www.profamilia.ro /scriptura.asp?copii=nt03
 
 SFÂNTA SCRIPTURA 

Dumnezeu vorbeote copiilor sai. Texte din Biblie
achizitionare: 01.06.2003

DIN CARTILE NOULUI TESTAMENT

ISUS ÎNVATA: DESPRE VIATA CU DUMNEZEU SI CU OAMENII

68. Cui daruieste Dumnezeu viata vesnica?

Un om care cunostea bine învataturile date de Moise a vrut sa-l puna la încercare pe Isus. L-a întrebat: «Ce trebuie sa fac pentru a dobândi viata vesnica?». La rândul lui, Isus l-a întrebat: «Ce sta scris despre aceasta în Sfânta Scriptura?». Învatatorul a raspuns: «Sa-l iubesti pe Dumnezeu din toata inima, din tot cugetul si din toate puterile tale. Si: iubeste-l pe aproapele tau ca pe tine însuti». «Asa este, a spus Isus. Daca împlinesti acestea, vei dobândi viata vesnica». Dar învatatorul legii nu s-a aratat multumit cu atât. El a întrebat: «Cine este aproapele meu?».

Atunci Isus a povestit: «Un om mergea de la Ierusalim la Ierihon. Pe drum a fost atacat de banditi. Ei i-au luat tot, l-au batut si l-au lasat aproape mort. Pe acelasi drum a venit si un preot. El a vazut ranitul si a mers mai departe. A trecut pe acolo si un levit, l-a vazut si nu s-a oprit. În sfârsit, a venit si un om din Samaria - un strain. El a vazut ranitul si i s-a facut mila. S-a apropiat de el, i-a spalat ranile si i le-a pansat. Apoi l-a asezat pe animalul sau si l-a dus la un han. Acolo s-a ocupat de el. Înainte de a-si continua drumul, a doua zi dimineata, i-a dat hangiului bani si i-a zis: 'Ai grija de ranit! Daca cheltuiesti mai mult cu el, îti voi plati când voi trece pe aici la întoarcere'».

Isus l-a întrebat pe învatat: «Ce parere ai? Care dintre cei trei s-a purtat ca aproapele acelui om?». Învatatul a raspuns: «Acela care a fost milostiv». Isus i-a zis: «Du-te si fa ca el» (Luca 10, 25-37).

 

69. Pe cine va primi Dumnezeu în împaratia sa?

Isus a spus odata: «Când Fiul Omului va veni din nou, el va aduna toate popoarele, îi va judeca pe oameni si îi va desparti asa cum pastorul desparte oile de capre. Pe unii îi va aduna de-a dreapta sa, iar pe ceilalti de-a stânga sa.

Celor care stau la dreapta le va spune: 'Veniti încoace! Tatal va binecuvânteaza. Voi veti trai în împaratia lui; ea a fost pregatita de la început pentru voi. Deoarece când am fost flamând, voi mi-ati dat de mâncare. Când am fost însetat, voi mi-ati dat sa beau. Când nu aveam patrie si nici adapost, voi m-ati primit. Când am fost gol, voi mi-ati dat îmbracaminte. Când am fost în închisoare, voi ati venit la mine'. Atunci, toti cei care stau de-a dreapta vor întreba: 'Doamne, când am facut noi toate acestea?'. El le va raspunde: 'Va spun: ce ati facut pentru unul dintre cei mai mici frati ai mei, pentru mine ati facut'.

Acelora care stau de-a stânga le va spune: 'Ce nu ati facut pentru unul din cei mai mici frati ai mei, mie nu mi-ati facut'» (Matei 25, 31-45).

 

70. Despre greseala unui taran bogat

Isus le atragea atentia tuturor celor care erau cu El: «Bagati de seama si feriti-va sa nu ajungeti lacomi! Caci nici un bogatas nu-si poate asigura el însusi viata». Si le-a spus o poveste: «Ogoarele unui om bogat au dat recolta îmbelsugata. El se gândea: 'Ce sa fac cu ea?'. Nu stia unde sa puna atâta grâu. În sfârsit, i-a venit o idee. Si-a zis: 'Îmi voi darâma hambarele si voi construi altele mai mari. Acolo voi pune grâul si toate celelalte provizii. Atunci pot sa fiu sigur si sa-mi spun: Acum nu mai trebuie sa duc grija de nimic. Aceste provizii ajung pentru multi ani. Nu mai trebuie sa muncesc. Pot sa manânc, sa beau si sa ma bucur de viata'. Dumnezeu însa i-a spus acelui om: 'Om fara minte! Chiar în noaptea aceasta vei muri. La ce-ti folosesc atunci proviziile?'». Isus a zis: «Asa se întâmpla cu toti oamenii care îsi aduna bogatii pentru sine, dar nu se îmbogatesc în fata lui Dumnezeu» (Luca 12, 15-21).

