www.profamilia.ro /scriptura.asp?emaus=37
 
 SFÂNTA SCRIPTURA 

Drumul spre Emaus
achizitionare: 22.11.2008; sursa: CatholicNewsAgency.com

capitolul urmatorCuprinscapitolul anterior A nouasprezecea duminica de peste an (Anul B)

Prima lectura: 1Regi 19,4-8
Psalmul responsorial: Psalmul 33
A doua lectura: Efeseni 4,30-5,2
Lectura evanghelica: Ioan 6,41-51

Introducere

În pasajul de la Ioan 6,1-15, Isus hraneste în mod miraculos cinci mii de oameni înmultind doar cinci pâini si doi pesti. În ziua imediat urmatoare oamenii pe care Isus i-a hranit vin sa îl caute. Isus, însa, întelege adevaratele lor intentii. Ei vor doar sa fie hraniti din nou cu pâine. Ei lucreaza pentru hrana pieritoare. Isus le spune atunci ca trebuie sa lucreze pentru hrana care nu piere, hrana care ramâne spre viata vesnica.

În acest context suntem dusi înapoi la cei patruzeci de ani în care israelitii au ratacit prin pustie dupa ce au fost eliberati din sclavia Egiptului. În tot acest timp, Dumnezeu le-a asigurat zilnic mana. Totusi, asemenea pâinii pe care Isus a oferit-o cu o zi înainte, mana din desert a fost hrana pieritoare. Isus le cere sa creada ca Dumnezeu doreste sa le ofere pâinea din cer, care nu piere, pâinea care "da viata lumii" (Ioan 6,33). Isus face apoi afirmatia îndrazneata: "Eu sunt pâinea vietii" (Ioan 6,35).

Lectura din aceasta duminica din Evanghelia lui Ioan continua cu raspunsul evreilor la aceasta afirmatie a lui Isus: "Iudeii murmurau împotriva lui pentru ca spusese: 'Eu sunt pâinea care s-a coborât din cer'" (Ioan 6,41). Sf. Augustin comenteaza: "Si pentru ca ei l-au luat la rost amintind de mana, El a adaugat: 'Parintii vostri au mâncat mana în pustiu si au murit'. Sunt parintii vostri, pentru ca sunteti ca ei; fii protestatari ai unor parinti protestatari. Isus le cere înca o data sa creada: 'Adevar, adevar va spun: cine crede are viata vesnica. Eu sunt pâinea vietii' (Ioan 6,47-48).

Isus începe apoi sa arate tot mai explicit cum trebuie sa manânce ei aceasta pâine a vietii. Facându-se deja referinta la mana, exista un accent pus pe a mânca. Tocmai acest lucru trebuiau ei sa îl faca cu mana. De aceea le-a dat-o lor Dumnezeu. Si acelasi lucru trebuie sa îl faca cu noua mana, Isus, pâinea vietii. Isus spune: "Aceasta este pâinea care se coboara din cer: ca, daca manânca cineva din ea, sa nu moara. Eu sunt pâinea cea vie care s-a coborât din cer. Daca manânca cineva din aceasta pâine, va trai în veci..." (Ioan 6,50-51b).

Daca lucrurile par sa ramâna neclare pentru ascultatorii Sai, nefiind chiar siguri despre ce fel de pâine vorbeste, El clarifica spunând: "pâinea pe care o voi da eu este trupul meu pentru viata lumii" (Ioan 6,51). Aceasta este pâinea pe care trebuie sa o manânce, trupul Sau. Sf. Augustin spune: "Domnul nostru se prezinta pe Sine ca fiind pâine, nu doar cu privire la divinitatea care hraneste toate lucrurile, ci si cu privire la natura umana, care a fost asumata de Cuvântul lui Dumnezeu".

În legatura cu Euharistia, Sf. Beda Venerabilul spunea: "Si vedeti, pâinea pe care o primim în taine [sacramente] nu este doar semnul trupului lui Cristos, ci însusi trupul lui Cristos; pentru ca El nu a spus: 'pâinea pe care o voi da eu' este semnul trupului meu, ci 'este trupul meu'". Ideea de a mânca este tot mai explicita pe masura ce înainteaza naratiunea. În lectura evanghelica de duminica viitoare va deveni mai explicita. Dar trebuie sa asteptam pâna atunci.

* * *

DUMINICA a 19-a de peste an
Sf. Tereza Benedicta a Crucii (Edith Stein), fc. m., patroana a Europei

LECTURA I
Întarit cu aceasta hrana, a mers pâna la Horeb, muntele lui Dumnezeu.

