www.profamilia.ro /revista.asp?id=2006_02_07
 

 Revista "Familia creotina" - 02/2006 

BINECUVÂNTAREA UNEI MAME
Card. Joseph Mindszenty
traducere Oana Capan

Povestea apei ascunseCuprinsDrumul unei sfinte

 

În Legea Veche, Dumnezeu a poruncit ca o mama sa mearga la templu pentru purificare dupa nastere. În Noua Lege nu exista o purificare ca în cea Veche (deoarece nasterea unui copil este ceva minunat si placut lui Dumnezeu), dar exista o "consacrare si binecuvântare" speciala. Aceasta ceremonie are loc în biserica dupa ce mama este în stare sa vina aici si consta în rugaciuni ale Bisericii exprimând recunostinta si bucurie.

 

Maria a mers la templu

În amintirea vizitei Mariei la templu, se obisnuieste ca mama sa vina la biserica dupa ce s-a nascut copilul pentru a-i multumi lui Dumnezeu pentru nastere, si pentru a primi o binecuvântare speciala a Bisericii. Maria L-a adus la templu pe Acela care urma sa fie bucuria lumii si desfatarea Tatalui ceresc. Cu aceasta ocazie, ea a adus la templu si o pereche de turturele, ofranda celor saraci.

Maica Biserica îsi exprima grija adresându-se mamei: "O, mama crestina, Dumnezeu te-a binecuvântat cu un copil si a schimbat durerea ta în bucurie. Acum poti, cu copilul tau, sa adori si sa aduci multumire Numelui preasfânt al Dumnezeului celui mare. Da, multumeste-i lui Dumnezeu si bucura-te în El. Adu-ti aminte ca bucuria ta va fi împlinita doar când copilul tau va creste spre gloria lui Dumnezeu. Întipareste-ti adânc în inima ta cuvintele întelepciunii divine: 'Ai copii? Învata-i pe ei si încovoaie din pruncie grumazul lor'. Învata-ti copilul sa rosteasca numele lui Isus, întipareste în inima lui începutul întelepciunii, învata-l sa aiba mare veneratie fata de Dumnezeu. Mustra si instruieste, pedepseste daca este necesar pentru ca copilul sa evite pericolele pacatului. Din frageda pruncie copilul trebuie sa învete sa îl iubeasca pe Dumnezeu cu toata inima sa, cu tot cugetul sau, cu toata puterea sa, si sa îl iubeasca pe aproapele ca pe sine însusi. Roaga-te lui Dumnezeu ca sa îsi reverse harurile Sale asupra lui. Roaga-te ca sa creasca copilul în întelepciune, vârsta si har, în adevarata întelepciune a inimii si în iubire autentica fata de Dumnezeu. Copilul sa fie pentru tine o bucurie, mângâiere si aparare. Acestea sunt binecuvântarile pentru care ne rugam, prin Cristos Domnul nostru, caruia sa îi fie lauda si marirea în vecii vecilor."

Cât de curând posibil, mama trebuie sa se încredinteze pe sine si copilul ei Bisericii, pentru a-l prezenta pe acesta Domnului, pentru a adora, a aduce multumire si a cere binecuvântari si haruri pentru ea însasi si pentru copilul ei. Ea trebuie sa îl adore pe Dumnezeu, deoarece, cu ajutorul Lui, ea a fost indispensabila pentru a da viata copilului. Ea trebuie sa fie recunoscatoare, asa cum trebuie sa fim recunoscatori fiecare dintre noi chiar si pentru un pahar cu apa. În fond, copilul este cu adevarat un dar divin, de aici necesitatea recunostintei. Mai mult, oricât de mare ar fi iubirea ei materna, ramâne totusi o iubire limitata si umana. Boala si saracia pot sa vina asupra familiei si mama sa nu poata face nimic în aceasta privinta. Cresterea copilului, vocatia lui viitoare si fericirea lui eterna stau în mâinile Domnului; mama trebuie sa se roage lui Dumnezeu pentru a-i pazi copilul. Si mai apoi este reparatia. Oare pentru ce ar trebui o mama sa aduca reparatie? Atunci când îsi purta copilul sub inima a trebuit sa fie atenta sa nu îsi piarda cumpatul si sa îsi pastreze sufletul echilibrat si pasnic pentru a nu dauna copilului. A fost ea întotdeauna fidela acestei obligatii? Cine poate spune ca este fara pacat? Acesta este motivul pentru care noi toti trebuie sa aducem reparatie, si mamele au aceasta obligatie într-un mod special.