 

71. Despre oaia pierduta

Multi vamesi si pacatosi au venit la Isus. Ei îl ascultau. Fariseii si învatatii legii erau suparati de aceasta si au zis: «Are de-a face cu pacatosii! Ba mai si manânca împreuna cu ei!».

Atunci Isus le-a spus o poveste. A zis: «Închipuiti-va un om care are o suta de oi. Daca se rataceste o oaie, nu va lasa el pe câmp pe cele nouazeci si noua si o va cauta pe cea pierduta pâna când o va gasi? Când o gaseste, se bucura. O aduce înapoi pe umeri. Apoi, când ajunge acasa, le spune prietenilor si vecinilor: 'Bucurati-va cu mine! Oaia mea era pierduta si am gasit-o!'». Isus a spus: «Asa este în cer, la Dumnezeu. El se bucura pentru fiecare pacatos care îsi schimba viata» (Luca 15, l-7).

 

72. Despre Pastorul cel bun

Isus a zis: «Eu sunt Pastorul cel bun. Un pastor bun este gata sa moara pentru oile sale. Un pastor care lucreaza numai pentru plata fuge atunci când vede lupul venind. Astfel, lupul poate sa sfâsie oile si sa risipeasca turma. El fuge fiindca tine numai la plata si nu la oi. Eu sunt Pastorul cel bun. Cunosc oile mele si ele ma cunosc pe mine. Eu sunt gata sa mor pentru oile mele».

Iudeii care au auzit aceste cuvinte ziceau unii catre altii: «Un duh rau vorbeste din el. Nu stie ce spune!». Altii se gândeau: «Un îndracit nu ar vorbi asa cum vorbeste el. Cum poate un duh rau sa vindece bolnavi?» (Ioan 10, 11-14; 19-21).

 

73. Despre un tata si cei doi fii ai sai

Isus a povestit: «Un om avea doi fii. Cel mic a zis: 'Tata, da-mi partea mea de mostenire!'. Atunci tatal si-a împartit averea. Cel mai tânar a luat tot ce primise si a plecat în strainatate. El voia sa guste viata din plin si si-a cheltuit toti banii fara socoteala. Dupa ce a risipit totul, a venit o foamete mare. Tânarului îi mergea tare rau. El s-a dus la un taran si i-a cerut de lucru. Acesta l-a trimis la câmp sa-i pazeasca porcii, îi era foame si ar fi mâncat bucuros ceea ce primeau porcii. Dar nimeni nu-i dadea. Atunci s-a gândit si si-a zis: 'Tatal meu are multi lucratori. Ei au mâncare îndeajuns. În loc sa mor aici de foame, vreau sa ma întorc la tatal meu. Îi voi spune: Tata, am pacatuit împotriva lui Dumnezeu si împotriva ta. Lasa-ma sa lucrez pentru tine ca argat'.

Tatal l-a vazut de departe venind. I-a fost mila de fiul sau, i-a alergat în întâmpinare si l-a îmbratisat. Fiul i-a spus: 'Tata, am pacatuit împotriva lui Dumnezeu si împotriva ta. De aceea nu mai merit sa fiu fiul tau'. Dar tatal i-a spus: 'Trebuie sa dau o petrecere si sa ne veselim. Fiul meu era mort, iar acum traieste. Era pierdut, iar acum s-a întors acasa'.

Când fiul cel mare a venit de la câmp, a auzit muzica si veselie mare. A întrebat pe o sluga: 'Ce înseamna aceasta?'. Sluga i-a raspuns: 'Fratele tau s-a întors acasa. Tatal tau da o petrecere de bucurie ca si-a redobândit fiul'. Atunci fiul cel mare s-a mâniat. N-a vrut sa intre în casa. Tatal sau a venit afara la el si a vrut sa-i explice totul. Dar fiul i-a reprosat tatalui: 'În toti acesti ani eu am lucrat pentru tine. Cu toate acestea nici macar o singura data nu mi-ai dat un ied ca sa-mi pot chema prietenii la o petrecere'. Tatal i-a raspuns: 'Tu esti fiul meu. Esti mereu cu mine. Tot ce am este si al tau. Dar astazi nu putem decât sa ne veselim si sa petrecem. Caci fratele tau era mort, iar acum traieste. Era pierdut, iar acum s-a întors acasa» (Luca 15, 11-32).

 

74. Cersetorul si bogatasul

A fost odata un om bogat. El purta cele mai de pret haine si avea tot ce îsi dorea. În fata portii sale zacea un sarac numit Lazar. Lazar era într-o stare jalnica. Tot trupul îi era plin de bube. Era asa de flamând încât ar fi mâncat bucuros firimiturile care cadeau de pe masa omului bogat. Câinii vagabonzi veneau si îi lingeau ranile.

