www.profamilia.ro /scriptura.asp?carti=2ioan
 
 SFÂNTA SCRIPTURA 

Prezentarea car?ilor Noului Testament
achizitionare: 08.05.2003; sursa: Editura Sapientia

Scrisoarea a doua a sfântului apostol Ioan

Autorul. În aceste doua scrisori scurte autorul se prezinta cu titlul de "prezbiterul". Identificarea acestuia este dificila; totusi, din critica interna a celor doua scrisori, se poate deduce ca este vorba de acelasi autor, un apostol care urmareste cu grija evolutia comunitatilor pe care le cunoaste, iar traditia îl identifica cu sfântul Ioan evanghelistul. Unii exegeti moderni considera ca ar exista o distinctie între "apostolul Ioan" si "prezbiterul Ioan", acesta din urma fiind un crestin cu o autoritate deosebita în comunitate si martor al predicii apostolice din scoala sfântului Ioan de la Efes.

Forma si stilul. Scrisoarea a doua a sfântului Ioan si Scrisoarea a treia a sfântului Ioan sunt adevarate scrisori ce contin elementele caracteristice genului epistolar: autor, destinatari, salut si salut final. Stilul este retoric, tonul subtil si afectuos. Vocabularul si temele sunt în mare parte comune cu cele din prima scrisoare.

Scopul si destinatarii. Destinatarii celei de a doua scrisori sunt "aleasa Doamna si copiii ei", o expresie care se refera la o comunitate din Asia Mica amenintata de propaganda eretica ce nu admite întruparea lui Cristos. Destinatarul celei de a treia scrisori este Gaius, un crestin evidentiat în comunitate prin viata si angajarea sa.

Locul si data. Aceste doua scrisori sunt redactate în acelasi cadru si timp cu prima scrisoare, la Efes, spre sfârsitul sec. I.

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/scriptura.asp?carti=2ioan
Vă rugăm să respectați drepturile de autor