www.profamilia.ro /scriptura.asp?emaus=18
 
 SFÂNTA SCRIPTURA 

Drumul spre Emaus
achizitionare: 22.11.2008; sursa: CatholicNewsAgency.com

capitolul urmatorCuprinscapitolul anterior A cincea duminica din Post (Anul B)

Prima lectura: Ieremia 31,31-34
Psalmul responsorial: Psalmul 50
A doua lectura: Evrei 5,7-9
Lectura evanghelica: Ioan 12,20-33

Ceasul lui Isus

Una dintre principalele teme din Evanghelia lui Ioan este "ceasul lui Isus" (cf. 2,4; 4,21.23; 5,25.28; 7,30; 8,20; 12,23.27; 13,1; 16,2; 17,1). Din contextele acestor diferite pasaje, între care este inclusa si Evanghelia din aceasta duminica, reies o serie de adevaruri. Ceasul va fi: 1. Un timp al suferintei. 2. Un timp în care vor pune mâinile pe Isus. 3. Un timp în care Isus va fi înaltat. 4. Un timp de slava. 5. Un timp al credintei pentru unii si poate al necredintei pentru altii. 6. Un timp pentru împlinirea vointei Tatalui. 7. Un timp în care cei morti vor veni la viata. 8. Un timp al judecatii. 9. Un timp de convertire. 10. Un timp al martiriului. 11. Un timp al iubirii.

Toate acestea indica în cele din urma misterul pascal al lui Isus, si timpul daruirii Lui de Sine. Ceasul începe în cenacol la Cina cea de Taina, cu celebrarea Pastilor, si continua cu patima, moartea, Învierea si Înaltarea la Cer. Momentul pe care îl întâlnim în Evanghelia acestei duminici, însa, marcheaza un punct crucial de cotitura în felul în care se face referire la acest ceas. Pâna în capitolul doisprezece îl auzim pe Isus folosind expresii ca: "înca nu a venit ceasul meu" sau "vine ceasul - si chiar acum este". Totusi, când acesti greci vin în timpul Pastilor sa îl caute pe Isus, El spune acum: "A venit ceasul ca Fiul Omului sa fie glorificat" (Ioan 12,23).

Aceasta cotitura evidenta se datoreaza la ceea ce se întâmpla. Neamurile vin la Isus, începând astfel împlinirea la ceea ce se promisese cu mult timp în urma. Dupa cum am spus în comentariul meu la lecturile din sarbatoarea Epifaniei: "Un lucru care trebuie spus explicit este ca Dumnezeu a dorit dintotdeauna sa fie Tatal tuturor neamurilor. Doar ca urmare a pacatului a început sa existe o favorizare speciala pentru un anumit popor. Începând cu Adam, primul fiu uman al lui Dumnezeu, Dumnezeu a dorit sa aiba o relatie speciala cu toti oamenii.

Acelasi lucru se întâmpla si în cazul lui Avram/Avraam. Planul lui Dumnezeu este ca toate neamurile sa vina în familia legamântului Sau. 1) Dumnezeu i-a spus lui Avram 'binecuvânta-voi pe cei ce te vor binecuvânta, iar pe cei ce te vor blestema îi voi blestema; si se vor binecuvânta întru tine toate neamurile pamântului' (Geneza 12,3). Dumnezeu doreste ca toate neamurile sa fie binecuvântate. 2) Dumnezeu schimba numele lui Avram, care înseamna tata maret, în Avraam, 'caci am sa te fac tata a multime de popoare. Am sa te înmultesc foarte, foarte tare, si am sa ridic din tine popoare' (Geneza 17,5-6). 3) Apoi promisiunea unei binecuvântari asupra întregii lumi, din Geneza 12, este dusa mai sus, într-un legamânt jurat de Dumnezeu. 'Juratu-M-am pe Mine însumi, zice Domnul [...] te voi binecuvânta cu binecuvântarea Mea si voi înmulti foarte neamul tau, ca sa fie ca stelele cerului [...] si se vor binecuvânta prin neamul tau toate popoarele pamântului' (Geneza 22,16-18). Urmeaza apoi profetii. Prin profeti vine promisiunea de a strânge neamurile în familia legamântului lui Dumnezeu".

Un exemplu al acestui lucru, care este oportun în special pentru ca acesti greci vin sa îi aduca cult lui Dumnezeu de Pasti, se gaseste în Isaia, care spune: "Si pentru strainii alipiti de Domnul ca sa slujeasca si sa iubeasca numele Domnului si sa fie slujitorii Sai, toti câti pazesc ziua de odihna ca sa nu fie pângarita si staruie în legamântul Meu, pe acestia îi voi aduce în muntele cel sfânt al Meu si îi voi bucura în locasul meu de rugaciune... caci templul Meu, locas de rugaciune se va chema pentru toate popoarele! Acestea sunt zisele Domnului, care aduna pe cei risipiti ai lui Israel: la cei adunati voi aduna si altii" (56,6-8).

