www.profamilia.ro /scriptura.asp?emaus=31
 
 SFÂNTA SCRIPTURA 

Drumul spre Emaus
achizitionare: 22.11.2008; sursa: CatholicNewsAgency.com

capitolul urmatorCuprinscapitolul anterior A treisprezecea duminica de peste an (Anul B)

Prima lectura: Întelepciunea 1,13-15;2,23-24
Psalmul responsorial: Psalmul 29
A doua lectura: 2Corinteni 8,7.9.13-15
Lectura evanghelica: Marcu 5,21-43

Introducere

În lectura evanghelica din aceasta duminica, de la Marcu, îl întâlnim pe Isus vindecând miraculos o femeie care avea hemoragie de 12 ani, si înviind-o din morti pe fiica lui Iair. În comentariu sau la Evanghelia lui Marcu, Mary Healy remarca: "Marcu introduce o poveste în mijlocul celeilalte. Exista câteva puncte de corespondenta între cele doua. Femeia suferea de tot atât timp cât traise fetita, doisprezece ani. Femeia întinde mâinile dupa Isus, în timp ce Isus o ia pe fata de mâna. Vindecarea femeii care a trait cu apropierea lenta a mortii anticipeaza vindecarea fetei care a experimentat cu adevarat moartea" (pp. 104-105). Femeia si fata ne ofera un exemplu de suferinta si moarte. Acesta conduce la legatura dintre lectura evanghelica si cea vetero-testamentara din Cartea Întelepciunii.

 

Cartea Întelepciunii si Geneza

De unde vin suferinta si moartea? Cartea Întelepciunii ne spune mai întâi de unde nu vin: "Dumnezeu n-a facut moartea si nu se bucura de pieirea celor vii... Dumnezeu a zidit pe om spre nestricaciune" (1,13; 2,23). Dar raspunde si la întrebarea cum au venit: "prin pizma diavolului moartea a intrat în lume" (2,24). Cartea Întelepciunii ne conduce spre teme din Cartea Genezei. Citim în pasajul din aceasta duminica: "El a zidit toate lucrurile spre viata... si l-a facut dupa chipul fiintei Sale" (1,14; 2,23).

Adam si Eva au fost creati sa fie nemuritori, "dupa chipul fiintei Sale". Prin abuzul de darul vointei libere suferinta si moartea au intrat în peisaj, din cauza instigarii, mândriei si invidiei îngerului cazut pomenit ca diavolul sau Satana. "În spatele optiunii de neascultare a primilor nostri parinti, se afla o voce înselatoare, ostila lui Dumnezeu, care, din invidie, îi arunca în moarte" (Catehismul Bisericii Catolice 391). Totusi, Dumnezeu promite sa nu abandoneze omenirea în puterea mortii. În Geneza 3,15, Dumnezeu îi spune lui Satana: "Dusmanie voi pune între tine si între femeie, între samânta ta si samânta ei; aceasta îti va zdrobi capul, iar tu îi vei întepa calcâiul". Victoria finala asupra Satanei, a pacatului, a suferintei si a mortii va fi înfaptuita de Rascumparatorul promis.

 

Isus, Rascumparatorul

În Evanghelia lui Marcu, rascumparatorul promis, Isus Cristos, actioneaza învingând suferinta si moartea. El doreste sa ne faca sa întrezarim refacerea omenirii pe care o va realiza prin moartea si învierea Sa, precum si prin învierea mortilor la sfârsitul timpului. Femeia suferind de hemoragie de doisprezece ani suferea mai mult decât durerile fizice. Ea suferea de asemenea din cauza excluderii din viata comunitatii si de cult a poporului lui Dumnezeu. În timpul acestor doisprezece ani, a fost considerata necurata din punct de vedere ritual.

Ea avea o asemenea credinta încât era convinsa ca, "de voi atinge chiar si numai hainele lui, ma voi vindeca" (Marcu 5,28). Acest verset poate fi tradus si: "ma voi mântui". Raspunsul pe care i-l da Isus este plin de semnificatie si frumusete: "Fiica, credinta ta te-a mântuit..." (Marcu 5,34). Cuvântul grec "sozo" este folosit în Marcu 5,23, 28 si 34. Acest cuvânt înseamna atât "a mântui" cât si "a vindeca". Dupa cum arata Mary Healy, "Credinta femeii a facut-o deschisa pentru a primi nu doar vindecarea fizica ci si mântuirea trupului si a sufletului pe care o prefigureaza" (ibid., p. 107).

