www.profamilia.ro /scriptura.asp?copii=nt02
 
 SFÂNTA SCRIPTURA 

Dumnezeu vorbeote copiilor sai. Texte din Biblie
achizitionare: 01.06.2003

DIN CARTILE NOULUI TESTAMENT

ISUS ÎNVATA SI VINDECA: SCHIMBATI-VA VIATA!

54. Mesajul lui Isus

Isus a venit în Galileea. El a vestit Evanghelia lui Dumnezeu si a spus: «Timpul s-a împlinit. Acum începe domnia lui Dumnezeu. Convertiti-va si credeti în vestea cea buna pe care o aduc!» (Marcu 1, 14-15).

Când Isus a venit în orasul sau natal, Nazaret, s-a dus în ziua sabatului la casa de rugaciune. Acolo a citit un pasaj din cartea profetului Isaia: «Duhul Domnului Dumnezeu este asupra mea pentru ca El m-a ales. El m-a trimis sa vestesc saracilor vestea cea buna, celor închisi sa le spun: 'Sunteti liberi'; orbilor: 'Vedeti'; celor asupriti: 'Sunteti eliberati' si sa proclam timpul în care Dumnezeu îsi arata îndurarea».

Isus le-a explicat tuturor celor care erau în casa de rugaciune: «Cuvântul pe care tocmai l-ati auzit s-a împlinit astazi». Întâi s-au entuziasmat toti. Apoi, însa, s-au gândit: «Nu este acesta fiul lui Iosif?». Isus le-a zis: «Adevar va spun: nici un profet nu este recunoscut în patria sa».

Când oamenii din casa de rugaciune au auzit aceasta, s-au mâniat. Ei au sarit, l-au scos pe Isus afara din oras si au vrut sa-l arunce jos de pe un munte. Dar nu au putut sa-i faca nimic lui Isus (Luca 4, 16-30).

 

55. Câtiva pescari se hotarasc sa-l urmeze pe Isus

Isus a venit pe malul marii Galileii. Acolo l-a vazut pe Simon, care se numeste si Petru, si pe fratele lui, Andrei. Amândoi tocmai îsi aruncau navoadele: erau pescari. Isus le-a spus: «Haideti, veniti dupa mine! Eu va fac pescari care pescuiesc oameni». Imediat cei doi si-au lasat navoadele si l-au urmat pe Isus.

Curând dupa aceea, Isus l-a vazut pe Iacob, fiul lui Zebedeu, si pe Ioan, fratele lui. Erau cu tatal lor în barca si îsi pregateau mrejele. Isus i-a chemat. Atunci ei au lasau îndata barca si pe tatal lor si l-au urmat (Matei 4, 18-22).

 

56. Un paralitic umbla

Isus a venit din nou la Cafarnaum. Curând stiau toti cei din oras ca El este acasa. Oamenii s-au adunat, se înghesuiau în casa si în fata usii. Isus le spunea tuturor ca Dumnezeu îi iubeste.

Atunci au venit patru barbati care duceau un paralitic. Ei voiau sa-l duca pe prietenul lor la Isus, dar multimea nu se dadea la o parte. Nu puteau sa treaca. Cei patru s-au urcat pe acoperis. Au facut o gaura în acoperis, chiar acolo unde era Isus. Apoi l-au coborât pe paralitic cu targa. Isus a vazut ca acei oameni se încredeau în El. I-a zis paraliticului: «Pacatele îti sunt iertate».

Unii învatatori ai legii au auzit ce a spus Isus. Ei s-au gândit: «Cum poate sa vorbeasca astfel? Aceasta este blasfemie. Nici un om nu poate sa ierte pacatele. Aceasta o poate numai Dumnezeu». Isus stia ce gândeau ei. El le-a spus: «La ce va gânditi? Ce este mai usor sa zici: 'Pacatele îti sunt iertate' sau: 'Paraliticule, scoala-te, ia-ti targa si umbla!'? Trebuie sa aflati ca Eu pot ierta pacatele pe pamânt cu putere deplina de la Tatal». Si i-a spus paraliticului: «Scoala-te! Ia-ti targa si du-te acasa!», îndata omul s-a sculat, si-a luat targa si s-a dus. Toti au putut vedea aceasta. Ei l-au laudat pe Dumnezeu si au zis unul catre altul: «Asa ceva n-am mai vazut» (Marcu 2, 1-12).

