www.profamilia.ro /scriptura.asp?emaus=48
 
 SFÂNTA SCRIPTURA 

Drumul spre Emaus
achizitionare: 22.11.2008; sursa: CatholicNewsAgency.com

capitolul urmatorCuprinscapitolul anterior A treizecia duminica de peste an (Anul B)

Prima lectura: Ieremia 31,7-9
Psalmul responsorial: Psalmul 125
A doua lectura: Evrei 5,1-6
Lectura evanghelica: Marcu 10,46-52

Introducere

În anul 930 îC, domnia regelui Solomon peste cele 12 triburi ale lui Israel s-a încheiat dezonorant, deoarece inima sa s-a întors catre zeii celor 700 de sotii ale sale (cf. 1Regi 11,1-10). Dupa aceasta, cele doisprezece triburi unite se vor diviza - zece triburi în nord (numit acum Regatul lui Israel), iar doua la sud (numit acum Regatul lui Iuda). Regatul din nord a fost puternic idolatru înca de la început. Dumnezeu i-a avertizat sa îsi schimbe caile prin profeti precum Osea si Amos, dar fara succes. Dumnezeu avea sa raspunda rautatii lor în 722 îC, când le-a permis asirienilor sa preia regatul nordic. Asirienii i-au deportat pe multi dintre israeliti în alte natiuni, populând tara lor cu straini.

Regatul din sud nu era cu mult mai fidel Domnului si l-a tradat de asemenea pentru a se deda idolatriei. Prin profetii Isaia, Ieremia, Ioel si Miheia, Dumnezeu i-a avertizat sa se întoarca de pe acest drum al pacatului, în cele din urma permitând babilonienilor sa cucerea Regatul lui Iuda. Babilonienii au început sa îi exileze pe locuitorii din regatul sudic începând cu 605 îC, urmând lovitura de gratie cu preluarea Ierusalimului, distrugerea lui, a zidurilor, dar, mai grav, a templului. Lectura din profetul Ieremia din aceasta duminica este un cuvânt de mângâiere si de speranta pentru întoarcerea din exil si refacerea împaratiei. "Iata, îi voi aduce din tara cea de la miazanoapte si-i voi aduna de la marginile pamântului (Babilon). Orbul si schiopul, cea însarcinata si cea care naste vor fi împreuna cu ei; se va întoarce aici mare multime" (31,8).

În vremea lui Isus, promisiunea parea a fi înca neîmplinita. Chiar daca iudeii se întorsesera fizic dupa exilul de 70 de ani, erau înca sub dominatie straina, mai întâi sub greci, iar apoi sub romani. De la întoarcerea din Babilon nu a existat nici un rege care sa domneasca în regatul lui David. Astfel, în zilele lui Isus, ei îl asteptau pe Mesia, cel uns, noul rege. Asa dupa cum dr. Mary Healy afirma într-o carte despre Evanghelia lui Marcu, "una dintre promisiunile asociate venirii lui Mesia era deschiderea ochilor orbilor". Nu este o coincidenta faptul ca un orb este cel care îl striga pe Isus cu apelativul "Fiul lui David". Orbul va fi vindecat de catre Isus de orbirea sa fizica, dar în aceasta orbire barbatul vedea mai clar decât majoritatea contemporanilor sai. Chemarea lui Isus ca "Fiu al lui David" este într-adevar o proclamare a credintei. Orbul recunoaste ca Isus poate sa îl vindece si sa îl mântuiasca, iar aceasta înseamna ca Isus, Fiul lui David, este acolo pentru a restaura împaratia si pentru a aduce lumea înapoi din exil, din captivitate si din sclavie.

În orbirea sa, el vedea restaurarea regatului davidic care zacea în ruina de sute de ani, desi Dumnezeu îi jurase lui David ca fiul sau va domni în acest tron pe vecie. Profetul Samuel i-a spus lui David: "Iata Domnul îti vesteste ca-ti va întari casa, iar când se vor împlini zilele tale si vei raposa cu parintii tai, atunci voi ridica dupa tine pe urmasul tau, care va rasari din coapsele tale si voi întari stapânirea sa. Acela va zidi casa numelui Meu si Eu voi întari scaunul domniei lui în veci. Eu voi fi aceluia tata, iar el Îmi va fi fiu [...] Casa ta va fi neclintita, regatul tau va ramâne vesnic înaintea ta si tronul tau va sta în veci" (2Samuel 7,11-16).

Aici avem legamântul facut cu David despre care cânta Psalmul 89,3-4: "Facut-am legamânt cu alesii Mei, juratu-M-am lui David, robul Meu: pâna în veac voi întari semintia ta si voi zidi din neam în neam scaunul tau" (Psalmul 89,3-4). Daca citim mai departe din Ieremia, în acelasi capitol 31 folosit pentru lectura din aceasta duminica, vom gasi: "Dar iata legamântul pe care-l voi încheia cu casa lui Israel, dupa zilele acelea, zice Domnul" (v. 31). Desigur, Isus, noul si vesnicul Rege davidic, va restaura definitiv împaratia prin stabilirea unui nou legamânt, cu sângele Sau.

