www.profamilia.ro /revista.asp?id=2006_06_07
 

 Revista "Familia creotina" - 05/2006 

RUGACIUNI FARA RASPUNS:
AUDE SAU NU DUMNEZEU RUGACIUNILE NOASTRE?
pr. Andrew Apostoli
traducere Oana Capan

Preasfânta Inima a lui IsusCuprinsAm încercat PFN oi a dat greo

 

Cineva spunea odata ca daca Raiul ar avea un departament pentru plângeri, cele mai multe dintre acestea ar fi legate de rugaciuni ramase fara raspuns. Oamenii se roaga mereu si mereu, dar se pare ca nu primesc raspuns la întrebarile lor. De ce? Dumnezeu aude cu siguranta toate rugaciunile, dar poate ca raspunsul pe care îl da nu este cel pe care îl asteptam.

O fetita s-a rugat pentru un prieten de-al ei grav bolnav, si i-a spus acest lucru unui barbat. În final însa baiatul a murit. Când s-a întâlnit din nou cu barbatul i-a spus: "Prietenul meu a murit." Barbatul i-a replicat: "Se pare ca Dumnezeu nu a auzit rugaciunea ta." Fetita i-a raspuns: "O, ba da, Dumnezeu a auzit rugaciunea mea. Dar a spus 'nu' pentru ca îl dorea pe prietenul meu în Rai."

Nimanui nu îi place sa auda "nu" când cere ceva, în special de la Dumnezeu. Dar Dumnezeu spune "nu" la numeroase rugaciuni. Noi credem însa cu Sfântul Paul ca Dumnezeu toate le face spre binele nostru atunci când îl iubim (vezi Romani 8,28). Nu reusim sa întelegem infinita întelepciune a lui Dumnezeu în aceste probleme, pentru ca gândurile si caile Lui nu sunt ca ale noastre (vezi Isaia 55,8-9). Cu siguranta ne-ar place sa stim de ce ne spune uneori "nu". Sfântul Augustin a dat odata trei raspunsuri la aceasta întrebare, folosind trei cuvinte apropiate în latina: mala, malo si male.

Mala

Mala înseamna lucruri rele, sau gresite. Unii oameni pur si simplu îi cer lui Dumnezeu lucruri gresite, sau lucruri care le vor face rau, spiritual sau fizic. Multi se apropie de Dumnezeu în rugaciune de parca i-ar da lui Mos Craciun o lista de cadouri pe care le doresc: "Te rog da-mi o masina noua, o vacanta în Caraibe, un bilet câstigator la loteria din saptamâna aceasta!" Toate cererile din rugaciunile lor sunt pentru lucruri materiale care i-ar adânci si mai mult în lumesc. Astfel de lucruri pot fi usor în detrimentul mântuirii si sfintirii lor, asa ca Dumnezeu va înclina spre a raspunde cu "nu". Oricum, din când în când Dumnezeu poate da binecuvântari materiale celor ce le cer, pentru a câstiga afectiunea si în final convertirea lor.

Este oare permis sa te rogi pentru bunuri materiale? Da, atâta timp cât nu sunt un rau în sine, si atâta timp cât la finalul rugaciunii adaugam: "Dumnezeule, îti cer acestea daca sunt conforme cu vointa Ta" sau "Dumnezeule, Tu stii ce este cel mai bine pentru mine." Ar fi însa mai bine din punct de vedere spiritual sa largim perspectiva rugaciunii, pentru a include nevoile adevarate, urgente si numeroase ale altora.

Malo

Malo înseamna în greseala. Prin aceasta, Sf. Augustin se refera la cei care se roaga traind în greseala, sau în pacat. În general Dumnezeu nu raspunde unor astfel de rugaciuni. Se spune ca "Dumnezeu asculta pe cei care îl asculta". Un exemplu îl avem amintindu-ne de aparitiile din 13 octombrie de la Fatima, când tânara Lucia i-a cerut Fecioarei Maria sa îi vindece pe anumiti oameni. Fecioara i-a raspuns: "Unii da (vor fi vindecati), dar altii nu. Ei trebuie (mai întâi) sa îsi corecteze vietile si sa ceara iertare pentru pacatele lor." Dar chiar si asa, dupa cum am spus si la mala, Dumnezeu poate uneori sa împlineasca rugaciunile unei persoane care traieste malo, pentru a o ajuta în drumul ei de convertire.

Male

Male înseamna gresit, adica a cere în rugaciune dar în mod gresit. Care este modul corect de a ne ruga? Isus subliniaza doua calitati ca fiind esentiale pentru o rugaciune bine placuta lui Dumnezeu: încrederea si perseverenta. Încrederea este foarte importanta în rugaciune. Isus ilustreaza aceasta încredere în parabola femeii care a mers la judecatorul cel nedrept (vezi Luca 18,1-8). Ea i-a cerut în repetate rânduri sa îi asculte cererea. În aroganta lui, judecatorul a tot refuzat-o. O vreme doar. Vaduva venea la el atât de des, încât în final judecatorul a cedat.

Sf. Tereza de Lisieux spunea ca în principiu noi primim de la Dumnezeu ceea ce asteptam. Judecând dupa toate rugaciunile fara raspuns, am putea concluziona ca nu asteptam prea multe atunci când ne rugam. Domnul ne asigura însa de puterea rugaciunii. El ne spune: "Tatal va da orice îi veti cere în numele Meu" (cf Ioan 15,16). Isus a mai spus urmatoarele despre cum trebuie sa ne rugam: "De aceea va zic voua: Toate câte cereti, rugându-va, sa credeti ca le-ati primit si le veti avea" (Marcu 11,24). Credem noi întotdeauna ca rugaciunea ne va fi ascultata? Tocmai de aceea trebuie sa avem încredere atunci când ne rugam.

A doua calitate ceruta pentru a ne ruga corect este perseverenta. Isus spunea: "Si Eu zic voua: Cereti si vi se va da; cautati si veti afla; bateti si vi se va deschide" (Luca 11,9). Aceasta promisiune întareste cu siguranta încrederea noastra. Sa nu uitam însa ca Isus nu a spus: "Cereti o singura data." Nici nu a spus: "Bateti de trei ori si vi se va deschide!" Perseverenta ne face sa cerem, sa cautam, sa batem continuu. Isus ilustreaza perseverenta povestind despre un om care primeste oaspeti pe neasteptate, noaptea (vezi Luca 11,5-8). Omul nu gaseste mâncare acasa pentru oaspetii sai întârziati, magazinele sunt închise, asa ca merge la vecin si îi bate la usa. Acesta se culcase deja: "Nu ma deranja, pe mine si pe familia mea!", îi spune. Dar când omul insista si bate, vecinul nu are ce face si îl ajuta. Nu atât din prietenie, ci pentru ca vrea sa doarma.

Retineti, parabola urmareste sa exemplifice perseverenta, nu faptul ca Dumnezeu vrea sa doarma si de aceea trebuie sa insistam. Încrederea si perseverenta sunt lucruri cerute nu dintr-un moft al lui Dumnezeu, ci spre zidirea noastra spirituala. Asa ca sa insistam sa batem la usile Raiului. Sa nu ne descurajam, sa nu renuntam, dar mai ales sa fim atenti ca rugaciunea noastra sa nu fie male, sa nu fie pentru mala, si nici noi sa nu fim malo. Altfel riscam sa mai adaugam o rugaciune la departamentul celor etichetate cu "fara raspuns".

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/revista.asp?id=2006_06_07
Vă rugăm să respectați drepturile de autor