www.profamilia.ro /scriptura.asp?emaus=42
 
 SFÂNTA SCRIPTURA 

Drumul spre Emaus
achizitionare: 22.11.2008; sursa: CatholicNewsAgency.com

capitolul urmatorCuprinscapitolul anterior A douazeci si patra duminica de peste an (Anul B)

Prima lectura: Isaia 50,5-9a
Psalmul responsorial: Psalmul 114
A doua lectura: Iacov 2,14-18
Lectura evanghelica: Marcu 8,27-35

Introducere

Lectura evanghelica din aceasta duminica, din Evanghelia lui Marcu, ne duce în Cezareea lui Filip, la aproximativ 40 de kilometri nord de Marea Galileei, de unde vin Isus si discipolii Sai. El îi aduce aici pentru a le pune o întrebare foarte importanta: "Voi cine spuneti ca sunt Eu?" (Marcu 8,29). Însa înainte de a-i întreba pe discipoli cine cred ei ca este El, Isus i-a întrebat: "Cine spun oamenii ca sunt Eu?" (Marcu 8,27). Raspunsurile nu sunt nesemnificative. Unii cred ca El este Ioan Botezatorul, Ilie sau unul dintre ceilalti profeti. Nu sunt deloc persoane rele. Dar raspunsurile nu sunt corecte.

Într-un moment rar din timpul activitatii publice a lui Isus, Petru raspunde corect: "Tu esti Cristosul!" (Marcu 8,29). Cu alte cuvinte, Isus este mult asteptatul Mesia, cel Uns, pe care Dumnezeu a promis ca îl va trimite. Faptul ca Isus este Mesia trebuie sa fi sunat foarte frumos în urechile discipolilor. Unul dintre principalele motive pentru acest lucru este faptul ca Unsul lui Dumnezeu urma sa fie de asemenea noul Rege, pe care Israelul nu l-a avut de sute de ani, din timpul captivitatii babiloniene.

Dumnezeu nu a rupt legamântul facut cu David. Vorbindu-i lui David, Dumnezeu a spus: "Casa ta va fi neclintita, regatul tau va ramâne vesnic înaintea ta si tronul tau va sta în veci" (2Samuel 7,16). În înfrigurata asteptare mesianica din primul secol, Isus clarifica ce înseamna a fi Mesia, în caz ca exista vreo confuzie. Isus spune ca "Fiul Omului trebuie sa sufere multe, sa fie respins de batrâni, de arhierei si carturari, sa fie ucis si a treia zi sa învie" (Marcu 8,31). Isus aduce împreuna ideea ca El este Mesia, cu aceea ca este slujitorul în suferinta profetit de Isaia.

Nu este o coincidenta faptul ca lectura din Vechiul Testament din aceasta duminica este luata din unul dintre pasajele despre servitorul în suferinta de la Isaia. Auzim de la Isaia: "Spatele l-am dat spre batai si obrajii mei spre palmuiri, si fata Mea nu am ferit-o de rusinea scuiparilor" (50,6). Acest pasaj vine în contextul mai larg de la Isaia 40-55, cartea mângâierii sau a consolarii. Prin slujitorul în suferinta va fi rascumparat Israelul.

Isus prezinta exigentele faptului de a fi discipol, ca toti sa le vada. Isus îsi va lua crucea, crucea care a adus lumii mântuirea. Isus îi informeaza pe discipolii Sai ca si ei, ca de altfel si noi, trebuie sa faca acelasi lucru. "Daca cineva vrea sa vina dupa mine, sa renunte la sine, sa-si ia crucea si sa ma urmeze" (Marcu 8,34). Purtându-ne propriile cruci, care presupun în mod necesar suferinta, participam la purtarea crucii lui Cristos, într-un mod nu mai putin real decât a facut-o Simon din Cirene, si astfel participam la a aduce lumii mântuirea.

* * *

DUMINICA a 24-a de peste an
Sf. Ioan Gura de Aur, ep. înv.

LECTURA I
Spatele mi l-am dat spre a fi lovit.

Citire din cartea profetului Isaia 50,5-9a
5 Domnul Dumnezeu mi-a deschis urechea, iar eu nu m-am împotrivit, nici nu m-am dat înapoi. 6 Spatele mi l-am dat spre a fi lovit, obrajii spre a fi palmuiti si fata nu mi-am întors-o de la cei care ma ocarau si ma scuipau. 7 Domnul Dumnezeu îmi vine în ajutor, de aceea nu m-au doborât ocarile. De aceea le-am oferit o fata ca de cremene si stiu ca nu voi ramâne de rusine. 8 Aparatorul meu este aproape. Cine ma va acuza? Sa ne prezentam împreuna la judecata! Este cineva care vrea sa ma învinuiasca? 9a Iata, Domnul Dumnezeu îmi ia apararea. Cine ma va condamna?

