www.profamilia.ro /scriptura.asp?emaus=5
 
 SFÂNTA SCRIPTURA 

Drumul spre Emaus
achizitionare: 22.11.2008; sursa: CatholicNewsAgency.com

capitolul urmatorCuprinscapitolul anterior Sfânta Familie (Anul B)

Prima lectura: Geneza 15,1-6;21.1-3
Psalmul responsorial: Psalmul 104
A doua lectura: Evrei 11,8.11-12.17-19
Lectura evanghelica: Luca 2,22-40

Daca va numarati printre persoanele care se roaga Rozariul, veti recunoaste imediat lectura evanghelica din aceasta duminica, luata din Luca, în sarbatoarea Sfintei Familii. Este al patrulea mister de bucurie: prezentarea lui Isus în templu. Cu Evanghelia lui Luca vom începe reflectia noastra.

 

Samuel si Isus

Unul dintre primele lucruri pe care as dori sa le precizez sunt câteva paralele uimitoare între relatarea nasterii si primii ani ai lui Samuel, respectiv ai lui Isus. 1) Ana este stearpa; Maria este fecioara (1Samuel 1,5; Luca 1,27). 2) Exista profunde similaritati între imnul de lauda cântat de Ana dupa conceperea si nasterea lui Samuel si Magnificatul Mariei (1Samuel 2,1-10; Luca 1,4-55). 3) Ana si Maria au dat numele copilului (1Samuel 1,20; Luca 1,31). 4) Dupa ce l-a nascut, Ana l-a dus pe Samuel la sanctuar si s-a întâlnit cu un preot batrân pe nume Eli (1Samuel 1,20.24-28). Dupa ce l-a nascut, Maria l-a dus pe Isus la templu si s-a întâlnit cu batrânul Simeon, care i-a binecuvântat (Luca 2,22-35).

5) Aflata la templu, Maria întâlneste o femeie pe nume Ana (Luca 2,36-38). Si la 1Samuel 2,22 se vorbeste despre o femeie care, la fel ca Ana, "slujea la intrarea în cortul întâlnirii". 6) În ambele cazuri se mentioneaza apoi întoarcerea acasa (1Samuel 2,20; Luca 2,39). 7) Ni se spune ca Samuel "a crescut înaintea Domnului" si ca "crestea mereu cu vârsta si era iubit si de Dumnezeu si de oameni" (1Samuel 2,21.26); Isus "crestea si Se întarea cu duhul, umplându-Se de întelepciune si harul lui Dumnezeu era asupra Lui" si "sporea cu întelepciunea si cu vârsta si cu harul la Dumnezeu si la oameni" (Luca 2,40.52). 8) Se pomeneste despre mersul "în fiecare an" pentru a aduce jertfa (1Samuel 1,3.2,19; Luca 2,41).

Isus este prezentat ca noul si marele Samuel. Principala idee a acestor paralele este sa arate ca Isus, asemenea lui Samuel, este dedicat în întregime Domnului. Dorinta Anei era ca Samuel "sa fie înfatisat înaintea Domnului si sa ramâna acolo pe totdeauna" (1Samuel 1,22). Dar mai presus de toate este faptul ca Isus e Domnul a carui prezenta se afla între noi, pentru ca noi sa putem sa ramânem cu El pentru totdeauna.

 

Batrânul Simeon

Acum sa vorbim despre interactiunea dintre Sfânta Familie si Simeon. Ni se spune ca Simeon era "drept si cu frica lui Dumnezeu. El astepta mângâierea lui Israel si Duhul Sfânt era asupra lui" (Luca 2,25). Batrânul Simeon era drept (cautând sa faca voia Domnului) si cu frica lui Dumnezeu. Aceasta exprima modul în care el pazea legea Domnului, cu fidelitate, cu toata inima sa. Simeon astepta mângâierea lui Israel. Astepta împlinirea profetiilor lui Isaia, care spunea de exemplu: "Mângâiati, mângâiati pe poporul Meu... Iarba se usuca si floarea se vestejeste, dar cuvântul Dumnezeului nostru ramâne în veac" (Isaia 40,1.8).