Când Lazar a murit, a venit un înger si l-a dus la Abraham, în cer. A murit si bogatul si a fost înmormântat. În lacasul mortilor suferea chinuri mari. Când a privit în sus, l-a vazut pe Abraham. L-a vazut si pe Lazar în bratele lui Abraham. Atunci el a strigat «Parinte Abraham, ai mila de mine! Trimite-l aici pe Lazar sa-si înmoaie degetul în apa si sa-mi racoreasca limba. Sufar cumplit în acest foc». Dar Abraham i-a raspuns: «Adu-ti aminte! În toata viata ta ai avut tot ce ti-ai dorit. Lazar - dimpotriva. De aceea el este acum mângâiat. Între noi si voi este o prapastie adânca. Nimeni de aici nu poate sa vina la voi, sau de la voi la noi».

Atunci bogatul s-a rugat: «Parinte, te rog, trimite-l pe Lazar în casa tatalui meu. Sa îi avertizeze pe cei cinci frati ai mei, ca sa nu ajunga si ei în acest loc de chin». Abraham a raspuns: «Ei au învataturile lui Moise si ale profetilor. Nu au decât sa le respecte». Bogatul s-a rugat înca o data: «Desigur, ei au învataturile lui Moise si ale profetilor, dar daca ar veni la ei unul dintre cei morti, ei si-ar schimba viata». La aceasta, Abraham a spus: «Daca nu asculta de Moise si de profeti, nu se vor lasa convinsi nici daca învie cineva din morti» (Luca 16, 19-31).

 

75. Despre un om încrezut si un vames

Isus a întâlnit odata câtiva farisei. Ei socoteau ca împlinesc toate poruncile lui Dumnezeu si de aceea îi pot dispretui pe ceilalti oameni. Isus le-a povestit o întâmplare:

«Doi oameni au mers la Templu ca sa se roage. Unul era fariseu. Celalalt era vames. Fariseul a mers în fata si s-a rugat: 'Dumnezeule, îti multumesc ca sunt mai bun decât ceilalti. Nu jecmanesc, nu însel pe nimeni, sunt credincios sotiei mele si nici nu sunt ca vamesul acesta. Postesc de doua ori pe saptamâna si dau a zecea parte din veniturile mele pentru Templu'. În schimb vamesul a ramas în picioare, în spate. Si-a plecat capul, si-a batut pieptul si s-a rugat: 'Dumnezeule, sunt un pacatos. Îndura-te de mine!'». Isus a zis: «Adevar va spun: acest vames s-a dus acasa iertat de Dumnezeu. Celalalt nu» (Luca 18, 9-14).

 

76. Un orb crede

Isus a ajuns în apropierea orasului Ierihon. Acolo un cersetor orb sedea pe marginea strazii. Când acesta a simtit ca treceau mult mai multi oameni decât de obicei, a întrebat: «Ce se petrece?». I s-a spus ca Isus din Nazaret a venit în oras. Atunci orbul a început sa strige: «Isuse, fiul lui David, îndura-te de mine!». Oamenii care mergeau în fata lui Isus s-au rastit la orb: «Taci! Potoleste-te!». Dar el a strigat si mai tare: «Fiul lui David! Fie-ti mila de mine!».

Isus s-a oprit si a pus sa fie adus orbul. Când acesta s-a aflat în fata lui, Isus l-a întrebat: «Ce vrei? Ce sa fac pentru tine?». Orbul a raspuns: «Doamne, as vrea sa pot vedea». Isus a zis: «Poti sa vezi. Credinta ta te-a vindecat». Din acea clipa, orbul a putut sa vada. El mergea cu Isus si îl lauda pe Dumnezeu. Si toti ceilalti care se aflau acolo îl laudau pe Dumnezeu (Luca 18, 35-43).

 

77. Zaheu îsi schimba viata

Isus trecea prin orasul Ierihon. Acolo traia Zaheu, mai-marele vamesilor. Era foarte bogat. Ar fi vrut sa-l vada pe Isus, dar multimea de oameni nu-l lasa sa treaca. Zaheu era un om mic de statura. De aceea a fugit înainte, spre un loc pe unde trebuia sa treaca Isus. Acolo s-a urcat într-un copac. Când Isus a ajuns în locul acela, s-a oprit, s-a uitat în sus si a spus: «Zahee, coboara! Astazi vreau sa ramân în casa ta».

Zaheu a coborât repede. S-a bucurat ca Isus voia sa-i fie oaspete, însa ceilalti oameni care au vazut aceasta s-au indignat: «Poposeste la un pacatos!». Zaheu i-a spus lui Isus: «Doamne, vreau sa dau jumatate din averea mea saracilor. Acelora pe care i-am înselat, le dau înapoi împatrit». Isus i-a spus: «Astazi ai vazut, tu si familia ta, ca Dumnezeu mântuieste. Caci Eu am venit ca sa-i caut si sa-i mântuiesc pe cei care erau pierduti» (Luca 19, 1-10).

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/scriptura.asp?copii=nt03
Vă rugăm să respectați drepturile de autor