 

57. Dumnezeu cheama pe un pacatos

Vamesii nu aveau nume bun. De multe ori pretindeau mai mult impozit decât era stabilit. Ei lucrau din însarcinarea ocupantilor romani. De aceea, fariseii nu voiau sa aiba nimic de-a face cu ei.

Într-o zi, Isus a mers pe malul lacului si l-a vazut pe vamesul Levi sezând la vama. Isus i-a zis: «Vino, urmeaza-ma!». Levi s-a ridicat si a plecat cu Isus. Când Isus a stat la masa în casa lui Levi, multi vamesi si pacatosi au mâncat cu El si cu ucenicii lui. Fariseii si învatatorii legii au vazut aceasta si au spus ucenicilor: «Cum poate oare sa manânce cu pacatosii?». Isus a auzit întrebarea si a raspuns: «Nu cei sanatosi au nevoie de medic, ci bolnavii. Eu nu am venit sa-i chem pe cei drepti, ci pe pacatosi» (Marcu 2, 13-17).

 

58. Isus alege doisprezece apostoli

Isus s-a urcat pe un munte. I-a chemat pe ucenicii pe care îi alesese si ei au venit la El: doisprezece barbati. Ei urmau sa ramâna totdeauna cu El: sa vada ce facea si sa auda ce spunea El. Pe acesti doisprezece voia sa-i trimita ca apostoli ai sai, pentru ca ei sa duca mai departe vestea cea buna si prin puterea lui sa vindece pe cei bolnavi. Cei doisprezece erau: Simon, pe care l-a numit Petru, Iacob si fratele sau Ioan, apoi Andrei, Filip, Bartolomeu, Matei, Toma, Iacob - fiul lui Alfeu -, Tadeu, Simon si Iuda Iscarioteanul, care mai târziu avea sa-l tradeze pe Isus (Marcu 3, 13-19).

 

59. Isus alege un popor

Isus cutreiera Galileea. Învata în sinagogi si vestea Evanghelia lui Dumnezeu, îi vindeca pe toti cei care erau bolnavi si suferinzi. În tot tinutul se vorbea despre El. Oamenii veneau la El de pretutindeni. Când Isus a vazut multimea de oameni, s-a urcat pe un munte. S-a asezat si ucenicii lui au venit la El. Isus a început sa-i învete:

«Toti cei care stiu ca sunt saraci în fata lui Dumnezeu se pot bucura: a lor este împaratia cerului.
Toti cei care sunt îndurerati se pot bucura: Dumnezeu îi va alina.
Toti cei care nu folosesc violenta se pot bucura: Dumnezeu le va da lor pamântul în stapânire.
Toti cei care doresc din inima ca vointa lui Dumnezeu sa se împlineasca se pot bucura: Dumnezeu le va îndeplini dorinta.
Toti cei milostivi se pot bucura: Dumnezeu le va arata îndurare.
Toti cei care au inima curata se pot bucura: ei îl vor vedea pe Dumnezeu.
Toti cei care aduc pace se pot bucura: Dumnezeu îi primeste ca fii ai sai.
Toti cei care vor fi prigoniti pentru ca respecta vointa lui Dumnezeu se pot bucura: a lor este împaratia cerului» (Matei 4, 23-25; 5, 1-10).

 

60. Norme de viata date de Isus

«Voi cunoasteti porunca: 'Sa nu ucizi! Cine omoara un om sa fie adus în fata judecatii'. Acum Eu va spun: oricine se mânie pe fratele sau va fi adus în fata judecatii» (Matei 5, 21).

Daca ai pornit ca sa-i aduci un dar lui Dumnezeu si îti amintesti ca fratele tau are ceva împotriva ta, lasa-ti darul în fata altarului, întoarce-te si împaca-te cu fratele tau. Apoi vino si ofera-ti darul» (Matei 5, 23).

«Voi cunoasteti porunca ce hotaraste: 'Sotii sa pastreze fidelitatea unul fata de celalalt în casatorie'. Însa Eu va spun: cel care doreste o alta femeie sau cea care doreste un alt barbat, chiar si numai în inima sa, a încalcat fidelitatea» (Matei 5, 27-28).