Tot la Isaia citim: "Si în vremea aceea, Mladita cea din radacina lui Iesei va fi ca un steag pentru popoare; pe Ea o vor cauta neamurile si salasul Ei va fi plin de slava" (11,10). Vedem apoi importanta convertirii neamurilor pentru ceea ce Dumnezeu a intentionat sa faca în Cristos. Acest lucru este si mai evident când la picioarele crucii, înaintea trupului mort al lui Cristos, centurionul spune: "Cu adevarat omul acesta era Fiul lui Dumnezeu!" (Marcu 15,39).

 

Bobul de grâu

În acest context al întâlnirii lui Isus cu aceste neamuri si al proclamarii de catre Isus a faptului ca ceasul a venit, El continua vorbind despre bobul de grâu care trebuie sa cada în pamânt si sa moara pentru a aduce roade (cf. Ioan 12,24-7). Aici, desigur, El vorbeste despre jertfirea propriei vieti. Steve Ray, însa, remarca un aspect important al fundalului vetero-testamentar în comentariul sau la Evanghelia lui Ioan. El spune: "Un domeniu interesant de studiu este istoria sarbatorii Cincizecimii în Vechiul Testament. Aceasta sarbatoare, desi era acum [în vremea lui Isus] o celebrare a aniversarii daruirii Legii pe Muntele Sinai, a fost initial o sarbatoare a recoltei - a se bucura de primele roade ale recoltei (Exod 23,16; Levitic 23,10). Aceasta sarbatoare trebuia sa aiba loc în a cincizecia zi dupa Pasti" (245).

Ray continua: "Isus se refera acum la El ca fiind bobul de grâu care trebuie sa cada în pamânt si sa aduca roada multa. Corespunzator Sarbatorii Recoltei (Cincizecimea), Isus a fost omorât si îngropat la Pasti, si cincizeci de zile mai târziu, la Rusalii, când evreii celebrau Sarbatoarea Recoltei, o mare recolta a fost adunata de Duhul Sfânt. Citim în Faptele Apostolilor 2,1: 'Când a sosit ziua Rusaliilor, toti erau adunati împreuna în acelasi loc'. Duhul Sfânt a coborât asupra celor 12 în cenacol, si imediat dupa aceea Petru a predicat Evanghelia si 'cei care au primit cuvântul lui au fost botezati. Si în ziua aceea li s-au adaugat cam la trei mii de suflete' (Fapte 2,41). Este interesant faptul ca trei mii de oameni au fost omorâti la primele Rusalii pe Muntele Sinai (Exod 32,28). La noile Rusalii trei mii s-au adaugat. Primele roade ale recoltei au fost adunate la Rusalii pe când era celebrata în Ierusalim Sarbatoarea Recoltei. Isus a murit ca un 'bob de grâu', si apoi, cincizeci de zile mai târziu, a început marea recoltare" (245-46). Suferinta, moartea, Învierea si Înaltarea la cer a lui Isus vor aduce într-adevar roade bogate.

 

"Când voi fi înaltat"

În Evanghelia de duminica trecuta (Ioan 3,14-21), Isus a vorbit despre cum va fi înaltat Fiul Omului. A vorbit de asemenea despre a fi înaltat în Ioan 8,28. Înca o data îl auzim pe Isus spunând: "Iar eu, dupa ce voi fi înaltat de la pamânt îi voi atrage la mine pe toti oamenii" (Ioan 12,32). Ioan comenteaza în continuare: "Vorbind astfel, arata de ce fel de moarte avea sa moara" (Ioan 12,33). Aceasta expresie trebuia sa le aminteasca cititorilor de atunci ai lui Ioan de versetul de început al unei foarte importante profetii a lui Isaia, care este în mod obisnuit numita Cântarea Slujitorului în suferinta (52,13-53,12). Aceasta profetie suna ca si când ar fi fost scrisa imediat dupa moartea si învierea lui Isus. Cântarea începe: "Iata ca Sluga Mea va propasi, Se va sui, mare Se va face si Se va înalta pe culmile slavei!" (Isaia 52,13). Acest Slujitor "dispretuit era si cel din urma dintre oameni; om al durerilor si cunoscator al suferintei" (Isaia 53,3).

Cântarea continua proclamând faptul ca acest Slujitor va suferi, nu din cauza ca ar fi gresit ceva sau ca ar fi comis vreun pacat. El este total nevinovat. Va suferi pentru pacatele celorlalti. "Dar El a luat asupra-Si durerile noastre si cu suferintele noastre S-a împovarat. Si noi Îl socoteam pedepsit, batut si chinuit de Dumnezeu, dar El fusese strapuns pentru pacatele noastre si zdrobit pentru faradelegile noastre. El a fost pedepsit pentru mântuirea noastra si prin ranile Lui noi toti ne-am vindecat... si Domnul a facut sa cada asupra Lui faradelegile noastre ale tuturor" (Isaia 53,4-6). Tocmai în aceasta realitate vom începe sa intram în urmatoarea duminica, a Floriilor, când vom începe sa celebram misterele minunate ale Saptamânii Sfinte.

* * *

DUMINICA a 5-a din Post
Sf. Eustasie, abate

LECTURA I
Voi încheia cu voi un legamânt nou.

