www.profamilia.ro /scriptura.asp?cuvinte=93
 
 SFÂNTA SCRIPTURA 

Cuvinte de via?a veonica.
Sfânta Scriptura în familia creotina
pr. Iosif Bisoc, OFMConv.

Inapoi la cuprins Nr. 93, 17.08.2005
Cartea Faptele Apostolilor - începuturile Bisericii crestine

Dupa ce timp de aproape doi ani ne-am ocupat de aprofundarea scrierilor neotestamentare care-l aveau drept protagonist pe Isus Cristos, în sensul ca el era în centrul relatarii evanghelistilor, vom încerca, plecând cu aceasta carte, Faptele Apostolilor, sa ne cufundam în analiza formarii primelor comunitati crestine, de fapt a Bisericii primare, si, în acelasi timp, a abordarii teologiei care tocmai se nastea în aceasta Biserica.

Cartea Faptele Apostolilor a fost considerata un corp unitar cu Evanghelia sfântului Luca, deoarece exista o unitate de vocabular si de stil; în aceste scrieri, gasim aceleasi motive literare si teologice, iar evanghelistul Luca, de profesie medic, a fost unul dintre discipolii sfântului Paul. De fapt, întreaga traditie crestina ni-l indica pe Luca drept autorul acestei scrieri. Desigur ca aceasta scriere, Faptele Apostolilor, ar fi putut sa fie inclusa la sfârsitul Evangheliei sfântului Luca, însa s-a considerat oportun ca toate cele patru evanghelii sa formeze o unitate teologica si ecleziala.

În ceea ce priveste locul redactarii, acesta nu este bine precizat: au fost mentionate mai multe localitati dintre care Ahaia, Efesul sau Corintul, însa, din analizarea textelor, cel mai probabil cartea a fost compusa la Roma, pâna în anul 90 d.C. Limba folosita pentru redactare a fost cea greaca koiné[1] si aceasta carte era destinata, cu precadere, credinciosilor convertiti din pagânism care, totusi erau preocupati de legatura lor cu exigentele Vechiului Testament. De asemenea, nu trebuie exclusi nici evreii convertiti din preocuparile acestui autor, deoarece, asa dupa cum vom vedea, multi dintre protagonisti sunt chiar apostolii si comunitatile venite din rândul iudeilor.

La o prima analiza, vedem ca Faptele Apostolilor este structurata în sectiuni ce indica raspândirea Bisericii crestine, plecând de la Ierusalim si sfârsind la Roma. Dupa o scurta introducere (cf. Fap 1,1-11), privirea este îndreptata catre asteptarea Duhului Sfânt (cf. Fap 1,12-26) si marturia apostolilor la Ierusalim (cf. Fap 2,1-6,7). O data cu martiriul diaconului Stefan, începe raspândirea credintei în afara Ierusalimului (cf. Fap 6,8-9,31): tot la acest punct trebuie sa subliniem începutul misiunii de crestinizare printre pagâni (cf. Fap 9,32-12-25). Unul dintre protagonistii cartii este sfântul Paul care începând cu capitolul al XIII-lea îsi începe calatoriile misionare (cf. Fap 13,1-14,28; 15,36-18,22; 18,32-21,14) întrerupte de Conciliul de la Ierusalim (cf. Fap 15,1-35). Datorita activitatii sale si invidiei iudeilor, sfântul Paul începe drumul martiriului sau si este întemnitat mai întâi la Ierusalim si mai apoi în Cezareea (cf. Fap 21,15-26-32): în cele din urma sfântul Paul face apel la Roma si atât în timpul calatoriei sale (cf. Fap 27,1-28,16), cât si în timpul sederii sale la Roma (cf. Fap 28,17-31) va da marturie despre Isus Cristos Fiul lui Dumnezeu.

Abordarea teologica a cartii este axata pe o tema centrala: Isus Cristos este împlinirea profetiilor Vechiului Testament, iar tot ce înseamna Biserica crestina îsi are radacinile în predica, minunile si interventiile lui Dumnezeu în istoria omenirii prin intermediul Fiului sau. Biserica ce se formeaza este martorul credincios al întregului parcurs de mântuire oferit de Dumnezeu oamenilor si, datorita apostolilor si primelor comunitati crestine, mesajul evanghelic si Sfânta Traditie se împletesc spre desavârsirea unei noi ecleziologii a poporului lui Israel si a pagânilor care vor sa îmbratiseze harul mântuirii.

Vom analiza rând pe rând toate pericopele scripturistice ale cartii Faptele Apostolilor, extragând din ele acele adevaruri de care sufletul nostru si familia crestina au nevoie.

 

Nota

[1] Limba folosita în lumea elenistica din timpul apostolilor si care continea elemente stilistice si gramaticale de tip literar.

fr. Iosif Bisoc, OFMConv.

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/scriptura.asp?cuvinte=93
Vă rugăm să respectați drepturile de autor