Cuvântul Domnului

PSALMUL RESPONSORIAL Ps 114,1-2.3-4.5-6.8-9 (R.: 9)
R.: Voi umbla în prezenta Domnului pe pamântul celor vii.
1 Îl iubesc pe Domnul
care ia aminte la glasul rugaciunii mele.
2 El si-a plecat urechea spre mine,
în ziua în care l-am chemat. R.

3 Ma cuprinsesera lanturile mortii,
eram prins în lanturile împaratiei mortilor,
ma chinuiau teama si nelinistea.
4 Am invocat numele Domnului: "Doamne, salveaza-mi sufletul!" R.

5 Domnul este bun si drept,
Dumnezeul nostru este plin de îndurare.
6 Domnul ocroteste pe cei mici:
am fost în necaz si el m-a salvat. R.

8 El m-a salvat de la moarte, a ferit ochii mei de lacrimi,
picioarele mele de cadere.
9 Voi umbla în prezenta Domnului
pe pamântul celor vii. R.

LECTURA A II-A
Credinta, daca nu are fapte, este moarta.

Citire din Scrisoarea sfântului apostol Iacob 2,14-18
Fratii mei, 14 ce-i foloseste cuiva daca pretinde ca are credinta, dar nu are fapte? Poate credinta aceasta sa-l mântuiasca? 15 Sa presupunem ca un frate sau o sora sunt lipsiti de îmbracaminte si de hrana de toate zilele 16 si cineva dintre voi le spune: "Mergeti în pace! Încalziti-va si saturati-va!", fara sa le dea cele de trebuinta trupului, la ce ar folosi aceasta? 17 Tot asa si credinta, daca nu are fapte, este moarta. 18 Unui atare om i s-ar putea spune: "Tu pretinzi ca ai credinta, eu am fapte. Arata-mi credinta ta fara fapte; eu îti voi arata din faptele mele credinta mea.

Cuvântul Domnului

ALELUIA Gal 6,14
(Aleluia) Eu ma laud numai cu crucea Domnului nostru Isus Cristos,
prin care lumea este rastignita pentru mine si eu pentru lume. (Aleluia)

EVANGHELIA
Tu esti Mesia... Fiul Omului trebuie sa îndure multe.

Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos dupa sfântul Marcu 8,27-35
În acel timp, 27 Isus, împreuna cu ucenicii sai, se îndreptau catre satele din tinutul Cezareii lui Filip. Pe drum i-a întrebat pe ucenici: "Cine spun oamenii ca sunt eu?" 28 Ei i-au raspuns: "Unii spun ca esti Ioan Botezatorul, altii ca esti Ilie, iar altii ca esti unul dintre profeti". 29 Atunci el i-a întrebat: "Dar voi cine spuneti ca sunt eu?" Simon Petru i-a raspuns: "Tu esti Cristos". 30 El le-a poruncit sa nu vorbeasca nimanui despre el. 31 Atunci, pentru prima data, le-a facut cunoscut ca Fiul Omului trebuie sa îndure multe si sa fie respins de catre batrâni, de catre marii preoti si de catre carturari, ca trebuie sa fie ucis si dupa trei zile sa învie. 32 Isus le-a spus aceasta în mod deschis. Atunci Petru l-a luat deoparte si a început sa-i faca reprosuri vii. 33 Însa Isus s-a întors, a privit la ucenicii sai si l-a mustrat pe Petru, spunându-i: "Pleaca din fata mea, Satana! Gândurile tale nu sunt cele ale lui Dumnezeu, ci sunt cele ale oamenilor". 34 Apoi a chemat la el poporul si pe ucenicii sai si le-a zis: "Daca vrea cineva sa vina dupa mine sa renunte la el însusi, sa-si ia crucea si sa ma urmeze. 35 Caci cel care vrea sa-si salveze viata o va pierde; dar cel care-si va pierde viata pentru mine si pentru evanghelie o va salva".

Cuvântul Domnului

texte semnate de Brian Pizzalato
Director cu Cateheza în Dieceza de Duluth, SUA
pentru CatholicNewsAgency.com

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/scriptura.asp?emaus=42
Vă rugăm să respectați drepturile de autor