Citire din cartea profetului Ieremia 31,31-34
31 Domnul spune: "Iata, vin zile când voi încheia cu casa lui Israel si cu casa lui Iuda un legamânt nou. 32 Nu ca legamântul pe care l-am încheiat cu parintii lor, în ziua în care i-am luat de mâna ca sa-i scot din tara Egiptului, legamânt pe care ei l-au calcat, iar eu i-am facut sa simta ca sunt stapânul lor. 33 Dar iata legamântul pe care îl voi încheia cu casa lui Israel dupa zilele acelea, zice Domnul: «Voi pune legea mea înauntrul lor, o voi scrie în inima lor; eu voi fi Dumnezeul lor, iar ei vor fi poporul meu. 34 Nici unul nu va mai învata pe aproapele sau pe fratele sau, zicând: «Învata sa-l cunosti pe Domnul!», caci toti ma vor cunoaste, de la cel mai mic pâna la cel mai mare, zice Domnul; eu le voi ierta nelegiuirea si nu-mi voi mai aduce aminte de pacatul lor»".

Cuvântul Domnului

PSALMUL RESPONSORIAL Ps 50,3-4.12-13.14-15 (R.: 12a)
R.: Zideste în mine, Dumnezeule, o inima curata.
3 Ai mila de mine, Dumnezeule, dupa marea ta bunatate,
si dupa multimea îndurarilor tale sterge faradelegea mea.
4 Spala-ma cu desavârsire de nelegiuirea mea
si curata-ma de pacatul meu. R.

12 Zideste în mine o inima curata, Dumnezeule,
si un duh drept înnoieste înauntrul meu.
13 Nu ma alunga din fata ta
si Duhul tau sfânt nu-l lua de la mine. R.

14 Da-mi iarasi bucuria mântuirii tale
si întareste-ma cu duh binevoitor.
15 Atunci voi învata pe cei pacatosi caile tale
si cei rataciti se vor întoarce la tine. R.

LECTURA A II-A
Isus a învatat ascultarea si a devenit cauza de mântuire vesnica.

Citire din Scrisoarea sfântului apostol Paul catre Evrei 5,7-9
Fratilor, 7 Cristos, în zilele vietii sale pamântesti a înaltat cu strigat puternic si cu lacrimi, rugaciuni si cereri catre Dumnezeu care îl putea salva de la moarte si a fost ascultat, pentru ca a fost supus în toate. 8 Desi era fiu, a învatat ce este ascultarea din cele ce a patimit. 9 Ajungând astfel desavârsit, a devenit pentru toti cei care asculta de el, cauza de mântuire vesnica.

Cuvântul Domnului

VERS LA EVANGHELIE In 12,26
Daca îmi slujeste cineva, spune Domnul;
sa ma urmeze pe mine.

EVANGHELIA
Daca bobul de grâu cazut în pamânt moare, aduce mult rod.

Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos dupa sfântul Ioan 12,20-33
În acel timp, 20 unii dintre grecii veniti la Ierusalim, sa se închine de sarbatoarea Pastelui, 21 s-au apropiat de Filip, care era din Betsaida Galileii, si l-au rugat, zicându-i: "Domnule, am vrea sa-l vedem pe Isus". 22 Filip s-a dus si i-a spus lui Andrei; apoi Andrei si Filip i-au spus lui Isus. 23 Isus le-a zis: "A sosit ceasul ca sa fie preamarit Fiul Omului. 24 Adevar, adevar va spun ca, daca bobul de grâu cazut în pamânt nu moare, ramâne singur, iar daca moare, aduce mult rod. 25 Cine-si iubeste viata o va pierde, iar cine-si uraste viata în lumea aceasta o va pastra pentru viata vesnica. 26 Daca-mi slujeste cineva, sa ma urmeze pe mine, si unde sunt eu, acolo va fi si slujitorul meu. Daca-mi slujeste cineva, Tatal meu îl va cinsti. 27 Acum sufletul meu este tulburat. Dar ce sa zic, 28 «Tata, scapa-ma de ceasul acesta?» Nicidecum! Caci tocmai de aceea am ajuns la ceasul acesta. Tata, preamareste numele tau!" Atunci din cer s-a auzit un glas: "L-am preamarit si înca îl voi preamari". 29 Multimea care statea acolo si care auzise glasul zicea ca a fost un tunet. Altii ziceau: "Un înger i-a vorbit". 30 Isus a zis: "Nu pentru mine s-a auzit glasul acesta, ci pentru voi. 31 Acum are loc judecata lumii acesteia, acum stapânitorul lumii acesteia va fi aruncat afara. 32 Iar eu, dupa ce voi fi înaltat de la pamânt îi voi atrage la mine pe toti oamenii". 33 Vorbind astfel, arata de ce fel de moarte avea sa moara.

Cuvântul Domnului

texte semnate de Brian Pizzalato
Director cu Cateheza în Dieceza de Duluth, SUA
pentru CatholicNewsAgency.com

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/scriptura.asp?emaus=18
Vă rugăm să respectați drepturile de autor