www.profamilia.ro /scriptura.asp?emaus=3
 
 SFÂNTA SCRIPTURA 

Drumul spre Emaus
achizitionare: 22.11.2008; sursa: CatholicNewsAgency.com

capitolul urmatorCuprinscapitolul anterior

A treia Duminica din Advent (Anul B)

Prima lectura: Isaia 61,1-2a.10-11
Psalmul responsorial: Luca 1:46-54
A doua lectura: 1 Tesaloniceni 5,16-24
Lectura evanghelica: Ioan 1:6-8.19-28

Evanghelia din a doua Duminica din Advent s-a concentrat pe Ioan Botezatorul. La fel si în cazul Evangheliei din aceasta duminica, luata din Ioan. Auzim la început ca Ioan Botezatorul a fost "un om trimis de Dumnezeu" (Ioan 1,6). Nu este unul oarecare, ce merge sa spuna niste lucruri oarecare. El este trimis de însusi Dumnezeu. El este cel care da marturie despre Cristos, lumina lumii (cf. Ioan 1,7;8,12). Cuvântul grec pentru marturie este martus. El este chemat de Dumnezeu sa fie un martir pentru Cristos.

 

Esti tu Cristos?

Datorita activitatii lui Ioan, evreii au trimis preoti si leviti sa îl întrebe cine este el. Ioan începe spunându-le cine nu este el. În primul secol, asteptarea mesianica atinsese cote mari, multi pretinzând ca sunt Mesia (care înseamna "cel uns"). Ioan vrea sa lamureasca faptul ca nu este unul dintre cei care pretind ca sunt Cristos (care de asemenea înseamna "cel uns").

 

Esti tu Ilie?

Apoi îl întreaba pe Ioan daca nu cumva este Ilie. Ei se asteptau si ca Ilie sa se revina, "sa întoarca inima tatalui catre fiu si sa aseze semintiile lui Iacob" (Sirah 48,10c). Dumnezeu a spus de asemenea prin profetul Maleahi: "Iata ca Eu va trimit pe Ilie proorocul, înainte de a veni ziua Domnului cea mare si înfricosatoare. El va întoarce inima parintilor catre fii si inima fiilor catre parintii lor, ca sa nu vin si sa lovesc tara cu blestem!" (Maleahi 3,23-24).

Interesant, Ioan spune ca el nu este Ilie. Dar din alte pasaje din Noul Testament este cât se poate de clar ca Ioan este Ilie. Isus însusi spune ca "el este Ilie care trebuie sa vina" (Matei 11,14). Cum se poate explica aceasta? Mai întâi Ioan stie foarte bine ca "pe multi dintre fiii lui Israel îi va întoarce la Domnul Dumnezeul lor. El va merge înaintea lui cu duhul si puterea lui Ilie pentru a întoarce inimile parintilor catre copii si pe cei rebeli la întelepciunea dreptilor, pentru a pregati Domnului un popor desavârsit" (Luca 1,16-17). Acestea au fost cuvintele spuse de îngerul Gabriel tatalui lui Ioan, Zaharia.

În al doilea rând, Ioan este de asemenea constient cine sunt cei care îl întreaba daca este Ilie, adica cei trimisi de farisei, pe care el îi considera a fi "pui de vipere" (Matei 3,7). Ioan poate sa spuna ca el nu este Ilie: nu este literalmente, adica în trup. Cu toate acestea el actioneaza "în spiritul si cu puterea lui Ilie". Astfel Ioan este noul Ilie, si nu initialul Ilie reîntors.

 

Esti tu profetul?

Ei îl întreaba pe Ioan si daca este profetul. Sa observam ca nu îl întreaba daca este un profet, ci daca este Profetul. El este un profet, dar nu este Profetul. De ce este acest detaliu atât de important? Deoarece ei îl asteptau pe Profetul, Profetul asemenea lui Moise, despre care Moise însusi a vorbit în Deuteronom. "Profet din mijlocul tau si din fratii tai, ca si mine, îti va ridica Domnul Dumnezeul tau: pe Acela sa-L ascultati" (Deuteronom 18,16). Apoi Domnul spune: "Eu le voi ridica Profet din mijlocul fratilor lor, cum esti tu, si voi pune cuvintele Mele în gura Lui si El le va grai tot ce-i voi porunci Eu" (Ioan 18,18-19). Ioan este un profet, iar Isus este Profetul. Isus este noul Moise, mai mare decât Moise (cf. Fapte 3,22-23;7.37).

