www.profamilia.ro /revista.asp?id=2006_01_10
 

 Revista "Familia creotina" - 01/2006 

GUSTARI VESELE PENTRU COPII
(aI NU NUMAI)
Maria Go?ia

CuprinsVladimir Ghika - Fragmente postume

 

Mini-pizza

Ingrediente pentru 40 de mini-pizze:

  • aluatul: 2 cani de faina, 100g unt sau margarina, 2 lingurite de drojdie uscata, 1/4 cana de iaurt + 1/4 cana de apa, un vârf de cutit de sare.

  • umplutura: 2 linguri de sos de rosii condimentat dupa gust, 100-150g de sunca feliata / cârnat / ciuperci mici, 6 felii de cas / brânza topita, 1 ceapa mica, 10 rosii mici (de 3-4 cm diametru) toate taiate rondele cu diametrul de 3 cm cu o forma de biscuiti sau cu paharelul de tuica, verdeata tocata.

Pregatire:

  • se preîncalzeste cuptorul la 180 grade. Se acopera doua tavi mari cu folie de aluminiu.

  • într-un castron mai mare se marunteste untul/margarina cu doua cutite si i se încorporeaza faina amestecata cu drojdia, lucrând în continuare doar cu cutitele, pâna rezulta un amestec granulos.

  • se adauga iaurtul subtiat cu apa si se framânta aluatul. O data obtinut un aluat neted, se întinde pâna la 3 mm grosime, pe masa usor înfainata, apoi se decupeaza rondele de 5 cm diametru, adica mini-pizzele.

  • se aseaza rondele de aluat în tavi. Se ung toate cu sosul de rosii si se garnisesc cu sunca, respectiv cu cârnatul sau ciupercile, urmate de ceapa, apoi de cas sau brânza topita, rosii si verdeata.

  • se coc 10 minute la mijlocul cuptorului.

  • se servesc calde sau caldute.

Putem pregati mini-pizzele chiar cu 3 saptamâni înainte si congela crude. La momentul oportun, le putem da la copt fara sa le mai decongelam înainte.

La toate etapele pregatirii la care nu se foloseste cutitul si focul pot participa si copiii mici, care vor învata astfel sa investeasca si ei efort în primirea musafirilor sau în sarbatorirea celor dragi.

 

Biscuiti smecheri

Ingrediente pentru 50 de bucati: 50-60 de biscuiti sarati (vezi varianta)+

  1. 250 g de brânza de vaca grasa + 100g telemea de oaie rasa fin, 150 g unt moale, 1 ceapa rosie taiata foarte marunt, 1/2 ardei rosu + 1/2 ardei galben proaspeti sau murati (bine scursi), patrunjel taiat fin sau 1 1/2 lingurita de seminte de chimion.

    Se freaca cele doua feluri de brânza cu untul pâna la obtinerea unei paste ferme, în care se incorporeaza restul ingredientelor. Amestecul colorat rezultat se da la rece. Dupa întarire, se formeaza cu lingurita mici globuri pe fiecare biscuit, apoi se decoreaza cu o frunzulita de patrunjel, o bucatica de muratura, de maslina sau ardei proaspat. Daca biscuitii sunt dreptunghiulari, se întinde pasta groasa de 1/2 cm; se decoreaza cu cele de mai sus, dar taiate fâsii.

  2. 250 g pate de ficat, 100 g de unt moale, 100 g cas taiat cubulete marunte, 1 ou fiert tare, taiat marunt, o ceapa, 1 castravete murat taiat cubulete si bine scurs, 2-3 gogosari murati taiati fâsii înguste si bine scursi (pentru decor). Se amesteca pateul cu restul ingredientelor, pentru a obtine o pasta densa si omogena. Se potriveste amestecul de sare si piper, dupa care se da la rece si se procedeaza ca la a).

  3. 4 oua fierte tari date prin sita fina, 1 ceapa taiata foarte fin, 1 lingurita de mustar, 200 g de unt moale, verdeata tocata, sare si piper dupa gust. Se freaca ouale trecute prin sita cu untul si restul ingredientelor, dupa care amestecul se da la rece si apoi se procedeaza ca la a).

  4. 400 g de ciuperci condimentate cu sare si boia dulce, calite bine de tot cu o ceapa taiata marunt, pâna nu mai au deloc lichid si ajung la 250 g, 200g unt moale, patrunjel tocat fin, o lingura de smântâna. Se lasa ciupercile sa se raceasca, dupa care li se adauga smântâna, patrunjelul si untul moale. Se da pasta la rece, dupa care se procedeaza ca la a). Se decoreaza cu o frunzulita de patrunjel proaspat.

    Varianta: Biscuitii sarati pot fi înlocuiti cu pâine feliata. Se taie coaja fiecarei felii si se preseaza feliile cu facaletul, ca si cum am întinde un aluat, pentru a le subtia, dupa care decupam în ele forma dorita, adica rondele, patrate, dreptunghiuri, triunghiuri sau romburi. Daca feliile sunt suficient de subtiri, renuntam la întinsul cu facaletul. Se ung formele taiate cu putin unt, dupa care coc pâna se auresc usor, pe folie de aluminiu sau hârtie pergament în tava în cuptor. Dupa ce s-au racit, le garnisim cu una din umpluturile propuse.

    Daca preferam o forma ca de cosulet, subtiem felia pâine dupa cum am aratat, o taiem patrate; ungem patratul de pâine cu unt si îl asezam într-o forma rotunda de tarta unsa si ea putin, dupa care îl apasam usor în mijloc, pentru a rezulta cosuletul dorit. Coacem cosuletele pâna se auresc putin, iar dupa racire, le umplem dupa gust. Aceasta forma se preteaza si la umpluturi mai putin dense.

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/revista.asp?id=2006_01_10
Vă rugăm să respectați drepturile de autor