www.profamilia.ro /scriptura.asp?emaus=51
 
 SFÂNTA SCRIPTURA 

Drumul spre Emaus
achizitionare: 22.11.2008; sursa: CatholicNewsAgency.com

capitolul urmatorCuprinscapitolul anterior A treizeci si treia duminica de peste an (Anul B)

Prima lectura: Daniel 12,1-3
Psalmul responsorial: Psalmul 15
A doua lectura: Evrei 10,11-14.18
Lectura evanghelica: Marcu 13,24-32

Introducere

Trebuie sa începem prin analizarea contextului primei lecturi din aceasta duminica, luata de la profetul Daniel, care a vorbit pe vremea exilului regatului sudic al lui Iuda în Babilon. Babilonienii cucerisera Ierusalimul si distrusesera orasul, zidurile lui si, mai important, Templul lui. Regatul lui Iuda se va întoarce din exil saptezeci de ani mai târziu si va reconstrui un nou templu, dar din punct de vedere spiritual va continua sa fie departe de Domnul. Dumnezeu i-a spus profetului Daniel ca chiar daca evreii se vor întoarce dupa saptezeci de ani, din punct de vedere spiritual vor fi în continuare în exil. Daniel spunea: "Saptezeci de saptamâni de ani sunt hotarâte pentru poporul tau si pentru cetatea ta cea sfânta" (9,24). Este vorba despre patru sute nouazeci de ani. El a mentionat de asemenea ca "Cel-Uns va pieri" (9,26). Nu este o coincidenta faptul ca atunci când a venit, Isus a propovaduit "robilor dezrobirea" (Luca 4,18).

Suntem condusi astfel la pasajul evanghelic din aceasta duminica luat de la Marcu. Dumnezeu a venit sa judece Israelul si Iuda în anii 722 î.C. si respectiv 587 î.C.. El a venit de asemenea în umilinta, prin întruparea lui Isus. Dar atunci când Isus a venit, a întâlnit o generatie pe care a numit-o "rea si adultera" (Matei 12,39), ceea ce arata ca evreii erau înca în exil din punct de vedere spiritual. Astfel, si Isus va actiona ca judecator prin cuvintele si faptele Lui. Ce ne spune contextul mai larg din pasajul de la Marcu? În capitolul 11, Isus intra triumfator în Ierusalim si unul dintre primele lucruri pe care le face este sa exprime o judecata la adresa generatiei sale prin curatarea templului. Aceasta este o prevestire a lucrurilor ce se vor întâmpla.

În capitolul 13, Isus, iesind din templu, prezice distrugerea acestuia: "Nu va ramâne piatra peste piatra sa nu se risipeasca" (v. 2). În versetele 24-27, prezice înca o data distrugerea Ierusalimului si a templului, cu un limbaj putin diferit: "Ci în acele zile, dupa necazul acela, soarele se va întuneca si luna nu-si va mai da lumina ei. Si stelele vor cadea din cer si puterile care sunt în ceruri se vor clatina". Este o referire la sfârsitul timpului, dar mai ales la Ierusalim, si la templu în particular. Cum asa? Limbajul folosit de Isus nu este nou. A fost folosit de profeti pentru a prezice distrugerea natiunii. De exemplu, Isaia a profetit distrugerea Babilonului cu aceste cuvinte: "Iata ziua Domnului, ea vine apriga, mânioasa si întarâtata la mânie ca sa pustiiasca pamântul si sa stârpeasca pe pacatosi de pe el. Luceferii de pe cer si gramezile de stele nu-si vor mai da lumina lor; soarele se va întuneca în rasaritul lui si luna nu va mai straluci" (13,9-10). Prin intermediul soarelui, al lunii si al stelelor se stia în vechime timpul. Acest limbaj profetic este un mod de a spune: "timpul vostru a expirat".

Isus a prevestit distrugerea templului. Templul reprezenta cosmosul; era universul în miniatura. De asemenea, cosmosul era vazut ca un macro-templu. Referirea la soare, luna si stele era un mod de a spune ca vechiul Templu va fi distrus pentru a face loc noului Templu, Isus si Trupul Sau, Biserica. Conform prezicerii, romanii au atacat Ierusalimul si au distrus acest al doilea Templu. Isus a spus: "Adevarat graiesc voua ca nu va trece generatia aceasta pâna ce nu vor fi toate acestea" (Marcu 13,30). În zilele lui Isus, patruzeci de ani erau considerati a fi o generatie. În decursul unei generatii, în anul 70 d.C., toate aceste lucruri s-au întâmplat.

Cunoasterea acestui context este necesara pentru întelegerea lecturii evanghelice din aceasta duminica. Isus le spune discipolilor Sai sa fie pregatiti si sa vegheze pentru ca nu vor sti când se vor întâmpla acestea. Totusi, ei erau chemati sa citeasca semnele timpurilor. Isus a spus ca atunci când multele lucruri pe care le-a prezis vor începe sa aiba loc, discipolii Lui (crestinii) care vor fi în Iudeea si Ierusalim vor trebui "sa fuga în munti" (Matei 24,16). Istoricul evreu Iosefus Flavius din secolul I ne spune ca un milion de evrei au pierit în asediul asupra Iudeei si a Ierusalimului sub romani, dar ca nu poate vorbi despre moartea vreunui crestin.

