www.profamilia.ro /scriptura.asp?emaus=20
 
 SFÂNTA SCRIPTURA 

Drumul spre Emaus
achizitionare: 22.11.2008; sursa: CatholicNewsAgency.com

capitolul urmatorCuprinscapitolul anterior Duminica Pastilor (Anul B)

Prima lectura: Fapte 10,34a.37-43
Psalmul responsorial: Psalmul 117
A doua lectura: Coloseni 3,1-4 (1Corinteni 5,6b-8)
Lectura evanghelica: Ioan 20,1-9

"Crestinilor, aduceti Victimei Pascale jertfa de lauda. Mielul a rascumparat turma; Cristos cel nevinovat i-a împacat pe oamenii pacatosi cu Tatal ceresc. Moartea si viata s-au înfruntat în mod minunat: stapânul vietii a murit, dar acum e viu si domneste. 'Spune-ne, Marie Magdalena, ce-ai vazut pe cale?' 'Am vazut mormântul lui Cristos care traieste, am vazut marirea celui înviat. I-am vazut pe îngeri, martorii învierii lui, giulgiul si vesmintele. Cristos, speranta mea, a înviat! El va merge înaintea voastra în Galileea'. Noi o stim: Cristos Domnul a înviat cu adevarat din morti. Tu, rege biruitor al mortii, îndura-te de noi toti. Aleluia!" (Secventa de Pasti).

"Însa daca Cristos nu a înviat, zadarnica este predica noastra si zadarnica este credinta voastra. [...] credinta voastra este zadarnica si voi sunteti înca în pacatele voastre. Si daca ne-am pus speranta în Cristos numai în viata aceasta, suntem cei mai de plâns dintre toti oamenii" (1Corinteni 15,14.17.19).

"Bucura-te, Regina cerului, aleluia! Caci acela pe care ai fost vrednica sa-l porti, aleluia! A înviat precum a zis, aleluia! Roaga-te pentru noi la Dumnezeu, aleluia! Bucura-te si te veseleste, Fecioara Marie, aleluia! Caci Domnul a înviat cu adevarat, aleluia!" (Bucura-te, Regina cerului).

 

Lecturile din timpul Pastilor

Intram acum în perioada glorioasa a Pastilor, care celebreaza învierea din morti a lui Cristos. Trebuie sa fac câteva precizari despre structura lecturilor din aceasta perioada. Primul lucru, foarte evident, este acela ca nu exista lecturi din Vechiul Testament, în afara Psalmului Responsorial. "Introducerea" la Lectionar ne informeaza: "Prima lectura este din Faptele Apostolilor, care în perioada pascala înlocuieste lectura din Vechiul Testament. Lectura din Apostolul Paul priveste trairea misterului pascal în Biserica" (99). Apoi vine desigur lectura evanghelica, ce se va concentra asupra Domnului înviat în timpul celor patruzeci de zile pâna la Înaltarea lui la cer.

 

Mormântul gol

În lectura din Evanghelia lui Ioan din aceasta Duminica a Pastilor, ni se spune ca "dis-de-dimineata, pe când mai era înca întuneric, Maria Magdalena a venit la mormânt si a vazut ca piatra fusese luata de la mormânt" (Ioan 20,1). Stim din Evanghelia lui Luca de faptul ca alaturi de ea erau si alte femei: "Erau Maria Magdalena, Ioana si Maria, mama lui Iacob, si altele împreuna cu ele" (24,10). Ele îl iubeau atât de mult pe Domnul ca au venit la mormânt când înca era întuneric, probabil în ceea ce romanii considerau a patra straja a noptii, adica undeva între 3 a.m. si 6 a.m. Când au ajuns, Isus era deja înviat, iar mormântul gol. Ne-am putea gândi ca Isus nu a mai putut astepta rasaritul în mormânt. Ne-am putea-o imagina pe Maria Magdalena amintind cuvintele Domnului: "Eu sunt lumina lumii. Cine ma urmeaza nu umbla în întuneric, ci va avea lumina vietii" (Ioan 8,12). Soarele nu rasarise înca, dar Fiul înviase asa dupa cum spusese ca o va face.

Enorma piatra de pe mormânt fusese rostogolita. Astfel ca Maria merge la Petru si la discipolul iubit, Ioan, si îngrijorata ca cineva a furat de fapt trupul lui Isus, spune: "L-au luat pe Domnul din mormânt si nu stim unde l-au pus" (Ioan 20,2). Petru si Ioan alearga la mormânt; tânarul Ioan ajunge primul, fara sa intre însa. Este mai mult vorba de un gest de politete. El stie ca Isus i-a dat lui Petru o autoritate speciala si un loc special în Împaratia lui Dumnezeu (cf. Matei 16,16-19). "Atunci a venit si Simon Petru, care îl urma, si a intrat în mormânt. El a vazut giulgiurile asezate, dar stergarul, care fusese pe capul lui, nu era asezat împreuna cu giulgiurile, ci împaturit aparte, într-un loc" (Ioan 20,6-7).