«Voi ati învatat: 'Iubeste pe aproapele tau si uraste pe dusmanul tau'. Însa Eu va spun: iubiti-i pe dusmanii vostri si faceti bine celor care va fac rau. Daca faceti aceasta, sunteti copiii Tatalui vostru din cer. Caci El lasa soarele sau sa straluceasca si peste cei buni si peste cei rai. El daruieste ploaia atât celor drepti cât si celor nedrepti» (Matei 5, 43-45).

«Voi sa-i iubiti pe dusmanii vostri, sa-i ajutati si sa-i împrumutati cu ce le lipseste, chiar daca nu va puteti astepta sa mai primiti ceva înapoi. Dumnezeu va va rasplati: voi veti fi copiii sai. El este bun si fata de cei nerecunoscatori si pacatosi. Fiti milostivi ca El» (Luca 6, 35-36).

«Nu va judecati unul pe celalalt, si atunci nici Dumnezeu nu va va judeca. Nu condamnati pe nimeni, si atunci nici Dumnezeu nu va va condamna. Iertati-va unul altuia vina, si Dumnezeu va va ierta si El pe voi. Dati în dar si Dumnezeu va va da» (Luca 6, 37-38).

 

61. Rugaciunea ucenicilor lui Isus

Isus a spus ucenicilor sai: «Sa va rugati astfel: Tatal nostru, care esti în ceruri, sfinteasca-se numele tau; vie împaratia ta; faca-se voia ta, precum în cer asa si pe pamânt. Pâinea noastra cea de toate zilele da-ne-o noua astazi. Si ne iarta noua greselile noastre, precum si noi iertam gresitilor nostri. Si nu ne duce pe noi în ispita, ci ne mântuieste de cel rau» (Matei 6, 9-13).

 

62. Isus readuce pe un mort la viata

Isus a ajuns cu ucenicii sai în orasul Naim. Multi oameni mergeau cu ei. La poarta orasului le-a iesit în cale un cortegiu de înmormântare. Era dus la groapa un tânar, singurul fiu al mamei sale. Ea era vaduva si acum ramasese singura de tot. Vecini si prieteni o însoteau spre mormânt.

Isus a vazut femeia si i-a fost mila de ea. I-a zis: «Nu plânge!». Apoi s-a dus la nasalie si a atins-o. Cei care o duceau s-au oprit si Isus i-a zis tânarului: «Îti poruncesc, scoala-te!». Atunci mortul s-a ridicat si a început sa vorbeasca. Astfel Isus l-a redat mamei lui.

Pe toti cei care erau de fata i-a cuprins teama. Ei l-au laudat pe Dumnezeu si au spus: «Un profet mare se afla printre noi. Dumnezeu însusi ajuta poporul sau». Pretutindeni în tara se povestea ce face Isus pentru oameni (Luca 7, 11-17).

 

63. Pentru ce va e frica?

Într-o seara, Isus le-a spus ucenicilor sai: «Haideti sa trecem pe malul celalalt al lacului». Ei s-au urcat în barca si au pornit. Deodata s-a stârnit o furtuna puternica pe lac. Valurile cresteau, iar barca se umplea de apa. Isus însa dormea în barca, în spate. Ucenicii l-au trezit si i-au strigat: «Nu-ti pasa ca ne scufundam?».

Atunci Isus s-a ridicat. El a amenintat vântul si a spus marii: «Liniste! Potoleste-te!». Atunci vântul s-a oprit si s-a facut liniste. Ucenicilor însa Isus le-a spus: «Pentru ce va e frica? De ce nu aveti credinta?». Atunci ucenicii s-au temut. Ei se întrebau unii pe altii: «Este El oare mai mult decât un om? Chiar si vântul si valurile asculta de El» (Marcu 4, 35-41).

 

64. Flamânzii sunt saturati

Isus voia sa fie singur cu apostolii sai. Dar lumea se tinea dupa ei. Isus le vorbea oamenilor despre viata pe care o daruieste Dumnezeu. El îi vindeca pe toti care aveau nevoie de ajutorul lui. Seara, cei doisprezece au venit la El si i-au spus: «Trimite oamenii în sate pentru ca acolo sa primeasca adapost si ceva de mâncare. Aici suntem izolati ca în pustiu». Isus însa le-a raspuns: «Dati-le voi sa manânce!». Ei au zis: «Noi nu avem decât cinci pâini si doi pesti. Trebuie mai întâi sa mergem sa cumparam ceva de mâncare pentru toata lumea aceasta». Erau în jur de cinci mii de barbati, în afara de femei si copii.

