www.profamilia.ro /scriptura.asp?emaus=24
 
 SFÂNTA SCRIPTURA 

Drumul spre Emaus
achizitionare: 22.11.2008; sursa: CatholicNewsAgency.com

capitolul urmatorCuprinscapitolul anterior A cincea duminica dupa Pasti (Anul B)

Prima lectura: Fapte 9,26-31
Psalmul responsorial: Psalmul 21
A doua lectura: 1Ioan 3,18-24
Lectura evanghelica: Ioan 15,1-8

Introducere

Isus le spune Apostolilor Sai la Cina cea de Taina: "Eu sunt vita cea adevarata... voi sunteti mladitele" (Ioan 15,1.5). Aceasta imagine a podgoriei, a vitei de vie si a viticultorului este plina de semnificatie daca luam în considerare fundalul Vechiului Testament.

 

Israel vita de vie, Dumnezeu viticultorul

Exista multe locuri în Vechiul Testament care folosesc vita de vie ca imagine pentru a vorbi despre poporul lui Israel. Aceasta pe lânga faptul ca Dumnezeu însusi este cel care îngrijeste via, adica El este viticultorul. Psalmul 80 vorbeste despre Israel ca despre o vita de vie. "Via din Egipt ai mutat-o; izgonit-ai neamuri si ai rasadit-o pe ea. Cale ai facut înaintea ei si ai rasadit radacinile ei si s-a umplut pamântul" (v. 8-9).

În Isaia 5 avem parabola vitei de vie. "Vreau sa cânt pentru prietenul meu cântecul lui de dragoste pentru via lui. Prietenul meu avea o vie pe o coasta manoasa. El a sapat-o, a curatit-o de pietre si a sadit-o cu vita de bun soi. Ridicat-a în mijlocul ei un turn, sapat-a si un teasc. Si avea nadejde ca va face struguri..." (vv. 1-2). Ieremia ne spune: "Eu te-am sadit ca pe o vita de soi, ca pe cea mai curata samânta" (2,21a). Osea de asemenea ne informeaza: "Israel a fost o vie manoasa, care dadea rod din belsug" (10,1a). Toate aceste pasaje implica faptul ca Dumnezeu este viticultorul. Dumnezeu a mutat via din Egipt. El este cel care a sadit-o pentru a face struguri buni.

 

Via neroditoare

În lectura evanghelica pentru aceasta duminica, Isus ne spune din nou ceva despre via care trebuie sa aduca roade bune, altfel mladitele "se aduna, se arunca în foc si ard" (Ioan 15,6). Acestea sunt cuvinte de condamnare si judecata. Si este exact ceea ce s-a întâmplat cu Israel si se va întâmpla cu Israel din nou. În acelasi context al pasajelor din Vechiul Testament citate mai sus se afla si tema judecatii. În Psalmul 80 psalmistul întreaba: "Pentru ce ai darâmat gardul ei si o culeg pe ea toti cei ce trec pe cale? A stricat-o pe ea mistretul din padure si porcul salbatic a pascut-o pe ea" (vv. 12-13).

În Isaia Dumnezeu ne spune ce va face cu via lui. "Strica-voi gardul ei si ea va fi pustiita, darâma-voi zidul ei si va fi calcata în picioare. Si o voi pustii! Nu va mai fi taiata, nici sapata si o vor napadi spinii si balariile. De asemenea si norilor le voi da porunca sa nu-si mai verse ploaia peste ea. Dar via Domnului Savaot este casa lui Israel, iar oamenii din Iuda sunt sadirea Sa draga. El nadajduia ca acesta sa fie un popor fara pacate, dar iata-l plin de sânge. Nadajduit-a sa-I rodeasca dreptate, dar iata: razvratire" (5,5-7). De asemenea, se spune: "Si avea nadejde ca va face struguri, dar ea a facut agurida" (5,2c). Ieremia spune: "cum dar Mi te-ai prefacut în ramura salbatica de vita straina?" (2,21b). Iar Osea continua profetia sa: "Inima lui era fatarnica; sa-si ispaseasca pacatul! El singur va doborî altarele sale, va sfarâma pietrele de aducere aminte" (10,2).