Astfel mama trebuie sa îsi reînnoiasca hotarârea de a veghea asupra bunastarii spirituale si trupesti a copilului cu o grija cu adevarat materna. Nu va trece mult timp pâna când copilul va învata sa rosteasca numele sfinte ale lui Isus si Maria. Deoarece a venit la ea de la Dumnezeu, copilul trebuie sa apartina în întregime lui Dumnezeu. Aceasta vizita la biserica poate fi o zi mare, începutul unei mari binecuvântari pentru mama si copil.

 

Pelerinaj la Dumnezeu

Exista mame care, conduse de consideratii umane, neglijeaza aceasta prima vizita la biserica. Însa femeile care au o credinta adevarata, care înteleg maretia credintei, nu pot fi împiedicate sa o faca. Ele însele au fost odata duse la biserica de catre mamele lor. Copiii lor nu vor fi mai saraci dupa aceasta vizita, ci mai bogati din punct de vedere spiritual.

Aceasta vizita are o semnificatie aparte. Îi aduce aminte mamei despre o mama înteleapta, Maica Biserica, cel mai mare ajutor în educarea copilului. Este emotionant atunci când preotul aseaza stola asupra mamei si o conduce la altar. Fie ca într-o zi, însotita de copiii ei, ea sa intre pe portile raiului în sunetul orgii si al cântului îngerilor. O regina a Angliei si-a adus copilul la picioarele altarului, l-a asezat pe treapta altarului, si l-a consacrat lui Dumnezeu, în 1003. Acest copil a devenit mai apoi piosul rege Edward, care a murit în 1066.

În 1227, când Sf. Elizabeta a nascut-o pe preaiubita ei fiica Gertrude, a cerut ca aceasta sa fie botezata imediat. Dupa ce si-a revenit în puteri a facut vizita la biserica. Îmbracata într-o rochie simpla de lâna, si-a dus copila în brate, mergând desculta pe drumul pietruit de la castel la biserica Sf. Ecaterina din Eisenach. Acolo a asezat copila pe altar, oferind un miel si o lumânare mare de ceara. Apoi s-a rugat: "Tie, Doamne Isuse, si tie Preasfânta Maica, va ofer acest scump si minunat rod al pântecelui meu. Îti dau înapoi, Doamne, cu inima plina de fericire, ceea ce Tu mi-ai dat mie. Tu esti Domn si Dumnezeu, Domn al vietii mamei si copilului. Nu am decât o rugaminte: ia aceasta copila, scaldata în lacrimile mele, si numar-o între slujitorii si prietenii Tai, si binecuvânteaz-o". Rochia pe care a purtat-o cu aceasta ocazie a dat-o saracilor.

Atunci când Maria, Maica Preasfânta, a facut vizita ei la templu, s-a întâlnit cu batrânul Simeon, care a spus: "Iata, acesta este pus spre caderea si spre ridicarea multora în Israel... iar tie, o sabie îti va strapunge sufletul". Cine poate spune care va fi viitorul unui prunc ce doarme linistit atunci când mama lui îl aduce înapoi de la biserica la casa sa, sanctuarul familiei?

 

(Materialul de fata reprezinta capitolul X din cartea "Mama". Pentru traducere s-a folosit editia în limba engleza din 1949. Joseph Mindszenty s-a nascut în Ungaria în 1892, fiind creat Cardinal de Papa Pius al XII-lea în 1946. Venirea regimului comunist a însemnat suferinta îndelungata pentru prelatul catolic, care în 1971, la cererea Papei Paul al VI-lea si-a parasit tara natala, retragându-se în Austria. Aici a murit patru ani mai târziu, în 1975.)

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/revista.asp?id=2006_02_07
Vă rugăm să respectați drepturile de autor