Duhul Sfânt i-a revelat lui Simeon ca nu va muri pâna când nu îl va vedea pe Mesia, pe Cristos, cel uns. Atunci, luându-l pe Isus în brate, a spus aceste frumoase cuvinte: "Acum elibereaza pe robul tau în pace, Stapâne, dupa cuvântul tau; caci ochii mei au vazut mântuirea ta" (Luca 2,30). Câti dintre noi ne-am gândi vreodata sa spunem ca am vazut mântuirea? Simeon ne învata aici ceva. Si noi, în special ca si crestini, vedem mântuirea la fiecare Liturghie. Asemenea lui Simeon si noi primim în mâini mântuirea, adica pe Isus. Sa tinem minte ca numele lui Isus înseamna mântuirea lui Yahve. Tinând cont de aceasta si noi trebuie sa putem sa ne rugam: "acum elibereaza pe robul tau în pace".

Simeon foloseste cuvinte care se inspira mult din mesajul lui Isaia, mesaj despre speranta de mântuire a Israelului si a Neamurilor. Ne aminteste de cuvintele lui Isaia: "Iata Sluga Mea pe Care o sprijin, Alesul Meu, întru Care binevoieste sufletul Meu. Pus-am peste El Duhul Meu si El va propovadui popoarelor legea Mea. [...] Eu, Domnul, Te-am chemat întru dreptatea Mea si Te-am luat de mâna si Te-am ocrotit si Te-am dat ca legamânt al poporului Meu, spre luminarea neamurilor; ca sa deschizi ochii celor orbi, sa scoti din temnita pe cei robiti si din adâncul închisorii pe cei ce locuiesc întru întuneric" (Isaia 42,1.6-7). Simeon se gândea probabil si la aceasta profetie: "Apropia-voi mântuirea Mea, caci ea nu este departe si izbavirea Mea nu va zabovi. Atunci voi pune mântuirea Mea în Sion si slava Mea pentru Israel" (Isaia 46,13). Isus este acela care va prelua vocatia lui Israel; de aceea El este mântuirea pentru Israel si lumina mântuirii pentru Neamuri.

 

Sirah

În întreaga lectura evanghelica din Luca ne întâlnim cu persoane care sunt drepte, care au pazit legea, care fac voia Domnului. Aceasta ne conduce spre lectura din Vechiul Testament, din Sirah. Pasajul din Sirah este o mai lunga reflectie asupra celei de-a patra porunci a Domnului: "cinsteste pe tatal tau si pe mama ta" (Iesire 20,12). Sirah (numit si Ecleziasticul) se încadreaza în ceea ce este considerata a fi literatura sapientiala a Vechiului Testament. Biblia Navarre ne spune: "S-ar putea spune ca ideea centrala a cartii este data la 15,1: 'cel care tine legea va dobândi întelepciune', si ca a fost scrisa pentru cei care doresc 'sa dobândeasca cunoasterea, sa fie pregatiti sa traiasca dupa lege'" (Cartile Sapientiale, p. 383).

Cartea lui Sirah a fost scrisa în contextul unei lumi influentate foarte mult de cultura greaca, de catre Isus Ben Sirah (Isus, fiul lui Sirah). Cartea a fost tradusa din ebraica în greaca de catre nepotul sau, al carui nume nu este indicat în carte. A facut acest lucru în timpul domniei lui Ptolemeu al III-lea Euergetes, din dinastia ptolemaica a Greciei, cândva prin anii 200 î.C. În carte exista o chemare la fidelitate fata de Dumnezeu prin traditiile si legea Israelului, într-un context cultural în care evreul putea fi tentat sa cedeze în fata aspectelor negative ale culturii grecesti. Este folosita în lecturile din aceasta duminica, în care sarbatorim Sfânta Familie, pentru a face legatura evidenta dintre împlinirea poruncilor de catre Iosif si Maria, respectiv de catre Simeon si Ana.