Mai exista apoi un pasaj din Ezechiel care este foarte asemanator cu lectura din Evanghelia lui Ioan. Dumnezeu îl întreaba pe Ezechiel: "Fiul omului, ce întâietate are lemnul de vita de vie fata de oricare alt lemn, si coarda de vita de vie între arborii din padure? Se ia oare din el vreo bucatica pentru vreun lucru? Se ia oare din el macar pentru un cui, ca sa atârni în el un lucru oarecare? Iata el se da focului spre ardere; amândoua capetele lui le mistuie focul, si mijlocul arde si el. Va mai fi el bun de ceva? Nici când era întreg nu era bun la ceva, cu atât mai mult nu va fi acum, când l-a mistuit focul; acum când a ars se mai poate face ceva cu el? De aceea asa zice Domnul Dumnezeu: Precum lemnul de vita de vie dintre arborii padurii l-am dat focului ca sa-l arda, asa voi da si pe locuitorii Ierusalimului... Dintr-un foc au scapat, dar focul îi va mistui, si veti sti ca Eu sunt Domnul, când îmi voi întoarce fata împotriva lor. Voi face din tara un pustiu, pentru ca ei Mi-au fost necredinciosi" (15,1-8).

Israel a fost chemat sa fie vita de vie a lui Dumnezeu, pe care sa fie altoite mladitele neamurilor. Dar ei au devenit o vie neadevarata prin rautatea lor, uitând de Domnul. Ei sunt un popor al varsarii de sânge care s-a stricat, devenind o vie salbatica, rodind agurida. Viticultorul divin si-a îngrijit via cu grija iubitoare, dar a venit timpul ca aceasta sa fie distrusa, si sa fie sadita o noua vita de vie, o vita adevarata.

 

Vita cea adevarata

Isus este adevarata vita de vie. El îsi asuma ceea ce a fost misiunea lui Israel. Isus vine ca noul Israel, pentru a reusi acolo unde ei au dat gres, pentru a fi fidel acolo unde ei au fost infideli. Si El însa va rosti o judecata. Ezechiel a vorbit despre pamântul care va deveni pustiu, si aceasta s-a întâmplat în 586 îC, când babilonienii au cucerit Ierusalimul. Ei au distrus orasul si Templul si au exilat poporul.

Isus vine si, vorbind despre reconstruirea celui de-al doilea Templu, spune: "Iata, casa voastra va fi lasata pustie" (Matei 23,38). Referindu-se apoi la Templu, El spune din nou: "Adevar va spun, nu va ramâne piatra peste piatra care nu va fi darâmata" (Matei 24,2). Cu o alta ocazie, folosind cuvinte asemenea celor ale lui Ezechiel, Luca ne spune ca Isus, "s-a îndreptat cu hotarâre spre Ierusalim" (9,51). În anul 70 dC, romanii vor distruge Ierusalimul si al doilea Templu.

Isus este adevaratul Israel. Iata câteva paralele demne de luat în considerare: 1. Israel a fost alcatuit din doisprezece triburi. Isus a chemat la sine doisprezece Apostoli. 2. Israel a mers în Egipt si apoi s-a întors din Egipt. Isus a mers în Egipt si apoi s-a întors din Egipt. 3. Israel a primit de la Dumnezeu Pastele. Isus a inaugurat noul Paste la Cina cea de Taina. 4. Israel a mers la Muntele Sinai pentru a primi legea. Isus a urcat pe un munte pentru a da noua lege, în Predica de pe Munte.

