www.profamilia.ro /scriptura.asp?emaus=4
 
 SFÂNTA SCRIPTURA 

Drumul spre Emaus
achizitionare: 22.11.2008; sursa: CatholicNewsAgency.com

capitolul urmatorCuprinscapitolul anterior A patra Duminica din Advent (Anul B)

Prima lectura: 2Samuel 7,1-5.8b-12.14a.16
Psalmul responsorial: Psalmul 88
A doua lectura: Romani 16,25-27
Lectura evanghelica: Luca 1,26-38

Lecturile din aceasta saptamâna sunt unele dintre cele mai frumoase din întreaga Scriptura, ca sa nu spun si unele dintre cele mai importante, în special lectura evanghelica de la Luca despre Bunavestire si Întrupare. Sa începem cu Vechiul Testament pentru a ne face drum spre cel Nou. Prima lectura este luata din 2Samuel 7. Trebuie însa sa mergem mai în urma în istoria mântuirii pentru a întelege importanta extraordinara a pasajului din 2Samuel 7, iar apoi a pasajului din Luca 1.

 

Promisiunea regalitatii facuta lui Avraam

În Cartea Genezei capitolul 12, Dumnezeu îi promite lui Avram o dinastie regala. "Eu voi ridica din tine un popor mare, te voi binecuvânta, voi mari numele tau si vei fi izvor de binecuvântare" (v. 2). Promisiunea unei descendente regale este ridicata la nivelul unui legamânt în Geneza 17, când numele lui Avram, "tata maret", este schimbat în Avraam, "tata a multime de popoare". Domnul îi spune lui Avraam: "Am sa te înmultesc foarte, foarte tare, si am sa ridic din tine popoare, si regi se vor ridica din tine. Voi pune legamântul Meu între Mine si între tine si urmasii tai, din neam în neam, sa fie legamânt vesnic" (versetele 6-7). Cât despre Sarah, sotia lui Avraam, "o voi binecuvânta si-ti voi da din ea un fiu; o voi binecuvânta si va fi mama de popoare si regi peste popoare se vor ridica dintr-însa" (v. 16).

 

Oamenii cer un rege

Totusi, pentru aproximativ o mie de ani, poporul lui Dumnezeu nu a avut vreun rege pamântesc. În 1Samuel 8, dupa o serie de doisprezece judecatori peste cele doisprezece triburi ale lui Israel, oamenii vin la profetul / al treisprezecelea judecator Samuel si îi spun: "Tu ai îmbatrânit, iar fiii tai nu-ti urmeaza caile. De aceea pune peste noi un rege, ca sa ne judece acela, ca si la celelalte popoare!" (v. 5). Samuel este suparat de aceasta cerere, deoarece îi suna ca o respingere a persoanei sale. Dar Domnul îi vorbeste lui Samuel si îi spune: "nu pe tine te-au lepadat, ci M-au lepadat pe Mine, ca sa nu mai domnesc Eu peste ei" (v. 7). Este chiar mai grav decât credea Samuel.

Problema cu aceasta cerere nu este ca doresc un rege pamântesc. Dumnezeu însusi i-a jurat lui Avraam ca într-o zi va oferi asa ceva. Problema este ca ei doresc un rege pamântesc din motive gresite. Ei doresc sa fie asemenea celorlalte neamuri, desi Dumnezeu le spusese sa nu fie asemenea lor, chiar de dinainte sa intre în Tara Promisa. Toate acestea ne spun de asemenea ca Yahve (?) este rege, si ca El a dorit sa ne faca partasi la regalitatea Sa. Dorind un rege ca celelalte neamuri, evreii îl resping pe Dumnezeu, resping faptul ca El este regele lor, si vointa lui de a avea un rege divin.