Totusi, dupa cum am mai spus mai sus, toate acestea indica si spre sfârsitul timpului, când vom trece cu totii prin judecata si prin învierea mortilor. Nici noi nu stim când va veni Domnul în slava. Ceea ce stim este faptul ca trebuie sa veghem, si pentru ca sa facem acest lucru trebuie sa fim prevazatori si cu siguranta sa nu fim prinsi dormind din punct de vedere spiritual. Putem sa ne pregatim pentru prezenta reala a lui Isus la sfârsitul timpului fiind în starea harului sfintitor si primind prezenta lui reala în Euharistie aici si acum.

* * *

DUMINICA a 33-a de peste an
Ss. Albert cel Mare, ep. înv.; Leopold

LECTURA I
În acel timp, va veni mântuirea poporului tau.

Citire din cartea profetului Daniel 12,1-3
Eu, Daniel, am auzit acest cuvânt din partea Domnului: 1 "În acel timp se va ridica Mihail, capetenia îngerilor, cel care ocroteste pe fiii poporului tau; va fi un timp de strâmtoare cum n-a mai fost niciodata de când exista popoarele si pâna în acel timp. Dar în acel timp va veni mântuirea poporului tau, a tuturor acelora, al caror nume se va afla scris în cartea lui Dumnezeu. 2 Si multi dintre cei care dorm în tarâna pamântului se vor trezi: unii pentru viata vesnica, iar ceilalti pentru ocara si rusinea vesnica. 3 Cei întelepti vor straluci ca firmamentul cerului si cei care au învatat multimea sa umble pe calea dreptatii vor straluci ca stelele pentru totdeauna".

Cuvântul Domnului

PSALMUL RESPONSORIAL Ps 15,5 si 8.9-10.11 (R.: cf. 1)
R.: Ocroteste-ma, Doamne, caci tu esti speranta mea!
5 Domnul este partea mea de mostenire si cupa mea cu sorti,
tu esti acela care ai în mâna soarta mea.
8 Îl am mereu în fata ochilor pe Domnul;
daca el este la dreapta mea, nu ma clatin. R.

9 De aceea inima mea se bucura si sufletul meu se înveseleste;
ba chiar si trupul meu se va odihni în liniste,
10 deoarece nu vei lasa sufletul meu în locuinta mortilor,
nici nu vei îngadui ca sfântul tau sa vada putrezirea. R.

11 Tu îmi vei arata cararea vietii;
în fata ta sunt bucurii nespuse
si desfatari vesnice la dreapta ta. R.

LECTURA A II-A
Isus, prin jertfa sa unica, a condus pentru totdeauna la desavârsire pe cei care primesc de la el sfintenia.

Citire din Scrisoarea catre Evrei 10,11-14.18
Fratilor, 11 în Legea veche, preotii, în templu, stateau în picioare, pentru a celebra un cult zilnic si pentru a oferi în mai multe rânduri aceleasi jertfe, care n-au putut aduce niciodata iertarea pacatelor. 12 Dimpotriva, Isus Cristos, dupa ce a adus unica jertfa pentru pacate, s-a asezat pentru totdeauna la dreapta lui Dumnezeu. 13 El asteapta de acum ca "dusmanii lui sa fie pusi sub picioarele lui". 14 Prin jertfa sa unica, el a condus pentru totdeauna la perfectiune pe cei care primesc de la el sfintenia. 18 Însa, daca s-a acordat iertarea, nu mai e nevoie de jertfa pentru pacate.

Cuvântul Domnului

ALELUIA Lc 21,36
(Aleluia) Vegheati mereu si rugati-va, spune Domnul;
ca sa va învredniciti sa stati drept înaintea Fiului Omului.

(Aleluia)

EVANGHELIA
Fiul Omului îi va aduna pe alesii sai din cele patru colturi ale lumii.

Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos dupa sfântul Marcu 13,24-32
În acel timp, Isus a spus ucenicilor sai: 24 "În acele zile, dupa acea mare strâmtorare, soarele se va întuneca si luna îsi va pierde stralucirea. 25 Stelele vor cadea de pe cer si puterile cerului se vor zdruncina. 26 Atunci îl vor vedea pe Fiul Omului venind pe nori cu mare putere si maretie. 27 El îi va trimite pe îngerii sai ca sa-i adune pe cei alesi din cele patru colturi ale lumii, de la marginea pamântului pâna la marginea cerului. 28 Luati ca învatatura asemanarea cu smochinul: când ramurile lui devin fragede si-i dau frunzele, stiti ca vara este aproape; 29 la fel si voi, când veti vedea acestea, sa stiti ca Fiul Omului este aproape, la usa. 30 Va spun adevarul: nu va trece aceasta generatie, pâna când nu se vor împlini toate acestea. 31 Cerul si pamântul vor trece dar cuvintele mele nu vor trece. 32 Cât priveste ziua si ceasul acela, nimeni nu le cunoaste, nici îngerii din cer, nici Fiul, ci numai Tatal.

Cuvântul Domnului

texte semnate de Brian Pizzalato
Director cu Cateheza în Dieceza de Duluth, SUA
pentru CatholicNewsAgency.com

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/scriptura.asp?emaus=51
Vă rugăm să respectați drepturile de autor