Desigur, aceasta vindecare si mântuire definitiva de suferinta si moarte va avea loc atunci când "El va sterge orice lacrima din ochii lor, iar moarte nu va mai fi" (Apocalips 21,4). Învierea fiicei lui Iair este doar o prevestire a autoritatii supreme pe care Isus o va arata asupra suferintei si mortii în învierea Sa glorioasa.

Isus doreste sa înfaptuiasca un miracol de vindecare în noi toti. Aceasta poate sa nu însemne întotdeauna vindecare fizica, dar înseamna întotdeauna ca putem experimenta o înviere spirituala din moartea pacatului. Asemenea psalmistului din psalmul responsorial din aceasta duminica, putem întotdeauna sa ne rugam: "Doamne, Dumnezeul meu, strigat-am catre Tine si m-ai vindecat. Doamne, scos-ai din iad sufletul meu, mântuitu-m-ai de cei ce se coboara în groapa" (30,2-3).

* * *

DUMINICA a 13-a de peste an
Sf. Irineu, ep. m.

LECTURA I
Moartea a intrat în lume prin invidia diavolului.

Citire din cartea Întelepciunii 1,13-15; 2,23-24
13 Dumnezeu nu a creat moartea si nici nu se bucura de pieirea celor vii. 14 Toate le-a creat ca sa existe si toate fapturile din lume sunt binefacatoare, nu gasesti în ele otrava care sa le faca sa moara; puterea mortii nu domneste pe pamânt, 15 caci dreptatea este nemuritoare. 2,23 Astfel Dumnezeu l-a creat pe om pentru o existenta nepieritoare si l-a facut ca o imagine a propriei sale fiinte. 24 Totusi moartea a intrat în lume prin invidia diavolului si cei care sunt de partea lui vor ajunge sa o cunoasca.

Cuvântul Domnului

PSALMUL RESPONSORIAL Ps 29,2 si 4.5-6.11 si 12a si 13b (R.: 2a)
R.: Te preamaresc, Doamne, pentru lucrarile tale minunate.
2 Te preamaresc, Doamne, pentru ca m-ai eliberat
si n-ai lasat pe vrajmasii mei sa râda de mine.
4 Doamne, tu mi-ai scos sufletul din locuinta mortilor,
tu mi-ai dat viata ca sa nu cobor în mormânt. R.

5 Cântati Domnului, voi cei iubiti de el,
mariti prin laudele voastre numele lui cel sfânt!
6 Caci mânia lui tine o clipa, dar îndurarea lui tine toata viata.
Seara ne stapâneste plânsul, iar dimineata se revarsa bucuria. R.

11 Asculta-ma, Doamne, ai mila de mine!
Doamne, ajuta-ma!
12a Tu mi-ai schimbat plânsul în veselie,
13b Doamne, Dumnezeul meu, eu pururi te voi lauda! R.

LECTURA A II-A
Ceea ce voua va este de prisos sa compenseze ceea ce le lipseste altora.

Citire din Scrisoarea a doua a sfântului apostol Paul catre Corinteni 8,7.9.13-15
Fratilor, 7 asa cum voua vi s-au dat cu generozitate toate darurile, credinta, cuvântul si cunoasterea lui Dumnezeu, acest zel si aceasta dragoste pe care le aveti de la noi, tot asa si fapta voastra de dragoste sa fie facuta cu generozitate. 9 Voi cunoasteti generozitatea Domnului nostru Isus Cristos: el, cel bogat, a devenit sarac de dragul vostru, pentru ca voi sa deveniti bogati, prin saracia lui. 13 Caci nu este vorba ca, ajutându-i pe altii, sa duceti voi lipsa, ci este vorba de egalitate. 14 În aceasta împrejurare, ceea ce voua va este de prisos sa compenseze ceea ce le lipseste lor, pentru ca într-o zi, ceea ce lor le va fi de prisos, sa compenseze ceea ce va va lipsi voua. Si asa se va realiza o egalitate, 15 dupa cum spune Scriptura, referindu-se la mana: Cel care a adunat mai mult n-are nimic de prisos si cel care a adunat mai putin nu a dus lipsa.