 

Regele Saul

Ce face atunci Dumnezeu? Asa cum obisnuieste uneori Dumnezeu sa faca, El le da ceea ce doresc ca pedeapsa pentru ca nu au cerut ceea ce au cu adevarat nevoie. Totusi, dându-le ceea ce doresc ei, în viitor Dumnezeu le va da ceea ce doreste El. Dumnezeu le da un rege, pe Regele Saul. Saul va pacatui dureros împotriva Domnului. Va oferi jertfe ilegitime, va face juraminte pripite, va consulta un vrajitor pe care chiar el însusi l-a dat afara, va macelari preoti si va încerca sa îl ucida pe David. Samuel îi spune lui Saul: "Pentru ca ai lepadat cuvântul Domnului, si El te-a lepadat, ca sa nu mai fii rege peste Israel" (1Samuel 15,23).

 

Un nou rege este uns

Dumnezeu îi spune apoi lui Samuel: "umple cornul tau cu mir si du-te, ca te trimit la Iesei Betleemitul, caci dintre fiii lui Mi-am ales rege" (1Samuel 16,1). Samuel merge la casa lui Iesei si în privat îl unge pe David ca viitor rege. Aceasta în timp ce Saul continua sa domneasca pâna la 1Samuel 31, când ni se spune de moartea sa. În 2Samuel 2, David este în mod public uns rege al Iudeii, unul dintre cele doisprezece triburi, peste care avea sa domneasca timp de sapte ani si jumatate. Dupa acest timp, în 2Samuel 5, David este uns public rege peste toate cele doisprezece triburi ale lui Israel. El va face imediat din Ierusalim orasul capitala, aducând acolo Chivotul Legamântului (2Samuel 5-6).

 

Legamântul cu David

Ajungem astfel la 2Samuel 7, de unde este lectura veterotestamentara din aceasta duminica. Aici Dumnezeu începe sa împlineasca ceea ce i-a promis lui Avraam înca din Geneza 17. Aici face un legamânt cu David privind dinastia sa regala. David începe dorind sa construiasca o casa, un templu pentru Domnul. Dar Dumnezeu spune nu dorintei sale. Într-un limbaj similar celui folosit în Geneza 12, Dumnezeu îi spune lui David: "am facut numele tau mare" (2Samuel 7,9).

Samuel îi spune lui David: "Iata Domnul îti vesteste ca-ti va întari casa, iar când se vor împlini zilele tale si vei raposa cu parintii tai, atunci voi ridica dupa tine pe urmasul tau, care va rasari din coapsele tale si voi întari stapânirea sa. Acela va zidi casa numelui Meu si Eu voi întari scaunul domniei lui în veci. Eu voi fi aceluia tata, iar el Îmi va fi fiu [...] Casa ta va fi neclintita, regatul tau va ramâne vesnic înaintea ta si tronul tau va sta în veci" (1Samuel 7,11-16). Avem aici legamântul facut cu David despre care se cânta în Psalmul responsorial din aceasta duminica: "Facut-am legamânt cu alesii Mei, juratu-M-am lui David, robul Meu: pâna în veac voi întari semintia ta si voi zidi din neam în neam scaunul tau" (Psalmul 89,3-4).

 

O împaratie împartita

Cele zece triburi din nord, datorita pacatelor lor, vor fi însa distruse de asirieni în 722 îC. De asemenea, în 586 îC, cele doua triburi din sud vor fi luate în captivitate de catre babilonieni, datorita pacatelor lor. Asadar nu va mai fi un rege sa domneasca timp de aproximativ cinci sute de ani. A esuat cumva Dumnezeu în legamântul sau? În nici un caz! Lectura evanghelica din aceasta duminica este atât de importanta pentru ca ne ajuta sa întelegem aceasta istorie.

 

Împlinirea legamintelor cu Avraam si David

Îngerul Gabriel apare "la o fecioara logodita cu un barbat, numit Iosif, din casa lui David" (Luca 1,27). Si Gabriel va vesti ca "vei primi în sân si vei naste un fiu [...] Domnul Dumnezeu îi va da tronul lui David, tatal sau; si va domni peste casa lui Iacob pe veci, iar domnia lui nu va avea sfârsit" (Luca 1,31-33).