Stim ca Isus va respecta porunca a IV-a toate zilele vietii lui. Ajunge sa citam ca "le era supus (parintilor)" (Luca 2,51). Dar în lectura noastra ni se spune ca Simeon si Ana îi cinstesc pe tatal si pe mama lui Cristos. De asemenea stim ca în a patra porunca Dumnezeu face o promisiune catre cei care o vor respecta: "ca sa-ti fie bine si sa traiesti ani multi pe pamântul pe care Domnul Dumnezeul tau ti-l va da tie" (Iesire 20,12). În Iesire acest pamânt este desigur la Tara Promisa a Canaanului, dar aceasta Tara Promisa era doar pentru a indica spre mai marea Tara Promisa, gloria cereasca. Putem vedea de ce Simeon se ruga: "Acum elibereaza pe robul tau în pace, Stapâne..." (Luca 2,29).

Date fiind toate acestea, si noi suntem învatati sa îi cinstim pe Iosif si pe Maria, deoarece ei sunt tatal si mama Domnului, dar si pentru ca sunt, în mod mistic, tatal si mama tuturor crestinilor. Daca nu îi cinstim pe Iosif si pe Maria vom încalca porunca a IV-a si nu ni se va permite sa intram în noua si mai marea Tara Promisa. Acelasi lucru se aplica desigur si în cazul mamelor si tatilor nostri pamântesti. "Cel care cinsteste pe tata se va curati de pacat. Si ca acel care strânge comori, asa este cel care cinsteste pe mama sa" (Sirah 3,3-4).

* * *

SF. FAMILIE: Isus, Maria si Iosif
Ss. Prunci Nevinovati, m.

LECTURA I
Abraham a crezut ce i-a spus Domnul si pentru aceasta Domnul l-a socotit drept si a încheiat un legamânt cu Abraham.

Citire din cartea Genezei 15,1-6; 21,1-3
1 Cuvântul Domnului i-a fost adresat lui Abraham într-o viziune: "Nu te teme, Abrahame! Eu sunt scutul tau si rasplata ta va fi foarte mare!" 2 Abraham i-a raspuns: "Doamne Dumnezeul meu, ce-mi vei da, caci ma sting fara copii si mostenitorul casei mele este Eliezer din Damasc". 3 Si Abraham a continuat: "Tu nu mi-ai dat urmas, de aceea mostenitorul va fi un rob din casa mea". 4 Atunci i-a fost adresat lui Abraham acest cuvânt al Domnului: "Nu el va fi mostenitorul tau!" 5 Apoi l-a condus afara si i-a zis: "Priveste cerul si numara stelele, daca poti". Si a continuat: "Atât de multi vor fi urmasii tai". 6 Abraham a crezut ce i-a spus Domnul si pentru aceasta Domnul l-a socotit drept. 21,1 Domnul a cercetat-o pe Sara, precum spuse-se si a facut Domnul pentru Sara asa cum fagaduise. 2 Si a zamislit Sara si i-a nascut lui Abraham un fiu la batrânetea lui, la timpul când îi fagaduise Dumnezeu. 3 Si Abraham a pus fiului sau, pe care i-l nascuse Sara, numele Isaac.

Cuvântul Domnului

PSALMUL RESPONSORIAL Ps 104,1-2.3-4.6-7.8-9 (R.: 3b)
R.: Domnul Dumnezeul nostru este fidel fata de legamântul sau.

1 Preamariti-l pe Domnul si chemati numele lui
vestiti printre popoare lucrarile lui!
2 Cântati-i cu glasul si din strune,
cugetati la toate faptele sale minunate! R.

3 Laudati-va cu numele lui cel sfânt,
sa se bucure inima celor care-l cauta pe Domnul!
4 Cautati fata Domnului si taria lui,
cautati fata lui fara încetare! R.

6 Voi, semintia lui Abraham, slujitorii lui,
fiii lui Iacob, alesii lui!
7 El este Domnul Dumnezeul nostru,
judecatile lui sunt pe tot pamântul. R.

8 El îsi aminteste în veac de legamântul sau,
de cuvântul pe care l-a rostit pentru o mie de generatii,
9 de promisiunea facuta lui Abraham
si de juramântul pe care i l-a facut lui Isaac. R.

LECTURA A II-A
Credinta lui Abraham, a Sarei si a lui Isaac.

