL Ps 71,1b-2.7-8.10-11.12-13 (R.: cf. 11)

R.: Toate neamurile pamântului te vor adora pe tine, Doamne.
1b Dumnezeule, daruieste împaratului puterile tale
si înzestreaza cu sfintenia ta pe fiul împaratului,
2 si el va judeca pe poporul tau cu dreptate
si pe saracii tai cu nepartinire. R.

7 În zilele lui va înflori dreptatea,
si belsug de pace vesnica.
8 El va domni de la o mare la alta,
de la Râu pâna la marginile pamântului. R.

10 Regii din Tars si ai insulelor vor oferi daruri,
regii arabi si din Saba vor aduce prinosuri.
11 Toti împaratii se vor închina înaintea lui,
toate popoarele îi vor sluji. R.

12 Domnul va ajuta pe saracul care striga
si pe nenorocitul care cere ajutor.
13 Va avea mila de cel slab si lipsit
si va usura viata saracilor. R.

LECTURA A II-A
Acum s-a descoperit ca pagânii sunt mostenitori ai fagaduintei împreuna cu noi.

Citire din Scrisoarea sfântului apostol Paul catre Efeseni 3,2-3a.5-6
Fratilor, 2 cred ca voi stiti în ce consta harul pe care Dumnezeu mi l-a daruit pentru voi: 3 el mi-a descoperit taina lui Cristos. 5 Aceasta taina el n-a facut-o cunoscuta oamenilor din generatiile trecute, asa cum a descoperit-o acum sfintilor sai apostoli si profeti prin Duhul; 6 taina sta în aceea ca prin evanghelie pagânii sunt împreuna mostenitori cu noi, alcatuiesc un singur trup cu noi si sunt partasi cu noi la aceeasi fagaduinta în Cristos Isus.

Cuvântul Domnului

VERS LA EVANGHELIE Mt 2,2
(Aleluia) Am vazut steaua lui la rasarit
si am venit sa ne închinam Domnului. (Aleluia)

EVANGHELIA
Am venit de la rasarit ca sa ne închinam Regelui.

Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos dupa sfântul Matei 2,1-12
1 Dupa ce s-a nascut Isus la Betleem, în Iudeea, în timpul regelui Irod, iata au sosit la Ierusalim niste magi veniti din Rasarit. 2 Si au întrebat: "Unde este regele de curând nascut al iudeilor? Fiindca am vazut steaua lui rasarind si am venit sa ne închinam lui". 3 Auzind acest lucru, regele Irod s-a tulburat si tot Ierusalimul împreuna cu el. 4 A adunat pe toti arhiereii si carturarii poporului si i-a întrebat unde trebuia sa se nasca Cristos. 5 Acestia i-au raspuns: "La Betleem, în Iudeea, caci iata ce a fost scris prin profetul: 6 «Si tu, Betleeme, pamânt al lui Iuda, nu esti nicidecum cel mai mic între locurile de seama ale lui Iuda, caci din tine va iesi un conducator, care va pastori poporul meu Israel»". 7 Atunci Irod i-a chemat în ascuns pe magi, pentru a afla de la ei timpul precis în care li se aratase steaua. 8 Apoi i-a trimis la Betleem, zicându-le: "Mergeti si cercetati cu de-amanuntul despre prunc, si când îl veti gasi, dati-mi si mie de stire, ca sa merg si eu sa ma închin lui. 9 Dupa ce l-au ascultat pe rege, ei au plecat. Si iata ca steaua pe care o vazusera rasarind mergea înaintea lor, ea a mers pâna ce s-a oprit deasupra locului unde era pruncul. 10 Ei, cum au vazut steaua, au fost cuprinsi de mare bucurie. 11 Atunci, intrând în casa, l-au vazut pe copil cu Maria, Mama sa, si, cazând în genunchi, s-au plecat cu fata la pamânt înaintea lui. Apoi, deschizându-si comorile, i-au oferit daruri: aur, tamâie si smirna. 12 În cele din urma, înstiintati de Dumnezeu în vis sa nu mai mearga la Irod, pe alt drum, s-au întors în tara lor.

Cuvântul Domnului

texte semnate de Brian Pizzalato
Director cu Cateheza în Dieceza de Duluth, SUA
pentru CatholicNewsAgency.com

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/scriptura.asp?emaus=6
Vă rugăm să respectați drepturile de autor