www.profamilia.ro /revista.asp?id=2006_06_05
 

 Revista "Familia creotina" - 05/2006 

ORIGINEA aI DESTINUL CASATORIEI aI FAMILIEI
rabinul Daniel Lapin
traducere Radu Capan

Am încercat PFN oi a dat greoCuprinsComportamentele negative vorbesc

 

Daca familia ar fi un avion, Autoritatea Nationala pentru Avioane (ANA) ar fi ordonat sa nu se mai "ridice" niciodata vreuna, datorita numarului mare de prabusiri. De ce oare atât de multe familii esueaza? O ipoteza ar putea fi aceea ca în planul dupa care a fost proiectata exista o eroare. Poate ca familia traditionala nu mai este pur si simplu potrivita nevoilor sociale de astazi. La urma urmelor, daca avioanele de astazi ar mai traversa oceanul cu motoare de acum 50 de ani, nimeni nu s-ar mira de prabusirile frecvente. O alta ipoteza ar fi ca nu este nimic gresit în proiect, ci ca de fapt problema vine de la tirul greu la care sunt supuse avioanele. Poate familia nu a fost niciodata gândita pentru un mediu ostil si de aceea esueaza. În fine, ar mai fi o ipoteza: planul este bun si în plus nimeni nu trage. Dar problema este ca nu se mai face combustibilul necesar pentru motoare. Fara el, nu ai optiunea de a ramâne în aer. Gravitatea preia controlul si... buf!

Acestea ar fi cele trei posibile explicatii pentru defectarea repetata a aproape oricarui sistem. Unu, eroare în proiectare; doi, mediu ostil; si trei, neîndeplinirea unei conditii necesare. Sper ca nu v-am obosit cu metafora avioanelor, deoarece ne mai poate fi înca utila. Trebuie sa examinam nenumaratele esecuri ale familiilor asa cum ANA ar analiza documentatiile seriilor de avioane prabusite. Ei ar cauta probe si ar face analize în cautarea unei greseli în proiectare. Daca nu ar gasi nici una, ar cauta sa afle daca avionul a trecut printr-o furtuna, cu alte cuvinte printr-un mediu ostil. În fine, nu ar exclude nici varianta unei conditii neîndeplinite ce a provocat prabusirea: poate lipsa combustibilului sau poate nepriceperea pilotului.

Sa investigam si noi cele trei posibile probleme pentru a întelege de ce familiile înregistreaza un numar atât de mare de esecuri. O posibilitate ar fi deci o eroare în proiect. Poate ca la baza problemei este însasi conceptul de familie traditionala, incapabil sa mai interactioneze cu societatea moderna. Evident, nu cred asa ceva. Pentru a demonstra aceasta, sa mergem spre zorii istoriei umane. Cum a aparut oare casatoria? Ne imaginam cumva ca o femeie din epoca de piatra a venit la un barbat din epoca de piatra cu ideea ca el va renunta la alte femei, precum si la camaraderia masculina, pentru a-si dedica ei viata? Ma îndoiesc. La un nivel pur naturalist, nu exista nici un motiv logic pentru ca oamenii sa fi evoluat în directia formarii familiei. La fel este si cazul saptamânii de sapte zile. Si totusi, aproape fiecare societate umana are saptamâna de sapte zile.

Presupun atunci ca astfel de concepte precum casatoria si familia traditionala, sau saptamâna de sapte zile, nu sunt produse ale ratiunii umane singure, ci ca sunt dovezi ale unei întelepciuni revelate. Cele sapte zile ale saptamânii vin din memoria comuna a omenirii despre cele sapte zile ale creatiei. Familia traditionala reprezinta un dar de la Dumnezeu pentru societatea umana. Nu pot, prin însasi originea conceptului de familie, sa cred ca exista o eroare în proiect.

Atunci poate ca familiile esueaza pentru ca sunt tinta a mii de presiuni si atacuri asupra lor, iar familia nu a fost programata pentru a rezista acestui tir concentrat. Este de înteles de ce se va prabusi, atunci când este atacat, un avion civil, spre deosebire de unul al armatei, dotat cu cele necesare propriei aparari. Sa fie atunci oare familia neadaptata atacurilor conduse de societatea de astazi? Auzim atât de mult despre loviturile sub centura date familiei, încât tindem sa credem ca acesta ar fi motivul prabusirii. Eu însa nu cred.

De ce? În primul rând pentru ca rolul special al familiei traditionale este tocmai acela de a face posibila existenta civilizatiei umane într-un mediu ostil. Daca familia ar putea trai doar în medii blânde nu ar avea nici un drept pentru locul special pe care îl ocupa în constiinta umana. Motivul pentru care punem aceasta institutie pe un piedestal atât de înalt este tocmai pentru ca, de-a lungul istoriei, casatoria si familia au permis societatii umane sa supravietuiasca în pofida unor ostilitati inimaginabile, chiar si a degradarii. Cei care pretind ca "presiunile moderne" distrug inevitabil casatoria si familia ar face bine sa studieze societatile antice si medievale si sa decida apoi daca societatea moderna exercita "presiuni" mai mari sau mai mici. Ne stau marturie de exemplu povesti ale unor familii de negri care au ramas puternice chiar si când au suferit degradarea sclaviei. Fara sa negam existenta unor actiuni deosebit de nocive care au ca subiect familia, nu putem sa punem toata vina pe "presiunile" societatii moderne.

Ultima posibilitate, întorcându-ne la metafora cu avionul, este atunci aceea ca am ramas fara combustibil. Eu cred ca acesta este raspunsul corect pentru esecul atâtor casatorii si familii. Ce înteleg prin combustibil? În contextul familiei, prin combustibil înteleg cadrul moral iudeo-crestin care a dat forta familiilor timp de milenii. Le-a dat puterea sa prospere în cele mai ostile contexte. Dar când "combustibilul" necesar lipseste, asemenea avioanelor, familiile se prabusesc si iau foc. Doriti dovada? Cautati unde se afla cele mai puternice si mai stabile familii. Sunt ele în locurile în care traditia morala iudeo-crestina a fost alungata? În mediile secularizate? Nu. Cele mai puternice si mai stabile familii se gasesc în comunitatile de pe lânga biserici si sinagogi. Aceasta legatura între familiile puternice si viata de credinta puternica este atât de evidenta... trebuie doar sa tii ochii deschisi.

Am vazut ca la originea casatoriei si a familiei traditionale nu se afla ratiunea sau logica umana, ci revelatia divina. Ele reprezinta darul lui Dumnezeu pentru noi. Destinul familiei, ca si acela al avionului, depinde de cât de serios ne asumam sarcina de a-i oferi combustibilul necesar. Însotite de o puternica viata religioasa, familiile vor zbura spre înaltimi si nimic nu le va putea trage înapoi. Dar daca continuam sa ignoram sau sa denigram marea mostenire iudeo-crestina, în mod inevitabil familia se va prabusi.

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/revista.asp?id=2006_06_05
Vă rugăm să respectați drepturile de autor