www.profamilia.ro /scriptura.asp?emaus=38
 
 SFÂNTA SCRIPTURA 

Drumul spre Emaus
achizitionare: 22.11.2008; sursa: CatholicNewsAgency.com

capitolul urmatorCuprinscapitolul anterior A douazecia duminica de peste an (Anul B)

Prima lectura: Proverbe 9,1-6
Psalmul responsorial: Psalmul 33
A doua lectura: Efeseni 5,15-20
Lectura evanghelica: Ioan 6,51-59

Introducere

În lectura evanghelica de duminica trecuta, din extrem de importantul capitol al saselea de la Ioan, Isus a spus: "Eu sunt pâinea cea vie care s-a coborât din cer. Daca manânca cineva din aceasta pâine, va trai în veci, iar pâinea pe care o voi da eu este trupul meu pentru viata lumii" (Ioan 6,51). Isus face o legatura clara între faptul ca El este pâinea vietii, si ca acea pâine este trupul Lui. Si da, El spune ca noi trebuie sa mâncam aceasta pâine/acest trup. Ascultatorii Lui înteleg într-o anumita masura ceea ce a spus. Înainte ei au murmurat, acum însa "au început sa discute aprins între ei, spunând: 'Cum poate acesta sa ne dea sa mâncam trupul sau?'" (Ioan 6,52). De aici continua lectura evanghelica din aceasta duminica.

Sa remarcam ceea ce nu spune Isus dupa aceasta. El nu continua spunând: "Nu vreau sa spun sa mâncati cu adevarat trupul Meu. Am spus acest lucru doar simbolic". Ceea ce spune este în puternic contrast cu de ceea ce nu spune: "Adevar, adevar va spun: daca nu mâncati trupul Fiului Omului si nu beti sângele lui, nu aveti viata în voi. Cine manânca trupul meu si bea sângele meu are viata vesnica si eu îl voi învia în ziua de pe urma. Pentru ca trupul meu este adevarata hrana, iar sângele meu este adevarata bautura. Cine manânca trupul meu si bea sângele meu ramâne în mine si eu în el" (Ioan 6,53-56).

Când Isus spune trup întelege prin aceasta trup. Când spune sa mâncam întelege prin aceasta ca trebuie sa mâncam. În primul rând, putem sa ne întrebam, ce a dat Isus pentru viata lumii? El s-a oferit total pe sine pe cruce pentru noi si pentru mântuirea noastra. El se ofera pe sine, trup, sânge, suflet si divinitate. El nu ofera un simbol pe cruce; El ofera pe Calvar deplinatatea umanitatii Sale si deplinatatea divinitatii Sale. Când spune sa mâncam întelege prin aceasta ca trebuie sa mâncam. Accentul în întregul capitol 6 de la Ioan a fost pus pe a mânca. Cum?

Înainte de toate, este contextul general în care are loc acest capitol, si anume Pastile. Unul dintre aspectele cruciale ale liturgiei pascale date de Dumnezeu israelienilor pentru a-i proteja de suferinta mortii fiilor întâi nascuti a fost nu doar acela de a jertfi un miel si a stropi usile cu sângele mielului, ci chiar de a mânca mielul. Precizarea data cu privire la câti miei sa fie jertfiti a fost: "numarati-va la un miel atâtia cât pot sa-l manânce" (Exod 12,4). Ei trebuiau sa stropeasca cu sângele mielului nu casele, ci "amândoi usorii si pragul cel de sus al usii casei unde au sa-l manânce" (Exod 12,7). Scopul sacrificarii mielului era ca ei sa îl manânce: "sa manânce în noaptea aceea carnea lui" (Exod 12,8). Li se spune cum trebuie sa manânce mielul: "sa aveti coapsele încinse, încaltamintea în picioare si toiegele în mâinile voastre; si sa-l mâncati cu graba" (Exod 12,11).

Mai apoi avem contextul oferirii manei în timpul ratacirii de 40 de ani a israelienilor în pustiu. Dumnezeu le-a dat mana pentru ca ei sa o manânce. În Ioan 6 exista si contextul hranirii celor cinci mii de oameni, care pune din nou accentul pe a mânca. Asadar, în lecturile din aceasta duminica nu putem scoate în mod magic din contextul mai larg ceea ce a spus Isus. Contextul mai larg ne aduce si provocarea lui Isus de a crede ceea ce ne spune. A mânca nu este o metafora pentru a crede. Exista o distinctie clara între ele în Ioan 6. Isus doreste sa credem întocmai ceea ce ne spune El despre a mânca trupul Sau si a bea sângele Sau. El ne pregateste pentru ceea ce va face la Cina cea de Taina - a treia si finala Sa celebrare a Pastilor Vechiului Legamânt, dar începutul cinei pascale a Noului Legamânt, în care suntem chemati sa mâncam Mielul lui Dumnezeu care ia asupra Sa pacatele lumii.

