www.profamilia.ro /revista.asp?id=2006_06_10
 

 Revista "Familia crestina" - 05/2006 

RACOARE MENTOLATA
Maria Gotia

CuprinsPovestea unui codobelc

 

Suc de menta

Ingrediente:

1 kg de zahar, 20 de fire de menta (culeasa din locuri curate) proaspata sau uscata, 4-5 lamâi, 8 litri de apa; facultativ: 100g de stafide spalate si macerate în rom 2 ore.

Procedeu:

Zaharul se fierbe cu 3 litri de apa timp de 15 minute. Dupa ce se mai racoreste putin, se toarna siropul într-un borcan mare de 10 litri, completându-se cu zeama lamâilor, coaja lor rasa si firele de menta, precum si stafidele macerate în rom.

Borcanul se acopera cu tifon si se leaga. Din când în când, sucul se amesteca folosind o lingura de lemn si apoi borcanul se leaga la loc. De îndata ce sucul a devenit sifonat, se filtreaza si se toarna în sticle care pot fi ermetic sigilate. Apoi se pune la racoare, unde va mai fermenta lent timp de doua saptamâni. Se poate pastra pâna la 4 luni, iar la deschiderea sticlelor, sucul va fi spumant.

 

Sos de menta pentru mâncaruri calde sau reci

Ingrediente:

50g unt, 1 lingura de faina, 1 lingura de amidon alimentar, 400 ml de lapte, frunzele tocate a 3 fire de menta, sare, piper, 1 lingura de suc de lamâie

Procedeu:

Se topeste untul într-o craticioara, se adauga faina si amidonul alimentar, se omogenizeaza, dupa care se toarna laptele, se sareaza si se pipereaza, batând apoi continuu cu telul, pâna la îngrosare si la obtinerea unui amestec cremos si neted. Se ia de la foc. Se adauga sucul de lamâie si frunzele de menta maruntite, dupa care se amesteca bine.

Sosul cald se foloseste peste orez sau cartofi natur, alaturi de carne fripta de miel sau porc.

Rece, sosul de menta poate fi liantul într-o salata de orez, cu urmatoarele ingrediente: 300g de orez fiert, (spalat, daca este cu bobul rotund) si racit, 2 ardei (eventual de culori diferite) taiati nu prea marunt în cubulete, câteva rosii carnoase taiate cuburi, 250g de castraveti spalati, dar nu curatiti de coaja, taiati cubulete, câteva frunze de marar si patrunjel tocate, dar numai 1/3 din frunzele de menta, ca sa nu le acopere gustul picant si racoros, frunze proaspete de menta tocate, câteva frunze de salata verde si facultativ, 2-300 gr de carne fiarta / friptura rece / conserva de ton / sunca sau salam taiate cubulete, eventual si cascaval taiat bucatele. Se amesteca totul cu sosul de menta rece; rosiile si salata verde se pun în salata în ultimul moment.

Compozitia salatei depinde de gust sau de ce avem la îndemâna.

Este o mâncare usoara, dar hranitoare, care se poate pregati din vreme, sa ne astepte la frigider, când ne întoarcem acasa dupa o zi obositoare sau când, pur si simplu, vrem sa ne luam liber din bucatarie!

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/revista.asp?id=2006_06_10
Vă rugăm să respectați drepturile de autor