www.profamilia.ro /scriptura.asp?copii=nt01
 
 SFÂNTA SCRIPTURA 

Dumnezeu vorbeote copiilor sai. Texte din Biblie
achizitionare: 01.06.2003

DIN CARTILE NOULUI TESTAMENT

DUMNEZEU SE TINE DE CUVÂNT: ISUS ESTE MESIA

46. El este Fiul Celui Preaînalt

Dumnezeu l-a trimis pe îngerul Gabriel, ca mesager al sau, la Nazaret, la o fecioara cu numele Maria. Ea era logodita cu Iosif, un barbat din familia regelui David. Gabriel a venit la Maria si i-a spus: «Bucura-te, Marie! Dumnezeu este cu tine. El te-a ales». Maria s-a speriat si s-a gândit ce ar putea sa însemne aceste cuvinte. Dar Gabriel a spus: «Nu te teme, Marie, caci ai aflat har la Dumnezeu. El te iubeste. Vei zamisli un copil; vei naste un fiu. Sa-i pui numele Isus. El va fi mare si Fiul Celui Preaînalt va fi numit».

Maria a întrebat: «Cum se va întâmpla aceasta, de vreme ce eu nu cunosc barbat?». Gabriel i-a raspuns: «Duhul Sfânt, puterea Celui Preaînalt, va veni peste tine. Lui Dumnezeu nimic nu-i este cu neputinta». Atunci Maria a zis: «Eu sunt slujitoarea Domnului. Cum vrea Dumnezeu, asa sa fie cu mine» (Luca 1, 27-38).

 

47. Îl cheama Emanuel - Dumnezeu este cu noi

Iosif era un barbat drept si evlavios. El a observat ca logodnica sa, Maria, astepta un copil. Pentru ca o iubea si nu voia sa o nedreptateasca, s-a gândit sa se desparta de ea fara vâlva. Dar noaptea a vazut pe un trimis al lui Dumnezeu, un înger. Acesta i-a spus: «Iosife, fiul lui David, nu te teme. Ia-o pe Maria la tine. Copilul pe care ea îl asteapta este de la Duhul Sfânt. Ea va avea un fiu, iar tu sa-i dai numele Isus. Caci el va împaca poporul cu Dumnezeu». Asa s-a împlinit ce spusese profetul Isaia: «Iata, fecioara va zamisli. Ea va naste un fiu; acestuia i se va da numele Emanuel, ceea ce înseamna: 'Dumnezeu este cu noi'» (Matei 1).

 

48. Se va naste în Betleem

În vremea aceea, la Roma domnea împaratul Augustus. El a poruncit: «Toti oamenii care traiesc în imperiul meu sa fie trecuti pe liste. Fiecare în localitatea din care se trage familia lui». De aceea, Iosif cu Maria s-au dus de la Nazaret la Betleem, orasul natal al familiei lui David. Acolo l-a nascut Maria pe fiul ei, întâiul-nascut. Ea l-a înfasat în scutece si l-a asezat într-o iesle. La han nu gasisera loc.

În apropiere de Betleem se aflau pastori la turmele lor. La ei a venit trimisul lui Dumnezeu. Stralucirea luminii lui i-a învaluit. Pastorii s-au temut tare. Dar îngerul le-a spus: «Nu va temeti. Va vestesc voua si întregului popor o bucurie mare: astazi s-a nascut Mântuitorul în orasul lui David; El este Domnul, îl veti recunoaste: un copil înfasat în scutece care este culcat într-o iesle».

Deodata pe câmp au fost multi îngeri. Ei îl laudau pe Dumnezeu si strigau: «În cer se cânta cântari de slava lui Dumnezeu, iar pe pamânt oamenii au pace, pentru ca Dumnezeu îi iubeste». Apoi pastorii au ramas iar singuri. Ei si-au spus unul celuilalt: «Haideti sa mergem la Betleem si sa vedem ce s-a petrecut acolo!». S-au grabit într-acolo si au gasit pe Maria pe Iosif si copilul, care era culcat în iesle. Au vazut si au povestit ce le spusese Dumnezeu despre acest copil. Toti care auzeau se minunau. Maria însa pastra în inima ei toate cele ce se petreceau si cugeta asupra lor.

Pastorii s-au reîntors la turmele lor. Ei cântau cântari de lauda si îi multumeau lui Dumnezeu pentru tot ce auzisera si vazusera. Când copilul a împlinit opt zile, i s-a dat numele pe care îl spusese Gabriel: «Isus» - ceea ce înseamna «Dumnezeu mântuieste» (Luca 2, 1-21).

 

49. El este Regele iudeilor

În vremea când s-a nascut Isus, domnea Irod ca rege în Ierusalim. Pe atunci au venit barbati întelepti de la rasarit la Ierusalim. Ei au întrebat: «Unde este regele nou nascut al iudeilor? Noi am vazut cum a rasarit steaua lui. Acum am venit sa ne închinam lui».

Când regele Irod a auzit aceasta s-a speriat. Cu el s-au speriat toti cei care traiau în Ierusalim. Irod a chemat preotii si învatatorii care cunosteau Sfintele Scripturi. I-a întrebat: «Unde se va naste Mesia, Mântuitorul?». Ei i-au raspuns: «El se va naste în Betleem. Asa spune profetul Mihea: 'Tu, Betleeme din tara lui Iuda, esti un oras însemnat, un oras regesc, caci în tine se va naste acela care trebuie sa calauzeasca si sa conduca poporul lui Israel'».