* * *

DUMINICA a 30-a de peste an
Ss. Crisant si Daria, soti m.

LECTURA I
Pe orbi si pe schiopi îi voi întoarce acasa, mângâindu-i.

Citire din cartea profetului Ieremia 31,7-9
7 Asa vorbeste Domnul: "Strigati de bucurie pentru Iacob, ridicati în slavi pe cel dintâi dintre popoare. Sa rasune cântarile voastre de lauda, spunând: «Domnul a salvat pe poporul sau, ramasita lui Israel!». 8 Iata, eu îi aduc în tara de la miazanoapte si-i adun de la marginile lumii. Printre ei sunt chiar si orbi si schiopi, femei care au zamislit si altele gata sa nasca. O mare multime se va întoarce. 9 Plecasera cu lacrimi, dar îi voi întoarce mângâindu-i. Îi voi conduce la ape curgatoare pe un drum drept pe care nu se vor poticni; caci eu sunt un tata pentru Israel; Efraim este fiul meu cel dintâi nascut!"

Cuvântul Domnului

PSALMUL RESPONSORIAL Ps 125,1-2ab.2cd-3.4-5.6 (R.: cf. 3)
R.: Domnul a facut pentru noi lucruri minunate, inima ne este plina de bucurie!
1 Când Domnul i-a întors pe locuitorii Sionului din robie,
ni se parea ca visam.
2ab Atunci gura ni s-a umplut de strigate de bucurie
si buzele de cântari de veselie. R.

2cd Atunci se spunea între neamuri:
"Lucruri mari a facut Domnul pentru ei".
3 Într-adevar, mari lucruri a facut Domnul pentru noi;
inima ne este plina de bucurie. R.

4 Întoarce, Doamne, robia noastra,
dupa cum întorci apele în tinutul de miazazi.
5 Cei ce seamana cu lacrimi vor secera cu bucurie. R.

6 Cel care merge plângând, când arunca samânta,
se întoarce cu veselie, când îsi strânge snopii. R.

LECTURA A II-A
Desi era Fiul lui Dumnezeu a învatat ascultarea din ceea ce a patimit.

Citire din Scrisoarea catre Evrei 5,1-6
Fratilor, 1 orice mare preot este luat dintre oameni si pus sa intervina în favoarea oamenilor, în relatiile lor cu Dumnezeu; el trebuie sa ofere daruri si jertfe pentru pacate. 2 El este în stare sa-i înteleaga pe cei ignoranti sau lipsiti de judecata, caci si el este cuprins de slabiciune. 3 Din cauza acestei slabiciuni, el trebuie sa aduca jertfe atât pentru pacatele poporului, cât si pentru ale sale. 4 Nimeni nu-si ia singur aceasta onoare, dar numai acela o primeste, care este chemat de Dumnezeu, ca Aron. 5 Tot asa si cu Cristos; când a devenit mare preot, nu si-a luat singur aceasta demnitate, ci a primit-o de la Dumnezeu, care i-a spus: "Tu esti fiul meu, eu astazi te-am nascut!", 6 si care declara în alt loc: "Tu esti preot în veci asemenea lui Melchisedec!"

Cuvântul Domnului

ALELUIA 2Tim 1,10b
(Aleluia) Domnul nostru Isus Cristos a distrus moartea,
iar prin evanghelia sa a dat vietii o noua stralucire. (Aleluia)

EVANGHELIA
Rabbuni, fa-ma sa vad!

Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos dupa sfântul Marcu 10,46-52
În acel timp, 46 pe când Isus, împreuna cu ucenicii sai, iesea din Ierihon, înconjurat de o mare multime, un cersetor orb, Bartimeu, fiul lui Timeu, sedea pe marginea drumului. 47 Auzind ca trece Isus din Nazaret, a început sa strige: "Isuse, fiul lui David, fie-ti mila de mine!" 48 Multi se rasteau la el ca sa taca, dar el striga si mai tare: "Fiul lui David, fie-ti mila de mine!" 49 Isus s-a oprit si a zis: "Chemati-l". L-au chemat deci pe orb si i-au spus: "Curaj! Ridica-te, te cheama!" 50 Orbul si-a aruncat haina la o parte, a sarit în picioare si a alergat la Isus. 51 Isus l-a întrebat: "Ce vrei sa fac pentru tine?" Orbul i-a raspuns: "Rabbuni, fa-ma sa vad!" 52 Isus i-a spus: "Mergi, credinta ta te-a mântuit". Imediat omul si-a recapatat vederea si l-a urmat pe Isus în drumul sau.

Cuvântul Domnului

texte semnate de Brian Pizzalato
Director cu Cateheza în Dieceza de Duluth, SUA
pentru CatholicNewsAgency.com

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/scriptura.asp?emaus=48
Vă rugăm să respectați drepturile de autor