www.profamilia.ro /scriptura.asp?emaus=32
 
 SFÂNTA SCRIPTURA 

Drumul spre Emaus
achizitionare: 22.11.2008; sursa: CatholicNewsAgency.com

capitolul urmatorCuprinscapitolul anterior A patrusprezecea duminica de peste an (Anul B)

Prima lectura: Iezechiel 2,2-5
Psalmul responsorial: Psalmul 122
A doua lectura: 2Corinteni 12,7-1
Lectura evanghelica: Marcu 6,1-6

Introducere

Lectura evanghelica pentru aceasta duminica este în puternic contrast cu ceea ce tocmai s-a întâmplat în lectura de saptamâna trecuta. În Marcu 5,21-43, Isus a vindecat o femeie care avea hemoragie de doisprezece ani, si a înviat o fata de doisprezece ani. Oamenii "erau uimiti peste masura" (5,42b). Isus merge acum înapoi în localitatea în care a copilarit, Nazaret, care are nu mai mult de câteva sute de locuitori. Ei putea fi considerati într-un sens real o familie. Reactia lor la miracolul Lui este însa destul de diferita fata de a celor din afara Nazaretului. Ei nu sunt "uimiti peste masura", ci se apropie de Isus cu îndoiala si scepticism. Îl considera a fi un nimeni. "Si erau scandalizati de el" (Marcu 6,3c). În timp ce oamenii din Marcu 5,21-43 sunt coplesiti de uimire în fata lucrarilor lui Isus, în Marcu 6,1-6, Isus "se mira de necredinta lor".

Isus se plaseaza într-un lung sir de profeti care au fost respinsi. "Un profet nu este dispretuit decât în patria lui, printre rudele sale si în casa lui" (Marcu 6,4). Dupa cum noteaza Mary Healy în comentariul ei, Evanghelia lui Marcu, "Referindu-se la El însusi ca la un profet, Isus se leaga pe sine de acel lung sir de profeti din Vechiul Testament care au suferit din cauza respingerii sau a violentei, datorita nepopularitatii mesajului lor" (p. 113, cf. 2Cronici 24,19; 36,16; Neemia 9,26.30; Ieremia 35,15; Daniel 9,6.10; Osea 9,7). Lectura din Vechiul Testament din aceasta duminica este luata din profetul Ezechiel. Si el a fost respins.

 

Zilele lui Ezechiel

Ezechiel a fost un profet care a trait în timpul sclaviei babiloniene de saptezeci de ani a Regatului de sud al lui Iuda. Ezechiel a fost dus în captivitate de catre babilonieni în timpul celui de-al doilea din cele trei valuri de deportari. În timpul celui de-al treilea val de deportari, babilonienii au distrus si Ierusalimul, si mai important, Templul.

Lectura din Ezechiel 2,2-5 din aceasta duminica are loc înainte de al treilea val de deportari si de distrugerea templului. Ezechiel, în capitolul patru, avertizeaza poporul ca templul va fi distrus. În zilele lui Ezechiel, fiii lui Israel erau "oameni neascultatori... nerusinati si cu inima împietrita" (2,3.4). Ei erau idolatri pâna în adâncul inimii. L-au respins pe Ezechiel, asa cum au facut-o cu toti profetii înaintea lui, si astfel Ierusalimul si templul au fost distruse în 587 îC.

 

Înapoi la Isus

Isus este un profet care seamana mult cu Ezechiel. El profeteste propriului sau popor si este respins. Poporul recunoaste "întelepciunea" Lui si "faptele minunate", dar, asa cum remarca Mary Healy, "ei nu reusesc sa traga concluzia logica din rationamentul lor" (p. 112). Care ar fi aceasta concluzie logica bazata pe Scriptura? Aceea ca Isus este într-adevar Dumnezeu.

Healy spune: "Întelepciunea si faptele minunate sunt atribute ale lui Dumnezeu însusi (Ieremia 10,12; 51,15; Daniel 2,20), si Scriptura se refera adesea la faptele minunate realizate de 'mâna' lui Dumnezeu (Exod 32,11; Deuteronom 4,34; 7,19)" (p. 112). Consecintele respingerii de catre oameni a lui Isus vor fi similare cu cele din zilele lui Ezechiel. În Marcu 13, Isus, iesind din templu, profeteste distrugerea lui: "Nu va ramâne piatra peste piatra care sa nu fie darâmata" (v. 2).

 

Înca o lectie

Un alt punct care ar putea fi mentionat în legatura cu lectura evanghelica din aceasta duminica este acela ca ne ajuta sa întrezarim extraordinara normalitate a vietii zilnice a lui Isus la Nazaret. Nimic spectaculos nu s-a petrecut în acei ani, nicio fapta mareata, niciun semn sau vreo minune. În timpul acelor ani, Isus a sfintit viata de familie si munca, prin participarea sa umila la activitatile vietii de zi cu zi.

