www.profamilia.ro /scriptura.asp?emaus=33
 
 SFÂNTA SCRIPTURA 

Drumul spre Emaus
achizitionare: 22.11.2008; sursa: CatholicNewsAgency.com

capitolul urmatorCuprinscapitolul anterior A cincisprezecea duminica de peste an (Anul B)

Prima lectura: Amos 7,12-15
Psalmul responsorial: Psalmul 84
A doua lectura: Efeseni 1,3-14
Lectura evanghelica: Marcu 6,7-13

Introducere

În lectura evanghelica din aceasta duminica de la Marcu, Isus începe sa îi trimita pe cei Doisprezece doi câte doi. Pâna în acest punct în Evanghelie, doar Isus vorbeste cu autoritate divina, si apoi actioneaza cu autoritate divina alungând demoni, vindecând boli si înviind morti. Apostolii nu au facut prea multe. Isus începe acum sa îsi împartaseasca autoritatea cu cei Doisprezece. El "le-a dat putere asupra duhurilor necurate" (Marcu 6,7b). Ei sunt acum chemati sa faca ceva din ceea ce a facut Isus. Din acest punct, Isus va împartasi tot mai mult din autoritatea Sa cu cei Doisprezece. Ei vor deveni pe deplin Cristos pentru lume când El se va înalta la cer si Duhul Sfânt se va coborî asupra lor. Misiunea lor este, si va continua sa fie, misiunea lui Cristos.

Faptul ca cei Doisprezece vor fi Cristos pentru lume este aratat si mai clar spre sfârsitul pasajului: "Ei au plecat si au predicat ca [oamenii] sa se converteasca" (Marcu 6,12). Exact în acest fel si-a început Isus misiunea publica. Dupa ce a fost botezat în Iordan si ispitit în desert, Isus "a venit în Galileea, predicând evanghelia lui Dumnezeu si spunând: 'S-a împlinit timpul si împaratia lui Dumnezeu este aproape! Convertiti-va si credeti în evanghelie'" (Marcu 1,14-15). Cei Doisprezece fac ceea ce a facut Isus, nu prin imitare, ci prin participare. Ei participa chiar la autoritatea pe care Tatal i-a dat-o Fiului. Cei Doisprezece asadar "alungau multi diavoli, ungeau cu untdelemn multi bolnavi si-i vindecau" (Marcu 6,13).

 

Legatura cu Amos

Acum am putea sa ne întrebam, cum se leaga toate acestea cu lectura din Vechiul Testament din aceasta duminica, luata din cartea profetului Amos? Amos a fost un profet care le-a vorbit celor zece triburi din Regatul de nord al Israelului, dupa împartirea celor Doisprezece triburi în doua regate separate în 930 îC. În pasajul pentru aceasta duminica ni se spune ca Amasia, un preot rau, loial regelui rau Ieroboam al II-lea, vine la Amos si îi spune sa plece din oras si sa profeteasca în alta parte. Amos îi raspunde: "Eu nu sunt prooroc si nici fecior de prooroc, ci sunt pastor si adunator de sicomore; si de la turma m-a luat Domnul si mi-a zis: 'Du-te si prooroceste în poporul Meu Israel!'" (Amos 7,14-15).

Amos spune ca el nu este un profet datorita propriilor lui fapte, sau datorita descendentei familiale, asemenea profetilor pagâni. El este un simplu pastor. Dumnezeu l-a chemat sa mearga si sa profeteasca. Dumnezeu este cel care îl trimite pe Amos ca profet. Dumnezeu îl cheama, si îi da darul profetiei, care înseamna a vorbi cu autoritate divina. La fel se întâmpla cu toti profetii autentici ai lui Yahve. Vedem acest lucru clar cu profetul Isaia. El a auzit "glasul Domnului care zicea: 'Pe cine îl voi trimite si cine va merge pentru Noi?' Si am raspuns: 'Iata-ma, trimite-ma pe mine!' Si El a zis: 'Du-te si spune poporului acestuia...'" (Isaia 6,8-9a).

Auzim aceasta de la profetul Ieremia: "Domnul mi-a întins mâna, mi-a atins gura si mi-a zis: 'Iata am pus cuvintele Mele în gura ta! Iata te-am pus în ziua aceasta peste popoare si peste regate..." (Ieremia 1,9-10a). Desigur, exista si exemplul evident al profetului Iona. Ce ne poate învata acest fundal al Vechiului Testament în legatura cu lectura evanghelica din Marcu? Dumnezeu este cel care cheama, Dumnezeu este cel care trimite si Dumnezeu da autoritate profetilor din Vechiul Testament. În Evanghelie, Isus este cel care cheama, Isus este cel care trimite si Isus da autoritate. Concluzia pe care trebuie sa o tragem este aceea ca Isus e Dumnezeu, si cei Doisprezece sunt într-adevar profeti în Împaratia lui Dumnezeu.

În concluzie, sa ascultam cuvintele Catehismului Bisericii Catolice: "Isus este Trimisul Tatalui. Înca de la începutul slujirii sale 'i-a chemat la sine pe cei pe care i-a voit si a rânduit doisprezece ca sa fie cu El si sa-i trimita sa vesteasca' (Marcu 3,13-14). De atunci, ei aveau sa fie 'trimisii' lui (este sensul cuvântului grecesc apostoloi). În ei Isus îsi continua misiunea: 'Precum m-a trimis pe mine Tatal asa va trimit si Eu pe voi' (Ioan 20,21). Slujirea lor este, deci, continuarea propriei lui misiuni: 'Cine va primeste pe voi pe mine ma primeste', le spune El celor Doisprezece (Matei 10,40)" (CBC nr. 858).