Irod i-a trimis pe întelepti la Betleem: «Mergeti, cautati copilul. Când îl gasiti, dati-mi de stire, ca sa merg si eu acolo si sa ma închin lui». Când magii au pornit la drum, steaua pe care ei o vazusera la rasarit a mers înaintea lor. Deasupra casei în care se afla Isus s-a oprit. Atunci ei s-au bucurat din toata inima. Au intrat în casa, au gasit-o pe Maria si copilul, s-au înclinat adânc în fata lui si l-au adorat. Apoi i-au dat darurile lor: aur, tamâie si smirna. Noaptea, însa, Dumnezeu le-a poruncit sa nu se mai întoarca la Irod. De aceea ei au pornit spre patrie pe un alt drum (Matei 2, 1-12).

 

50. Este prigonit

Noaptea Dumnezeu i-a poruncit lui Iosif în vis: «Scoala-te! Ia copilul si pe mama lui. Pleaca în Egipt si ramâi acolo pâna când îti voi spune altceva. Irod vrea sa puna sa fie cautat copilul si sa-l omoare». Imediat, atunci noaptea, Iosif s-a sculat si a fugit cu Maria si cu copilul Isus în Egipt. Irod, însa, a observat ca magii nu s-au mai întors la Ierusalim. S-a mâniat si a poruncit: «În Betleem si în împrejurimile orasului sa fie ucisi toti baietii care înca nu au împlinit doi ani». Dupa ce Irod a murit, un înger al lui Dumnezeu i-a spus lui Iosif în vis: «Scoala-te! Ia copilul si pe mama lui! Întoarceti-va în tara lui Israel». Iosif s-a sculat. El s-a întors cu Maria si cu copilul Isus în tara lui Israel. S-au stabilit la Nazaret (Matei 2, 13-23).

 

51. El apartine lui Dumnezeu

Parintii lui Isus mergeau în fiecare an în pelerinaj la Ierusalim, de sarbatoarea Pastelui. Când Isus avea doisprezece ani, l-au luat cu ei. Dupa zilele de sarbatoare au pornit la drum catre casa. Isus însa a ramas în Ierusalim. Parintii lui nu au observat. Seara l-au cautat la rude si la prieteni. Pentru ca nu l-au gasit, s-au întors înapoi la Ierusalim. L-au cautat pe fiul lor în tot orasul. Abia a treia zi l-au gasit în Templu. Isus statea cu învatatorii Sfintei Scripturi, îi asculta si le punea întrebari. Toti se minunau de modul în care El întreba si raspundea.

Când parintii lui l-au vazut, au fost surprinsi. Mama lui i-a spus: «Copile, de ce ai facut aceasta? Tatal tau si eu te-am cautat plini de neliniste». Isus le-a raspuns: «De ce m-ati cautat? Voi nu stiati ca locul meu este în Casa Tatalui meu?». Apoi Isus s-a întors cu ei la Nazaret si era ascultator fata de ei (Luca 2, 41-52).

 

52. Marturia Botezatorului

Ioan, fiul preotului Zaharia si al sotiei sale Elisabeta, traia în pustiu. Când Dumnezeu l-a chemat sa-i fie mesager, s-a dus în tinutul Iordanului si a spus oamenilor: «Convertiti-va! Schimbati-va viata! Botezati-va în Iordan, pentru ca Dumnezeu sa va ierte vina!». Era asa cum sta scris în cartea profetului Isaia:

«Un glas striga în pustiu: 'Pregatiti Domnului o cale, faceti un drum neted pentru Dumnezeu! Orice vale sa se ridice, orice munte si deal sa se coboare. Ce e strâmb sa se îndrepte si ce este colturos sa se netezeasca. Si toate fapturile vor vedea mântuirea pe care o daruieste Dumnezeu'» (Isaia 40, 3-5).

Multi oameni au venit la Ioan, la Iordan. Ei cereau botezul si întrebau: «Ce sa facem?». Ioan spunea: «Cine are doua haine sa dea una celui care nu are nici una. Cine are de mâncare sa împarta cu cel flamând». Vamesilor le zicea: «Nu luati mai mult decât este stabilit!» Iar soldatilor: «Nu jefuiti, nu profitati de puterea voastra, fiti multumiti cu solda».

Multi erau de parere ca Ioan era Mesia, Mântuitorul. Dar Ioan le-a spus: «Eu va botez numai cu apa. Dar dupa mine vine unul care este mai puternic decât mine. Eu nu sunt vrednic sa-i dezleg sandalele. El va va boteza cu Duh Sfânt si cu focul judecatii» (Luca 3, 1-18).

 

53. Marturia Tatalui

Când Isus avea aproximativ treizeci de ani, a venit la Ioan, la Iordan. El a cerut botezul ca si ceilalti. Apoi s-a rugat. Atunci cerul s-a deschis si Duhul Sfânt a coborât asupra lui Isus, asa cum coboara, plutind în aer, un porumbel. Din cer a vorbit un glas: «Tu esti Fiul meu iubit, în tine mi-am gasit desfatarea» (Luca 3, 21-23).

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/scriptura.asp?copii=nt01
Vă rugăm să respectați drepturile de autor