www.profamilia.ro /revista.asp?id=2007_02_10
 

 Revista "Familia crestina" - 02/2007 

Navigând cu familia pe web  

Geni - cât de multe stim despre familia noastra?
Radu Capan

CuprinsIstorioara: Sfera magica

 

Probabil la noi în tara înca nu, dar în alte parti exista servicii specializate care sa ajute o persoana sa îsi afle genealogia. Combinând munca de detectiv cu frunzarirea registrelor din biblioteci si primarii, firmele de profil îti pot furniza la finalul investigatiei lor un tablou de familie plin de date si, poate, de surprize. Pentru un american un astfel de tablou îi poate dezvalui cât la suta este irlandez, cât la suta mexican si cât la suta indian; sau în ce an strabunicul lui a traversat Atlanticul, calcând pentru prima oara pe continentul nord-american. Probabil pentru noi realizarea unui arbore genealogic nu va conduce la descoperiri uimitoare (desi nu se stie niciodata), dar poate sa fie o excelenta activitate de familie!

Pentru aceasta am avea nevoie în principiu de o hârtie si un creion, dar, într-un timp în care - spune un raport recent - în orase tot a doua familie are un calculator, este normal sa apelam la el. Exista multe solutii comerciale si doar câteva gratuite (de exemplu GenealogyJ, descarcabil de la GenJ.sourceforge.net). Cum rubrica noastra ne invita pe web, va propun sa abordam problema arborelui genealogic folosindu-ne de o solutie moderna, din clasa aplicatiilor Web 2.0 atât de la moda astazi. Concret va invit sa vizitati Geni.com, un sit care va permite sa "pictati" online, cu usurinta, arborele genealogic. Lansat pe la jumatatea lunii ianuarie, Geni.com a avut un succes imens, neasteptat, care s-a masurat într-un numar de vizitatori suficient de mare pentru ca serverele sa cedeze rapid. Dar problemele tehnice au fost ulterior rezolvate, iar Geni.com are acum servere mai performante, gata sa gazduiasca informatii despre familii din întreaga lume.

Pentru a folosi Geni.com trebuie sa va deschideti, gratuit, un cont: dureaza doar 1-2 minute. Odata identificat în sit veti avea un arbore cu un singur element: Dvs. Fiecare persoana (reprezentata printr-un dreptunghi cu numele si o fotografie, daca ati pus) va afisa niste sageti în lateral, sus si jos. Daca dati click pe sageata indicând în sus veti putea adauga un parinte; pe sageata în jos - un copil; pe sageata în lateral - un frate sau o sora, un sot sau o sotie. De fiecare data când adaugati o persoana, vi se va cere numele si prenumele, dar si adresa de email: aceasta din urma puteti sa nu o indicati, dar daca o indicati - în primul rând fiti sigur ca nu va fi folosita pentru spam, o asigura politica sitului, si în al doilea rând - Geni.com va trimite automat un email respectivei persoane invitând-o sa colaboreze la construirea arborelui genealogic. Daca rudele Dvs - mai apropiate si mai îndepartate - folosesc emailul, întreaga operatiune se poate transforma într-un proces colectiv!

Pentru fiecare persoana pe care o puneti în arbore exista o lista lunga de informatii ce pot fi puse. Dati click pe edit info si veti vedea o fereastra noua cu mai multe taburi: informatii elementare (nume, sex, data si locul nasterii...); despre (scurta biografie, porecle, culoarea parului si a ochilor, etnie, religie...); scoli (primara, generala, superioara...); serviciu (ocupatie, institutie, între ce ani...); (activitati, persoane, citate, filme, carti...) favorite; si informatii de contact (adrese fizice si electronice, nu doar de email dar si pentru mesagerie instant). În functie de sex, dreptunghiurile persoanelor din arborele genealogic sunt colorate în albastru sau roz. Daca la un moment dat sunt prea multe persoane pentru a încapea în ecran, folositi bara de ajustare a scalei din partea stânga. Nu uitati sa adaugati si fotografii, pentru ca arborele sa fie cât mai viu.

Pentru a completa arborele trebuie însa sa ne documentam serios! Iata o activitate de familie la care copiii pot lua parte activa: le puteti da un carnetel, dar ar fi poate mai indicat un reportofon cu care sa ia "interviuri" rudelor (bunici, bunice, unchi, matuse...), strângând cât mai multe informatii. Fotografiile le pot face ei daca sunt suficient de mari, sau Dvs (ori puteti apela la scanarea fotografiilor din arhiva familiei). Încurajati-i pe copii sa se deplaseze la rude, sa le sune, sa le scrie emailuri sau scrisori, dupa cum este cazul, pentru a strânge cât mai multe informatii. Vor avea astfel ocazia sa afle povestile de razboi ale unui unchi sau despre cum s-a îndragostit bunica de bunicul. Va fi si o experienta jurnalistica pentru ei. În plus, tot ceea ce s-a colectat, material audio, video, foto sau texte, va câstiga în valoare ca vinul: odata cu trecerea anilor. Succes!

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/revista.asp?id=2007_02_10
Vă rugăm să respectați drepturile de autor