www.profamilia.ro /scriptura.asp?emaus=52
 
 SFÂNTA SCRIPTURA 

Drumul spre Emaus
achizitionare: 22.11.2008; sursa: CatholicNewsAgency.com

Cuprinscapitolul anterior A treizeci si patra duminica de peste an (Anul B)

Prima lectura: Daniel 7,13-14
Psalmul responsorial: Psalmul 92
A doua lectura: Apocalips 1,5-8
Lectura evanghelica: Ioan 18,33b-37

Introducere

Chiar daca unora li se pare ciudat sa vorbeasca astazi despre regalitate, regi, regine si regate, ca si catolici suntem inundati de limbajul regal. Dumnezeu i-a dat lui Adam stapânire, si astfel l-a facut rege peste creatie (cf. Geneza 1,26). Dumnezeu a încheiat un legamânt cu Avraam ca din urmasii lui se vor naste regi (cf. Geneza 17,6). Dumnezeu a încheiat apoi un legamânt cu David privind o dinastie regala. Cineva va domni pe tronul lui David pentru totdeauna (cf. 2Samuel 7). Citim despre regii lui Israel si Iuda în 1 si 2 Samuel si 1 si 2 Regi. În lectura din aceasta duminica de la Daniel, auzim despre Fiul Omului, care va primi "stapânirea, slava si împaratia", a carui stapânire "este vesnica, stapânire care nu va trece, iar împaratia Lui nu va fi nimicita niciodata" (versetul 14).

În Evanghelia lui Matei, se vorbeste despre împaratie de 50 de ori. În lectura evanghelica din aceasta duminica de la Ioan, Isus spune: "Tu spui ca eu sunt rege. Eu pentru aceasta m-am nascut si pentru aceasta am venit în lume, ca sa dau marturie despre adevar" (Ioan 18,37). În fiecare an, ca si catolici latini, în ultima duminica a anului liturgic, celebram Solemnitatea lui Cristos Rege. Este interesant sa reflectam asupra legamântului lui Dumnezeu cu David si asupra faptului ca Dumnezeu a spus ca cineva va domni pe tronul lui pentru totdeauna, adica pentru toata vesnicia. În legatura cu aceasta avem lectura din Daniel care vorbeste despre Fiul Omului a carui împaratie nu va fi nimicita niciodata.

Cum este posibil acest lucru? Doar daca Dumnezeu însusi este acel rege, dar totodata El trebuie sa fie între urmasii lui David. Pentru ca toate acestea sa se întâmple, Dumnezeu trebuia sa devina om si sa fie din neamul lui David. Si, în mod miraculos, acest lucru s-a întâmplat atunci când Duhul Sfânt s-a coborât asupra Mariei. Dumnezeu si-a asumat natura umana - trup, sânge si suflet - si în mod misterios a unit-o cu divinitatea Sa. El va domni pe tronul davidic pentru toata vesnicia. Cristos este cu adevarat Regele regilor.

Totusi, pe timpul lui Isus, nu domnea nici un rege din neamul lui David. Regele Irod nu era din neamul lui David. Nici macar nu era israelit. Era un edomit, descendent din fratele lui Iacob, Esau. De la captivitatea babiloniana, în urma cu 500 de ani, nu a mai domnit nici un rege davidic. Promisiunea lui Dumnezeu parea sa nu se împlineasca. Însa îngerul Gabriel îi apare "la o fecioara logodita cu un barbat, numit Iosif, din casa lui David" (Luca 1,27). Gabriel îi spune: "Vei primi în sân si vei naste un fiu... si Domnul Dumnezeu îi va da tronul lui David, tatal sau; si va domni peste casa lui Iacob pe veci, iar domnia lui nu va avea sfârsit" (Luca 1,31a.32b-33). Dumnezeu si-a tinut promisiunea.

Este de asemenea important faptul ca Dumnezeu i-a spus lui David ca El va fi tatal regelui davidic, si ca regele va fi fiul Lui. Fiecare rege davidic era considerat a fi un "cristos", adica un uns. Ei erau de asemenea considerati a fi fii ai lui Dumnezeu. Cât de potrivit este faptul ca Dumnezeu Tatal l-a trimis pe tocmai Fiul Sau sa fie vesnicul rege davidic. Nu este o coincidenta faptul ca auzim urmatoarele cuvinte la ungerea regala a lui Isus în botezul Sau: "Tu esti Fiul meu cel iubit, în tine îmi gasesc toata bucuria" (Luca 3,22b). Isus este împlinirea definitiva a tuturor promisiunilor Tatalui ceresc. Dupa cum noteaza dr. Scott Hahn, cu privire la lectura evanghelica de la Ioan, "încoronarea lui Isus începe cu Patima Sa si culmineaza cu Înaltarea Sa la cer, moment din care domnia Sa se extinde peste tot pamântul prin predicarea si slujirea sacramentala a Bisericii" (Evanghelia lui Ioan, p. 52).

