www.profamilia.ro /scriptura.asp?emaus=12
 
 SFÂNTA SCRIPTURA 

Drumul spre Emaus
achizitionare: 22.11.2008; sursa: CatholicNewsAgency.com

capitolul urmatorCuprinscapitolul anterior A sasea duminica de peste an (Anul B)

Prima lectura: Levitic 13,1-2.45-46
Psalmul responsorial: Psalmul 31
A doua lectura: 1Corinteni 10,31-33;11,1
Lectura evanghelica: Marcu 1,40-45

În aceasta duminica avem o evidenta legatura între lectura din Vechiul Testament si pasajul din Evanghelia lui Marcu - amândoua vorbesc despre boala de piele lepra.

 

Lepra în Vechiul Testament

Dupa cum aflam din lectura din Levitic, a contracta boala leprei era un lucru grav, care avea mai multe efecte: 1. Exista efectul evident al bolii în sine si al disconfortului fizic care trebuia îndurat. 2. Un lepros era declarat de catre preot a fi necurat (cf. Levitic 13,4). A fi necurat avea efectul dramatic al separarii leprosului de cultul care i se cuvenea lui Dumnezeu în cortul legamântului si mai apoi în Templu. 3. Leprosul trebuia sa poarte haine sfâsiate si parul zbârlit. Când ajungea cineva în apropiere, leprosii trebuiau sa strige ca sunt necurati. În cele din urma, ei locuiau departe de comunitate (cf. Levitic 13,45-46). Aceasta însemna separarea lor de toti oamenii, cu exceptia acelora care erau si ei leprosi. 4. Daca cineva atingea un lepros, devenea si el necurat.

Rezumând, lepra aducea cu ea suferinta fizica, suferinta sociala de a fi separat de comunitatea mai mare, inclusiv de familie si prieteni, si suferinta spirituala de a nu putea sa intre în prezenta lui Dumnezeu si sa îi ofere cultul cuvenit în cortul legamântului si în Templu. În plus, daca o persoana curata atingea un lepros, ea devenea necurata, si trebuia sa treaca printr-un ritual de purificare, fara sa mai vorbim de posibilitatea de a fi contractat boala. Trebuie sa aratam însa clar ca faptul de a avea lepra si a fi necurat nu însemna în mod necesar ca leprosul ar fi facut ceva gresit din punct de vedere moral. Cu toate acestea, lepra a ajuns sa reprezinte pacatul si efectele lui. Vom analiza acest lucru mai jos si în relatie cu Noul Testament.

Sa privim acum un exemplu în care lepra reprezinta pacatul. Regele David se roaga dupa ce a comis pacatul adulterului cu Batseba si l-a ucis pe sotul ei, Urie Heteul. Exista câteva puncte de corelatie între lepra si pacat pe care le gasim în rugaciunea de pocainta a lui David. 1. Folosindu-se de imaginea leprei, care în stadiile avansate face pielea alba ca zapada (cf. Exod 4,6), regele David se roaga: "Stropi-ma-vei cu isop si ma voi curati; spala-ma-vei si mai vârtos decât zapada ma voi albi" (Psalmul 51,7). Când cineva era gasit a fi fara lepra, ritualul purificarii implica isopul (cf. Levitic 14,4.6). 2. Când cineva avea lepra, trebuia sa îsi acopere fata. Dar David îl roaga pe Dumnezeu: "Întoarce fata Ta de la pacatele mele si toate faradelegile mele sterge-le" (Psalmul 51,9).

3. Dupa cum am vazut mai devreme, leprosii trebuiau sa fie separati de prezenta Domnului în cortul legamântului si în Templu, si totusi David se roaga: "Nu ma lepada de la fata Ta si Duhul Tau cel sfânt nu-l lua de la mine. Da-mi mie bucuria mântuirii Tale si cu duh stapânitor ma întareste" (Psalmul 51,11-12). 4. Leprosul trebuia sa umble strigând în jurul sau ca este necurat. David însa se roaga: "Doamne, buzele mele vei deschide si gura mea va vesti lauda Ta" (Psalmul 51,15). Pacatul este o lepra spirituala.

 

Isus si leprosul

Acest fundal oferit de Vechiul Testament arunca lumina asupra la ceea ce se întâmpla când leprosul îl cauta pe Isus. În primul rând, dupa cum remarca Mary Healy în comentariul ei, Evanghelia lui Marcu, "apropiindu-se de Isus, acest lepros face o miscare îndrazneata" (52). El ar fi trebuit sa strige "Necurat! Necurat!" Dar, continua Healy, "el îngenuncheaza, un semn atât de reverenta cât si de implorare" (52). Leprosul îl roaga pe Isus: "Daca vrei, poti sa ma cureti" (Marcu 1,41). Healy comenteaza: "În mod semnificativ, el nu îi cere lui Isus sa îl vindece ci sa îl curete. Dorinta lui cea mai profunda este aceea de a fi liber din nou sa participe la cultul adus de poporul lui Dumnezeu" (52-3). Ce motivatie sfânta!

