www.profamilia.ro /scriptura.asp?emaus=46
 
 SFÂNTA SCRIPTURA 

Drumul spre Emaus
achizitionare: 22.11.2008; sursa: CatholicNewsAgency.com

capitolul urmatorCuprinscapitolul anterior A douazeci si opta duminica de peste an (Anul B)

Prima lectura: Întelepciune 7,7-11
Psalmul responsorial: Psalmul 89
A doua lectura: Evrei 4,12-13
Lectura evanghelica: Marcu 10,17-30

Introducere

"Pentru aceea m-am rugat si mi s-a dat întelepciune, am chemat, si duhul cuminteniei a coborât în mine. Am tinut la ea mai mult decât la sceptre si decât la tronuri si am socotit bogatiile desarte fata de ea" (Întelepciune 7,7-8). Aceasta a fost rugaciunea Regelui Solomon pentru darul glorios al întelepciunii, care este parte a lecturii din Vechiul Testament pentru aceasta duminica, si se leaga direct cu lectura evanghelica de la Marcu.

La Marcu, un om bogat a venit la Isus si l-a întrebat: "Învatatorule bun, ce trebuie sa fac ca sa mostenesc viata vesnica?" (Marcu 10,17b). Isus i-a raspuns enumerând poruncile care privesc iubirea de aproapele. Bogatul a raspuns: "Învatatorule, toate acestea le-am pazit din tineretea mea" (Marcu 10,20). Totusi, a tine poruncile care privesc iubirea de aproapele nu este de ajuns. Isus s-a uitat la el cu iubire si i-a spus: "Un lucru îti lipseste: mergi, vinde ceea ce ai si da saracilor si vei avea comoara în cer, apoi vino si urmeaza-ma!" (Marcu 10,21). Bogatul s-a îndepartat atunci mâhnit.

Isus a continuat spunându-le Apostolilor Lui: "Adevar va spun ca nu este nimeni care a parasit casa, sau frati, sau surori, sau mama, sau tata, sau copii, sau ogoare pentru mine si pentru Evanghelie si sa nu primeasca însutit acum, în timpul acesta... iar în veacul care va veni, viata vesnica" (Marcu 10,29-30). Care era unicul lucru care îi lipsea? Bogatul a tinut poruncile care priveau iubirea de aproapele, dar nu va tine poruncile care privesc iubirea de Dumnezeu. Isus a spus: "Vino si urmeaza-ma!" Dupa cum arata dr. Mary Healy în cartea Evanghelia lui Marcu: "Vino si urmeaza-ma! Aici intra prima dintre tablele Legii: prin daruirea neconditionata a vietii noastre lui Isus este traita obligatia Legamântului de a-l iubi pe Dumnezeu" (p. 203). Isus este Dumnezeu.

Faptul ca Isus este Dumnezeu e confirmat de începutul conversatiei dintre Isus si omul bogat. Dupa ce bogatul l-a numit pe Isus "Învatatorule bun", Isus i-a spus: "De ce-mi spui bun? Nimeni nu este bun decât numai Dumnezeu" (Marcu 10,18). Isus cu siguranta nu a negat faptul ca El este bun sau este Dumnezeu. Mai degraba l-a afirmat, pentru cei care au urechi de auzit. Dupa cum arata dr. Healy: "El [Isus] nu neaga faptul ca El este bun; mai degraba, El îl invita pe om sa reflecteze mai profund asupra la ceea ce tocmai a spus ["Învatatorule bun"]. Pe ce baza l-a numit pe Isus bun? Deoarece este un învatator întelept si un puternic facator de minuni? Deoarece se poarta cu toti cu bunatate? Sau exista o baza mai profunda pentru bunatatea lui Isus? Recunoaste omul faptul ca în cele din urma numai Dumnezeu este bun, si ca ceea ce percepe în Isus nu sunt doar calitati umane neobisnuite ci acea bunatate infinita care apartine numai lui Dumnezeu? Isus orienteaza cu delicatete privirea omului catre raspunsul la dorul inimii sale" (p. 202).

Isus l-a condus pe omul bogat la a recunoaste ca El este de fapt Dumnezeu, si ca trebuie sa îl urmeze pentru a mosteni viata vesnica. Regele Solomon s-a rugat pentru a primi darul întelepciunii, si ar fi renuntat la orice: sceptru, tron, pietre pretioase, aur si argint pentru a primi acest dar glorios. Din pacate, bogatul nu a fost dispus sa faca acelasi lucru pentru a urma a doua persoana a Treimii.

În Predica de pe Munte, Isus a spus: "Fericiti cei saraci în duh, pentru ca a lor este împaratia cerurilor" (Matei 5,3). Dupa cum arata clar Catehismul Bisericii Catolice: "Porunca dezlipirii de bogatii e obligatorie pentru a intra în Împaratia cerurilor. Toti crestinii trebuie 'sa se straduiasca sa-si orienteze corect înclinarile, ca nu cumva folosirea lucrurilor acestei lumi si alipirea de bogatii împotriva spiritului saraciei evanghelice sa-i împiedice de la urmarirea iubirii desavârsite (2544-2545). Asa cum a spus Sf. Grigore de Nissa: "Cuvântul [Isus] numeste 'saracie în spirit' umilinta de bunavoie a spiritului omenesc si renuntarea lui; si Apostolul ne da exemplu saracia lui Dumnezeu spunând: 's-a facut sarac pentru noi'" (CBC 2546). Cristos nu cere de la bogat mai mult decât ceea ce a facut deja El însusi. În esenta bogatul este chemat sa fie asemenea lui Cristos.

* * *

DUMINICA a 28-a de peste an
Sf. Gerard Maiella, calug.