* * *

DUMINICA a 20-a de peste an
Sf. Stefan, rege

LECTURA I
Veniti, mâncati la ospatul meu si beti din vinul pe care l-am pregatit.

Citire din cartea Proverbelor 9,1-6
1 Întelepciunea si-a construit casa si a sculptat cele sapte coloane. 2 Si-a taiat vitele, a pregatit vinul si a pus masa. 3 Si-a trimis slugile ca sa-i invite pe oameni din punctele cele mai înalte ale cetatii: 4 "Daca nu aveti întelepciune, veniti la mine!" Celor nestiutori, ea le spune: 5 "Veniti, mâncati la ospatul meu si beti din vinul meu pe care l-am pregatit! 6 Lasati-va de nebunia voastra, ca sa traiti; pasiti pe calea întelepciunii!"

Cuvântul Domnului

PSALMUL RESPONSORIAL Ps 33,2-3.10-11.12-13.14-15 (R.: 9a)
R.: Gustati si vedeti cât de bun este Domnul!
2 Voi lauda pe Domnul întotdeauna,
lauda lui va fi fara încetare pe buzele mele,
3 sa se laude sufletul meu în Domnul!
Sa auda cei blânzi si sa se bucure! R.

10 Temeti-va de Domnul, voi sfintii lui,
caci de nimic nu duc lipsa cei ce se tem de el.
11 Bogatii au saracit si îndura foame,
dar cei ce-l cauta pe Domnul nu duc lipsa de nimic. R.

12 Veniti, fiilor, si ascultati-ma,
caci va voi învata frica de Domnul.
13 Unde este omul care doreste viata
si vrea sa aiba parte de zile fericite? R.

14 Fereste-ti limba de rautate
si buzele de orice minciuna;
15 fugi de rau si fa binele,
cauta pacea, urmareste-o neîncetat. R.

LECTURA A II-A
Întelegeti care este vointa lui Dumnezeu.

Citire din Scrisoarea sfântului apostol Paul catre Efeseni 5,15-20
Fratilor, 15 luati bine seama cum va purtati! Nu traiti ca nebunii, ci ca oamenii întelepti. 16 Folositi bine timpul de fata, caci traim zile grele. 17 Nu fiti lipsiti de judecata, ci întelegeti care este vointa Domnului. 18 Nu va îmbatati, caci vinul duce la desfrânare, dar lasati-va umpluti de Duhul Sfânt. 19 Faceti sa rasune în mijlocul vostru psalmi, imnuri si cântece de lauda; cântati-i Domnului si preamariti-l din toata inima. 20 Totdeauna si pentru toate multumiti-i lui Dumnezeu Tatal, în numele Domnului nostru Isus Cristos.

Cuvântul Domnului

ALELUIA In 6,56
(Aleluia) Cine manânca trupul meu si bea sângele meu
ramâne în mine si eu în el, spune Domnul. (Aleluia)

EVANGHELIA
Trupul meu cu adevarat este mâncare si sângele meu cu adevarat bautura.

Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos dupa sfântul Ioan 6,51-59
În acel timp, Isus a spus multimii: 51 "Eu sunt pâinea cea vie care s-a coborât din cer. Cine manânca din pâinea aceasta va trai în veci; iar pâinea pe care eu o voi da pentru viata lumii este trupul meu". 52 Iudeii se certau zicând: "Cum poate acesta sa ne dea trupul sa-l mâncam?" 53 Isus le-a zis: "Adevar, adevar zic voua: daca nu mâncati trupul Fiului Omului si nu beti sângele lui, nu veti avea viata în voi. 54 Cine manânca trupul meu si bea sângele meu are viata vesnica si eu îl voi învia în ziua de apoi. 55 Trupul meu cu adevarat este mâncare si sângele meu cu adevarat bautura. 56 Cine manânca trupul meu si bea sângele meu ramâne în mine si eu ramân în el. 57 Precum m-a trimis pe mine Tatal cel viu si eu traiesc prin Tatal, la fel si cel care ma va mânca pe mine va trai prin mine. 58 Aceasta este pâinea care coboara din cer, nu ca aceea din care au mâncat parintii vostri. Ei au murit; cine manânca din aceasta pâine va trai în veci". 59 Acestea le-a zis pe când învata în sinagoga din Cafarnaum.

Cuvântul Domnului

texte semnate de Brian Pizzalato
Director cu Cateheza în Dieceza de Duluth, SUA
pentru CatholicNewsAgency.com

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/scriptura.asp?emaus=38
Vă rugăm să respectați drepturile de autor