* * *

CRISTOS, REGELE UNIVERSULUI
Sf. Cecilia, fc. m.

LECTURA I
Stapânirea lui este o stapânire vesnica.

Citire din cartea profetului Daniel 7,13-14
13 Privind în vedenia de noapte, am vazut pe cineva, venind pe norii cerului, ca un fiu al omului. El a ajuns pâna la Batrân si i-a fost prezentat. 14 Lui i s-au dat stapânirea, slava si domnia. Toate popoarele, natiunile si oamenii de toate limbile trebuie sa-i slujeasca lui. Stapânirea lui este o stapânire vesnica, nepieritoare, iar împaratia lui nu va fi niciodata distrusa.

Cuvântul Domnului

PSALMUL RESPONSORIAL Ps 92,1ab.1c-2.5 (R.: cf. 1a)
R.: Domnul stapâneste îmbracat în maiestate!
1ab Domnul stapâneste
îmbracat în maiestate,
Domnul s-a îmbracat,
s-a încins cu putere. R.

1c A pus pamântul pe temelii solide,
ca sa nu se clatine.
2 Din vremuri stravechi este asezat scaunul tau de domnie:
tu esti din vesnicie! R.

5 Marturiile tale sunt cu totul adevarate,
sfintenia este podoaba casei tale, Doamne,
în vecii vecilor. R.

LECTURA A II-A
Stapânitorul peste regii pamântului a facut din noi o împaratie de preoti pentru Dumnezeu.

Citire din Apocalipsul sfântului apostol Ioan 1,5-8
5 Har voua si pace de la Isus Cristos, martorul credincios, cel dintâi nascut din morti, rege peste toti regii pamântului El ne iubeste; prin sângele sau ne-a spalat de pacatele noastre 6 si a facut din noi o împaratie de preoti pentru Dumnezeu, Tatal sau, lui sa-i fie marirea si puterea în vecii vecilor. Amin. 7 Iata vine pe nori si toti oamenii îl vor vedea, chiar si cei care l-au strapuns; vazându-l, vor plânge toate semintiile pamântului. Da! Amin! 8 Eu sunt alfa si omega, începutul si sfârsitul, spune Domnul Dumnezeu, eu sunt cel care sunt, cel care era si cel care vine, Cel Atotputernic.

Cuvântul Domnului

ALELUIA Mc 11,10
(Aleluia) Preamarit sa fie cel care vine în numele Domnului;
binecuvântata sa fie împaratia parintelui nostru David,
împaratia timpurilor viitoare. (Aleluia)

EVANGHELIA
Da, sunt rege!

Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos dupa sfântul Ioan 18,33b-37
În acel timp, 33b Pilat l-a întrebat pe Isus: "Tu esti regele iudeilor?" 34 Isus i-a raspuns: "De la tine însuti spui aceasta sau altii ti-au spus-o despre mine?" 35 Pilat i-a raspuns: "Sunt eu iudeu? Poporul tau si arhiereii te-au dat pe mâna mea. Ce-ai facut?" 36 Isus a raspuns: "Împaratia mea nu este din lumea aceasta. Daca împaratia mea ar fi din lumea aceasta, oamenii mei s-ar fi luptat ca sa nu fiu dat pe mâna iudeilor. Dar împaratia mea nu este aici". 37 Pilat l-a întrebat din nou: "Asadar, tu esti rege?" Isus i-a raspuns: "Da, sunt rege! Eu pentru aceasta m-am nascut si pentru aceasta am venit în lume, ca sa dau marturie despre adevar; oricine iubeste adevarul asculta glasul meu".

Cuvântul Domnului

texte semnate de Brian Pizzalato
Director cu Cateheza în Dieceza de Duluth, SUA
pentru CatholicNewsAgency.com

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/scriptura.asp?emaus=52
Vă rugăm să respectați drepturile de autor