Dar Isus a poruncit: «Spuneti-le sa se aseze în grupuri de câte cinzeci. Ucenicii au facut ceea ce le poruncise Isus. Isus a luat cele cinci pâini si cei doi pesti. A privit spre cer, a binecuvântat pâinile si pestii. Apoi le-a frânt si le-a dat ucenicilor sai ca sa le împarta. Toti cei care erau acolo au mâncat si s-au saturat. Si au mai si ramas douasprezece cosuri pline cu bucati de pâine (Luca 9, 10-17).

 

65. Pâinea Vietii

Oamenii care mâncasera din pâini au spus unul catre altul: «Desigur acesta este profetul pe care Dumnezeu îl trimite în lume». Isus stia ca ei voiau sa-l sileasca sa le fie rege. De aceea a plecat din mijlocul lor.

În ziua urmatoare l-au cautat la Cafarnaum. L-au gasit si l-au întrebat: «Când ai venit aici?». Isus însa le-a raspuns: «Ma cautati numai pentru ca ati mâncat din pâini si v-ati saturat. Nu va osteniti însa pentru pâinea care se strica! Osteniti-va pentru cealalta pâine, care da viata vesnica!».

Atunci ei l-au întrebat: «Ce vrea Dumnezeu de la noi?». Isus a spus: «Dumnezeu vrea un singur lucru: sa credeti în acela pe care El l-a trimis. Eu sunt pâinea care daruieste viata. Cine este cu mine nu va mai flamânzi niciodata. Cine crede în mine nu va mai înseta niciodata (Ioan 6).

 

66. Marturisirea de credinta a ucenicilor

Isus se ruga într-un loc singuratic. Ucenicii sai erau cu El. Atunci El i-a întrebat: «Ce cred oamenii despre mine?». Ei au raspuns: «Unii sunt de parere ca Tu esti Ioan Botezatorul. Altii spun: 'Ilie sau un alt profet s-a întors'». Isus a întrebat: «Dar voi? Cine spuneti ca sunt?». Atunci Petru a raspuns. «Noi credem ca Tu esti Mesia, Mântuitorul pe care l-a fagaduit Dumnezeu».

Isus le-a interzis ucenicilor sai sa vorbeasca despre aceasta cu altii. El a zis: «Fiul Omului trebuie sa sufere mult. Batrânii poporului, marii preoti si carturarii nu vor sa-l primeasca. Va fi ucis. Dar a treia zi va învia». Acestea le-a spus Isus despre sine însusi (Luca 9, 18-22).

 

67. Marturia Tatalui

Isus i-a luat pe Petru, pe Iacob si pe Ioan cu sine pe munte. Acolo voia sa se roage. În timp ce se ruga, înfatisarea i s-a schimbat, iar hainele i s-au facut albe, stralucitoare. Deodata au aparut doi barbati, Moise si Ilie, care vorbeau cu Isus. Stralucirea cerului îi învaluia. Cei doi vorbeau cu Isus despre ceea ce avea sa i se întâmple în Ierusalim, dupa planul lui Dumnezeu.

Petru si ceilalti doi apostoli adormisera. S-au trezit si l-au vazut pe Isus în stralucire. I-au vazut si pe cei doi barbati care erau cu El. Când cei doi au vrut sa plece, Petru a spus: «Doamne, ce bine e aici! Sa înaltam trei corturi: pentru tine, pentru Moise si pentru Ilie». Petru nu stia ce spune. În timp ce vorbea, un nor mare, întunecat, s-a lasat pe munte. Frica i-a cuprins pe ucenici. Din nor un glas a strigat: «Acesta este Fiul meu, Alesul meu. Ascultati de El». Când glasul nu s-a mai auzit, n-au mai vazut pe nimeni în afara de Isus. Ucenicii nu au povestit în vremea aceea nimanui ce traisera ei pe munte (Luca 9, 28-36).

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/scriptura.asp?copii=nt02
Vă rugăm să respectați drepturile de autor