LECTURA I
Bogatiile le-am socotit nimic în comparatie cu întelepciunea.

Citire din cartea Întelepciunii 7,7-11
7 Lui Dumnezeu m-am rugat si mi s-a dat pricepere; l-am implorat si Duhul întelepciunii s-a coborât asupra mea. 8 Am tinut la întelepciune mai mult decât la tronuri si sceptre, în comparatie cu ea, bogatiile le-am socotit de nimic. 9 N-am pus alaturi de ea nici pietrele cele mai scumpe, fiindca tot aurul din lume, pe lânga ea nu e decât nisip, iar argintul mi se pare noroi înaintea ei. 10 Am pretuit întelepciunea mai mult decât sanatatea si frumusetea; am pus-o chiar înaintea luminii, fiindca stralucirea ei nu se stinge niciodata. 11 Împreuna cu ea mi-au venit bunurile si prin mâinile ei bogatii nenumarate.

Cuvântul Domnului

PSALMUL RESPONSORIAL Ps 89,12-13.14-15.16-17 (R.: cf. 14)
R.: Satura-ne, Doamne, dis-de-dimineata cu iubirea ta si ne vom bucura!
12 Învata-ne sa nu uitam cât de putine sunt zilele noastre,
ca sa ajungem la gânduri întelepte.
13 Întoarce-te, Doamne, spre noi, de ce întârzii?
Ai mila de slujitorii tai! R.

14 Satura-ne dis-de-dimineata cu iubirea ta,
ca sa ne bucuram si sa ne veselim în toate zilele vietii noastre.
15 Înveseleste-ne tot atâtea zile câte ne-ai pedepsit
si tot atâtia ani câti am cunoscut nefericirea. R.

16 Fa ca slujitorii tai sa vada lucrarea ta
si fiii lor maretia ta.
17 Bunavointa ta, Doamne Dumnezeul nostru, sa coboare asupra noastra!
Fa rodnica lucrarea mâinilor noastre!
Da, fa rodnica lucrarea mâinilor noastre! R.

LECTURA A II-A
Cuvântul lui Dumnezeu patrunde pâna în adâncul sufletului.

Citire din Scrisoarea catre Evrei 4,12-13
12 Fratilor, cuvântul lui Dumnezeu este viu, plin de putere si mai ascutit decât o sabie cu doua taisuri; el patrunde pâna în adâncul sufletului, pâna la încheieturile si maduva oaselor, judeca sentimentele si gândurile inimii. 13 Nici o creatura nu se poate ascunde de el, ci toate ramân goale în ochii lui, urmarite de privirea Aceluia, în fata caruia vom da cont de toate.

Cuvântul Domnului

ALELUIA Mt 5,3
(Aleluia) Fericiti cei saraci cu duhul,
caci a lor este împaratia cerurilor. (Aleluia)

EVANGHELIA
Vinde tot ce ai, apoi vino si urmeaza-ma!

Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos dupa sfântul Marcu 10,17-30
În acel timp, 17 pe când Isus era gata sa plece la drum, a alergat la el un om, a cazut în genunchi înaintea lui si l-a întrebat: "Învatatorule bun, ce trebuie sa fac pentru ca sa mostenesc viata vesnica?" 18 Isus i-a raspuns: "Pentru ce ma numesti bun? Nimeni nu este bun decât unul singur: Dumnezeu! 19 Cunosti poruncile: Sa nu ucizi, sa nu savârsesti adulter, sa nu furi, sa nu dai marturie falsa, sa nu înseli pe nimeni, cinsteste pe tatal si pe mama ta!" 20 El i-a raspuns: "Învatatorule, toate aceste porunci le-am pazit din tinerete". 21 Atunci Isus, fixându-l cu privirea, l-a îndragit si i-a spus: "Un singur lucru îti mai lipseste: Mergi, vinde tot ce ai, împarte la saraci si vei avea comoara în cer; apoi vino si urmeaza-ma!" 22 Dar la auzul acestor cuvinte, el s-a întristat si a plecat mâhnit, caci avea multe bogatii. 23 Isus s-a uitat împrejur si a zis ucenicilor sai: "Cât de greu va fi pentru cei care au bogatii sa intre în împaratia lui Dumnezeu!" 24 Ucenicii au ramas uimiti de cuvintele lui. Dar Isus a luat cuvântul din nou si le-a zis: "Copiii mei, cât de greu se intra în împaratia lui Dumnezeu! 25 Mai usor este sa treaca o camila prin urechea unui ac, decât sa intre un bogat în împaratia lui Dumnezeu". 26 Ucenicii au ramas si mai uimiti si au zis unii catre altii: "Atunci cine se mai poate mântui?" 27 Isus s-a uitat la ei si le-a raspuns: "Lucrul acesta este cu neputinta pentru oameni, dar nu pentru Dumnezeu. Caci pentru Dumnezeu toate sunt cu putinta". 28 Petru i-a spus lui Isus: "Iata, noi am parasit toate si te-am urmat". 29 Isus i-a raspuns: "Va spun adevarul: Nu este nimeni dintre cei care au lasat casa, frati, surori, mama, tata, copii sau ogoare pentru numele meu si pentru evanghelie 30 care sa nu primeasca, în lumea aceasta, de o suta de ori mai mult: casa, frati, surori, mame, copii si ogoare, dar nu fara prigoane, iar în lumea viitoare viata vesnica".

Cuvântul Domnului

texte semnate de Brian Pizzalato
Director cu Cateheza în Dieceza de Duluth, SUA
pentru CatholicNewsAgency.com

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/scriptura.asp?emaus=46
Vă rugăm să respectați drepturile de autor