Este interesant sa reflectam înapoi la legamântul lui Dumnezeu cu David si la faptul ca Dumnezeu a spus ca cineva va domni pe tronul Sau pentru totdeauna, adica pentru vesnicie. Cum ar putea fi posibil un astfel de lucru? Singura cale ar fi daca Dumnezeu însusi este acel rege, dar si daca regele este descendent al lui David. Pentru ca toate acestea sa se împlineasca, Dumnezeu trebuia sa devina om si sa fie urmas al lui David. În mod miraculos, aceasta s-a întâmplat cu Maria atunci când Duhul Sfânt a venit peste ea. Dumnezeu a luat natura umana, trup, sânge si suflet, si a unit-o în mod misterios cu divinitatea Sa. El va domni pe tronul davidic pentru vesnicie. Cristos este cu adevarat Regele regilor.

Este de asemenea important faptul ca Dumnezeu i-a spus lui David ca El va fi tatal regelui davidic, si ca regele va fi Fiul Sau. Fiecare rege davidic este considerat a fi un cristos, adica un uns. El era de asemenea considerat a fi fiul lui Dumnezeu. Cât de potrivit este faptul ca Dumnezeu Tatal l-a trimis pe Fiul Sau pentru a fi regele davidic pentru vesnicie! Nu este o coincidenta faptul ca auzim urmatoarele cuvinte la ungerea regala a lui Isus la botezul Sau: "Tu esti Fiul meu cel iubit, în tine îmi gasesc toata bucuria" (Luca 3,22). Sa îi multumim lui Dumnezeu pentru ca Maria a spus: "Iata, slujitoarea Domnului: fie mie dupa cuvântul tau" (Luca 1,38).

* * *

DUMINICA a 4-a din Advent
Sf. Petru Canisiu, pr. înv.

LECTURA I
În veci va dainui împaratia lui David în fata Domnului.

Citire din cartea a doua a profetului Samuel 7,1-5.8b-12.14a.16
1 Pe când regele David locuia linistit în casa lui si Domnul îl eliberase de toti dusmanii care îl înconjurau, 2 a zis regele catre profetul Natan: "Iata, eu locuiesc în casa de cedru, iar chivotul Domnului sta în cort". 3 Natan i-a zis regelui: "Tot ce ai în gând, mergi si du la îndeplinire, caci Domnul este cu tine". 4 Dar chiar în noaptea aceea Domnul a vorbit catre Natan, zicând: 5 "Mergi si spune-i robului meu David: Asa vorbeste Domnul: Oare îmi vei zidi casa în care sa locuiesc eu? 8 Eu te-am luat de la stâna, de la oi, ca sa fii capetenie peste poporul meu Israel. 9 Am fost cu tine pretutindeni; oriunde ai umblat am nimicit pe toti vrajmasii tai dinaintea fetei tale si am facut numele tau mare, ca numele celor mari de pe pamânt. 10 Îl voi stabili în acest loc pe poporul meu Israel, îl voi înradacina si va trai în pace la locul sau si mai mult nu va mai fi tulburat; cei rai nu-l vor mai strâmtora, ca mai înainte, 11 pe vremea când puneam judecatori peste poporul meu Israel. Te voi linisti si pe tine, aparându-te de vrajmasii tai. Iata, Domnul îti vesteste ca-ti va zidi el însusi o casa. 12 Iar când se vor sfârsi zilele tale si vei fi asezat alaturi de parintii tai, atunci voi ridica dupa tine un urmas, care va iesi din trupul tau, si voi întari stapânirea lui. 14 Eu îi voi fi lui tata si el îmi va fi mie fiu. 16 Casa ta si împaratia ta vor dainui vesnic înaintea mea, iar tronul tau va ramâne în veci neclintit".