5. Israel a stat în pustiu patruzeci de ani. Isus merge în pustiu pentru patruzeci de zile. 6. Israel l-a ispitit pe Dumnezeu în desert. Satana îl ispiteste pe Isus în desert. 7. Israel este condus în Tara Promisa de catre Iosua traversând râul Iordan. Isus trece prin apele Iordanului pentru a ne conduce în Tara Promisa. 8. Templul lui Israel va fi distrus. Templul lui Isus, adica trupul Lui, va fi distrus. 9. Israelul a fost vita cea adevarata care a devenit infidela. Isus este vita cea adevarata care ramâne fidela.

 

Mladitele

Lucrul bun pentru noi este ca Isus doreste sa devenim parte a vitei adevarate, parte a Lui însusi. Dar pentru a face aceasta trebuie sa ramânem în El, si sa aducem roade bune. Din lectura evanghelica întelegem ca daca nu ramânem în Cristos vom fi adunati, aruncati în foc si vom arde (cf. Ioan 15,6). Daca noi, ca mladite, ramânem în El, dar nu aducem rod, suntem înlaturati (cf. Ioan 15,2). În esenta am încetat sa mai fim în El. În fine, daca ramânem în El si aducem rod, vom fi curatati ca sa aducem mai mult rod (cf. Ioan 15,2).

A treia varianta este singura optiune reala pentru noi toti. Trebuie sa ramânem în Cristos si sa aducem rod. Dupa cum spune Isus: "fara mine nu puteti face nimic" (Ioan 15,5). El nu spune ca unele lucruri le putem face, si altele nu. El nu spune ca vom putea face foarte putin. El spune ca fara El nu putem face nimic, deoarece despartiti de El suntem morti, si lucrurile moarte nu pot face nimic. Dar cum putem ramâne în Cristos? În primul rând, lasând ca cuvintele Lui sa ramâna în noi (cf. Ioan 15,7). Aceasta înseamna ca cuvintele Lui sa devina parte a inimii fiintei noastre. Trebuie sa avem cuvintele Lui în inimile noastre, pe buzele noastre si în inimile noastre tot timpul. Trebuie sa fie ca în cazul profetului Ieremia care a spus: "Aflat-am cuvintele Tale si le-am sorbit si cuvântul Tau a fost bucurie si veselie pentru inima mea..." (15,16).

În al doilea rând, trebuie sa ramânem în iubirea Lui (cf. Ioan 15,9). Cum? "Daca tineti poruncile mele, ramâneti în iubirea mea asa cum eu am tinut poruncile Tatalui meu si ramân în iubirea lui" (Ioan 15,10). Al treilea mod pentru a ramâne în Cristos este exprimat în alta parte a Evangheliei lui Ioan, în care Isus spune în termeni foarte categorici: "Cine manânca trupul meu si bea sângele meu ramâne în mine si eu în el" (6,56).

* * *

DUMINICA a 5-a a Pastelui
Sf. Antonin din Florenta, ep.

LECTURA I
Le-a povestit cum a vazut pe drum pe Domnul.

Citire din Faptele Apostolilor 9,26-31
În zilele acelea, 26 când Saul a venit la Ierusalim, încerca sa intre în rândul ucenicilor, dar toti se temeau de el, deoarece nu puteau crede ca si el era ucenic. 27 Atunci Barnaba l-a luat cu sine si l-a prezentat apostolilor; Paul le-a istorisit cum, în drumul sau, a vazut pe Domnul care i-a vorbit si cum la Damasc a predicat cu hotarâre în numele lui Isus. 28 De atunci Paul pleca si se reîntorcea la Ierusalim, împreuna cu apostolii si propovaduia în numele lui Isus. 29 Le vorbea iudeilor de limba greaca si purta discutii aprinse cu ei; acestia însa cautau sa-l omoare. 30 Când fratii au aflat aceasta, l-au însotit pe Paul pâna la Cezareea si de acolo l-au îmbarcat pentru Tars. 31 Biserica se bucura de pace în toata Iudeea, Galileea si Samaria. Întarindu-se si umblând în frica de Dumnezeu, crestea prin ajutorul Duhului Sfânt.