Dupa cum se observa în Biblia Navarre, "unele dintre cuvintele continute în relatare au nevoie de o explicare suplimentara, atât de succinte în traducere... 'împaturite aparte' pare a indica faptul ca pânzele, giulgiurile erau 'turtite', 'dezumflate', ca si cum ar fi fost golite atunci când trupul lui Isus a înviat si a disparut - ca si cum ar fi iesit din haine si bandaje fara sa se fi dezbracat de ele, trecând pur si simplu prin ele (asa cum mai apoi avea sa intre în Cenacol, când usile erau închise)" (nr. 240). Ne-am putea gândi la analogia trecerii luminii prin sticla. Biblia Navarre continua: "Din aceste detalii privind mormântul gol putem deduce ca trupul lui Isus trebuie sa fi înviat într-un mod divin, adica într-un mod care transcende legile naturii. Nu a fost vorba doar de un trup reanimat, cum s-a întâmplat de exemplu în cazul lui Lazar, care a trebuit sa fie dezlegat înainte sa poata umbla (cf. Ioan 11,44)" (nr. 240).

De asemenea, din detaliile date în naratiune, ideea ca trupul lui Isus a fost furat pur si simplu nu poate fi adevarata. De ce? Jefuitorii de morminte nu furau trupuri; ei furau lucrurile din mormânt de pe urma carora ar fi putut face bani, precum pânzele în care erau înfasurati mortii si care de regula erau scumpe. Noi stim ca Isus a fost învelit în pânze scumpe, deoarece a fost îngropat de Iosif din Arimateea, care era un om bogat (cf. Matei 27,57a). De asemenea, chiar daca cineva ar fi furat un trup, cu siguranta nu ar fi lasat pânza acolo. Este desigur mai usor sa duci un trup mort înfasurat într-o pânza decât fara aceasta. În plus, Evanghelia lui Marcu ne spune despre garzile care au fost puse la mormânt, garzi care nu au adormit în timpul serviciului (cf. 27,62-67; 28,11-15).

Desigur, învierea nu poate fi demonstrata exclusiv prin faptul ca mormântul a fost gasit gol a treia zi. Dar trebuie sa subliniem faptul ca mormântul gol si pânza gasita acolo au fost suficiente pentru discipolii care "au vazut si au crezut" (Ioan 20,8). Diferitele evocari nu se vor opri însa aici. Ele vor continua relatând diferitele aparitii ale lui Isus. În lectura din Faptele Apostolilor din aceasta duminica, Petru spune: "Dumnezeu l-a înviat a treia zi si a îngaduit sa se arate nu întregului popor, ci noua, martorilor alesi mai înainte de Dumnezeu" (Fapte 10,40-41). Ne vom întâlni cu unele din aceste pasaje în urmatoarele sase duminici ale perioadei pascale. Dar, între timp, pentru aceia dintre noi care au fost botezati, sa ne amintim de cuvintele Sfântului Paul din a doua lectura a acestei duminici: "Asadar, daca ati înviat împreuna cu Cristos, cautati cele de sus unde Cristos sade la dreapta lui Dumnezeu. Cugetati la cele de sus si nu la cele de pe pamânt, caci voi ati murit si viata voastra este ascunsa împreuna cu Cristos în Dumnezeu. Când se va arata Cristos, care este viata voastra, atunci si voi va veti arata împreuna cu el în glorie" (Coloseni 3,1-4).

* * *

ÎNVIEREA DOMNULUI (PASTELE)
Sf. Iuliu I, pp. m.

LECTURA I
Am mâncat si am baut cu el dupa ce a înviat din morti.

Citire din Faptele Apostolilor 10,34a.37-43
În zilele acelea, 34a Petru a luat cuvântul si a zis: 37 "Voi stiti ce s-a petrecut în toata Iudeea, începând din Galileea, dupa botezul predicat de Ioan: 38 cum l-a consacrat Dumnezeu prin Duhul Sfânt si l-a întarit cu puterea sa pe Isus din Nazaret, care pe unde a trecut a facut bine si i-a vindecat pe toti cei stapâniti de diavol, caci Dumnezeu era cu el. 39 Noi suntem martori la tot ceea ce a facut el în tara iudeilor si în Ierusalim; ei l-au omorât, atârnându-l pe lemnul crucii. 40 Dar Dumnezeu l-a înviat a treia zi si i-a îngaduit sa se arate, 41 nu la tot poporul, ci martorilor orânduiti de Dumnezeu, noua care am mâncat si am baut cu el, dupa ce a înviat din morti. 42 El ne-a poruncit sa predicam poporului si sa dam marturie ca el este acela care a fost pus de Dumnezeu, ca judecator al celor vii si al celor morti. 43 Despre el toti profetii dau marturie: ca oricine crede în el primeste, în numele lui, iertarea pacatelor".