* * *

DUMINICA a 15-a de peste an
Sf. Ioan Gualberto, abate

LECTURA I
Du-te si vorbeste poporului meu ca profet.

Citire din cartea profetului Amos 7,12-15
În zilele acelea, 12 Amazia, preotul din Betel, i-a spus lui Amos: "Pleaca de aici cu vedeniile tale, fugi în tara lui Iuda, acolo sa-ti câstigi existenta facând-o pe profetul! 13 Dar aici la Betel n-ai sa mai fii profet! Caci este un sanctuar al regelui, un templu al regelui!" 14 Amos i-a raspuns lui Amazia: "Eu n-am fost profet, nici ucenic de profet, ci un pastor si cultivator de sicomori; 15 însa Domnul m-a luat de la turma si mi-a zis: "Du-te si vorbeste ca profet poporului meu Israel!"

Cuvântul Domnului

PSALMUL RESPONSORIAL Ps 84,9ab-10.11-12.13-14 (R.: 8)
R.: Arata-ne, Doamne, îndurarea ta!
9ab Asculta ce zice Domnul:
El vorbeste despre pace poporului sau si sfintilor sai.
10 Mântuirea este aproape de cei care se tem de el
si pe pamântul nostru va locui marirea lui. R.

11 Mila si adevarul se vor întâlni,
dreptatea si pacea se vor îmbratisa;
12 adevarul va rasari din pamânt
si dreptatea va coborî din cer. R.

13 Domnul îsi va revarsa binecuvântarea
si pamântul va aduce roadele sale.
14 Dreptatea va merge înaintea lui
si-i va calauzi pasii pe cale. R.

LECTURA A II-A
Dumnezeu ne-a ales în Cristos.

Citire din Scrisoarea sfântului apostol Paul catre Efeseni 1,3-14
3 Binecuvântat sa fie Dumnezeu, Tatal Domnului nostru Isus Cristos, care ne-a binecuvântat cu toata binecuvântarea spirituala în ceruri, întru Cristos. 4 În el, Dumnezeu ne-a ales înainte de întemeierea lumii, ca sa fim sfinti si fara prihana în fata lui, în dragoste. 5 El a orânduit mai înainte sa fim adoptati ca fii prin Isus Cristos; iata ce a voit el în bunatatea sa, 6 ca sa fie laudata maretia harului sau, pe care ni l-a daruit prin Fiul sau preaiubit. 7 Prin sângele lui avem rascumpararea, iertarea pacatelor; prin bogatia harului sau 8 ne-a înzestrat cu toata întelepciunea si întelegerea. 9 El ne-a descoperit misterul vointei sale dupa bunavointa pe care a avut-o dinainte în Cristos, 10 pentru ca sa o înfaptuiasca la împlinirea timpurilor, strângând la un loc toate: cele din cer si cele de pe pamânt, sub un singur cap, care este Cristos. 11 În el Dumnezeu ne-a predestinat ca sa fim poporul sau; si el, care înfaptuieste tot ceea ce a hotarât, a voit ca noi, prin speranta în Cristos, 12 sa fim ca niste instrumente care cânta gloria sa. 13 În Cristos si voi ati ascultat cuvântul adevarului, vestea cea buna a mântuirii voastre; prin el, atunci când ati îmbracat credinta, voi ati primit pecetea Duhului. 14 Iar Duhul, pe care Dumnezeu îl promisese, este garantia ca vom primi mostenirea, adica rascumpararea, prin care Dumnezeu ne va lua în stapânire spre lauda maretiei sale.

Cuvântul Domnului

ALELUIA cf. Ef 1,17-18
(Aleluia) Tatal Domnului nostru Isus Cristos sa patrunda inimile noastre cu lumina sa, ca sa putem întelege speranta pe care ne-o da chemarea noastra. (Aleluia)

EVANGHELIA
Prima trimitere a ucenicilor.

Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos dupa sfântul Marcu 6,7-13
În acel timp, 7 Isus i-a chemat pe cei doisprezece si, pentru prima oara, i-a trimis doi câte doi: el le-a dat putere asupra duhurilor rele 8 si le-a poruncit sa nu ia nimic pentru drum, decât doar un baston. Sa nu aiba nici pâine, nici sac cu provizii, nici bani la cingatoare. 9 Sa fie încaltati numai cu sandale si sa nu îmbrace doua tunici. 10 Si le-a mai spus: "Când intrati într-o casa, ramâneti acolo pâna la plecarea voastra din acea localitate. 11 Si daca într-o localitate nu va vor primi si nu va vor asculta, plecati mai departe scuturând praful de pe picioarele voastre ca o marturie împotriva lor. 12 Cei doisprezece au plecat, au predicat oamenilor ca trebuie sa se converteasca, 13 au scos multi diavoli, au uns pe multi bolnavi cu untdelemn si i-au vindecat.

Cuvântul Domnului

texte semnate de Brian Pizzalato
Director cu Cateheza în Dieceza de Duluth, SUA
pentru CatholicNewsAgency.com

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/scriptura.asp?emaus=33
Vă rugăm să respectați drepturile de autor