Catehismul Bisericii Catolice citeaza cuvintele Papei Paul al VI-lea din cadrul pelerinajului sau la Nazaret. El a spus: "Nazaretul este scoala unde începe sa fie înteleasa viata lui Isus: scoala Evangheliei... Mai întâi, o lectie de tacere. O, de s-ar renaste în noi pretuirea tacerii, aceasta admirabila si indispensabila atmosfera a spiritului... O lectie de viata de familie. Nazaretul sa ne reaminteasca ce înseamna familia, comuniunea ei de iubire, frumusetea ei austera si simpla, caracterul ei sacru si inviolabil... O lectie de munca. O, Nazaret, camin al 'Fiului Lemnarului', mai ales aici am vrea sa întelegem si sa celebram legea, aspra dar mântuitoare, a trudei omenesti... si, în sfârsit, vrem sa salutam aici pe toti cei care muncesc în lumea întreaga si sa le aratam pe marele lor model, pe fratele lor dumnezeiesc" (533).

* * *

+ DUMINICA a 14-a de peste an
Ss. Anton M. Zaccaria, pr.; Filomena

LECTURA I
Poporul acesta de razvratiti sa stie cel putin ca este un profet în mijlocul lor.

Citire din cartea profetului Ezechiel 2,2-5
În zilele acelea, 2 Duhul lui Dumnezeu a venit la mine, m-a facut sa ma ridic în picioare si l-am auzit pe Domnul, care îmi vorbea astfel: 3 "Fiul omului, eu te trimit la fiii lui Israel, la acest popor de razvratiti, care s-au rasculat împotriva mea. Ei si parintii lor s-au ridicat împotriva mea pâna în ziua de azi. 4 Cei la care te trimit sunt foarte încapatânati si cu inima împietrita. Le vei spune: "Asa spune Domnul Dumnezeu!" 5 Fie ca te vor asculta, fie ca nu te vor asculta, pentru ca sunt un neam de razvratiti, sa stie cel putin ca este un profet în mijlocul lor".

Cuvântul Domnului

PSALMUL RESPONSORIAL Ps 122,1-2a.2bcd.3-4 (R.: cf. 2cd)
R.: Ochii nostri sunt îndreptati catre tine, Doamne, asteptând îndurarea ta.
1 Catre tine îmi ridic privirea,
catre tine, care locuiesti în ceruri,
2a asa cum privesc ochii slujitorilor
la mâinile stapânului. R.

2bcd Asa cum privesc ochii slujnicei la mâinile stapânei,
asa privesc ochii nostri la Domnul Dumnezeul nostru,
pâna când ne va arata îndurarea sa. R.

3 Ai mila de noi, Doamne, ai mila de noi,
caci suntem satui de ocara.
4 Prea satul ni-i sufletul de batjocurile celor mândri,
de dispretul celor îngâmfati. R.

LECTURA A II-A
Prefer sa ma laud cu slabiciunile mele pentru ca sa locuiasca în mine puterea lui Cristos.

Citire din Scrisoarea a doua a sfântului apostol Paul catre Corinteni 12,7-10
Fratilor, 7 ca nu cumva sa ma mândresc din cauza marilor descoperiri care mi s-au facut, am în trupul meu un ghimpe, un trimis al Satanei, pus sa ma palmuiasca si astfel sa ma împiedice sa ma mândresc. 8 De trei ori l-am rugat pe Domnul sa-l îndeparteze de la mine; 9 însa el mi-a spus: "Harul meu îti este de ajuns; caci puterea mea se vadeste din plin în slabiciune". Iata pentru ce prefer sa ma laud cu slabiciunile mele: pentru ca sa locuiasca în mine puterea lui Cristos. 10 De aceea, de dragul lui Cristos, accept cu bucurie slabiciunile, insultele, necazurile, persecutiile si starile de neliniste, caci tocmai când ma simt slab, atunci sunt tare.

Cuvântul Domnului

ALELUIA Lc 4,18a
(Aleluia) Duhul Domnului este asupra mea; el m-a trimis sa vestesc saracilor evanghelia. (Aleluia)

EVANGHELIA
Un profet nu-i dispretuit decât în locul natal.

Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos dupa sfântul Marcu 6,1-6
În acel timp, 1 Isus a venit în patria sa si ucenicii sai l-au însotit. 2 În sâmbata urmatoare, a început sa învete în sinagoga. Multimea de oameni care îl asculta, cuprinsa de uimire, spunea: "De unde îi vin lui toate acestea? Ce-i cu întelepciunea care i-a fost data si cu aceste mari minuni care se fac prin mâinile lui? 3 Nu este el tâmplarul, fiul Mariei, varul lui Iacob, al lui Iosif, al lui Iuda si al lui Simon? Si verisoarele lui nu sunt aici printre noi?" Si erau profund scandalizati din cauza lui. 4 Isus le-a spus: "Un profet nu-i dispretuit decât în locul natal, în familia lui si în propria lui casa". 5 Si nu a putut face acolo nici o minune; a vindecat numai câtiva bolnavi, punându-si mâinile peste ei. 6 Era uimit de necredinta lor. De acolo a cutreierat satele dimprejur, învatând.

Cuvântul Domnului

texte semnate de Brian Pizzalato
Director cu Cateheza în Dieceza de Duluth, SUA
pentru CatholicNewsAgency.com

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/scriptura.asp?emaus=32
Vă rugăm să respectați drepturile de autor