Cuvântul Domnului

PSALMUL RESPONSORIAL Ps 117,1-2.16ab-17.22-23
R.: Aleluia, aleluia, aleluia.
1 Laudati pe Domnul pentru ca este bun,
vesnica este îndurarea lui!
2 Sa spuna Israel ca este bun,
vesnica este îndurarea lui! R.

16ab Dreapta Domnului si-a aratat puterea,
dreapta Domnului m-a înaltat.
17 Nu voi muri, ci voi trai
si voi vesti faptele Domnului. R.

22 Piatra pe care au aruncat-o zidarii
a ajuns în capul unghiului.
23 Domnul a facut acest lucru
si este minunat în ochii nostri. R.

LECTURA A II-A
Cautati cele de sus unde este Cristos.

Citire din Scrisoarea sfântului apostol Paul catre Coloseni 3,1-4
Fratilor, 1 daca, asadar, ati înviat împreuna cu Cristos, râvniti la lucrurile de sus, unde Cristos sade de-a dreapta lui Dumnezeu. 2 Nazuiti spre cele de sus, nu la cele de pe pamânt. 3 Caci voi ati murit si viata voastra este ascunsa de acum cu Cristos în Dumnezeu; 4 când Cristos, care este viata voastra, se va arata, atunci si voi va veti arata împreuna cu el plini de slava.

Cuvântul Domnului

sau, la alegere:

Citire din Scrisoarea întâi a sfântului apostol Paul catre Corinteni 5,6b-8
Fratilor, 6b nu stiti voi oare ca putina plamadeala dospeste tot aluatul? 7 Curatiti-va de plamadeala cea veche, ca sa fiti un aluat nou, pentru ca voi trebuie sa fiti ca pâinile nedospite. Iata, Cristos, mielul nostru de pasti a fost jertfit. 8 Sa praznuim deci sarbatoarea nu cu plamadeala cea veche, cu plamadeala rautatii si a perversitatii, dar cu pâinile nedospite ale curatiei si ale adevarului.

Cuvântul Domnului

SECVENTA:
(În aceasta zi este obligatorie; în zilele din octava, la alegere.)

Crestinilor, aduceti Victimei Pascale
jertfa de lauda.

Mielul a rascumparat turma;
Cristos cel nevinovat i-a împacat pe oamenii pacatosi
cu Tatal ceresc.

Moartea si viata s-au înfruntat în mod minunat:
stapânul vietii a murit,
dar acum e viu si domneste.

"Spune-ne, Marie Magdalena,
ce-ai vazut pe cale?"

"Am vazut mormântul lui Cristos care traieste,
am vazut marirea celui înviat.

I-am vazut pe îngeri, martorii învierii lui,
giulgiul si vesmintele.

Cristos, speranta mea, a înviat!
El va merge înaintea voastra în Galileea".

Noi o stim: Cristos Domnul
a înviat cu adevarat din morti.

Tu, rege biruitor al mortii,
îndura-te de noi toti. Aleluia

ALELUIA 1Cor 5,7b-8a
(Aleluia) Cristos, Mielul nostru de Pasti, a fost jertfit.
Asadar, sa ne bucuram în Domnul. (Aleluia)

EVANGHELIA
El trebuia sa învie din morti.

Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos dupa sfântul Ioan 20,1-9
1 În prima zi a saptamânii, Maria Magdalena a mers dis-de-dimineata la mormânt, pe când era înca întuneric. Ea a vazut ca piatra fusese înlaturata de pe mormânt. 2 Atunci a alergat la Simon Petru si la celalalt ucenic, pe care îl iubea Isus si le-a zis: "L-au luat pe Domnul din mormânt si nu stim unde l-au pus". 3 Petru si celalalt ucenic au plecat si s-au dus la mormânt. 4 Alergau amândoi, dar celalalt ucenic, alergând mai repede decât Petru, a ajuns cel dintâi la mormânt. 5 Aplecându-se, a vazut fâsiile de pânza pe jos, dar nu a intrat. 6 A ajuns si Simon Petru care venea dupa el. 7 A intrat în mormânt si a vazut fâsiile de pânza pe jos, ca si stergarul care îi acoperise capul; acesta din urma nu era împreuna cu fâsiile de pânza, ci era înfasurat si pus undeva deoparte. 8 Atunci a intrat si celalalt ucenic, care ajunsese cel dintâi la mormânt. El a vazut si a crezut. 9 Caci ei înca nu stiau ca, dupa Scriptura, Isus trebuia sa învie din morti.

Cuvântul Domnului

texte semnate de Brian Pizzalato
Director cu Cateheza în Dieceza de Duluth, SUA
pentru CatholicNewsAgency.com

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/scriptura.asp?emaus=20
Vă rugăm să respectați drepturile de autor