www.profamilia.ro /revista.asp?id=2006_08_04
 

 Revista "Familia creotina" - 08/2006 

De Craciun  

Re?ete de Craciun: Doua torturi clasice
Maria Go?ia

Doua car?i speciale pentru cei miciCuprinsSa facem un fulg tridimensional din hârtie

 

Tort Doboo

Ingrediente:
a) pentru aluat: 8 oua separate, 1 cana de zahar, 1 1/2 de faina;
b) pentru crema: 1 1/2 de zahar, 1/4 de cana de cacao, 5 galbenuouri, 100g ciocolata menaj topita, 250 g unt;
c) pentru caramel:1 cana de zahar, 1/2 cana de apa. 125g de nuci taiate cu cu?itul.

Pregatire:
1. Se preîncalzeote cuptorul la 180 grade. Se decupeaza 6 discuri de hârtie pentru copt cu un diametru de 23cm. Se bat puternic galbenuourile celor 8 oua, cu jumatate din cantitatea de zahar ceruta la aluat, timp de 20 de minute, pâna se albesc. Separat, se bat spuma tare cele 8 albuouri; se adauga apoi restul zaharului câte pu?in, batând în continuare, pâna la dizolvarea completa a zaharului oi ob?inerea unei spume dense oi sidefii. Se cerne faina peste crema de galbenuouri oi zahar oi se amesteca uoor cu o lingura de metal, pentru a o încorpora. Se adauga oi spuma de albuouri, o treime o data, omogenizând frumos totul. Se dispune apoi compozi?ia de aluat pe discurile de hârtie, aoezate în tavi. Se coc 6-9 minute, pâna devin uoor aurii oi elastice la atingere. Apoi se lasa la racit pe un gratar, dupa care se ajusteaza marginile cu cu?itul, daca nu sunt exact de aceeaoi forma.
2. Pentru crema, se dizolva zaharul în apa ceruta, într-o craticioara pe foc, amestecând. Dupa ce fierbe, se micooreaza flacara oi se fierbe 10-15 minute, pâna ce devine un sirop auriu. Separat, se bat puternic galbenuourile într-un recipient în care se toarna apoi în fir sub?ire siropul cald, continuând sa bate?i, pâna la racirea completa a amestecului oi la îngrooarea lui. Untul se freaca pâna devine spuma cremoasa; apoi se amesteca la crema de galbenuouri, în care se încorporeaza oi ciocolata topita.
3. Pentru caramel, dizolva?i zaharul în apa ceruta pe foc mic, într-o craticioara cu fundul gros, amestecând mereu. Dupa ce începe sa fiarba, înceta?i mestecatul oi lasa?i siropul 5-6 minute sa se îngroaoe oi sa devina auriu. Opri?i focul oi turna?i repede caramelul peste foaia care va fi deasupra tortului. Cât este cald înca, marca?i oi taia?i discul de caramel în felii egale, cu un cu?it ascu?it cu lama sub?ire, uns oi cald.
4. Cladi?i tortul ungând foile cu 3/4 din crema oi suprapunându-le, terminând cu capacul de caramel. se unge apoi tortul de jur împrejur cu crema ramasa oi se decoreaza cu nucile taiate.

Tort Sacher

Ingrediente:
125 g de unt, 1/2 cana de zahar, 4 oua separate, 125 g de ciocolata menaj topita, caldu?a, 2/3 cana de faina, 2 linguri de marmelada de caise; pentru glazura, 150 g de ciocolata menaj marun?ita, 1/4 cana de frioca nebatuta.

Pregatire:
1. Se preîncalzeote cuptorul la 180 grade. Se unge cu unt topit sau ulei o forma de tort detaoabila cu diametrul de 20 cm, apoi se tapeteaza cu hârtie pentru copt, inclusiv marginile.
2. Se bate untul oi zaharul cu mixerul, pâna devine spumos oi cremos, apoi i se încorporeaza pe rând galbenuourile, batând bine dupa fiecare.
3. Se încorporeaza ciocolata topita oi caldu?a, apoi se transpune totul într-un vas de marime mijlocie. Se adauga aici faina cernuta, amestecând uoor cu o lingura de metal.
4. Se bat spuma albuourile într-un vas uscat, apoi se adauga la compozi?ia cu ciocolata, uoor, cu lingura de metal.
5. Se varsa compozi?ia în forma oi se da la cuptor 40 de minute, pâna ce la verificarea cu scobitoarea în mijlocul tortului, aceasta ramâne curata.
6. Se lasa blatul la racit în forma 15 minute, apoi pe un gratar. Între timp se încalzeote marmelada într-o craticioara, pâna se lichefiaza, apoi se strecoara.
7. Rasturna?i tortul pe gratar oi cu ajutorul pensulei late, întinde?i marmelada lichida pe laturi oi deasupra. Se topeote ciocolata marun?ita la foc mic, împreuna cu frioca, amestecând tot timpul, pâna se ob?ine o crema neteda. Lua?i craticioara de pe foc oi lasa?i glazura sa devina doar caldu?a. Se varsa apoi peste tort oi se întinde uniform. Acest tort se poate pastra o saptamâna în frigider, într-un recipient închis ermetic.

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/revista.asp?id=2006_08_04
Vă rugăm să respectați drepturile de autor