Cuvântul Domnului

PSALMUL RESPONSORIAL Ps 88,2-3.4-5.27 si 29 (R.: cf. 2a)
R.: În veci voi cânta, Doamne, milostivirea ta.

2 Milostivirea Domnului în veci o voi cânta,
cu gura mea voi spune din neam în neam adevarul tau.
3 Tu ai spus: "Iubirea mea e asezata pe veci".
O data cu cerurile ai statornicit fidelitatea ta. R.

4 Am facut legamânt cu alesul meu;
iata ce i-am promis cu juramânt slujitorului meu David:
5 îti voi întari semintia pe veci
si din neam în neam îti voi aseza scaunul de domnie. R.

27 El îmi va spune: "Tu esti Tatal meu,
Dumnezeul meu si stânca mântuirii mele".
29 Lui îi dau pe veci dragostea mea
si legamântul meu va ramâne nestirbit pentru el. R.

LECTURA A II-A
Taina ascunsa din timpuri vesnice a fost descoperita acum.

Citire din Scrisoarea sfântului apostol Paul catre Romani 16,25-27
Fratilor, 25 marire sa fie celui care poate sa va întareasca potrivit cu evanghelia pe care eu o propovaduiesc, vestindu-l pe Isus Cristos. Iata taina care a fost acum descoperita; ea a fost ascunsa de veacuri, dar acum a fost aratata. 26 Din porunca Dumnezeului celui vesnic, aceasta taina, prin scrierile profetilor, a fost adusa la cunostinta tuturor neamurilor, pentru ca sa primeasca si ele credinta. 27 Lui Dumnezeu, care singur este întelept, lui sa-i fie slava prin Isus Cristos în vecii vecilor. Amin.

Cuvântul Domnului

VERS LA EVANGHELIE Lc 1,38
(Aleluia) Iata slujitoarea Domnului; fie mie dupa cuvântul tau. (Aleluia)

EVANGHELIA
Iata, vei zamisli si vei naste un fiu.

Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos dupa sfântul Luca 1,26-38
În acel timp, 26 îngerul Gabriel a fost trimis de Dumnezeu într-o cetate din Galileea, cu numele de Nazaret, 27 la o fecioara logodita cu un barbat numit Iosif din casa lui David, iar numele fecioarei era Maria. 28 Intrând îngerul la ea, a zis: "Bucura-te, tu, care esti plina de har, Domnul este cu tine, tu esti binecuvântata între femei". 29 Ea, vazându-l, s-a tulburat de cuvântul lui si se întreba în sine: "Ce poate sa însemneze salutul acesta?" 31 Îngerul i-a zis: "Nu te teme, Marie, caci ai aflat har la Dumnezeu. Iata, vei zamisli si vei naste un fiu si îi vei pune numele Isus. 32 Acesta va fi mare si Fiul Celui Preaînalt se va chema. Domnul Dumnezeu îi va da lui tronul lui David, tatal sau, 33 si va domni peste casa lui Iacob în veci si împaratia lui nu va avea sfârsit". 34 A zis Maria catre înger: "Cum va fi aceasta, de vreme ce eu nu cunosc barbat?" 35 Îngerul i-a raspuns: "Duhul Sfânt se va coborî peste tine si puterea Celui Preaînalt te va umbri, pentru aceasta si Cel Sfânt, care se va naste din tine, Fiul lui Dumnezeu se va chema. 36 Iata, si Elisabeta, ruda ta, a zamislit un fiu la batrânete si ea, careia i se zicea sterila, este acum în luna a sasea, 37 caci pentru Dumnezeu nimic nu este cu neputinta". Atunci a zis Maria: "Iata slujitoarea Domnului, fie mie dupa cuvântul tau". Si îngerul a plecat de la ea.

Cuvântul Domnului

texte semnate de Brian Pizzalato
Director cu Cateheza în Dieceza de Duluth, SUA
pentru CatholicNewsAgency.com

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/scriptura.asp?emaus=4
Vă rugăm să respectați drepturile de autor