Citire din Scrisoarea catre evrei 11,8.11-12.17-19
8 Datorita credintei, a ascultat Abraham de chemarea lui Dumnezeu si a plecat catre o tara care urma sa-i fie data ca mostenire; a plecat fara sa stie unde merge. 11 Datorita credintei chiar si Sara, desi era trecuta de vârsta, a primit puterea de a deveni mama, pentru ca ea se gândise ca Dumnezeu va fi credincios promisiunii facute. 12 Iata pentru ce, dintr-un singur om - si acela aproape de moarte - au putut sa se nasca asa de multi oameni, câte stele sunt pe cer si câte fire de nisip pe malul marii, încât nimeni nu-i poate numara. 17 Când a fost pus la încercare, datorita credintei, Abraham l-a oferit pe Isaac ca jertfa. El oferea pe fiul sau unic, 18 dupa ce primise promisiunile si auzise acest cuvânt: "Din Isaac ti se vor naste urmasi, care-ti vor purta numele". 19 El se gândea ca Dumnezeu poate sa ajunga pâna acolo, încât sa învie mortii. Iata pentru ce i-a fost redat fiul, si acesta era un fapt profetic.

Cuvântul Domnului

VERS LA EVANGHELIE Col 3,15a.16a.
(Aleluia) Pacea lui Cristos sa domneasca în inimile voastre.
Cuvântul lui Cristos sa locuiasca în voi în toata bogatia sa. (Aleluia)

EVANGHELIA
Copilul crestea plin de întelepciune.

Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos dupa sfântul Luca 2,22-40
22 Când a sosit ziua fixata de Legea lui Moise pentru curatire, Iosif si Maria l-au dus pe Isus la Ierusalim, ca sa-l puna înaintea Domnului, 23 precum este scris în Legea Domnului ca orice întâi nascut de parte barbateasca sa fie închinat Domnului, 24 si sa aduca jertfa o pereche de turturele sau doi pui de porumbel, precum este poruncit în Legea Domnului. 25 Era în acel timp în Ierusalim un om numit Simeon. Omul acesta era drept si cu frica lui Dumnezeu. El astepta mângâierea lui Israel si Duhul Sfânt era asupra lui. 26 Duhul Sfânt îl înstiintase ca nu va muri înainte de a-l vedea pe Cristos Domnul. 27 Din îndemnul Duhului, Simeon a venit la templu când parintii au adus înauntru pe pruncul Isus, pentru a împlini ceea ce poruncea Legea cu privire la el. 28 Simeon l-a luat în brate, l-a binecuvântat pe Dumnezeu si a zis: 29 "Acum elibereaza pe robul tau în pace, Stapâne, dupa cuvântul tau; 30 caci ochii mei au vazut mântuirea ta, 31 pe care ai pregatit-o înaintea tuturor popoarelor, 32 lumina pentru luminarea neamurilor si slava poporului tau Israel". 33 Tatal si mama lui Isus se mirau de ceea ce se spunea despre el. 34 Simeon i-a binecuvântat si a zis catre Maria, mama lui Isus: "Iata, acesta este pus spre caderea si spre ridicarea multora în Israel si ca un semn care va stârni împotrivire, 34 si prin sufletul tau va trece o sabie, ca sa se descopere gândurile din multe inimi". 36 Mai era acolo si Ana, profetesa, fiica lui Fanuel, din semintia lui Aser. Ea traise cu barbatul ei sapte ani dupa casatorie si ajunsese acum la adânci batrâneti. 37 Fiind vaduva în vârsta de optzeci si patru de ani, ea nu se îndeparta de templu, slujind zi si noapte în post si rugaciune. 38 Venind si ea în ceasul acela, lauda pe Dumnezeu si vorbea despre prunc celor care asteptau mântuirea în Ierusalim. 39 Dupa ce au împlinit tot ce poruncea Legea Domnului s-au întors în Galileea, în cetatea lor, Nazaret. 40 Iar copilul crestea si se întarea, înainta în întelepciune si harul lui Dumnezeu era asupra lui.

Cuvântul Domnului

texte semnate de Brian Pizzalato
Director cu Cateheza în Dieceza de Duluth, SUA
pentru CatholicNewsAgency.com

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/scriptura.asp?emaus=5
Vă rugăm să respectați drepturile de autor