www.profamilia.ro /scriptura.asp?emaus=35
 
 SFÂNTA SCRIPTURA 

Drumul spre Emaus
achizitionare: 22.11.2008; sursa: CatholicNewsAgency.com

capitolul urmatorCuprinscapitolul anterior A saptesprezecea duminica de peste an (Anul B)

Prima lectura: 2Regi 4,42-4
Psalmul responsorial: Psalmul 144
A doua lectura: Efeseni 4,1-6
Lectura evanghelica: Ioan 6,1-15

Introducere

În urmatoarele cinci duminici din timpul de peste an (a saptesprezecea - a douazeci si una) lecturile evanghelice nu vor fi luate din Evanghelia lui Marcu, ci din foarte importantul capitol al saselea al Evangheliei lui Ioan. În aceasta duminica lectura evanghelica este luata de la Ioan 6,1-15.

Un aspect important care trebuie mentionat înainte de a comenta întregul capitol al saselea de la Ioan în urmatoarele cinci duminici este faptul ca contextul general a ceea ce se întâmpla ne este dezvaluit în Ioan 6,4: "Iar Pastele, sarbatoarea iudeilor, era aproape". Aceasta este a doua dintre cele trei celebrari de Paste care au avut loc în timpul activitatii publice a lui Isus. Matei, Marcu si Luca ne vorbesc doar despre al treilea Paste a lui Isus, când El a instituit Euharistia si preotia noului legamânt. Ioan ne vorbeste despre toate trei (cf. Ioan 2,13; 6,4; 11,55). Faptul ca totul se petrece în timpul Pastelui ne ofera o cheie interpretativa pentru actiunile care au loc si pentru semnificatia lor.

Pastele este cel mai semnificativ eveniment pentru poporul Vechiului Testament. Pentru o relatare ampla a ritualului pascal, cititi Exod 12. Iata câteva puncte importante: 1. Un miel fara cusur trebuia sa fie jertfit, în functie de cât de mult putea mânca fiecare om. 2. Întreaga adunare trebuia sa se reuneasca pentru jertfirea mieilor. 3. Sângele mielului trebuia sa fie pus pe usorii si pragul cel de sus al usii casei unde urmau sa manânce mielul cu azima. Sângele urma sa fie un semn al salvarii fiilor întâi nascuti ai lui Israel. 4. Pastele era "spre pomenire... sarbatoarea Domnului, din neam în neam; ca asezare vesnica s-o praznuiti" (Exod 12,14).

5. În directa legatura cu Pastele li se cere sa celebreze si o sarbatoare a azimei, "ca asezamânt vesnic" (Exod 12,17). 6. Se poate de asemenea arata ca dupa ce Dumnezeu le-a spus ce sa faca, "s-a plecat poporul si s-a închinat" (Exod 12,27). Pastele erau legate de închinarea la Dumnezeu. 7. Doar cei care erau circumcisi, semnul legamântului dat lui Avraam, puteau mânca mielul de Paste. Vom avea ocazia în saptamânile urmatoare sa aratam cum se leaga toate acestea cu capitolul 6 din Evanghelia lui Ioan 6, dar acest context trebuie avut în vedere când citim aceasta sectiune cruciala a ei.

 

Hranirea celor cinci mii de oameni

În partea de început a capitolului 6, citita în aceasta duminica, Isus hraneste cinci mii de oameni. Directia în care se îndreapta toate acestea este spre a întelege si crede în ceea ce va face Isus la a treia celebrare pascala din cei trei ani de activitate publica, când va transforma pâinea si vinul în Trupul si Sângele Sau, oferind în mod miraculos hrana divina pentru întreaga omenire, în toate secolele ce vor urma. Într-un anumit sens, hranirea celor cinci mii este nimica în comparatie cu ceea ce va face în instituirea Euharistiei, oferindu-ne Trupul si Sângele sau chiar si în ziua de astazi. Acesta este un miracol!

Totusi, hranirea celor cinci mii ne pregateste pentru ceea ce va face Isus un an mai târziu. Tot ceea ce auzim în relatarea lui Ioan este similar cu ceea ce vom auzi în cadrul instituirii Euharistiei. Iata paralelele pe care trebuie sa le avem în minte (putem cauta în oricare dintre relatarile instituirii Euharistiei de la Matei, Marcu sau Luca): este sarbatoarea Pastelui; prezenta lui Isus si a Apostolilor; toti sunt asezati; prezenta pâinii; Isus ia pâinea si multumeste; hrana este împartita si mâncata. La sfârsitul lecturii din aceasta duminica, dupa înmultirea miraculoasa a pâinilor si a pestilor, poporul proclama: "Cu adevarat, acesta este profetul care vine în lume!" (Ioan 6,14b). Reactia poporului nu se refera la faptul ca Isus este un profet, ci profetul.

De ce este importanta aceasta frazeologie? Deoarece Poporul lui Dumnezeu îl astepta pe profetul asemenea lui Moise, despre care el însusi a vorbit în Deuteronom. "Prooroc din mijlocul tau si din fratii tai, ca si mine, îti va ridica Domnul Dumnezeul tau: pe Acela sa-L ascultati" (18,15). Apoi Domnul spune: "Eu le voi ridica Prooroc din mijlocul fratilor lor, cum esti tu, si voi pune cuvintele Mele în gura Lui si El le va grai tot ce-I voi porunci Eu" (18,18). Isus este profetul. Atunci Isus este de asemenea noul si mai marele Moise (cf. Fapte 3,22-23, 7,37) - fapt care va continua în lectura de saptamâna viitoare din Evanghelia lui Ioan, când va fi adus în atentie episodul cu Moise si mana din timpul Exodului.