Citire din cartea întâi a Regilor 19,4-8
În zilele acelea, fugind de mânia reginei Izabela, 4 profetul Ilie a înaintat în pustiu cale de o zi; s-a asezat sub un ienupar si îsi cerea moartea, zicând: "Îmi ajunge, Doamne, ia-mi viata, caci nu sunt mai bun decât parintii mei!" 5 S-a culcat sub ienupar si a adormit. Dar iata ca un înger l-a atins si i-a zis: "Scoala-te si manânca!" 6 Deschizând ochii, Ilie a vazut la capatâiul lui o turta coapta în spuza si un urcior cu apa. A mâncat, a baut si apoi s-a culcat din nou. 7 Însa îngerul Domnului a venit din nou, l-a atins si i-a spus: "Scoala-te si manânca, fiindca vei avea de facut un drum lung". 8 Ilie s-a sculat, a mâncat si a baut; întarit cu aceasta hrana, a mers patruzeci de zile si patruzeci de nopti pâna la Horeb, muntele lui Dumnezeu.

Cuvântul Domnului

PSALMUL RESPONSORIAL 33,2-3.4-5.6-7.8-9 (R.: 9a)
R.: Gustati si vedeti cât de bun este Domnul!
2 Voi lauda pe Domnul întotdeauna,
lauda lui va fi fara încetare pe buzele mele,
3 sa se laude sufletul meu în Domnul!
Sa auda cei blânzi si sa se bucure! R.

4 Slaviti pe Domnul împreuna cu mine,
sa înaltam numele lui împreuna!
5 Când îl caut pe Domnul, el îmi raspunde
si ma elibereaza de tot ce ma înspaimânta. R.

6 Priviti la Domnul si veti fi luminati
si fetele voastre nu vor avea de ce sa se rusineze.
7 Cel sarac a strigat si Domnul l-a ascultat
si l-a mântuit de toate necazurile sale. R.

8 Îngerul Domnului vegheaza lânga cei ce se tem de el
si-i scapa din primejdie.
9 Gustati si vedeti cât de bun este Domnul,
ferice de omul care se încrede în Domnul. R.

LECTURA A II-A
Traiti în dragoste, pentru ca si Cristos ne-a iubit.

Citire din Scrisoarea sfântului apostol Paul catre Efeseni 4,30-5,2
Fratilor, 30 nu-l întristati pe Duhul Sfânt al lui Dumnezeu, cu care ati fost pecetluiti pentru ziua rascumpararii voastre. 31 Înlaturati din viata voastra orice asprime, indignare, ura, tonul rastit, insulta, precum si orice fel de rautate. 32 Fiti binevoitori unii fata de altii, generosi, iertându-va unii pe altii, dupa cum si Dumnezeu v-a iertat prin Cristos. 5,1 Straduiti-va sa deveniti asemenea lui Dumnezeu, ca niste copii preaiubiti; 2 traiti în dragoste, pentru ca si Cristos ne-a iubit si s-a daruit pe sine însusi pentru noi ca ofranda si jertfa placuta lui Dumnezeu.

Cuvântul Domnului

ALELUIA In 6,51-52
(Aleluia) Eu sunt pâinea cea vie care am coborât din cer, spune Domnul; cine manânca din aceasta pâine va trai în veci. (Aleluia)

EVANGHELIA
Eu sunt pâinea cea vie care s-a coborât din cer.

Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos dupa sfântul Ioan 6,41-51
În acel timp, 41 iudeii murmurau împotriva lui Isus, deoarece spusese: "Eu sunt pâinea coborâta din cer". 42 Si ziceau: "Nu este el Isus, fiul lui Iosif; nu cunoastem noi pe tatal si pe mama lui? Atunci cum poate spune: «Eu m-am coborât din cer?»". 43 Isus le-a zis: "Nu murmurati între voi. 44 Nimeni nu poate sa vina la mine daca nu-l va atrage Tatal, care m-a trimis, si eu îl voi învia în ziua de apoi. 45 Scris este în profeti: «Toti vor fi învatati de Dumnezeu». Asadar, oricine asculta învatatura Tatalui vine la mine. 46 Desigur, nimeni nu l-a vazut vreodata pe Tatal afara numai de acela care vine de la Dumnezeu. Acesta l-a vazut pe Tatal. 47 Adevar, adevar zic voua: cel care crede în mine are viata vesnica. 48 Eu sunt pâinea vietii. 49 Parintii vostri au mâncat mana în pustiu si totusi au murit. 50 Pâinea care coboara din cer este aceea din care, daca manânca cineva, nu moare. 51 Eu sunt pâinea cea vie care s-a coborât din cer. Cine manânca din pâinea aceasta va trai în veci; iar pâinea pe care eu o voi da, pentru viata lumii, este trupul meu".

Cuvântul Domnului

texte semnate de Brian Pizzalato
Director cu Cateheza în Dieceza de Duluth, SUA
pentru CatholicNewsAgency.com

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/scriptura.asp?emaus=37
Vă rugăm să respectați drepturile de autor