 

Cine esti atunci?

Apoi Ioan spune în sfârsit cine este citând din Isaia 40,3. El este "glasul celui care striga în pustiu: 'Îndreptati calea Domnului'" (Ioan 1,23). Isaia 40 deschide sectiunea cu profetul vorbind despre viitoarea întoarcere din exil a Regatului de Sud al lui Iuda, prin intermediul unui nou exod. Dar acest nou exod avea sa fie întârziat din cauza pacatelor conducatorilor si ale poporului. Cel care va conduce aceasta noua iesire din captivitate va fi noul Moise. (Pentru mai multe informatii despre Isaia 40,3, va rog vedeti materialul de saptamâna trecuta.)

 

De ce pustiu?

Dar de ce Ioan este cel care striga "în pustiu"? Se pare ca atât Isaia cât si scriitorul Evangheliei îl aveau pe profetul Osea în minte. Domnul spune prin Osea: "o voi atrage si o voi duce în pustiu si voi vorbi inimii ei [...] în vremea aceea ea Ma va numi: 'Barbatul meu' si nu-Mi va mai zice: 'Baalul (stapânul) meu [...] te voi logodi cu Mine pe vecie si te voi logodi Mie dupa dreptate si bunacuviinta întru bunatate si dragoste" (2,14.16.19). Noi stim ca exact acest lucru îl face Isus. El merge în pustiu pentru a fi botezat de Ioan.

 

Isus, Cristosul (cel uns)

Stim de asemenea ca dupa botez Isus va sta în desert pentru a se lupta cu Satana prin intermediul celor trei ispitiri ale Sale, în timp ce postea si se ruga (cf. Luca 4,1-13). Primul lucru pe care Isus îl face dupa aceste patruzeci de zile este sa mearga în sinagoga din Nazaret si sa citeze din lecturile vetero-testamentare din aceasta duminica (cf. Luca 4,16-21).

Ioan Botezatorul a spus ca nu el este Cristos, cel uns. Dar el este cel care trebuie sa proclame ca trebuie pregatita calea pentru cel uns, care este profet asemenea lui Moise. Iar aceasta cale trebuie pregatita prin pocainta. Isus, la sinagoga, anunta ca El este cel uns citând din Isaia 60,1-2: "Duhul Domnului este asupra mea: pentru aceasta m-a uns sa duc saracilor vestea cea buna; m-a trimis sa proclam celor închisi eliberarea si celor orbi recapatarea vederii, sa redau libertatea celor asupriti; sa vestesc un an de îndurare al Domnului" (Luca 4,18-19).

Când a fost Isus uns cu Duhul Domnului? La Botezul sau. Mult asteptata eliberare din captivitate a sosit în sfârsit. Va fi libertate pentru cei oprimati. Isaia a profetit un nou exod din exil condus de catre un uns; Moise a profetit despre noul Moise, iar Isus a spus: "Astazi s-a împlinit Scriptura aceasta pe care ati ascultat-o cu urechile voastre" (Luca 4,21).

 

Concluzie

Isus va conduce un nou exod nu prin apele Marii Rosii, ci prin apele botezului. Noul Moise ne va da un nou Paste în Euharistie, nu cu multi miei ci cu un singur Miel: "Mielul lui Dumnezeu, care ridica pacatul lumii" (Ioan 1,29). Isus doreste sa ne elibereze din exilul spiritual ce ne îndeparteaza de Dumnezeu, atunci când pacatuim. El doreste sa ne îmbrace cu haina mântuirii, cu vesmântul veseliei, asa cum un mire îsi pune cununa si asa cum pe o mireasa este împodobita cu podoaba (cf. Isaia 61,10).

* * *

DUMINICA a 3-a din Advent
Sf. Ioan al Crucii, pr. înv.

LECTURA I
Ma voi bucura din toata inima în Domnul.

Citire din cartea profetului Isaia 61,1-2a.10-11
1 Duhul Domnului este asupra mea, caci Domnul m-a uns si m-a trimis sa aduc saracilor vestea cea buna, sa vindec pe cei cu inima zdrobita, sa propovaduiesc celor închisi eliberarea si celor prinsi în razboi libertatea; 2 sa dau de stire un an de milostivire al Domnului. 10 Ma voi bucura din toata inima în Domnul si va tresalta de veselie sufletul meu în Dumnezeul meu, caci m-a îmbracat cu haina mântuirii, m-a acoperit cu vesmântul veseliei ca pe un mire care poarta cununa împarateasca si ca pe o mireasa împodobita cu giuvaierele sale. 11 Precum din pamânt rasar ierburile si în gradina încoltesc semintele, asa va face Domnul Dumnezeu sa rasara dreptatea si slava înaintea tuturor neamurilor.