Cuvântul Domnului

ALELUIA 2Tim 1,10b
(Aleluia) Domnul nostru Isus Cristos a distrus moartea, iar prin evanghelia sa, a dat vietii o noua stralucire. (Aleluia)

EVANGHELIA
Copila, îti spun, scoala-te!

Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos dupa sfântul Marcu 5,21-43
În acel timp, 21 Isus a trecut cu barca pe malul celalalt al Marii Galileii. 22 Când a ajuns la tarm a venit un sef de sinagoga, pe nume Iair. Vazându-l pe Isus, a cazut la picioarele lui 23 si l-a rugat cu staruinta: "Fiica mea e pe moarte! Vino, pune-ti mâinile peste ea ca sa se vindece si sa traiasca". 24 Isus a plecat împreuna cu el si l-a urmat o multime atât de numeroasa, încât mai sa-l striveasca. 25 În multime se afla o femeie, care, de doisprezece ani suferea de hemoragie; 26 ea suferise din cauza tratamentului prescris de multi medici, îsi cheltuise toata averea, fara sa simta vreo îmbunatatire, dimpotriva, starea ei se înrautatise tot mai mult. 27 Aceasta femeie deci, auzind ce se vorbea despre Isus, a venit pe la spate, prin multime, si s-a atins de haina lui, 28 caci îsi zicea: "Daca ma voi atinge macar de haina lui, voi fi vindecata". 29 Deodata, hemoragia s-a oprit si a simtit în trupul ei ca a fost vindecata. 30 În aceeasi clipa, Isus a simtit ca a iesit o putere dintr-însul. El s-a oprit în multime si a întrebat: "Cine s-a atins de hainele mele?" 31 Ucenicii i-au raspuns: "Vezi ca te striveste multimea si tu întrebi: «Cine m-a atins?»". 32 Însa el se uita în jur pentru a o vedea pe aceea care facuse acest lucru. 33 Atunci femeia, tremurând de frica, constienta de ceea ce i se întâmplase, a venit, s-a aruncat la picioarele lui si a spus tot adevarul. 34 Dar Isus a spus: "Fiica, credinta ta te-a vindecat. Mergi în pace si ramâi vindecata de boala ta!" 35 Pe când mai vorbea înca au venit niste oameni din casa sefului sinagogii si au spus: "Fiica ta a murit. De ce îl mai deranjezi pe Învatator?" 36 Isus, care a auzit aceste cuvinte, a spus sefului sinagogii: "Nu te teme, credinta sa ai!" 37 El nu a lasat pe nimeni sa-l însoteasca, în afara de Petru, de Iacob si de Ioan, fratele lui Iacob. 38 Ajunsi la casa sefului sinagogii, Isus a vazut învalmaseala si lume care plângea si bocea. 39 El a intrat si le-a spus: "Pentru ce atâta zarva si plânset? Copila nu a murit, ci doarme". 40 Dar ei l-au luat în râs. Atunci el a dat toata lumea afara, a luat cu dânsul pe tatal si pe mama fetei si pe cei care îl însoteau, a intrat în camera unde zacea copila, 41 a prins-o de mâna si i-a spus: "Talita kum!", ceea ce înseamna: "Fetita, scoala-te!" 42 Numaidecât fata s-a sculat si a început sa mearga; ea avea doisprezece ani. Cei de fata au ramas înmarmuriti. 43 Dar Isus le-a poruncit cu strasnicie sa nu afle nimeni; apoi le-a spus sa dea fetei de mâncare.

Cuvântul Domnului

texte semnate de Brian Pizzalato
Director cu Cateheza în Dieceza de Duluth, SUA
pentru CatholicNewsAgency.com

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/scriptura.asp?emaus=31
Vă rugăm să respectați drepturile de autor