* * *

DUMINICA a 17-a de peste an
Ss. Ioachim si Ana

LECTURA I
Vor mânca si va mai ramâne.

Citire din cartea a doua a Regilor 4,42-44
În zilele acelea, 42 a venit un barbat din Baal-Salisa la Elizeu, omul lui Dumnezeu, si i-a adus douazeci de pâini de orz si grâu proaspat, din noua recolta, într-un sac. Elizeu a poruncit servitorului sau: "Da-le oamenilor sa manânce!" 43 Servitorul i-a raspuns: "Cum o sa ajunga acestea la o suta de oameni?" Elizeu a staruit: "Da-le sa manânce, caci asa vorbeste Domnul: «Vor mânca si va mai ramâne!» 44 Le-a pus deci în fata oamenilor iar ei au mâncat si a mai ramas, asa cum spusese Domnul.

Cuvântul Domnului

PSALMUL RESPONSORIAL Ps 144,10-11.15-16.17-18 (R.: cf. 15)
R.: Doamne, tu ne dai hrana la vreme potrivita.
10 Sa te laude pe tine, Doamne, toata faptura
si sfintii tai sa te binecuvânteze;
11 sa proclame slava împaratiei tale
si sa-ti faca cunoscuta puterea. R.

15 Ochii tuturor se îndreapta plini de speranta spre tine,
tu le dai hrana la vreme potrivita;
16 tu deschizi mâinile tale
si saturi cu darnicie orice vietate. R.

17 Drept este Domnul pe toate caile sale,
milostiv în toate lucrarile sale.
18 Domnul este alaturi de cei care-l cheama,
alaturi de cei care-l cheama din toata inima. R.

LECTURA A II-A
Este un singur trup, un singur Domn, o singura credinta, un singur botez.

Citire din Scrisoarea sfântului apostol Paul catre Efeseni 4,1-6
Fratilor, 1 eu cel întemnitat pentru Domnul, va rog sa urmati cum se cuvine chemarea pe care ati primit-o de la Dumnezeu; 2 fiti smeriti, blânzi, rabdatori, îngaduiti-va cu iubire unii pe altii, 3 straduiti-va, sa pastrati unitatea Duhului prin legatura pacii. 4 Este un singur trup, un singur Duh, dupa cum una este speranta pe care ati primit-o: aceea a chemarii voastre. 5 Este un singur Domn, o singura credinta, un singur botez, 6 un singur Dumnezeu, Tata al tuturor, care domneste peste toate, lucreaza prin toti si este prezent în noi toti.

Cuvântul Domnului

ALELUIA Lc 7,14
(Aleluia) Un mare profet s-a ridicat printre noi si Domnul l-a vizitat pe poporul sau. (Aleluia)

EVANGHELIA
Au împartit celor care sedeau cât a voit fiecare.

Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos dupa sfântul Ioan 6,1-15
În acel timp, 1 Isus a trecut dincolo de Lacul Tiberiadei, numit si Marea Galileii. 2 O mare multime mergea dupa el, pentru ca vazuse minunile pe care le facea cu cei bolnavi. 3 Isus s-a suit pe munte si acolo s-a asezat împreuna cu ucenicii sai. 4 Pastele, marea sarbatoare a iudeilor, era aproape. 5 Deci ridicându-si Isus ochii si vazând ca vine catre el multime mare, a zis catre Filip: "De unde vom cumpara pâine, ca sa manânce acestia?" 6 El spunea aceasta numai ca sa-l încerce, caci el stia ce avea sa faca. 7 Filip i-a raspuns: "Pâine de doua sute de dinari n-ar ajunge ca sa ia fiecare câte putin". 8 Andrei, fratele lui Simon Petru, unul dintre ucenici, i-a zis: 9 "Este aici un baiat care are cinci pâini de orz si doi pesti. Dar ce sunt acestea la atâta lume?" 10 Isus a zis: "Spuneti oamenilor sa se aseze. Era iarba multa în acel loc. S-au asezat deci un numar în care numai barbatii erau cam la cinci mii. 11 Atunci Isus a luat pâinile si, dupa ce a multumit, le-a împartit celor ce sedeau jos; de asemenea si din pesti cât a voit fiecare. 12 Dupa ce s-au saturat, a zis ucenicilor sai: 13 "Adunati firimiturile ce au ramas, ca nimic sa nu se piarda". Au adunat si au umplut douasprezece cosuri cu firimiturile ramase de la cei care au mâncat din cele cinci pâini de orz. 14 Iar oamenii, vazând minunea pe care a facut-o Isus, ziceau: "Acesta este într-adevar profetul care trebuie sa vina în lume". 15 Cunoscând Isus ca au de gând sa vina sa-l ia cu sila si sa-l faca rege, s-a retras din nou pe munte, el singur.

Cuvântul Domnului

texte semnate de Brian Pizzalato
Director cu Cateheza în Dieceza de Duluth, SUA
pentru CatholicNewsAgency.com

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/scriptura.asp?emaus=35
Vă rugăm să respectați drepturile de autor