Care este urmatoarea miscare a lui Isus? Fuge în cealalta directie pentru a nu deveni el însusi necurat? Sa ne amintim: daca cineva ajungea în contact cu un lepros, devenea la rândul sau necurat. Cu toate acestea, "Facându-i-se mila de el, si-a întins mâna, l-a atins si i-a zis: "Vreau, curata-te!" (Marcu 1,41). Isus îl atinge intentionat pe lepros. Pentru a-l curata, nu doar spune: "Curata-te!", desi ar putut cu siguranta sa o faca. El se întinde în mod deliberat si îl atinge. Asadar, ce se întâmpla cu leprosul? "Imediat s-a îndepartat lepra de la el si s-a vindecat" (Marcu 1,42). Ce s-a întâmplat apoi cu Isus? El nu a devenit necurat. Isus, respectând Legea lui Moise, îl instruieste apoi pe om sa se arate preotului si sa treaca prin ceea ce porunceste Moise în Levitic, "ca marturie a vindecarii tale" (Marcu 1,44). Isus îi spune de asemenea omului sa nu spuna nimanui nimic despre aceasta. Omul nu asculta ci se hotaraste sa povesteasca "cele întâmplate peste tot, asa încât Isus nu mai putea sa se arate în public în nici o cetate; era obligat sa ramâna în locuri pustii" (Marcu 1,45). Mary Healy recunoaste: "În mod ironic, Isus a preluat acum statutul anterior al leprosului: omul vindecat este liber sa se întoarca în societatea umana, dar Isus trebuie sa ramâna în pustiu..." (54).

Cu privire la lepra reprezentând pacatul, Ignatius Catholic Study Bible spune, citându-l pe Sf. Augustin: "Curatarea leprosului de catre Isus semnifica Sacramentul Reconcilierii. Lepra reprezinta pacatul de moarte, boala spirituala care stinge harul în suflet si împiedica participarea deplina la viata Bisericii. Aceasta stare poate fi de asemenea contagioasa si sa îi influenteze pe altii prin scandal si falsa cainta. Preotul levitic îl prefigureaza pe preotul Noului Legamânt, care este un instrument în reconcilierea pacatosilor cu Dumnezeu si în a le reda sanatatea spirituala prin sacrament" (30). Daca avem lepra spirituala a pacatului de moarte, sa ne prezentam înaintea preotului pentru ca sa ni se redea sanatatea spirituala si a fi din nou uniti cu comunitatea, si, mai important, uniti cu Preasfânta Treime prin daruirea harului sacramental.

* * *

DUMINICA a 6-a de peste an
Sf. Claudiu de la Colombiere, pr.

LECTURA I
Leprosul va locui singur în afara taberei.

Citire din cartea Leviticului 13,1-2.45-46
1 Domnul, vorbind lui Moise si fratelui sau Aron, le-a spus: 2 "Când unui om îi apare pe piele o tumoare, o inflamatie sau o pata de culoare deschisa, are îl face suspect de lepra, sa fie trimis la preotul Aron sau la un preot dintre fii sai. 45 Leprosul, cel atins de aceasta boala, sa poarte haine sfâsiate si parul zbârlit, sa-si acopere partea de sus a fetei pâna la buze si sa strige: "Necurat! Necurat!" 46 Cât timp va avea aceasta boala va fi necurat. De aceea va locui separat, locuinta lui va fi în afara taberei".

Cuvântul Domnului

PSALMUL RESPONSORIAL Ps 31,1-2.5.11 (R.: cf. 7)
R.: Doamne Dumnezeule, tu esti mântuirea noastra!
1 Fericit este omul caruia i s-a iertat pacatul,
caruia i s-a acoperit faradelegea!
2 Fericit este omul, caruia Domnul nu-i ia în seama nelegiuirea
si în sufletul caruia nu este prefacatorie. R.

5 Eu ti-am marturisit pacatul meu,
nu ti-am ascuns faradelegea.
Am zis: "Voi marturisi Domnului faradelegile mele!"
Si tu mi-ai luat povara vinovatiei mele. R.

11 Bucurati-va, dreptilor, în Domnul si veseliti-va.
Scoateti strigate de bucurie,
toti cei drepti cu inima. R.

LECTURA A II-A
Mergeti pe urmele mele, asa cum eu merg pe urmele lui Cristos.

Citire din Scrisoarea întâi a sfântului apostol Paul catre Corinteni 10,31-33; 11,1
Fratilor, 31 fie ca mâncati, fie ca beti, fie ca faceti altceva, totul sa faceti spre slava lui Dumnezeu. 32 Sa nu fiti piatra de poticneala pentru nimeni: nici pentru iudei, nici pentru greci, nici pentru Biserica lui Dumnezeu. 33 Faceti ca mine: în toate împrejurarile, ma straduiesc sa le fiu tuturor pe plac, cautând nu folosul meu, ci acela al tuturor, pentru ca sa ajung la mântuire. 11,1 Mergeti pe urmele mele, asa cum eu merg pe urmele lui Cristos.

Cuvântul Domnului

ALELUIA Lc 7,16
(Aleluia) Un profet mare s-a ridicat între noi; Dumnezeu a vizitat poporul sau. (Aleluia)

EVANGHELIA
Lepra s-a îndepartat si el a devenit curat.

Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos dupa sfântul Marcu 1,40-45
În zilele acelea, 40 un lepros a venit la Isus, a îngenuncheat în fata lui si l-a rugat: "Daca vrei, poti sa ma cureti". 41 Facându-i-se mila de el, si-a întins mâna, l-a atins si i-a zis: "Vreau, curata-te!" 42 Imediat s-a îndepartat lepra de la el si s-a vindecat. 43 Isus i-a poruncit sa plece 44 si l-a facut atent: "Sa nu spui o vorba nimanui, ci du-te, arata-te preotului si adu ca marturie a vindecarii tale jertfa de curatire pe care a prescris-o Moise". 45 Omul însa a plecat si a povestit cele întâmplate peste tot, asa încât Isus nu mai putea sa se arate în public în nici o cetate; era obligat sa ramâna în locuri pustii, dar si aici oamenii veneau la el de pretutindeni.

Cuvântul Domnului

texte semnate de Brian Pizzalato
Director cu Cateheza în Dieceza de Duluth, SUA
pentru CatholicNewsAgency.com

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/scriptura.asp?emaus=12
Vă rugăm să respectați drepturile de autor