Cuvântul Domnului

PSALMUL RESPONSORIAL Ps 21,26b-27.28 si 30.31-32 (R.: 26a)
R.: În plina adunare, te laud pe tine, Doamne!
sau
Aleluia.
26b Îmi voi împlini fagaduintele
în fata celor ce se tem de tine.
27 Cei saraci vor mânca si se vor satura;
si vor lauda pe Domnul cei care îl cauta:
"Inimile voastre în veci sa traiasca!" R.

28 Toate marginile pamântului îsi vor aduce aminte
si se vor întoarce la Domnul,
si se va închina în fata lui
întreaga familie a popoarelor.
30 Lui singur i se vor închina
toti cei care se odihnesc în morminte,
în fata lui se vor pleca
toti cei care coboara în tarâna. R.

31 Si eu traiesc pentru Domnul,
semintia mea îi va sluji.
Generatiei viitoare i se va vorbi de Domnul,
32 si poporului care va veni
i se va face cunoscuta dreptatea lui:
"Domnul a facut aceasta!" R.

LECTURA A II-A
Aceasta este porunca lui ca sa credem si sa-l iubim.

Citire din Scrisoarea întâi a sfântului apostol Ioan 3,18-24
18 Copilasii mei, sa nu iubim numai cu vorba, ci cu fapta si cu adevarul. 19 Facând aceasta, vom cunoaste ca suntem din adevar, si în fata lui Dumnezeu vom afla odihna inimilor noastre. 20 Chiar daca inima noastra ne-ar învinui, Dumnezeu este mai mare decât inima noastra si stie toate. 21 Dragii mei, daca inima noastra nu ne învinuieste, avem încredere în Dumnezeu, 22 si orice i-am cere vom primi de la el, pentru ca pazim poruncile lui si facem ceea ce-i place lui. 23 Aceasta este porunca lui: sa credem în Isus Cristos, Fiul sau, si sa ne iubim unul pe altul, precum ne-a poruncit el. 24 Cine pazeste poruncile lui ramâne în Dumnezeu si Dumnezeu ramâne în el; iar noi cunoastem ca ramâne în noi prin Duhul pe care ni l-a dat noua.

Cuvântul Domnului

ALELUIA In 15,4.5b
(Aleluia) Ramâneti în mine si eu în voi, spune Domnul;
cine ramâne în mine aduce roade multe. (Aleluia)

EVANGHELIA
Cine ramâne în mine si eu în el aduce roade multe.

Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos dupa sfântul Ioan 15,1-8
În acel timp, Isus a spus ucenicilor sai: 1 "Eu sunt vita cea adevarata si Tatal meu este viticultorul. 2 Orice mladita care este în mine si nu aduce rod, Tatal meu o înlatura; si orice mladita care aduce rod, el o curata, ca sa dea rod si mai mult. 3 Voi sunteti deja curati, prin cuvântul pe care vi l-am spus. 4 Ramâneti în mine si eu în voi. Precum mladita nu poate sa aduca rod de la sine, daca nu ramâne pe vita, tot asa nici voi, daca nu ramâneti în mine. 5 Eu sunt vita, voi sunteti mladitele. Cine ramâne în mine si eu în el, acela aduce roade multe, caci fara mine nimic nu puteti face. 6 Cine nu ramâne în mine este aruncat afara, ca mladita taiata, si se usuca. Mladitele uscate sunt adunate, aruncate în foc si ard. 7 Daca ramâneti în mine si cuvintele mele ramân în voi, puteti cere orice vreti si veti primi. 8 Prin aceasta este preamarit Tatal meu: sa aduceti rod îmbelsugat si sa va dovediti ucenicii mei".

Cuvântul Domnului

texte semnate de Brian Pizzalato
Director cu Cateheza în Dieceza de Duluth, SUA
pentru CatholicNewsAgency.com

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/scriptura.asp?emaus=24
Vă rugăm să respectați drepturile de autor