www.profamilia.ro /sacramente.asp?tainaspovedaniei=9
 
 SACRAMENTE 

Taina Spovedaniei
achizitionare: 22.01.2003; sursa: Casa de Editura Via?a Creotina

Inapoi la cuprins

CE TREBUIE SA FACEM
CA SPOVEDANIA NOASTRA SA FIE BUNA?

Pilda cea mai frumoasa de pocainta ne-a dat-o, fara îndoiala, fiul ratacit din Sfânta Evanghelie. Despre întoarcerea lui stim cu siguranta ca a fost primita de catre tatal sau. Înseamna deci ca, daca si noi ne vom pocai asemenea lui, si noi vom fi iertati din partea lui Dumnezeu. Sa vedem deci ce a facut el.

Sfântul Evanghelist Luca spune despre el ca "venindu-si în fire", adica aducându-si aminte de toate cele facute, a zis: "câti argati ai tatalui meu se satura de pâine iar eu pier de foame"! Asadar întâi si-a examinat constiinta, iar apoi i-a parut rau de cele facute. "Scula-ma-voi si ma voi duce la tatal meu si-i voi zice: "tata, gresit-am la cer si înaintea ta", a zis apoi fiul ratacit, adica si-a propus sa nu mai greseasca. Apoi s-a dus la tatal sau si si-a recunoscut pacatele, adica s-a marturisit si i-a spus: "Nu mai sunt vrednic a ma chema fiul tau, fa-ma ca pe unul din argatii tai"! Dupa toate acestea, tatal cel bun l-a iertat, l-a îmbratisat si l-a sarutat pe fiul sau cel pocait, adica l-a dezlegat de pacatele sale si, în sfârsit, a taiat vitelul cel gras, s-au asezat la masa si s-au veselit ospatându-se.

Înainte de a fi fost deci dezlegat de pacatele sale si de a se fi asezat la ospat, fiul ratacit a facut cinci lucruri: si-a examinat constiinta, si-a aratat parerea de rau pentru pacatele sale, si-a propus sa nu mai pacatuiasca, si-a marturisit pacatul, si în sfârsit, si-a propus ca va îndeplini orice canon îi va da tatal sau. Facând si noi la fel, putem fi siguri ca vom fi dezlegati de pacatele noastre si ca Dumnezeu se va împaca cu noi. Sa examinam, deci, pe rând aceste cinci parti ale spovedaniei.

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/sacramente.asp?tainaspovedaniei=9
Vă rugăm să respectați drepturile de autor