www.profamilia.ro /revista.asp?id=2006_06_08
 

 Revista "Familia creotina" - 05/2006 

PREASFÂNTA INIMA A LUI ISUS
Andrei Go?ia

Povestea unui codobelcCuprinsAude sau nu Dumnezeu rugaciunile noastre?

 

"Luati jugul Meu asupra voastra, si învatati de la Mine, caci sunt blând si smerit cu inima; si veti gasi odihna pentru sufletele voastre" (Mt 11, 29). Luna iunie este închinata Preasfintei Inimi a lui Isus a Carei sarbatoare este vinerea de dupa sarbatoarea Trupului Domnului (Corpus Christi), în 23 iunie anul acesta (dupa calendarul latin).

Devotiunea catre Preasfânta Inima a lui Isus exista din secolele XI-XII, dar nu a luat avânt decât cu Sf. Jean Eudes (1601-1680) care a facut-o publica, i-a compus un oficiu si i-a fixat o sarbatoare.

Dar "învatacelul iubit al Preasfintei Inimi", cum a numit-o Isus Însusi, a fost Sf. Margareta Maria Alacoque (1647-1690), o calugarita vizitandina din Paray-le-Monial, care a avut între anii 1673-1675 numeroase viziuni în care Isus i-a cerut sa fie cinstit sub imaginea inimii Sale de carne, spunându-i: "Priveste Inima Care i-a iubit atât de mult pe oameni... În loc de recunostinta primesc din partea celor mai multi doar nerecunostinta." Isus i-a încredintat dorinta Sa arzatoare de a fi iubit de oameni si planul Sau de a-Si arata Inima cu toate comorile Ei de iubire si mila, sfintire si mântuire.

Devotiunea este în esenta una reparatorie fata de suferinta de moarte pe care i-au cauzat-o Mântuitorului toate pacatele lumii. De aceea, Isus ne invita la Sfânta Împartasanie deasa, mai ales în prima vineri din luna. Sf. Margareta Maria se ruga, inspirata de Isus, cu fata la pamânt, de la ora unsprezece pâna la miezul noptii, o ora de adoratie în joia dinaintea fiecarei prime vineri din luna în amintirea noptii când apostolii L-au parasit în gradina Ghetimani. Tot Isus este Cel Care a fixat data sarbatorii.

Cel care a îndrumat-o pe Sf. Margareta Maria ca parinte spiritual a fost Sf. Claudiu de la Colombiere, din Societatea lui Isus, indicat vizionarei de Însusi Mântuitorul pentru aceasta delicata si importanta misiune. Atât el cât si confratii sai iezuiti au devenit promotori zelosi ai devotiunii. În 1856 Papa Pius al IX-lea fixeaza Preasfânta Inima a lui Isus ca sarbatoare a întregii Biserici, iar în 11 iunie 1899 Leon al XIII-lea consacra solemn toata omenirea Preasfintei Inimi.

Isus nu vorbeste nicaieri altundeva în evanghelii despre inima Sa decât în pasajul citat din Sf. Matei. De ce aceasta discretie? Pentru ca iubirea adevarata nu este în primul rând declarativa, ci se arata în fapte. Mântuitorul nu ne cere sentimente, ci efort spiritual tradus în fapte concrete în viata zilnica: "Luati jugul Meu asupra voastra." Sf. Tereza mica spunea: "Singura fericire pe pamânt consta în a ne stradui sa gasim mereu delicioasa partea pe care ne-o da Isus." Iar Mântuitorul ne asigura în versetul urmator al textului citat: "Caci jugul Meu este folositor, iar povara Mea este usoara" (Mt 11, 30). Adjectivul care descrie jugul, chrestos în greceste (în latineste suave), poate însemna "folositor, bun, potrivit", iar folosul jugului ne este aratat imediat: "[V]eti gasi odihna pentru sufletele voastre."

Aduce oare aceasta devotiune vreun element nou de credinta? Nu, dimpotriva: ea ne aduce în fata ochilor cu mai multa putere o realitate esentiala a credintei noastre, anume ca Isus a fost Dumnezeu adevarat si om adevarat. Ca om adevarat, a avut o inima de carne, cu care, ca Dumnezeu adevarat, i-a iubit pe toti oamenii, iar dovada suprema a iubirii izvorâte din inima Mântuitorului a fost moartea Sa pe Cruce, când Si-a dat inima sa-I fie strapunsa de sulita soldatului roman, iubindu-ne pe toti "pâna la capat" (v. Io 13, 1).

Ce chemare înalta! Isus ne cere colaborarea, ca si cum Împaratul Universului ar avea nevoie de noi! Si totusi, în vointa Sa dumnezeiasca, El vrea sa se serveasca de noi pentru a-Si arata iubirea fata de toti oamenii. Iar aceasta înseamna un zâmbet catre o fata încruntata, o mâna de ajutor cu spalatul vaselor, cu curatenia în casa ori cu schimbatul scutecelor, rabdare si întelegere fata de o persoana dificila... Cât de bogata este fiecare zi în astfel de ocazii de a ne arata mesageri ai iubirii lui Isus! Sfânta Fecioara, care I-a dat Fiului ei inima Lui de carne, care si-a lasat inima strapunsa odata cu a lui Isus, sa ne ajute sa folosim toate ocaziile zilnice de a iubi cum a iubit ea!

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/revista.asp?id=2006_06_08
Vă rugăm să respectați drepturile de autor