Cuvântul Domnului

PSALMUL RESPONSORIAL Lc 1,46-48.49-50.53-54 (R.: Is 61,10b)
R.: Sufletul meu se bucura în Dumnezeu, mântuitorul meu.

46 Sufletul meu preamareste pe Domnul
47 si duhul meu tresalta de bucurie
în Dumnezeu, mântuitorul meu,
48 caci a privit la smerenia slujitoarei sale. R.

Iata, de acum toate popoarele ma vor numi fericita,
49 caci mi-a facut lucruri mari Cel Atotputernic, al carui nume este sfânt.
50 Milostivirea lui dainuieste din neam în neam
peste cei care se tem de dânsul. R.

53 Pe cei flamânzi îi copleseste cu bunuri,
iar pe cei bogati îi lasa cu mâinile goale.
54 A sprijinit pe slujitorul sau Israel
amintindu-si de îndurarea sa. R.

LECTURA A II-A
Întreaga voastra fiinta, duhul, sufletul si trupul, sa fie fara prihana la venirea Domnului Isus Cristos.

Citire din Scrisoare întâi a sfântului apostol Paul catre Tesaloniceni 5,16-24
Fratilor, 16 bucurati-va întotdeauna. 17 Rugati-va neîncetat. 18 Aduceti multumiri pentru toate, caci acest lucru îl vrea Dumnezeu de la voi întru Isus Cristos. 19 Nu stingeti Duhul. 20 Profetiile sa nu le dispretuiti. 21 Cercetati toate si pastrati ce este bun. 22 Feriti-va de tot ceea ce este rau. 23 Dumnezeul pacii sa va sfinteasca în toate, astfel încât fiinta voastra întreaga, sufletul si trupul vostru, sa fie fara prihana la venirea Domnului nostru Isus Cristos. 24 Cel care v-a chemat este credincios cuvântului sau si el însusi va duce la îndeplinire lucrarea sa.

Cuvântul Domnului

VERS LA EVANGHELIE Is 61,1
(Aleluia) Duhul Domnului este asupra mea;
el m-a trimis sa aduc saracilor vestea cea buna. (Aleluia)

EVANGHELIA
În mijlocul vostru sta unul pe care voi nu-l cunoasteti.

Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos dupa sfântul Ioan 1,6-8.19-28
6 În acel timp, a fost trimis de Dumnezeu un om cu numele Ioan. 7 Acesta a venit spre marturie ca sa marturiseasca despre lumina, pentru ca toti sa creada prin el. 8 Nu era el lumina, ci era trimis ca sa dea marturie despre lumina. 19 Iata care a fost marturia lui Ioan când iudeii din Ierusalim au trimis la el preoti si leviti ca sa-l întrebe: "Cine esti tu?" 20 El a marturisit si nu a tagaduit; a marturisit: "Nu sunt eu Cristos". 21 Ei l-au întrebat din nou: "Dar cine esti? Esti Ilie?" El a raspuns: "Nu sunt". "Esti tu profetul?" A raspuns: "Nu". 22 Atunci, i-au zis: "Dar cine esti? Caci trebuie sa ducem un raspuns celor ce ne-au trimis. Ce spui despre tine însuti?" 23 El a zis: "Eu sunt glasul celui care striga în pustiu: «Îndreptati calea Domnului», precum a zis Isaia profetul". 24 Cei trimisi erau dintre farisei. 25 Ei i-au mai pus o întrebare: "De ce botezi, daca tu nu esti Cristos, nici Ilie, nici Profetul?" 26 Ioan le-a raspuns, zicând: "Eu botez cu apa; dar în mijlocul vostru se afla acela pe care voi nu-l cunoasteti; 27 cel care vine dupa mine, care înainte de mine a fost si caruia eu nu sunt vrednic sa-i dezleg cureaua încaltamintei". 28 Acestea s-au petrecut în Betania, dincolo de Iordan, unde boteza Ioan.

Cuvântul Domnului

texte semnate de Brian Pizzalato
Director cu Cateheza în Dieceza de Duluth, SUA
pentru CatholicNewsAgency.com

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/scriptura.asp?emaus=3
Vă rugăm să respectați drepturile de autor